Közokirat - hamisítás átminősítése törvénytelenül


Neymar # 2015.10.19. 22:57

Tisztelt Jogi Fórum,

feljelentést tettem közokirat-hamisítás bűntette miatt, mert a nevemre egy hamis BM 6-os kartont állítottak ki. Az nem vitás, hogy a 6-os karton hamisítás, ezt az ügyészség és a rendőrség is elismerte, bírósági ítéletem is van róla. De nyomozást megszüntették, mert először a bűncselekményt átminősítették, arra hivatkozva, hogy a belügyminisztérium által kiállított állambiztonsági 6-os karton nem közokirat, hanem magánokirat. A X. és XVII. Kerületi Ügyészség 2014. augusztus 25-én a Btk. 342. § (1) bekezdés a.) és b) pontjába ütköző közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt rendelte el a nyomozást, amelyet a későbbiekben törvényellenesen minősítettek át „hamis magánokirat felhasználásának vétsége” tényállásra. Az indoklás szerint: „a 2003. évi III. tv. 8. § (2) bekezdésére figyelemmel az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára nem minősül közigazgatási szervnek, az általa őrzött iratot, illetve az általa őrzött másolatot a jogszabály nem minősítette közokiratnak. Erre figyelemmel a megjelentetett dokumentumok magánokiratok”. Csakhogy egy irat minősítését nem az dönti el, hogy hol őrzik, hanem az, hogy ki állította ki. A Polgári Perrendtartásról szóló (Pp.) törvény 195. § (1) bekezdése az irányadó: „Az olyan papír alapú vagy elektronikus okirat, amelyet bíróság, közjegyző vagy más hatóság, illetve közigazgatási szerv ügykörén belül, a megszabott alakban állított ki, mint közokirat teljesen bizonyítja a benne foglalt intézkedést vagy határozatot, továbbá az okirattal tanúsított adatok és tények valóságát, úgyszintén az okiratban foglalt nyilatkozat megtételét, valamint annak idejét és módját. Ugyanilyen bizonyító ereje van az olyan okiratnak is, amelyet más jogszabály közokiratnak nyilvánít.”
Ez azt jelenti, hogy a Belügyminisztérium által kiállított 6-os kartonokat nem kellett más jogszabályban közokiratnak nyilvánítani, mivel azokat hatóság, közigazgatási szerv állította ki. Ezért közokiratnak minősülnek. Ezért a 2003. évi III. törvénynek sem kellett a BM által kiállított állambiztonsági iratok, köztük a 6-os kartonok közokirat jellegéről rendelkeznie, mert a kiállító BM állami hatóság, és ennek alapján a 6-os kartonok egyértelműen közokiratok. Az iratok minősítése szempontjából semmi jelentősége nincs, hogy az iratokat hol őrzik, és az ÁBTL közigazgatási szerv vagy nem. Minden a BM és szervei által keletkeztetett irat, beleértve az Állambiztonság nyilvántartásait, közokirat. A határozat ellen törvényes határidőn belül panaszt tettem, de a panaszt arra hivatkozva utasították el, hogy mivel hamis magánokirat felhasználása az új minősítés, ezért már nincs jogom panaszt tenni, mert a hamis magánokirat felhasználása vétségének nincs sértettje. De én éppen a minősítés miatt tettem panaszt, tehát ez a 22-es csapdája. Ezután nyomozást indítottak - papíron - az új jogcím alatt, majd minden nyomozati cselekmény nélkül lezárták a nyomozást, mert azt a vétséget csak szándékosan lehet elkövetni, az illető pedig azt hitte, hogy a hamis 6-os karton igazi, tehát nem bizonyítható vétség. A kérdésem az, mit tehetek? Hova fordulhatok? Törvénybe ütköző ügyészségi határozat ellen hol lehet kifogást emelni? Az ilyen határozat nem semmis? Vagy legyek pótmagánvádló? Természetesen nem kívánom ennyiben hagyni a dolgot. Itt az ügyészség és a nyomozóhatóság fedezi az elkövetőket és bűnpártolást elkövetve mentesíti őket a büntetőjogi következmények alól. Lehet valahol jogi állásfoglalást kérni arról, hogy a BM által kiállított 6-os kartonok közokiratok? Ennek alapján lehet újra kezdeményezni az eljárás lefolytatását? Van valakinek valami jó ötlete, mi a járható út? Előre is nagyon köszönöm.

lajcsó # 2015.10.20. 11:42

Az egyik (talán egyetlen) jó választ te adtad meg: pótmagánvád.

Neymar # 2015.10.20. 13:15

Köszönöm a választ. Várok még, hátha vannak a többi kérdéseimre is válaszok. Ha ez a megoldás, akkor nyilván el kell készítenem egy formailag megfelelő magánvádiratot, ugye? Van valahol egy jó link, ahol a formai követelményeket megismerhetem? Köszönöm.

folyami géb # 2015.10.23. 07:07

Hajajjaj! Dehogy is Neked kell elkészítened a vádindítványt (hacsak nincs jogi szakvizsgád)! Az ügyvédi képviselet kötelező, úgyhogy a megszüntető határozat átvételétől eleve 60 napod van a vádindítvány - ügyvéd általi - elkészíttetésére és benyújtására. Bár megmondom őszintén, annak a befogadásában sem nagyon bízom, hacsak nem Közbizalom úrnak hívnak civilben.

Ami furcsább: az ügy érdemében szerintem a kérdezőnek igaza van. De: mikor készült ez a 6-os karton, vagy mikor került utoljára joghatást kiváltó módon felhasználásra? 5 éven belül? Ezt nem nagyon hiszem. Akkor meg mi van az elévüléssel?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.23. 12:26

:)
Folyami géb arra céloz, hogy a közokirat-hamisításnak nincs konkrét sértettje, ezért pótmagánvádnak se nagyon van helye.

Neymar # 2015.10.25. 02:40

De igen, közokirat-hamisításnak van sértettje, csak a hamis magánokirat felhasználásnak nincs. Ez biztos. A hamisított közokiratot két éve készítették és használták fel, vagyis az 5 éves elévülési határidőn belül. Ez valóban a közbizalom elleni súlyos bűncselekmény. Az enyém az első hamis 6-os karton. Aki nagyon akarja, ebből tudhatja, ki vagyok, nem nagy titok. Az ügyészség és a rendőrség ismert felhasználók, mint elkövetők személyét védi a bűncselekmény következményeitől. Az ő kilétük is könnyen azonosítható az internetről, de nem a személyek a lényegesek. Köszönöm az eddigi segítséget. Ha bárkinek van jó ötlete, milyen jogcímen lehet megtámadni ezt a bűnpártoló törvénytelenséget, és hogyan lehet ezeket a gazembereket bíróság elé állítani (egyébként a büntetési tétel 3 évig terjedő szabadságvesztés), az kérem, segítsen.

folyami géb # 2015.10.26. 16:28

"De igen, közokirat-hamisításnak van sértettje, csak a hamis magánokirat felhasználásnak nincs. Ez biztos."

Köszönöm, megint sokat tanultam. Innentől kezdve innen kiszálltam.

Neymar # 2015.10.27. 15:12

Kedves folyami géb,

az ügyészségi határozat szerint a közokirat-hamisításnak ven sértettje, a hamis magánokirat felhasználásnak nincs. Ha a meghamisított közokiratot valaki nevére és terhére hamisították, akkor az illető sértett. Az én nevemre kiállított hamis 6-os karton sértettje én vagyok, mert a nevemre kiállított hamis közokirattal akarták azt bizonyítani, hogy ügynök voltam, ami nem igaz. Ennek a bűncselekménynek én sértettje vagyok, amíg át nem minősítették a közokirathamisítást hamis magánokirat felhasználására sértettként is kezeltek.

Az igazi kérdés az, hogy a BM által kiállított irat közokirat vagy sem? A Polgári Perrendtartásról szóló (Pp.) törvény 195. § (1) bekezdése az irányadó-e? És ha igen, akkor egy törvénybe ütköző ügyészségi határozat ellen hol lehet jogorvoslatot kérni? Előre is köszönöm, ha ezek megválaszolásában valaki segít.

noilar # 2015.10.27. 21:56

Ügyészségi határozat semmisségét a bíróság mondhatja ki.

Sértett mindenki akinek a cselekmény jogos érdekét sérti, ha ezt alátámasztod akkor elvben magánokirat hamisításnak is lehetsz sértettje.


noilar

Neymar # 2015.10.28. 00:00

Kedves Noilar,

nagyon köszönöm a választ. Magától értetődő a kérdés: hogyan tudom bírósággal felülbíráltatni a határozatot? Ki ellen, hol, milyen jogcímen kell feljelentést tennem? Mi a jobb megoldás: megtámadni a törvénybe ütköző ügyészségi határozatot, vagy elfelejteni az ügyészséget, amely az elkövetőket védi, és pótmagánvádas eljárásban én kezdeményezzek büntetőeljárást a bíróságon az ismert elkövetőkkel szemben?

Köszönöm, ha ebben kapnék némi útmutatást.

folyami géb # 2015.10.28. 13:11

(Noilar: majd alkalomadtán ismerkedj meg a 90. Bk véleménnyel. Aztán meg világosíts fel, légy szíves arról, hogy a hamis magánokirat felhasználása vétsége törvényi tényállásában milyen eredmény és/vagy passzív alany szerepel. Köszi).

Neymar # 2015.11.03. 16:41

Kedves Mindenki,

itt jogértő és tájékozott emberek vannak, kérem, segítsenek.
A kérdés az: hogyan tudok felsőbb ügyészségi szinten, vagy bírósággal felülbíráltatni egy törvénybe ötköző kerületi ügyészségi határozatot? Hova lehet jogorvoslatért fordulni az ügyészségen belül, ha a határozatot hozó kerületi ügyészség törvénytelen indok alapján azt mondja, hogy fellebbezésnek helye nincs. Ha csak bírósághoz lehet fordulni, akkor ki ellen, hol, milyen jogcímen kell feljelentést tennem? Utána pedig mi a jobb megoldás: megtámadni a törvénybe ütköző ügyészségi határozatot, vagy elfelejteni az ügyészséget, amely az elkövetőket védi, és pótmagánvádas eljárásban én kezdeményezzek büntetőeljárást a bíróságon az ismert elkövetőkkel szemben?

Köszönöm, ha ebben kapnék némi útmutatást.

Numda # 2015.11.03. 18:14

noilar

Ugye ez érvényes a jogerős rendőrségi határozatra is, hiszen az is közokirat, aminek a tartalmát perben lehet megdönteni, ha jól tudom.

Jól tudom?

Numda # 2015.11.03. 18:17

Neymar, szerintem keresetet kell polgári bírósághoz benyújtani, a határozat tartalmának valós voltát megtámadva, és azt neked kell a perben bizonyítani. Hogy ti. valótlan a közokirat tartalma.

Neymar # 2015.11.09. 17:44

Kedves Numda,

nem az a fontos, hogy a tartalma hamis, mármint hogy hamis adatok vannak benne, hanem az, hogy mag a közokirat hamis. Ez egy hamis 6-os karton. Milyen jogcímen kell feljelentést tennem, hol, ki ellen, hogy a nyomozóhatóság tévesen minősítette magánokiratnak a közokiratot?

Köszönettel, Neymar

Neymar # 2015.11.10. 14:23

Kedves bunugyi,

nincs igaza, mert a 6-os karton nem egy BM altal alairt level, hanem megfelel azoknak a formai kovetelmenyeknek, amelyek a Pp. megkovetel. Elorenyomtatott formanyomtatvany volt megfelelo nyomtatvany szammal, megfelelo ügykör, és bizonyító erejű is, mind az 1994.évi átvilágítási törvény esetében az volt, például az átvilágító bírók is ezt használták, mind a 2003. évi III. tv. tekintetében a hálózati személy megállapításához. Az összes eddigi ügynökperben bizonyító erejű volt az eredet és valódi 6-os karton, az ügyészségi határozat sem azért vitatta el a 6-os karton közokirat jellegét, mert nem felelt meg a Pp. előírásainak, hanem arra hivatkozva, hogy az ÁBTL, a levéltár, ahol őrzik, nem közigazgatási szerv. De az világos, hogy egy okirat közokirat jellegét nem az határozza meg, hol őrzik, hanem az, hogy ki állította ki. Ha mégis igazam van, hogy a BM parancs alapján, BM formanyomtatványra előnyomott, számozott, ügykörén belül kiadott, minden ügynökperben bizonyító erejűnek elfogadott 6-os karton közokirat, akkor hol tudok eljárni az ügyészségi határozat ellen, amely törvénysértő módon azért zárta le a nyomozást, mert a 6-os kartonról azt állította, hogy nem közokirat? Erre van valami ötlete?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.10. 14:29

Nem volt benne a határozatban a jogorvoslati kioktatás?

Neymar # 2015.11.10. 14:50

De igen: fellebbezésnek helye nincs. Mint írtam, azért nincs helye a fellebbezésnek, mert a határozat szerint, miután az okirat jellegét átminősítették köokiratról magánokiratra, én megszűntem sértett lenni, és így az átminősítés révén elveszítettem a Panasz lehetőségét is. A Panaszt pedig beadtam határidőre, de ami éppen az átminősítés törvénybe ütköző módjára vonatkozott, de azt azért nem vizsgálták ki, mert az átminősítéssel már nincs panaszjogom. Ez a magyar jogban a 22-es csapdája.

Ezért a kérdései változatlanul azok, hogy ilyen esetben hol tudom megtámadni a törvénybe ütköző határozatot? Bíróságon? Ki ellen, milyen perben, milyen jogcímen, milyen paragrafus alapján? Ügyészségen? Hol? Minden feljebb levő ügyészségnek írt levelemet szignálnak lefelé, végül ahhoz kerül, aki a törvénybe ütköző határozatot hozta, aki aztán elutasít. Mit lehet ilyenkor csinálni?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.10. 14:56

Akkor annyi.

Neymar # 2015.11.10. 15:08

Ilyen lehet Magyarországon? Hogy az ügyészség törvénybe ütköző határozatot hoz, és nem lehet sehol, se felsőbb ügyészségi szervnél, se bíróságon megtámadni? Ezt nem hiszem el. Ez minimum egy bűnpártolás, de nem bizonyítható a szándékosság, persze. Nincs olyan, hogy törvénybe ütköző határozat az semmis?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.10. 16:27

Az, hogy a határozat törvénybe ütköző, a te véleményed.

Neymar # 2015.11.11. 16:27

Kedves bunugyi,

koszonom a segitseget. Azt hiszem, a pótmagánvád a megfelelő út. Ezt valasztom. Koszonom.

Kedves Kovacs Bela Sandor,

a te véleményed szerint milyen paragrafus alapján nem közokirat a BM 6-os karton az idézett Pp. rendelkezés tükrében? Melyik jogszabály a mérvadó ennek eldöntésére? Én a Polgári Perrendtartásról szóló (Pp.) törvény 195. § (1) bekezdése alapján állítom, hogy közokirat, ez nem az én véleményem. Miért nem igaz ez az állítás szerinted? Mi az, ami cáfolja, hogy ehhez képest közokirat lenne? Nagy segítség, ha mutatsz erre törvényhelyet.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.11. 16:43

Valamit félreértettél. Nem foglaltam állást a kérdésben, ami egyébként ez esetben közömbös is. Ugyanis a közokirat-hamisításnak sincs sértettje.