Pártfogó ügyvéd - nagy értékű sikkasztás


Dati61 # 2017.09.08. 10:20

Üdv! Írtam az ügyfél keres ügyvédet "rovatba", de nem tudom, hogy bekerült-e, mert nincs visszajelzés a küldés után. Tudna valaki segíteni, hogy megjelent-e? Köszönöm

Burn Out # 2017.09.08. 12:07

pártfogó ügyvédet nem így kell keresni.

a járási hivatal jogi segítségnyújtó szolgálata engedélyezi a pártfogó ügyvédi képviseletet.

ha a rászorultsági feltételeknek megfelelsz, akkor kapsz egy engedélyező határozatot és egy ügyvéd listát. azokat az ügyvédeknek a listáját kapod meg, ahol a pered folyamatban van. arról a listáról tudsz ügyvédet választani. csak olyan ügyvédek szerepelnek rajta, akik ilyen tevékenységre az állammal szerződést kötöttek.

ha egyik pártfogó ügyvéd se vállalja el az ügyedet, akkor kérheted, hogy rendeljenek ki a részedre pártfogó ügyvédet.

kirendelésnél elsősorban az állammal szerződést kötött ügyvédek közül rendelnek ki, ha ennek akadálya van, akkor az eljáró bíróság székhelyéhez közeli településről pártfogó ügyvédet, ha ilyen sincs, akkor a megyei ügyvédi kamara kirendelhető listájáról valakit (lehetőleg a bírósági székhelyéhez közelről), ha ilyen sincs, akkor kirendelnek valakit. (az utolsó eset jogszabálysértő, mivel a vonatkozó rendelet alapján nem lehetne kirendelni. vannak olyan bíróságok, ahol konkrétan nincs pártfogó ügyvéd, de "sima" ügyvéd van, így őket rendelik ki. az államnak nincs olyan kötelezettsége, hogy minden bíróság területén legyen pártfogó ügyvéd)

Dati61 # 2017.09.08. 12:23

Az engedélyező határozat megvan, az alapján készítették el a Fejér-megyei ügyvédi irodában a pótmagánvádat. Természetesen megvan az elvi engedély a folytatásra, a személyes képviseletre is, de ehhez már Pest megyéből kellene képviselő, viszont a listán se érdi, se budaörsi ügyvéd nincs. Az anyagi lehetőségeim pedig nem teszik lehetővé, hogy például Vácra vagy Budapestre a belvárosba több alkalommal felutazzak és több ügyvéddel személyesen találkozzam azért, hogy kiderüljön, ki lenne, aki elvállalná. Tehát, akkor csak abból a listából keresgélhetek, és próbálhatom felvenni a kapcsolatot valakivel, amit kaptam?

Burn Out # 2017.09.08. 12:35

Lényegében igen.

Ha arról a listáról senki se vállalja el, akkor kérheted, hogy rendeljenek ki a részedre pártfogó ügyvédet, de ezt nem ajánlom. Nem tudják, hogy kit rendelnek ki és azt sem, hogy mennyire ért majd hozzá. A kirendelt pártfogó ügyvéd felmentése pedig nem egyszerű.

Dati61 # 2017.09.08. 13:08

Rendben, köszönöm a választ. Akkor nekiállok a lista alapján keresni. Egyébként abban bíztam, azért írtam be, hogy talán olvassa olyan ügyvéd is, aki szerződésben is áll, tehát lehet pártfogó ügyvéd és el is vállalná, mert felkelti az érdeklődését. Azt mondanám, hogy sima ügy, rengeteg bizonyíték áll rendelkezésre, amelyeket a rendőrség - a számtalan jog-és törvénysértés mellett - figyelmen kívül hagyott.

Burn Out # 2017.09.08. 13:14

Akkor talán mégsem olyan sima ügy :)

Dati61 # 2017.09.08. 13:24

De igen. Hidd el, hogy az. A bántalmazás előtt fényképeket küldött át dátumozott, nem módosítható privát üzenetben más okból, amiken látszanak azok a bútoraim, amikről a tanúkihallgatáson azt állította, hogy 1 hónappal előbb már elszállítottam. Ezeket (is) beadtam. És senki meg nem kérdezte tőle, hogy akkor hogyan készített róluk 1 hónappal később fotót??? Olyan "hatósági szemlét" tartottak, ahol két rendőr volt jelen, se hatósági tanú, se jegyzőkönyvezés... és még sorolhatnám.