Fórum büntetőjog újabb elöl     új hozzászólás


Parkolási felszólítás/elévülés?

Masuimi # e-mail 2005.05.13. 18:32

Kaptam egy parkolási felszólitást:

281 580 Ftért!!

Ez már 2001-2003-as parkolásokért, most küldték ki öszesitve a teljes tartozásom.

Ezt be tudják ténylegesen hajtani?
Mikor / hogy évül el???

Mit tehetek vele??

Nyilván nem tudok ennyi pénzk kifizetni!

the big cat # e-mail 2005.05.13. 20:06

nem évült el, és ezzel a felszólítással meg is szakadt az elévülés. Javaslom alkudozz, mert ezek után már nem fognak lemondani a pénzről.

Van itt még pár parkolós topik, ott találhatsz jó tanácsokat.

És ne a büntetőjogi topikban keresd, mert ez nem büntető, hanem polgári ügy, van egy autós fórumcsoport, abban vannak.

öregharcos #   2006.03.30. 10:52

Egy kollégám most, 2006 márciusában kapott értesítést egy 2000. évben történt szabálytalan parkolásáról. Most tényleg: ez nem évült el? S egyébként milyen szabály vonatkozik itt az elévülésre? Ha valaki tudja a választ, kérem írja meg. Köszönöm.
Köztünk maradjon: ez nonszensz, amit a parkolótársaság csinál.

ObudaFan # e-mail 2006.03.30. 18:56

De elévült, 5 év az elévülési idő.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

péterapó # e-mail 2006.04.01. 00:20

Masuimi !

Kérd meg a Céget, tételesen mutassák ki,hogy a követelésük mikor, mely helyszínre, milyen frsz.gépkocsival kapcsolatosan vélik fennnállni.
Ezekből egyből elfelejtheted az elévült tételeket...a többit is szépen meg lehet válogatni....megkérdzheted mivel tudják bizonyítani, hogy az általuk megjelölt időben ott parkoltál....
Egy olyan cég,mely most próbálkozik a 2001-2003.évi parkolási díjak behajtásával...elég komolytalan társaság lehet...
ha mégis próbálkoznának fizetési meghagyással nyugodtan ellentmondhatsz nekik (határidőn belül!!!!!)
Ez esetben vitasd a követelésük jogalapját, összegszerűségét....esdetleg megnézheted a cég adatait a cégbíróságnál, hogy egyáltalán léteznek e,vagy csak próbálkoznak......
Itt "Európában" minden megtörténhet.

Írj a fejleményekről

Üdv P.

Polgár légy, ne alattvaló!

Initram5 #   2006.04.04. 22:47

Én is azt tanácsolom, hogy tételesen, minden egyes esetet nézz meg: mivel tudják bizonyítani, hogy te ott parkoltál és nem fizettél a parkolásért? Kérd meg, hogy mutassák meg a video felvételt (bizonyítékot) - ha húzzák a szájukat, akkor is ragaszkodj ehhez, nekik meg ha pereskedni is akarnak, úgyis elő kell vadászni a felvételt, egyébként nem mennek semmire.

Aztán ha netán (és miért is ne?) kamatot is követelnek, ám te korábban nem kaptál ajánlott levélben felszólítást, akkor arról ők már le is mondhatnak: az ablaktörlő mögé tett piros/kék/akármilyen kis zacsi a Pp. szabályai szerint nem számít szabályos kézbesítésnek.

cheetah # e-mail 2006.08.11. 06:25

Hello!

Nekem vólna még egy javaslatom. A parkolás mint szabályok megszegése, az szabálysértés amit még mindig az önkormányzat ellen követünk el. A szabálysértésnek fél év az elévülési ideje. Amennyiben az önkorményzat nem küldött semmit fél éven belül igazolható módón, úgy ez a szabálysértés már régen elvült. Itt mindenféle polgári perrel fenyegetnek ezeka behajtó cégek, üres fenyegetések. Mellesleg nem rendelkeznek semminemű bizonyítékkal arra nézve hogy valóban ott álltál, kipróbáltam.. a következőt mondták,természetesen telefonban,mert levélre nem válaszolnak: ez egy zárt rendszer,ha a parkoló őr azt mondta hogy ott álltam,akkor az úgy is volt és ezt a bíróság elfogadja. Mivel tudják hogy milyen szinű ,tipusú,rendszámú az autóm, ez bitonyíték értékű....no comment

_Wasp_ # e-mail 2006.08.11. 09:05

Nagyon jó elképzelés, csak a polgári jogi igény és a szabálysértés elévülése két különböző dolog.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

afonyalekvar # e-mail 2006.08.12. 21:22

Cheetah!

Nem ismerem a gyakorlatot parkolás-ügyben, de nem hiszem, hogy a XXI. században, amikor Budapesten minden parkolóőrnek van digitális fényképezőgépe és/vagy videókamerája, akkor egyszerűen csak egy valahonnan előkapart parkolóőr bemondása alapján a bíróság elfogadná bizonyítékként, hogy egy évekkel ezelőtti esetben x helyen y időpontban tilosban parkoltál..

Ennél azért több kell!

Mutasson képeket / videót (bizonyítékot), különben csak ipiapacs-megmondlak szinten van az egész.

A kötelmi jellegű igények a Ptk. szerint 5 év alatt évülnek el, szóval ami már több mint 5 éve történt (2001 előtt) az nem játszik!

Vszínű, hogy "fizetési meghagyással" fogják érvényesíteni a követeléseket. Itt az a fontos, hogy az átvételétől számított 15 napon belül (jogvesztő határidő!) "ellentmondással" kell élni a kibocsátó bíróságon, és tárgyalás tartását kell kérni! A tárgyaláson aztán a másik félnek kell mindent bizonyítania. Ha nem tud, akkor nem fog kapni semmit!

Szóval sok szerencsét és további szabályos parkolást! ;)

gesztenye # e-mail 2006.08.18. 00:22

Szeretnék én is tanácsot kérni hasonló ügyben .
A napokban kaptam én is fizetési felszólításást a behajtó cégtől.
Fogalmam sincs mikorra vonatkozik, mert nincs feltüntetve hol és mikor parkoltam, csak annyi, hogy ''számlalejárat 2001.07.21.''
A felszólítás most érkezett augusztus 14-én, dátuma: augusztus 9., és nem ajánlottan érkezett, tehát át sem vettem. 8 napon belül kellene fizetnem, de ugyan mikortól számított 8 napon belül, mert még azt nem írják le, hogy "a kézhezvételtől" számított 8 napon belül. Hiszen nem tudhatják mikor kaptam kézhez, ezért szerintem a felszólító levél nem is felel meg az előirt követelményeknek.
Olvasom itt a hozzászólásokat, mely szerint 5 év az elévülési idő. Ezek szerint az én ügyem már elévült. Vagy a behajtó cégre való engedményezés (2005. 10.28.) jogfolytonosságot eredményez??
Kérdezném, hogy reagáljak-e egyáltalán a levélre, vagy fizessek?

the big cat # e-mail 2006.08.18. 12:58

Elévült, nem kaptál semmit, ennyi. Ha perelnek (amit nem fognak, mert csak vaktában lövöldöznek, hátha valaki befizeti), akkor majd elévülési kifogással élsz, hiszen te csak a keresetlevélből értesültél a követelésről.

Lökött # e-mail 2006.08.19. 18:42

Tiszteletem

Kérem visszaolvasni a megjegyzéseket........
Mindent elmondtunk ezzel kapcsolatosan, már nem értem, mit lehet még kérdezni?

Teljesen tiszta minden, az elévülés, bírság - annak bizonyítása, stb.........

Más kérdés okudt és felesleges. Nem értem, mit nem lehet érteni.
Már elnézést..............................

----------------------
  • Löki
gsc73 (törölt felhasználó) #   2006.08.20. 14:50

Üdv Mindenki!

Egy rövid, de sürgős kérdésem lenne:
Tények:

  1. levél Centrumtól 2006 februárban, 2000-re vonatkozó bírság, nem válaszoltam, nem ajánlva jött. (tiszta, elévült az esemény)
  2. levél: intrum justitia-tól 2006 augusztus 9. próbálja behajtani az 1. levél tartozását. Ez sem ajánlva!

A kérdésem:

Melyik a jobb megoldás:

1: Nem válaszolok
2: Ellentmondással élek, elévülésre hívatkozva, vagy a 2/2005 KPJE-re, hogy magáncég nem hajthat be semmit.

Üdv:

g.

Dr.Attika # e-mail 2006.08.20. 15:03

Intrumtól jött levél annyi, mintha az ebtenyésztők egyesülete küldte volna. Semmi jogosultsága nincs veled szemben.Nem véletlen, hogy sima levélben küldik. Nem az a lényeg, hogy bizonyítsák, hogy megkaptad, hanem, hogy a balek fizessen.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

gsc73 (törölt felhasználó) #   2006.08.20. 15:49

Dr. Attika!

Köszönöm a gyors választ! Éreztem én, de bizonytalan voltam.
Nem reagálok semmit!

g.

Mártikám # e-mail 2006.11.19. 18:08

Segítséget kérnék abban, hogy amennyiben a Főv. Közterület-felügyelet által kirótt parkolási szabs. bírsággal szemben fellebbezést nyújtok be nekik (amit tudtommal a kerületi rendőrkap.-ra továbbítanak elbírálásra), akkor a bírság befizetésével kapcsolatban ez halasztó hatályú-e? Nem szeretném, ha kiderülne, h. később azért rónak ki további költségeket, m. nem fizettem be a bírságot... Köszönöm a válaszokat előre is!

ObudaFan # e-mail 2006.11.20. 19:53

Halasztó hatályú, de a többit rosszul tudod, nem a felügyelet szabja ki a bírságt, hanem a rendőrség, és ha a kifogást nem találja alaposnak a rendőrség, a bíróság dönt a jogorvoslati kérelemről.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

kicsi # e-mail 2007.01.21. 12:21

Üdv Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni. Az anyósomék 2006. decemberében kaptak egy nem ajánlott levelet az Intrum Justitia - tól, egy 4500 Ft - os csekkel. A levél szerint 2002. márciusában a délelőtti órákban (11 óra) Budapesten parkoltak, és a parkolási díj nem lett befizetve. (A család Budapesttől kb. 50 km - re lakik.)
Az anyósom nem jár fel Budapestre autóval, az apósomnak nincs jogosítványa, a sogórom nem volt akkor Magyarországon és a párom pedig olyan munkahelyen dolgozott, ahonnan nem tudott eljönni. Más pedig nem használhatta az autót.
Kérdésem, hogy mi a teendő ebben az esetben!
Előre is köszönöm a segítséget!

Dr.Attika # e-mail 2007.01.21. 13:30

Kukázza le a levelet. Az IJ-nak kb. annyi joga van adósságot behajtani, mint a sarki fűszeresnek. Nem véletlen, hogy még az ajánlott levél költségét sem vállalják. Böngésszen e fórumon és akkor az IJ-ról többet is megtudhat. A balekokra utaznak.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

csibu # e-mail 2007.01.23. 16:12

Halloka Mindenki!
Volna egy hatalmas problemam.Kaptam egy levelet (nem ajanlott) egy videki parkolasi tarsasagtol, hogy 3 evre visszamenöleg (2003-ig) fizessek ki 86.000 ft potdijat...Decemberben vagy januar elejen jöhetett a level....sajnos nem tudom, mert nemetorszagban elek, igy en csak januarban vehettem kezhez.A problemam csak az, hogy ebben a levelben 16 tetel volt... amibol valoban nem mindet, de tobb mint a felet biztosan befizettem VISZONT 2006 szeptembereben kidobtam a befizetest igazolo csekkjeimet-a frissebbeket kiveve...Tudok-e valamit tenni?Vagy egesz egyszerüen nyissak egy magan leveltarat, amiben 5 evig tartogatom a kis csekkjeimet???A segitseget elöre is köszönöm!

kea4 # e-mail 2007.01.23. 22:33

Nézzetek át az "Autók, motorok" csoportba, ott van két vagy három ilyen témájú topic már régrõl, sok hasznos tudnivalóval.

Üdvrivalgással:
KEA.

kicsi # e-mail 2007.01.26. 19:37

Kedves Dr. Attika!

Köszönöm szépen a gyors választ, és a jó tanácsot! Megfogadom!

Qvik #   2007.02.01. 10:06

Sziasztok.

A kérdésem a következő , ki felelős a táblák kihelyezéséért a fővárosban? Szeretnék tőlük kérni egy kimutatást mikor és hova tettek ki P táblákat és P(zóna) táblákat.

virtus # e-mail 2007.02.24. 18:24

Ha nem ajánlott a levél, irány a kuka...
Azaz a felszólítási kötelezettségüket nem teljesítették. Ha tíz felszólítottból egy balek fizet, már megérte nekik. Csak nehogy válaszolj nekik, mert az igazolja a felszólítás tényét!

Norbi99 # e-mail 2007.02.28. 14:40

Üdv!

A minap kaptam a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-töl egy fizetési értesitést, miszerint fizessek be 6975Ft, mivel 2005.03.15-én a Nyugati téren nem fizettem a parkolásért!
Ez rendben is van, mert nem fizettem, viszont mire kimentem a kocsihoz, ott várt a mikuláscsomag, amit idegességböl aznap be is fizettem! De ugye a csekk nincs meg, mert már az az autom sincs meg!
Viszont a számlaösszeg levezetésében, irtak egy összeget ami 1440Ft, mint befizetett összeg! Akkor mire is akarnak engem megbüntetni? Mert ezekszerint befizettem, ök is igy látják, akkor meg mi ez a 6975Ft-os számla?
Mit lehet ilyenkor tenni? Nem évült ez még el? 2évre rá kiküldik, ez egy szemétség!!!!
Segitsetek légyszives! Várom válaszotokat!
Norbi: Gödöllő