Parkolási felszólítás/elévülés?


magyar vizsla # 2014.02.26. 15:25

Sziasztok!

A parkolási pótdíj megfizetésére nyitvaálló 15 napos határidő utolsó napja szombatra esett. Az összeget a következő munkanapon, azaz hétfőn utaltam, mégis a magasabb összegű pótdíjat követelik. Erre az esetre nem vonatkozik, hogy ha a határidő utolsó napja munkaszüneti nap, akkor a határidő a következő munkanapon jár le?

Mit tegyek?

Natoa Velta # 2014.02.22. 13:19

Kedves Fórumozók!

A tanácsotokat szeretném kérni!

Tavaly májusban kiutaztam külföldre dolgozni és én naív itthon hagytam a kocsimat a most már ex-Élettársamnak, mondván ne álljon 8 hónapig a parkolóban szegény járgány.

Ez idő alatt sikerült a "Drágámnak" 15 parkolási felszólítást begyűjtenie, 3 különböző társaságtól, amiből 4-et valamilyen csoda folytán befizetett, viszont a fennmaradó 11-et nem (abból 9db er-parkos, 1db 5. és 1db 13.kerületi). Ráadásul a Lakótársam volt olyan "jó" és a távollétemben érkezett 23 ajánlott küldeményből, 13-at átvett a nevemben.

Eddig 181.845Ft a vége, viszont még nem érkezett egy fizetési meghagyás sem. Az exem természetesen lelépett, úgyhogy rá nem számíthatok és azóta sajnos munkát sem sikerült találnom itthon, úgyhogy szinte esélytelen, hogy ezt ki fogom tudni fizetni.

Mit tudok tenni ilyen esetben?

ObudaFan # 2014.02.10. 12:31

Ha a MOKK-tól jön fizetési meghagyás, akkor kell figyelni, hogy 15 napon belül ajánlott levélben az eljáró közjegyző (és nem a MOKK) felé az ügyszámra hivatkozással ellentmondással éljenek.
Az ellentmondásban írják le, hogy a teljes követelést vitatják, egyrészt mivel az ER-Park nem kizárólagosan önkormányzati tagsággal rendelkező társaság, így nem felel meg az 1988. évi I. törvény szerinti feltételnek, továbbá nem küldték meg a törvény szerint kötelező felszólító levelet a 15 napos jogvesztő határidőben.

rlacka # 2014.02.08. 17:10

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnénk kérni egy olyan ügyben, amelyről már sokan írtak. Az Er-Parktól kaptunk egy fizetési felszólítást, hogy fizessünk pótdíjat, mivel nem fizettük be a parkolási bírságot, amelyet elvileg október 4-én gyűjtöttünk be. A gond csak az volt, hogy mi nem is kaptunk csomagot, mégha erről a társaság be is mutatott nekünk képet. Ha megkaptuk volna, minden bizonnyal befizettük volna a jogos bírságot, hisz 19:50-kor nem volt parkoló cédulánk. A csomag helyett azonban csak mintegy másfél hónap múlva, november 11-én kaptunk egy fizetési felszólítást 21.315 Ft-ról. Ezt nem tartottuk jogosnak, mivel nem tudtunk a bírságról, ezért írásos panaszt is tettünk, és kértük a pótdíj elengedését november 18-án, amelyet rögzítettek, és az ügyet felfüggesztették, azonban a mai napig nem kaptunk írásos tájékoztatást arról, hogy foglalkoztak is vele, és döntöttek volna róla. Ehelyett most, február 5-én kaptunk egy újabb, most már perlés előtti felszólítást mondván, hogy nem fizettük be előző levelükre a pótdíjat. A felfüggesztésről, illetve írásos panaszunkról szót sem említettek, mintha meg sem történt volna, csak ez az újabb csekk jött 22.815 Ft-ról, és azzal fenyegetnek benne, hogy további 20.600 Ft-os minimális összeggel növekszik a bírság, ha a fizetési felszólításnak nem teszünk időben eleget. Céges autóról van szó egyébként, és mi fizetnénk is, ami jogos, de úgy érezzük, hogy teljes mértékben ki vagyunk szolgáltatva, és nem tudunk semmit tenni az egyébként jogtalan pótdíj ellen. Kérjük, aki tud, segítsen, mit lehet tenni ilyenkor.

Oszwald Richárd # 2014.02.07. 17:26

Mimi82: a parkolási eseménytől számított 15 nap után már a várakozási díjzónában hatályos parkolási díj 40x-t kell megfizetni. Amennyiben ezután is hiányzik a kötelezett részéről az önálló teljesítés, úgy a parkolási eseménytől számított 60 napon belül kiküldenek egy fizetési felszólítást, ezt követően fizetési meghagyást fognak kérni ellened kérni, amely ellentmondás hiányában a 15. napon jogerőre emelkedik, és végrehajtható lesz a követelés, ellentmondás esetén a fizetési meghagyás perre alakul, és bíróság dönt a követelés jogosságáról - ezt nem ajánlanám, mert marasztalás esetén igencsak megnőhetnek a követelés költségei. Jobban jársz, ha kifizeted, hidd el...

Oszwald Richárd # 2014.02.07. 17:21

... és további gyakorlat az, hogy az önkormányzatnak ki kell helyeznie egy kiegészítő táblát is, ami jelzi, hogy mely várakozási zónában tartózkodik az üzembentartó + már azt is megkövetelik, hogy a parkolóautomatákon fel kell tüntetni, hogy mely díjzónához tartozik. Igaz, nem véletlenül alakult ki ez a gyakorlat.

ObudaFan # 2014.02.07. 15:09

Azt jogszabály (önkormányzati rendelet) tartalmazza, hogy hol van a fizetős zóna, a jogszabály ismeretének hiánya pedig elvileg senkit nem mentesít, ennek ellenére legalábbis a PKKB-n az a gyakorlat, hogy a parkolási cég csak akkor követelhet, ha igazolja, hogy a KRESZ szerint ki volt helyezve a figyelmeztető tábla.

ulissse # 2014.02.07. 15:01

Kedves Fórumozók!
Azzal kérdéssel fordulok hozzátok, hogy ki mennyire van tisztában a fizetős parkolási zónaként meghatározott területekkel??
Konkrét eset a XIII. kerületben, ma parkoltam a Balzac utcában délelőtt, mivel évente csak egy vagy két alkalommal járok Bpestre vidéki lévén nem gondoltam arra, hogy fizetős a parkolás. Amikor befordultam az utcába tábla nem figyelmeztetett, hogy fizetős a zóna. Kb 10-15 percet voltam távol az autómtól, amikor visszamentem már rajt volt a mikulás csomag, de még láttam is az ellenőrt. Utána siettem, és ő tájékoztatott arról, hogy ez bizony fizetős zóna, és ezt nekem tudnom kellene, mert nem tehetnek ki minden utcába és sarokra tájékoztató táblát.
A kérdésem konkrétan arra vonatkozik, hogy ha tábla nem jelzi az utcába behajtáskor, hogy ez fizetős parkolási zóna,akkor én azt miből kellene hogy tudjam? Vidéki ritkán Bpestre járóként ez nem természetes hogy fizetős az övezet! Előre is köszönöm a véleményeteket, mert kis(55 000) nyugdíjasként érzékenyen érint az 5 500Ft-os büntetés. Szerintetek van e esély a büntetés mértékének csökkentésére? Várom válaszaitokat.Ti mit tennétek a helyemben?
Üdv mindenkinek!
Barnabás

wers # 2013.11.21. 11:16

fizesse ki az, a szabálytalankodott

ObudaFan # 2013.11.21. 11:11

Ha simán nem fizeted be, akkor behajtják.

Mimi82 # 2013.11.20. 19:22

Tisztelt Szerkesztőség!

Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz hogy a napokban kaptam egy 50.000 ft-os bírságot amit egy térfigyelőkamera rögzített hogy a gépjármű 1 irányú utcából nem a kötelező irányba fordult ki jobbra a Baross utcánál hanem balra. Az autót nem én vezettem és hónapok óta munkanélküli vagyok. Mi van ha nem fizetem ki a bírságot? És persze ezt a weboldalon nem lehet visszanézni mert karbantartás miatt nem működik a web.
Várom megtisztelő válaszukat!

Üdv,
Mimi

fagyi71 # 2013.09.03. 11:24

Kedves Fórumozók!
Azzal a kéréssel fordulok hozzátok, kicsalták és kilopták az autómat Romániába ügyvédi Elen jegyzett papírom persze van az autó átadásáról, az átadás után parkolási és autópálya büntetések jöttek, amiket nem én követtem el hogyan tudnám ezeket leíratni a nevemről, az ügyben a rendőrség is nyomoz az autót időközben megfogták Romániában.
Köszönöm előre is a tanácsokat.
Üdv Ferenc

foltostehén # 2013.06.18. 08:01

Kedves Fórumozók !

Segítségeteket szeretném kérni az ügyemben. Kaptunk egy fizetési felszólítást a kocsinkra mely egy több mint 20000-es csekkel érkezett. Nem értettük a dolgot,(mivel már korábban történt bírság és azt befizettük, mert ki ne akarna befizetni 6000 Ft-ot 20000 helyett), mert nem kaptunk a kocsinkra piros zsákban a felszólítást, és most követelik a hatalmas összeget.
Felhívtuk az ügyintézőt és ő mondta. hogy írjunk e-mailt és hátha méltányos összeget kell majd kifizetnünk.
Mi a teendő ? Hogyan írjuk meg az emailt ?

tothvili # 2013.06.17. 18:07

runningman:

Tényleg rájuk kéne borítani azt a mocskot, amit évek óta előre megfontoltan és tudatosan tesznek.

Nem csak az Er-park végzi jogszabályellenesen a parkolás üzemeltetést, hanem még a Józsefváros is, ott ugyanis a közterületfelügyelet végzi a parkolás ellenőrzést, továbbá a belváros-lipótvárosban szintén ez a helyzet.

A helyesen beidézett jogszabálynak a közterületfelügyeletek nem felelnek meg, mert nem kizárólag erre a feladatra hozták létre !!!!!!

Továbbá ezek közhatalmi szervek, ami azt jelenti, hogy közszolgáltatást egyáltalán nem végezhetnek !!!!!

tothvili # 2013.06.17. 18:00

MKAR:
Ha eddig nem vallottad be, hogy te parkoltál oda, akkor megúszhatod. Már többször leírtam, hogy kisebb fokú szabálysértés, ez nemrégiben kikerült az objektív alól. Ha nem fizetsz, akkor a rendőrségre kerül az ügy, a tőlük érkező adatbekérőn pedig van egy olyan rublika, ahol a Szts.60.§-ára hivatkozva nem vagy köteles magadat vagy családtagodat vádolni szabálysértés elkövetésével.
Egyébként meg pédátlan az eset. Valahol az önkormányzatnál nyilván tartják a táblák kihelyezésének adatait.

szunyogjózsi # 2013.06.16. 08:28

T. Runningman!

Vélhetően akkor az tűnik a legjobbnak, ha megvárom, hogy lesz-e pofája az er-parknak fmh-t kérni.

Ha nem, és eltelik közben egy év, akkor már utólag nem tudnak csinálni semmit sem, most úgy tudom van egy új rendelet, miszerint az efféle közlekedési ügyekben ha egy év alatt nem kerül bíróságra a dolog, onnantól feltétel nélkül elévül.
(maga az egy év a lényeges, függetlenül attól, hogy küldtek-e bármiféle felszólítást, stb..)

Ha pedig jön az fmh, akkor annak ellentmondunk az Ön, és ÓbudaFan által említett jogi visszásságra hivatkozva, ha a közjegyző ezt elfogadja, akkor innentől nincs több problémám.

Egy biztos, sose megyek többé a Belvárosba kocsival, én nem fogok egyik maffiának sem fizetni sem parkolójegyet, sem bírságot csak azért, mert leálltam a saját fővárosomban félórára, a 30 éves tragacsommal. Szemét, aljas egy rendszer ez, még az a szerencse hogy vannak itt segítőkész hozzáértők, akik segítenek a jogilag tájékozatlanokon, köszönöm nekik ezúton is!

MKAR # 2013.06.12. 12:43

Tisztelt Fórumozók!

Az eset a következő, önkormányzati parkolási engedéllyel rendelkezek, jó helyen parkoltam, de elutaztam néhány napra, a kocsit meg ott hagytam.
Hazaértem, és megdöbbenésemre megbüntettek, mert időközben ideiglenesen 3 napra kitettek egy mozgáskorlátozottaknak parkoló táblát. Reggel büntettek (50 000 Ft) délben már nem is volt ott a tábla.
Összes "érdekelt" mossa kezeit, a tábla kint volt, ezek szerint rossz helyen parkoltam, így bünteni kell.
Mit lehet tennni? Kihez lehet fordulni?
Megköszönve a véleményt, javaslatot MKAR

runningman # 2013.06.10. 21:15

Az ER-Parkról írta - talán ÓbudaFan -, hogy nem felelnek meg ennek a szabálynak:

2011 évi CLXXXIX törvény
"16/A. §11 A helyi közutakon, a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elöl el nem zárt magánutakon, valamint tereken, parkokban és egyéb közterületeken közúti járművel történő várakozási (parkolási) közszolgáltatást a helyi önkormányzat, vagy kizárólag ezen közszolgáltatási feladat ellátására alapított költségvetési szerv, 100%-os önkormányzati tulajdonban álló, jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, vagy e gazdasági társaság 100%-os tulajdonában álló jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság, illetve önkormányzati társulás láthatja el külön törvényben szabályozottak szerint."
/hatályos 2013jan1-től/

Az er-park meg nem ilyen, ezért tevékenységét jogosulatlanul végzi. Talán ellentámadásba is lehetne lendülni, feljelenteni őket sorozatosan elkövetett üzletszerű, különösen nagy értékű csalás vádjával. Szerintem ez egy jogi atombomba, vki rádobhatná már az er-parkra. De majd az ügyvéd urak megmondják ez így használható -e.

Ha egy évig nem jön semmi bizonyíthatóan, akkor a később érkező fmh-nak ellen kell mondani. Nekem is volt er-parkos fmh-m, ellentmondtam, nem ment tovább, Bíróság megszüntette a francba. /Ami nem jelenti azt, hogy később vmi úton módon ne próbálkoznának be a görények/

szunyogjózsi # 2013.06.09. 06:57

Tisztelt Fórumozók!

Nekem is az ER-Parkkal gyűlt meg a bajom - ismerősöm úgy tudta, 19.00 után már ingyenes a parkolás a Madách téren, 19.30 körül leálltunk kb. 15-20 percre.
Visszafelé már ott volt a mikuláscsomag.
A fizetési határidőn belül ajánlott levélben megpanaszoltam a bírságot, hivatkozva egyfelől a tévedésre, a csekély idejű parkolóhasználatra, meg arra is hogy nincs tisztességesen kiírva sehol sem, hogy itt este 20 óráig tart a fizető parkolás.

Sima levélben elutasították a panaszt, és már + további hatezret követelnek a mocskos hiénák.

Nem igazán szeretnénk fizetni nekik, csórók vagyunk, öreg autó, rokkantnyugger tulaj (nem mozgássérült!), családtag vezette a kocsit.

Mit tehetnénk, ami a legcélszerűbb? Fizessük be határidőn túl az alap bírságot, aztán ne álljunk szóba velük, vagy ha küldenek ajánlott levelet azt ne vegyük át, és húzzuk ki valahogy egy évig? Bármilyen ténylegesen használható megoldást nagyon megköszönnénk!

Noorbi # 2013.06.05. 17:04

Sziasztok!A mai napon megbüntettek a Csalogány utcában.A csalogány utca bal oldala 1.ker a jobb oldala pedig 2.ker.Lényeg,hogy rossz kerületbe váltottam meg a jegyet. Az 1.ker-n 8:00-tól indul a parkolás a 2. ker-n viszont 8:30-kor. A 2ker-n indítottam mobil parkolást viszont 8:27-kor le is állítottam,mivel akkor érkeztem vissza a kocsihoz.A büntetést már ott pihent a szélvédőn ezért elmentem az 1.ker parkolási társaságához magyarázkodni.Az ügyfélszolgálatos el is fogatta volna ha van parkolási cetlim.Mivel mobil parkolásom volt de mivel 8:27-kor lemondtam a parkolást így állítólag nem parkoltam a 2ker-n és nincs bizonyítékom,csak sms van hogy próbálkoztam. Ilyen esetben mit tudok tenni?

tothvili # 2013.06.04. 19:07

zsibado:
Az előző írásom olvasd el.

tothvili # 2013.06.04. 19:06

Ashaya:
Én már ott tartok, hogy a fizetési meghagyással szemben ellentmondással éltem az illetékesként kijelőlt jegyzőnél.
Ezután, ha a parkolótársaságot képviselő ügyvédi iroda úgy gondolja, hogy van esélye nyerni, akkor polgári bíróságra viszi az ügyet. Nem biztos, hogy 20.000 forintos perértéknél ezt bevállalják.
Egy biztos, ha fizettél a parkolásért, akkor semmilyen jogalap nincs a pótdíjazásra, mert a pótdíjat ahhoz köti a törvény, hogy ne legyen kifizetve a parkolási díj.
Öt napon belül, ha beküldöd mail-ben a mobilfizetés ID számát, akkor törlik a pótdíjat. Ha öt napon túl jelentkezel, mert nem értesültél a pótdíjazásról, akkor persze nem tudod öt napon belül bemutatni a fizetésed igazolását. Ez itten egy joghézag, mert nincs szankciója a késlekedésnek.
De az alapelv az, hogy öt percen belül fizettél, tehát mindenképpen jogalap nélküli a pótdíj.

Van felügyeleti szerv, a Krisztina körúton a Pénzügyi Békéltető Testület, de ez nincs halasztó hatállyal a folyamatban lévő ügyedre, továbbá a testület által hozott döntést nem szokta elfogadni a parkoló társaság...
Nézegesd a honlapjukat, olvashatók az esetek...

zsibado # 2013.06.04. 13:51

most néztem meg figyelmesen a fizetési meghagyást..- volt képük azt írni, hogy a szélvédőre elhelyezett pótdíjfizetési felhívásra nem fizettem!!!!! meg sem kaptam!!!!!

zsibado # 2013.06.04. 12:09

Ashaya
Én biztos, hogy ellentmondással élek- már csak eljárásuk miatt is- és kíváncsi vagyok arra is, hogy mit dönt a bíróság. Nekem maga az eljárásuk nem tetszik. Szerintem sorozatos eljárási hibát vétettek. Első körben bíróságra megyek, de ettől függetlenül panasszal fogok élni az eljárásuk miatt a fogyasztóvédelemnél is. Elfogadhatatlannak tartom, hogy nem tekinthetem meg a nekem írt levelet - mondván, hogy egyszer már kikézbesítették miért nem vettem át akkor... A kézbesítési vélelemről még csak hírből sem hallottak... Azt sem értem, hogy miért kell 2x fizetnem egy szolgáltatásért( 1x mobilról, 1x pedig bírság formájában).

Ashaya # 2013.06.03. 11:17

zsibado
Az a helyzet, hogy 6000 Ft-ot sem szeretnék befizetni, hiszen kifizettem a parkolást, miért fizetnék pótdíjat?
Én szintén azt nem értem, hogy mielőtt kiküldik a büntetést, miért nem nézik meg, hogy mobilparkolás történt-e?
Természetesen jogosnak ítélem, hogy a parkoló papírt be kelljen mutatni, de ha egy elektronikus fizetési módszer van, akkor miért kell papíron bizonygatnom?
A mobiltelefonos fizetés esetén elég NONSZENSZ, hogy még bizonygatnod kell, hiszen nekik egy gombnyomással látszódnia kell, hogy abban a percben fizettem, ahogy büntettek.
Természetesen írtam nekik, de ezeknél soha nincs
méltányosság, soha sincs engedmény. Hova tud menni az ember, hogyha nem jut semmi eredményre?
Ezeknek semmilyen felügyeleti szervük, semmi nincs?

Érdekelne, hogy Te megkockáztatod-e és elviszed perig ezt az ügyet, vagy pedig inkább fizetsz?

Nem követtem el semmi rosszat, fizettem a parkolásért, mégis fizessek 6000 Ft-ot a semmiért? Egy rosszindulatú parkolóőr miatt?

Egyébként még ha be is bizonyítja egy fényképpel, hogy odatette az autóra a mikuláscsomagot, az nem bizonyítja, hogy az autó tulajdonosa is látta (van akiknek ez jó szórakozás...)

Pár napom van dönteni, de minden porcikám tiltakozik ellene, hogy ezeknek az ingyenélőknek egy forintot is befizessek :(

Nem lehet ez ellen semmit tenni? Egyszerűen nem bírom elhinni.