Hamis vád lehetősége


Dr.Attika # 2017.03.30. 05:25

Remélhetőleg nem lopták el a bíró kabátját.
Egyik vidéki bíróságon az ebédszünetről a bíró visszaérkezve a tárgyalótermi fogasra rakta a kabátját a népes rokonság mellé. Vége a tárgyalásnak, a bíró szedelőzködik, keresi a kabátját, nincs sehol. Letelefonál a portára, hogy a népes család elhagyta-e az épületet, mert vélhetőleg elvitték a kabátját. A biztonsági őr mondja, hogy igen, de neki is feltünt, hogy az egyik "hallgatóság" amúgy rosszul öltözött volt, de feltúnően divatos kabát volt rajta.

salty12 # 2017.03.30. 04:57

Köszönöm szépen mindenkinek a korrekt válaszokat!
Nem a vádlottól félek elsősorban mivel ő börtönben van hanem a családjától, ismerőseitől az előző tárgyaláson is amit elhalasztottak kb 30an voltak bent 10en kint pedig kb 20 an várták a végét...

Öreg Tölgy # 2017.03.30. 03:56

Ez az ügy már bírósági szakban van, itt már semmiről nem az ügyész dönt. Szűcs ügyvéd úr tanácsa a fenyegetésekre vonatkozott, ami egy másik, új ügy (lehet), azaz ha a rendőr nem veszi fel a feljelentésed, akkor amiatt fordulj az ügyészséghez. Sőt, mivel a kényszerítés hatósági eljárásban igazságszolgáltatás elleni bűncselekmény, már a nyomozásra is az ügyészség (egész pontosan az ügyészségi nyomozó hivatal) az illetékes.

Na most gondolom, neked az a legfontosabb, hogy ezt az ügyet kivitelezd valahogy normálisan. Tárgyaláson kívül nem lehet kihallgatni, de azt kérheted (a bíróságtól), hogy a Be. 292. § (2) bekezdése értelmében a kihallgatásod idejére távolítsák el a vádlottat a teremből. Ezt akár a helyszínen is megteheted, de ha kényelmetlen a vádlott előtt elmondani, hogy "félek, mert megfenyegetett", akkor lehet előzetesen, írásban is. Sajnos a dolog, így vagy úgy, biztos nem fog kellemetlenségek nélkül menni.

salty12 # 2017.03.30. 03:24

Értem, holnap reggel lesz a tárgyalás önök szerint ha ma felhívom az ügyészséget elképzelhető hogy engedni fogják hogy külön hallgassanak ki? És az más időpontban is lesz?

lajcsó # 2017.03.29. 20:28

Ha rendőr terel, akkor jelezd az ügyésznek a fenyegetést!

Öreg Tölgy # 2017.03.29. 19:27

Hát igen, a rendőrség ahol tud, hárít (bár azt el sem tudom képzelni, miféle szabálysértésre gondolhattak, feltehetően, aki így tájékoztatott, az 2008-óta nem tudta még feldolgozni, hogy a veszélyes fenyegetés sem szabálysértés már, hanem minimum zaklatás). Ez viszont kényszerítés hatósági eljárásban (Btk. 278.§), ami kőkeményen bűncselekmény.

Az 5 vs. 1 problémára javaslom a hangfelvételt. A tárgyaláson pedig mindenképpen kérd, hogy a vádlott távollétében hallgassanak ki.

salty12 # 2017.03.29. 18:21

És hogyan fognak intézkedni amikor jeleztem hogy fenyegetnek akkor aztmondták szabálysértési feljelentést tehetek ellenük... amit bizonyítanom is kellene hogy elkövették a fenyegetést na már most ezt "5 v 1 " szituációban sajnos kilátástalannak tartom.... ergó még jobban magamra haragítanám a romákat....

lajcsó # 2017.03.29. 06:45

Ne a vallomás visszavonásán törd a fejed, hanem azon, hogy a fenyegetés tényét jelented a hatóságnak! Majd ők intézkednek a további befolyásolásod megszüntetése érdekében.

salty12 # 2017.03.29. 06:15

Rendben, köszönöm. Így akkor elmondom az igazat aztán lesz ami lesz. A fenyegetőkre hogy tudnám rábízonyítani hogy tenyleg fenyegetőznek? Sajnos kisebbségiek és nagyon sokan vannak .Lépten-nyomon találkozok velük. Késeléssel, házfelgyújtással fenyegetnek, ha nem változtatom meg a vallomásom. Mit lehet tenni?

Öreg Tölgy # 2017.03.29. 05:27

Ja, ahogy azt Móricka elképzeli. Ahogy írtam: olyan, hogy visszavonás, már eleve nincs.

salty12 # 2017.03.29. 05:00

Öreg Tölgy! Köszönöm a korrekt választ!

Aztmondták a fenyegetők hogy nincs rá elég bizonyíték mivel nem találtak náluk semmit, és csak a mi kettő db terhelő vallomásunk van. És azzal érvelnek hogy ha én visszavonnám akkor nem tudják majd elítélni! Egyébként nem ez miatt ül jelenleg a vádlott. Ez csal rá jönne neki!

Öreg Tölgy # 2017.03.29. 04:44

Nyilvánvalóan ez a hamis tanúzás lenne, és megúsznád egy felfüggesztettel, viszont ettől még a kereskedőt pontosan ugyanúgy el fogják ítélni. Az ugyanis nem úgy van, hogy ha azt mondod, hogy a vádlott volt, akkor beviszik a börtönbe, ha meg azt mondod, hogy ja bocs, mégsem, akkor kiengedik.

A "zavart idegállapot" meg igencsak nevetséges indok arra, hogy miért "hallucináltad" zavartságodban, hogy egy ártatlan ember csinált valamit, amit nem is csinált. És miután elmúlt a zavartságod, miért nem rohantál azonnal, hogy szólj. Ráadásul "zavartságodban" pont ugyanazt az ártatlant vizionáltad bűnösnek, mint a barátod. Hát olyan hülye bíró nincs, aki ezt elhiszi.

Ha meg a nyomozó-vonalat erőlteted, majd behívják őket is tanúnak, mindegyik egybehangzóan el fogja mondani, hogy dehogy fenyegettek (még akkor is, ha valóban azt tették), és ezzel tényleg összeszedhetsz még egy-két hamis vádat is (a nyomozókkal szemben).

A fenyegetők elfelejtik, hogy a magyar jogban nincs "vallomás visszavonása", attól, hogy a tárgyaláson mást mondasz, a korábbi nem szűnik meg, csak egy csomó további kellemetlenséget veszel magadra. Egy normálisan felépített, koherens, ráadásul más bizonyítékkal is alátámasztott nyomozati tanúvallomás annullálása lényegében kivitelezhetetlen.

A tanú fenyegetése pedig kényszerítés hatósági eljárásban, önmagában egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény, és ha az alapügy vádlottjával összefüggésbe hozható, önmagában ok az előzetes letartóztatására.

salty12 # 2017.03.28. 11:45

Én csak annyit kérdeztem hogy ha ez a cselekmény így hamis tanuzásnak számít( szerintem hamis vád , ha nem tudják elítélni bizonyíték hiányában) akkoe milyen bűntetésre számíthatok az enyhítő körülményeket figyelembe véve... ezt kérdeztem...

batka75 # 2017.03.28. 11:36

Obudafan a hamis tanúzásra való felhívás bűncselekményét ecsetelte... Igy hát nem fog senki tanácsokat osztogati e téren.... Botorság azt gondolni, hogy majd ettől fog megváltozni, hogy fenyegetnek-e vagy sem..

salty12 # 2017.03.28. 10:33

Hát én úgy értelmeztem a törvényt hogyha visszavonom azt a vádat és nem sikerül rá bizonyítani, akkor hamis vád miatt fognak felelősségre vonni. De ha nem jól gondolom és hamis tanúzásért, azért milyen bűntetést kaphatok? Tanacstalan vagyok :/ félek a bosszútól ezert bevallalnám a felfüggesztettet is :(

ObudaFan # 2017.03.28. 09:27

Mármint azt a hamis tanúzást, amit most készülsz elkövetni?
Azért aki ebben a kérdésben neked tanácsot adna, az kicsit is szigorú értelmezés szerint maga is bűnrészese lesz a leendő hamis tanúzásodnak.

salty12 # 2017.03.27. 20:28

Üdvözlök minden fórumozót!

Volt ellenem egy fogyasztásos kábítószerrel való visszaéléses ügy amit eltereléssel "kiváltottam" fiatal felnőtt vagyok bűntetlen előéletű.
Viszont még egy évvel ezelőtt nyomozati szakaszban tettem egy gyanusítotti vallomast amiben megneveztem egy személyt akit lattam hogy egyik barátomnak ad el kábítószert, de én nem vettem csak láttam és engem a barátom kínált meg mindig. A barátom is terhelő vallomást tett még előttem.Na azóta tanuként beidéztek bíróságra, ez idő között engem és családomat kemény fenyegetések értek a megvádolt kereskedő családjától, elvileg nincs elég bizonyíték a tettesre csak a mi vallomásaink. És mivel kisvárosban lakok így minden nap nyomás alatt tartanak minket. Én elgondolkoztam hogy ilyedtségre, akkori zavart idegállapotomra hívatkozva vissza vonom a vádat hogy én csak ilyestségemre és a barátommal való szembesítés megelőzése miatt (mivel a nyomozók ezzel "fenyegetőztek", hogy nem hasonlít a vallomásunk) tettem azt a kijelentést miszerint láttam az átadást. Egyébként a vádlott szabadlábon védekezett, pár hónapja került más bűncselekmények miatt börtönbe. A barátom nem fogja visszavonni az biztos. Önök szerint mire számíthatok ha még a tárgyaláson erre hivatkozva vissza vonnám a vallomásom azon részét? Fiatal vagyok, dolgozom, akkoriban nagyon instabil volt az idegállapotom, ilyedtségből tettem a meggondolatlan kijelentést plusz még alapügy befejezése előtt visszavonnám a vallomásom. Ezek mennyire enyhítő körülmények? Meg lehet úszni felfüggesztettel esetleg pénzbírsággal/közmunkával? A válaszokat előre is köszönöm!