Parkolási felszólítás/elévülés?


moszkvatér # 2012.06.28. 08:09

kedves fórumozók,

tudna vki segíteni abban, h mit lehet tenni ha egy meg nem kapott bírság (nem volt a kocsin, és a prakoélás 10 perccel később elintult mobilon keresztül) a 4x-re nőve most be akarnak hajtani?
nem volt korábban ilyen kihágásom, ezt látja a parkoló társaság is, és ésszerűség alapján minden ember inkább fizet 5000 ft mint 20000ft.t.
nem kell fizetési felszólítást küldeniük mielőtt a 4x-re nő a bírság?

csenga # 2012.06.15. 09:39

Kedves fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni, hátha valaki járt már ilyen szerencsétlenül mint én...

A tegnapi napon, férjem az V. kerületben parkolt, parkolójegyet váltott ami 16.42- ig volt érvényes. Sajnos elhúzódott a megbeszélése, nem volt lehetősége kimenni az automatához, ezért smsben kért meg, hosszabbítsak mobillal... Én ezt megtettem, de sajnos rossz számra, tehát másik zónába fizettem 16.41-től... Közben büntetést kapott 17.15-kor.
Amikor rádöbbentem tévedésemre, módosítottam a dolgot és tovább fizettem a már helyes zónába 19.12 percig, amig a férjem az autóhoz nem ért, de a 6000 forintos büntetés már ott volt:(

Mit lehet tenni ilyen esetben? Befizettünk a parkolásért 15.41 és 19.12 perc között 1222 forintot. Tévedtem, ezért a büntetés idejében más zónában ketyegett az óra, de nem szándékosság, csak emberi tévedés miatt...

Sajnos ezt nem méltányolják a fkptnél, de nem tudom annyiban hagyni a dolgot. Ha arra kötelezhetnek, hogy fizessek pótdíjat, arra miért nincs lehetőségem, hogy a fölöslegesen befizetett pénzemet visszaigényeljem legalább?
És miért nem lehet a két zóna közötti különbséget fizetnem?

Mi történik, ha nem fizetek és per lesz a dologból? Nyerhetek? Vagy semmi esélyem sincs és a tévedésem árát meg kell fizetnek kemény ezresekben???

Köszönöm szépen a válaszokat, tanácsokat!

staffii # 2012.06.07. 15:08

Hát ezt nem hiszem. :( Hogyan lehetne bizonyítani? :(

pazs # 2012.06.07. 14:32

tudod bizonyítani, hogy 17:55-kor álltál oda és nem mondjuk 17:54-kor?

staffii # 2012.06.07. 14:24

Kedves Fórumozók!
Az alábbi kérdésem lenne.
Ha 6 óráig kell fizetni valahol a parkolásért, akkor jogos 17: 56- kor megbüntetnie az ellenőrnek?
Mikor megálltam, ránéztem az órára, 17:55 volt, gondoltam, ha úgyis 5 percem van a jegy megvételre, akkor már nem dobok be, mert csak 6ig kell fizetni, de mire visszamentem, ott volt a büntetés.
Csak érdekelne, hogy ez okás így és fizessek, vagy van értelme harcolni velük?
Köszi mindenkinek!

brigo4 # 2012.06.05. 07:13

Sziasztok
Én most április elején voltam a Váci úton a tigáznál,a parkoló óra kidobálta a pénzemet.Négy gyerekkel voltam. Szorított az idő,nagyon.Befutottam és mire időre mentem nagyon gyorsan végeztem.Max.10 perc volt.Haza indultunk.Nem régen kaptam ettől az ügyvédtől egy felsz.hogy itt és itt parkoltam jegy nélkül és le van fényképezve az autóm (nem láttam még a képeket)Azonnal reagáltam és elmondtam,hogy nem fogadta el a pénzemet az automata,nem láttam ellenőrt és nem volt kis csomag sem az autón,honnan tudtam volna,hogy megbüntettek? Arra is kíváncsi lennék,hogy honnan készített képeket mert pontosan a tigáz előtt álltam és ráláttam az autóra.Aki járt már arra az tudja,hogy teljes üveg felület van,mindent látni.A nő azt mondta,hogy akkor mobilon kellett volna kifizetnem,mondom neki,nem kötelező,hogy legyen mobilon ez az egyik és ha nincs rajta pénz akkor hogyan is? Azután eszembe jutott,hogy ugyanez az ügyvéd már 1x évekkel ezelőtt bepróbálkozott egy másik autónknál,fenyegetőztek,de mégsem volt fénykép,ja és a parkoló jegyet bemutattam :),de nem akarták elfogadni.

Melee # 2012.06.04. 13:17

Sziasztok!
Tavaly áprilisban parkoltam a IX kerületben egy helyen, mely beleesett a nemrég bővített parkolási területbe. Az égvilágon semmi nem jelezte, hogy fizetésköteles a terület, du. mikor visszaértem a kocsihoz kerékbilincset találtam rajta. Levétettem, anyáztam, elmentem. Május végén kaptam egy fizetési felszólítást, hogy mivel nem fizettem be a büntetést fizessek emelt összeget. Visszaírtam a levélben megjelölt e-mail címre, hogy büntetőcédulát nem találtam, kerékbilincset igen, azt befizettem, mivel ugyanazon vétségért kétszer nem lehet megbüntetni az állampolgárt tekintsék tárgytalannak. Az e-mail-re nem válaszoltak, idén májusban kaptam egy levelet, hogy már több mint egy éve nem fizettem be a parkolási bírságot, ezért az megsokszorozódott. Továbbítottam az eredeti levelet, amire már válaszoltak, mondván, hogy a bírság és a kerékbilincs között eltelt három óra, ezért a bilincselés jogos volt. Arra, hogy a kocsin büntetőcédulát nem találtam nem reagáltak.
Tudtommal valamilyen időközökkel (fél évente egyszer?) elfogadott, hogy az állampolgár nem kapja meg a büntetőcédulát, és ez esetben ha azt jelzi, akkor a hatóság pótolja azt, és nem kell további büntetést fizetnie.
Kérlek jelezzetek vissza, hogy ezt jól tudom-e, és mely rendeletben van ez leírva. Előre is köszönöm.

Orosz Tímea # 2012.05.31. 09:53

Pontosan ugyanez az ügyvédi iroda szívat engem is. Írtam nekik egy levelet az itt hallottak alapján és megtagadtam a fizetést, erre most egy nő felhívott telefonon és megfenyegetett, hogy fizessek, különben beperelnek.
Mit szólnátok hozzá, ha összefognánk? Én el fogok menni a kamarához, és utánajárok ennek a dolognak...

Paradox # 2012.05.25. 07:41

Sziasztok!

Úgy tűnik ez a Németh László Alajos nagyon bepörgött....én is kaptam egy levelet töle, melyben azt állitja hogy 2009-ben nem fizettem egyszer a parkolásért és most szeretne tölem 51735 forintot.
A bibi a következő.

  1. Semmi olyat nem küldött amivel esetleg utána tudnék nézni (park.esemény ideje,helye,képek,stb.)
  2. Én találtam egy nem befizetett felszólitást amit szintén ez az ürge küldött ahol más az összeg (ott az alap tartozás 4625 forint a mostanin meg 14490) és nem tudom összehasonlitani mert nincs 2 egyező szám rajtuk (se ügyirat,de hivatkozási szám.

Azt mondja h vmi 2010-es jogerős fizetési meghagyás alapján követel.De hogy lehet jogerős , amikor nem volt se tárgyalás se semmi (a biroság mindig is tértisen küldött nekem ilyen leveleket,de erröl soha nem kaptam semmit)

Vajon ez most tényleg jogerős és úgy lett az h löketem nem volt róla, vagy csak beijesztés?

Az már csak hab a tortán h 3 nappal a fizetési határidő után kaptam meg a levelet, pedig állitolag márc 30.án irták tehát volt ideje ide érni.

ObudaFan # 2012.05.15. 20:38

Ha sikerült megdönteni a kézbesítési vélelmet, akkor természetesen nincs jogerős fmh, így a kérdés nem is merül fel. Viszont akkor az elévülésre ebben a perben kell majd hivatkozni.

Dackly # 2012.05.15. 15:18

Igen, beadtam a keresetet februárban a vh.megszüntetésre, de pont az a problémám, hogy a követelés az fmh jogerőre emelkedése után évült el, így azzal, hogy elfogadták a kézb.vél. megdöntését és az fmh. jogerősségét hatályon kívül helyezték, nem tudom, hogy a vh.megszüntetésnél hogy tudok arra hivatkozni, hogy az fmh. jogerőre emelkedésének időpontja után évült el a követelés?

ObudaFan # 2012.05.15. 12:52

Ha beadtad a megszüntetési keresetet (a megszüntetés ugyanis perben bírálandó el), akkor azzal foglalkoznia is kell a bíróságnak. (Más kérdés, hogy csak abban az esetben lehet megszüntetni a végrehajtást, ha az fmh. jogereje után évült el a követelés.)

Dackly # 2012.05.15. 11:37

Tisztelt Fórumozók!
A következő ügyben kérnék segítséget:
Parkolási díj követelés végrehajtási szakaszba került , mert a fizetési meghagyás kézbesítési vélelem beállta miatt jogerőssé vált. Erről tavaly októberben értesültem, és azonnal írtam a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak, hogy megdöntsem a kézbesítési vélelmet. Februárig (4hónapig)semmi választ nem kaptam, ezért felkerestem egy ügyvédet, hogy tanácsot kérjek, aki azt mondta, hogy elévülés miatt kérjem a végrehajtás megszüntetését. Ezt meg is írtam a bíróságnak február 19-én, de erre a levélre azóta sem kaptam semmi választ, hanem márciusban küldtek egy végzést, hogy az októberi kézbesítési vélelmem megdöntésének helyt adtak, és visszavonták a fizetési meghagyás jogerőre emelkedését és élhetek ellentmondással a fmh ellen. Válaszul megírtam nekik, hogy mivel több hónapig nem válaszoltak a levelemre és februárban beadtam egy kérelmet a vh.megszüntetésére, kérném, hogy a vh. megszüntetési kérelmemet vegyék figyelembe. Azóta semmilyen választ nem kaptam. Az lenne a kérdésem, hogy jogilag helytálló-e, hogy a vh.megszünt.kérelmemet kérem figyelembe venni? (az nekem előnyösebb lenne)És van-e valamilyen törvényben meghatározott határideje a bíróságnak, hogy válaszoljon a kérelmekre, hiszen a végrehajtás folyamatban van? Mi a teendőm ebben a helyzetben?
Köszönöm a segítséget

Orosz Tímea # 2012.05.15. 07:13

Köszönöm szépen a válaszát!

Nem, soha semmilyen felszólító levelet ezekről a parkolásokról nem kaptam. Most hallottam ezekről először.

Meg tudná esetleg mondani nekem, hogy milyen törvényben találom meg az elévülésre vonatkozó adatot. Erre hivatkozva írnék a "tisztelt" ügyvéd úrnak egy formális levelet.

Tegye meg, kérem, hogy megmondja, hol találom az erre vonatkozó jogszabályt!

ObudaFan # 2012.05.14. 10:35

Ha tényleg nem jött időközben felszólító levél, akkor ez elévült.

Orosz Tímea # 2012.05.13. 18:34

Tisztelt Uram!
Kedves Ügyvéd úr!

Egy négy évvel ezelőtti állítólag parkolás miatt kaptam felszólítást pár hete. Soha figyelmeztető levelet nem kaptam, soha piros zacskó az autómon nem volt. Ha mégis megbüntettek, mindig kifizettem, de ezen a környéken még csak nem is járok. Nos, állítólag 2009 tavaszán engem két hónapon belül kétszer is megbüntettek, de soha sárga csekket nem kaptam, sem semmiféle felszólítást. Négy évig feküdt ez az asztalukon??? Biztos vagyok benne, hogy be akarnak csapni, kérem, segítsen! Ha valóban nem fizettem volna négy évig, már évekkel ezelőtt rám küldték volna a bíróságot. Felháborító!!!

A levél az alábbi volt:

"Tisztelt Orosz Tímea!

A XXX111 forgalmi rendszámú gépjármű N62 csoportú üggyel kapcsolatban érkezett megkeresésére az alábbiakról tájékoztatom

A parkolási esemény 2009.01.23 ill. 2009.03.28. napján, Pannónia utca 32 . szám alatt történt.

Szíves tájékoztatásul mellékletként csatolom a parkolási eseményről készült fényképfelvételeket.

Megbízónk felé fennálló tartozása jelenleg: 17.995.-Ft

Fizetési határidő: 2012. április 30-ig

Amennyiben tartozását rendezni kívánja, azt Megbízónk (Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.) OTP Bank Nyrt-nél vezetett 11705008-20494311-00000000 számlaszámára való átutalással teheti meg, kérem, hogy ez esetben, a közlemény rovatban szíveskedjen feltüntetni a befizetés beazonosítására szolgáló N62/KRS694 hivatkozási számot, továbbá legyen kedves a befizetésről szóló bizonylatot a +36 1 373 0527 faxszámra, vagy e-mail megküldeni az ügy mihamarabbi lezárása érdekében.

Tisztelettel:

Szecsei Attila
ügyfélszolgálat

Dr. Németh László Alajos ügyvéd
H-1053 Budapest, Magyar u. 36.
Telefon: + 36 1 373 0526; +36 1 478 2508; +36 30 841 5054
Fax: + 36 1 373 0527
e-mail: szecsei.attila@nlaw.hu

Ügyfélszolgálati napok: Kedd és Csütörtök 09-től 16 óráig"

Acsa0520 # 2012.05.11. 11:45

201203.05-én rossz helyen parkoltam kb 2 percet voltam távol az autótól. Mire kiértünk a munkatársammal már bűntettet egy úr akinek mondtam hogy nem az én autóm a főnökömé és hogy nem e lehetne rendezni a bírságot helyben nehogy kitudódjon. Kicsit blamás a főnök előtt. Az úr azt mondta jó 2000ft mondtam jó utána babrált a gépével majd levette a piros zacskót a szélvédőről!Én oda adtam a pénzt a kollégám előtt és elmentünk. Ma meg hív a főnököm hogy kaptak egy bírságot nem én voltam véletlenül mondom de viszont a helyszínen rendeztem a parkoló őrrel ezek szerint mégsem.Nagyon bánt hogy így át vert az ürge mert 5000ft helyett ami a piros zacskóba volt amit ugye eltett most 10370ft ot kell fizetnem+a 2000ft.Valakinek valami ötlet?

fejvadaszat # 2012.05.10. 15:32

2012.03.14-én 15:03:47-kor állítólag jogosulatlanul(díjfizetés nélkül) várakoztam Budapesten, fizetős övezetben.
Erről pótdíjazási értesítést(mikuláscsomagot)sem a helyszínen, sem később nem kaptam, nem találtam a járművemen.
Egyéb felszólítás sem érkezett, egészen két nappal ezelőttig amikor a BKK ügyvédi fizetési felszólítást küldött 15 napos fizetési határidővel, majd 20000 Ft-ról.
ezt emailben vitatom, mivel megtaláltam a telefonos parkolásomról szóló sms üzenetet, mely 2012.03.14-én 15:06 - tól volt érvényben.

Nem merülnék el abban, hogy eszerint a parkolóőr míg én kiszállást követően elballagtam a parkolóautomatáig, lelestem a telefonszámot, megírtam és elküldtem a mobilparkoláshoz az sms-t, épp azalatt bírságolt meg.

Ám legyen.
De nem kaptam róla értesítést, ergo nem volt módom az elvárt 5 napon belül bemutatni a parkolási ügyfélszolgálaton az 5 perces türelmi időn belül megváltott parkolási sms üzenetemet.

Most erre az 5 napos határidő elmulasztására hivatkozva nem fogadják el a felmentésre irányuló kérelmemet, pedig önhibámon kívül nem tudtam cselekedni, mivel nem értesítettek a bírságolásról.

Nyilván ha kaptam volna pótdíj csomagot a kocsira, kézbe, postán, akkor beballagok és azonnal töröltetem, és nem várok 2 hónapot várva a fiz.felszólítást a 6 szorosára hízott bírsággal.

Kérdésem, ugye előbb fizessem be majd pereljem vissza?
Van - e vállalkozó szellemű ügyvéd aki lát ebben fantáziát?
Az autóklubosok ahogy hallottam már nekimentek ennek a témának párszor.Ötleteket, javaslatokat várok.
Köszönöm!

cito22 # 2012.05.10. 14:25

Nagyon köszönöm, sokat segített!

ObudaFan # 2012.05.10. 13:09

Rosszul értesültél. HA szabálytalan volt a kézbesítés, és beadod egy kérelemben az ellentmondást és a kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelmet, akkor a másik félnek kell perré alakítani az eljárást.

cito22 # 2012.05.10. 11:08

Ha jól látom a dolgokat, itt (sajnos) perről nincs szó (fmh + végrehajtás), tehát ha jól értesültem, a későbbiekben nekem kell a végrehajtás megszüntetéséért pert indítanom, amennyiben nem vonják vissza. Abban viszont én leszek a felperes.

Elnézést, ha nem fogalmazok szakszerűen, távol áll tőlem ez a világ.

ObudaFan # 2012.05.10. 10:48

Ha az eljárás során igazolod a kiesett munkaidőre jutó keresményedet, akkor pernyertességed esetén a bíróság kötelezni fogja a felperest annak a megtérítésére.

cito22 # 2012.05.10. 10:44

Köszönöm!

Rengeteget olvastam tegnaptól az ügyben, mostmár tisztán látom én is a (csekély) lehetőségeket. Elég szomorú, hogy megtörténhet, hogy egyszercsak egy végrehajtói felszólítás jön úgy, hogy már nem tud az ember utánajárni a követelésnek, mivel ezen nincs megfelelő azonosító a parkolási képek, dokumentumok beszerzéséhez. És a fizetési meghagyást pedig jogerősnek tekinti.

Rengeteg időm fog erre rámenni. Van lehetőség a kiesett munkaidőm/fizetésem visszakövetelésére, pl. amennyiben én "nyerek", perelnem kell-e, és ha igen, akkor kit (Centrum, ügyvédjük, végrehajtóiroda)?

ObudaFan # 2012.05.10. 09:42

Ellentmondást és kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelmet kell írni. Hogy milyen ügyben és melyik bíróságnak vagy közjegyzőnek, az kiderül a végrehajtási lapról, ha már kézbesítették. Ha nem, akkor a végrehajtó tudja megmondani. 15 nap van rá tudomásszerzéstől.

fejvadaszat # 2012.05.09. 19:21

2012.03.14-én 15:03:47-kor állítólag jogosulatlanul(díjfizetés nélkül) várakoztam Budapesten, fizetős övezetben.
Erről pótdíjazási értesítést(mikuláscsomagot)sem a helyszínen, sem később nem kaptam, nem találtam a járművemen.
Egyéb felszólítás sem érkezett, egészen két nappal ezelőttig amikor a BKK ügyvédi fizetési felszólítást küldött 15 napos fizetési határidővel, majd 20000 Ft-ról.
ezt emailben vitatom, mivel megtaláltam a telefonos parkolásomról szóló sms üzenetet, mely 2012.03.14-én 15:06 - tól volt érvényben.

Nem merülnék el abban, hogy eszerint a p rkolóőr míg én kiszállást követően elballagtam a parkolóautomatáig, lelestem a telefonszámot, megírtam és elküldtem a mobilparkoláshoz az sms-t, épp azalatt bírságolt meg.

Ám legyen.
De nem kaptam róla értesítést, ergo nem volt módom az elvárt 5 napon belül bemutatni a parkolási ügyfélszolgálaton az 5 perces türelmi időn belül megváltott parkolási sms üzenetemet.

Most erre az 5 napos határidő elmulasztására hivatkozva nem fogadják el a felmentésre irányuló kérelmemet, pedig önhibámon kívül nem tudtam cselekedni, mivel nem értesítettek a bírságolásról.

Nyilván ha kaptam volna pótdíj csomagot a kocsira, kézbe, postán, akkor beballagok és azonnal töröltetem, és nem várok 2 hónapot várva a fiz.felszólítást a 6 szorosára hízott bírsággal.

Kérdésem, ugye előbb fizessem be majd pereljem vissza?
Van - e vállalkozó szellemű ügyvéd aki lát ebben fantáziát?
Az autóklubosok ahogy hallottam már nekimentek ennek a témának párszor.Ötleteket, javaslatokat várok.
Köszönöm!