Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Parkolási felszólítás/elévülés?

fejvadaszat # e-mail 2012.05.09. 21:21

2012.03.14-én 15:03:47-kor állítólag jogosulatlanul(díjfizetés nélkül) várakoztam Budapesten, fizetős övezetben.
Erről pótdíjazási értesítést(mikuláscsomagot)sem a helyszínen, sem később nem kaptam, nem találtam a járművemen.
Egyéb felszólítás sem érkezett, egészen két nappal ezelőttig amikor a BKK ügyvédi fizetési felszólítást küldött 15 napos fizetési határidővel, majd 20000 Ft-ról.
ezt emailben vitatom, mivel megtaláltam a telefonos parkolásomról szóló sms üzenetet, mely 2012.03.14-én 15:06 - tól volt érvényben.

Nem merülnék el abban, hogy eszerint a p rkolóőr míg én kiszállást követően elballagtam a parkolóautomatáig, lelestem a telefonszámot, megírtam és elküldtem a mobilparkoláshoz az sms-t, épp azalatt bírságolt meg.

Ám legyen.
De nem kaptam róla értesítést, ergo nem volt módom az elvárt 5 napon belül bemutatni a parkolási ügyfélszolgálaton az 5 perces türelmi időn belül megváltott parkolási sms üzenetemet.

Most erre az 5 napos határidő elmulasztására hivatkozva nem fogadják el a felmentésre irányuló kérelmemet, pedig önhibámon kívül nem tudtam cselekedni, mivel nem értesítettek a bírságolásról.

Nyilván ha kaptam volna pótdíj csomagot a kocsira, kézbe, postán, akkor beballagok és azonnal töröltetem, és nem várok 2 hónapot várva a fiz.felszólítást a 6 szorosára hízott bírsággal.

Kérdésem, ugye előbb fizessem be majd pereljem vissza?
Van - e vállalkozó szellemű ügyvéd aki lát ebben fantáziát?
Az autóklubosok ahogy hallottam már nekimentek ennek a témának párszor.Ötleteket, javaslatokat várok.
Köszönöm!

cito22 # e-mail 2012.05.09. 20:55

Tisztelt Hozzáértők!

2012.05.02-án kaptam kézhez Bírósági végrehajtói felszólítást 2010.09.30-i Parkolási eseménnyel kapcsolatban a Centrum Parkoló cég javára.

Ez igencsak megdöbbentett, végképp a 100e Ft-ot is meghaladó végösszeg, mely több érdekes tétele közt "Perköltség" is szerepel, mindezt úgy, hogy a parkolási esemény időpontja óta SEMMILYEN küldeményt nem kaptam a követeléssel kapcsolatban, perről pedig végképp nem tudok (perköltség?!), holott az illetékes bírósággal levelezésben állok, tehát velük normális a leveléezési kapcsolat.

Kézbesítési vélelem bizonyítását kellene kérnem, amiből esetleg kiderülhet, hogy 60 napon belül küldtek-e értesítést? Amennyiben 1 év időtartamon belül nem kerestek, elévültnek tekinthető az ügy?

Amennyiben nem ismerik el hibájukat és tartják a követelést, és semmilyen kifogásomra nem reagál pozitívan a bíróság/végrehajtó, mindenképpen bíróságra szeretném vinni az ügyet, ez miként lehetséges?

Köszönöm!

cecelégy # e-mail 2012.04.27. 17:43

Van egy parkolási ügyem az egyik céggel. Ők mereven a jogaikra hivatkoznak én meg a körülményekre, amit most nem akarok részletezni. Az a kérdésem, hogy ha a parkolócég kiküldte a 20 000 Ft-os büntetést (5 perc parkolás - a cselekmény el nem ismerése - nem fizetés - levelezés...) után akkor ez már a fizetési felszólítás, vagy ezután kerül bíróságra az ügy? A bírósági tárgyalásna van-e fix tarifája, hivatalból kirendelt védő, védhetem-e magam? Szóval hogy kerül ez az egész bírósági szakaszba? A határozatot ajánlott levélben "megfellebbeztem" amit e-mailben elutasítottak. Ez tekinthető-e hivatalosnak, vagy kell küldeniük ajánlott levelet is? Köszi

Dackly # e-mail 2012.04.21. 11:25

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # e-mail 2012.04.20. 15:51

Ez a jogerős fmh a törvényben jelölt végrehajtható okiratnak számít, vagy csak az ezt követően kiállított végrehajtási lap?

Az fmh végrehajtható határozat, nem végrehajtható okirat. De a Ptk. erről ír, nem arról.

És ha a jogerős fmh a végrehajtható okirat, akkor mit ért a törvény végrehajtási cselekmények alatt, ami megszakítja az elévülést? A végrehajtási lap bíróság által történt kiállítása annak minősül?

Igen.

A végrehajtási törvényben kerestem a végrehajtási cselekmények fogalmának meghatározását, de nem találtam. Például ha a végrehajtó postázza az adós részére a végrehajtási lapot, akkor az végrehajtási cselekmény?

Igen.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Dackly # e-mail 2012.04.20. 15:29

Tisztelt Fórumozók!

A következő törvényrészlet értelmezésében kérnék segítséget:
Ptk.327. § (1) A követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás, a követelés bírósági úton való érvényesítése, továbbá megegyezéssel való módosítása – ideértve az egyezséget is –, végül a tartozásnak a kötelezett részéről való elismerése megszakítja az elévülést.
(2) Az elévülés megszakadása, illetőleg az elévülést megszakító eljárás jogerős befejezése után az elévülés újból megkezdődik.
(3) Ha az elévülést megszakító eljárás során végrehajtható határozatot hoztak, az elévülést csak a végrehajtási cselekmények szakítják meg.

Vht. 57.par(4) A végrehajtási jog elévülését bármely végrehajtási cselekmény megszakítja.

Parkolási díjtartozás miatt egy fizetési meghagyás jogerőre emelkedett. Ez a jogerős fmh a törvényben jelölt végrehajtható okiratnak számít, vagy csak az ezt követően kiállított végrehajtási lap? És ha a jogerős fmh a végrehajtható okirat, akkor mit ért a törvény végrehajtási cselekmények alatt, ami megszakítja az elévülést? A végrehajtási lap bíróság által történt kiállítása annak minősül? A végrehajtási törvényben kerestem a végrehajtási cselekmények fogalmának meghatározását, de nem találtam. Például ha a végrehajtó postázza az adós részére a végrehajtási lapot, akkor az végrehajtási cselekmény?
Előre is köszönöm a segítséget

ObudaFan # e-mail 2012.04.20. 09:46

Azt az iratokból lehetne megtudni, hogy elévült-e. De ha elévült, azt senki nem fogja automatikusan megállapítani, neked kell pert indítanod a végrehajtás megszüntetése iránt a végrehajtást kérő ellen.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

adrinc # e-mail 2012.04.19. 21:54

Szép estét!
2011.dec.21-én kaptam egy levelet a már oly sokat említett Németh úrtól,hogy 2008-as jogerős fiz meghagyás alapján 2009-es végrehajtási eljárásban fizessek 2012 01 02-ig 26 ezret, az amúgy 44 ezer helyett.Felhívtam őket hogy mi ez,1 hét után sikerült felvenniük,majd elhajtottak a park.társ-hoz,ott azt mondták 2004-es bünti!! Nem foglalkoztam vele,mivel papírt nem kaptam eddig,meg biztos voltam benne elévült.Erre ma 2012.04.19-én a szomszéd azzal vár este,keresett a végrehajtó!!! 8 év eltelt,mit tegyek? Elévült,vagy nem?Köszi a segítséget!!!

Zoleee7 # e-mail 2012.03.30. 08:12

Tisztelt Fórumtagok!!!

A kérdésem a következő:
Volt egy parkolási büntetésem 2010-ben amikor is a büntetést másnap rendre befizettem.
A következő a tényállás: most megkeresett egy ügyvédi iroda és büntetést akart velem fizettetni erre a parkolásra, hogy én nem fizettem be.
Már bebizonyítottam nekik, hogy befizettem ez renben is volt.
De, az autóm egész nap egy helyen állt és készült egy fénykép délelőtt, illetve délután és most azt állítják, hogy a délutáni fénykép után kell fizetnem több tízezer forint büntetést.
Szerintetek ez reális, hogy befizettem a csekket amit anno kaptam és most egy fénykép után fizessek vakon??
Várom a véleményeket!!!

ObudaFan # e-mail 2012.03.28. 07:54

Ha nem küldtek felszólító levelet 60 napon belül, akkor nyert ügyed van. Persze, az nem lehetetlen, hogy küldtek és nem tudsz róla.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Véleményem #   2012.03.28. 00:23

SteveYaze

Sok jóra ne számíts. Járj utána amilyen gyorsan csak tudsz hogy mi alapján követelnek ennyi pénzt, illetve jogos e a büntetés. Ne várj otthon tovább, mert a bírság nem lesz kevesebb. Neked kell lépni valamit, hogy ebből kimássz, és ha szerinted jogtalan az egész, akkor gyorsan töröljék el a bírságot.

SteveYaze # e-mail 2012.03.26. 23:12

Üdvözlet,

A segítségüket szeretném kérni.
2011 -ben a jelek szerint volt egy parkolási bírságom (mikuláscsomagot nem találtam), legalábbis jött egy fizetési meghagyás egy közjegyzőtől, amiben 6500Ft bírság + ~30.000Ft egyéb díjakat követelnek tőlem egy 2011.03.24.-es idejű parkolással kapcsolatban.
(Ferencvárosi Parkolási Kft - Bérdi és Novák ügyvédi iroda)
Eddig semmilyen levelet, csekket, vagy bármi mást nem kaptam senkitől, hogy fizessek bármit, ez a fizetési meghagyás volt az első jele a bírságnak...
Nyilván ellent fogok mondani a követelésnek, de szeretném tudni, hogy mire számíthatok a továbbiakban.

Köszönet.

csucsi13 # e-mail 2012.03.21. 19:59

Köszönöm a válaszokat. Akkor marad a bírság befizetés, max kérek részlet fizetést. :)
A gyalogosoknak megvolt hagyva a hely, 3 babakocsi is elfért volna egymás mellett.. viszont Véleményem, amit leírtál, nem igazán értem, hogy min lehetne fogást találni. Szerintem moderálva lett.

gerbera317 # e-mail 2012.03.20. 22:50

a büntetést is 10:30kor írták, amikor gyakorlatilag még az autómnál tartózkodhattam volna

Tekintettel arra, hogy elsősorban nem parkolni, hanem megállni tilos a járdán, ezért lényegtelen, hogy ott voltál-e. Bár tény, hogy ha személyesen találkozol a rend őrével, akkor helyszíni bírságnak van helye, de összegszerűen ez nem változtat semmit a dolgon. A jogorvoslatot felejtsd el, kizárt, hogy ezt sikerrel tudnád megtámadni.

Jegyezd meg ezt:
KRESZ 40. § (8) A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi, b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el, c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.
Tehát járdán megállni (és parkolni) csak akkor szabad, ha e fenti 4 feltétel egyszerre teljesül.

Véleményem #   2012.03.20. 20:31

csucsi13

A büntetés jogos mivel járdán voltál, a kreszben benne van ez is. Ehhez nem kell tiltó tábla. Gondolom a gyalogosoknak sem volt meghagyva az a hely ami a kreszben elő van írva. Ezeket nem írod le, de a büntetés szerintem jogos, és ha valamin fellebbezni lehetne akkor ezen lehet fogást találni. Az időre hivatkozva nem hiszem hogy bizonyítani tudsz majd bármit is. Fellebbezésnek és enyhítésnek az értelmét nem látom. Döntsd el te hogy mit akarsz de szerintem ez van amit leírtam.

csucsi13 # e-mail 2012.03.20. 16:58

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
A mai nap folyamán megbüntettek a 3. kerületben szabálytalan parkolás végett.
A bécsi úton autós és villamos forgalom is van, e végett álltam fel teljesen a járdára. A parkolást semmilyen tábla nem tiltotta több autó is állt végig a járdán.

A parkolásom 10:30kor kezdtem meg. Ami az érdekes, hogy a büntetést is 10:30kor írták, amikor gyakorlatilag még az autómnál tartózkodhattam volna, hogy figyelmeztessenek illetve a helyszíni bírságot is kifizethettem volna. Egy órával később, kimentem az autóhoz, mert kint felejtettem valamit, amikor még nem volt a büntető zacskó a szélvédőmön.
12:30kor indultam haza amikor láttam, a büntető cédulát. Mit érdemes ilyenkor tenni, érdemes fellebbezni az idő végett:
Esetleg a pénzbírság enyhítését kérni munkanélküliségemre és tanulói jogviszonyomra hivatkozva?

Gondoltam arra is, hogy fényképet készítenek az autóról, idővel alátámasztva. Azt nem is kell mondanom, hogy aki tudja a fényképező gépet kezelni, 3 kattintással visszatudja állítani a rendszer időt.

Válaszotokat előre is köszönöm

Üdv.
Mucsi Bence

szarvasgabor # e-mail 2012.03.13. 09:32

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Kérem segítsen az alábbi ügyben:
2009 év végén történhetett, amikor rossz helyen fizetés nélkül parkoltam Pesten.
Nem tudom sajnos a vétség pontos idejét, hiszen az üggyel kapcsolatban csupán egy levelet kaptam, melyet már az önálló bírósági végrehajtó írt, amiben nem szerepel a bírságolt időszak.
A levélben csupán annak fizetési határideje:2010.01.27. szerepel.
A kérdésem tulajdonképpen a következő. Tudomásom szerint ez az első levél, amit az üggyel kapcsolatban kaptam, közvetlenül az önálló bírósági végrehajtó írta, mely tartalmazott egy fizetési felhívást, amihez hozzá volt tűzve egy végrehajtási lap, illetve egy jegyzőkönyv a jármű lefoglalásáról. Csekket, felszólítást nem kaptam előtte. A végrehajtási lap szerint a teljesítési határidő utolsó napja: 2010.01.28.
A városi bíróság 2010.09.29-én pecsételte le a végrehajtási lapot, az önálló bírósági végrehajtó pedig 2011.05.02-én. Én 2012.01.18 keltezésű levelet január végén kaptam kézhez. A végrehajtó abban az időszakban amíg a végrehajtással kapcsolatban panaszt lehetett tenni nem volt elérhető sem e-mailben, sem faxon, sem telefonon az ügyfélfogadási időben sem. 4 hetes várakozás után (közben a kocsimat kivonták a forgalomból) válaszolt, hogy az általam írt levelekben mit hiányolt, illetve, hogy a panaszomat továbbküldte az illetékes hivataloknak.
Szeretném tudni, hogy a parkolási társaság követelése ebben az esetben elévült-e? Az értesítések hiánya miatt lehet-e kifogásolni a végrehajtást? Hogy vonhatják ki az autómat a forgalomból egy kifogásolt végrehajtási eljárás közben?

Válaszaikat előre is Köszönöm:

Gábor

Gabicsek #   2012.03.06. 22:31

Napocskám!
Két hónap elteltével bőven kérhetik.

ObudaFan # e-mail 2012.03.06. 15:01

Ha volt is ilyen tartozás, az igen jó eséllyel elévült.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

bahrami # e-mail 2012.03.06. 13:28

2003 (igen 2003) junius 20-án nem vettem észre hogy a Hegedüs Gyula utcában fizetni kell. ez pénteki nap volt.mivel szombaton mentem le a kocsihoz, igy csak szombaton kaptam meg a csomagot, és mivel se szombaton se vasárnap nincs posta igy hétfőn fizettem ki a birságot. a hibát ott követtem el, hogy a "mai napon" rovatot úgy értelmeztem, hogy amikor a kezembe vettem de ugye az hétvége a lényeg: kevés birságot fizettem be.
2007 decemberében megint megkerestek, de a Biróságtól, hogy kevés pénzt fizettem, fizessek, lelevelezgettük,hogy mi volt a félreértés. és 2008 január 24-én kifizettem még 2400 forintot, ennyi lett volna a birság, ha az elkövetést követő egy hétben fizettem volna be az összeget (azaz a differencia, mivel már fizettem ugye a 720 forintot) ezek után TEGNAP!!! (2012 március 5-én) kaptam egy levelet végrehajtó értesitése előtti megkeresés tárggyal, hogy fizessek ki 33.375 forintot. a szivem összeszorult, és nem értettem, ma felhivtam a megadott ügyvédi irodát és azt mondták nekik semmi közük hozzá, keressem a parkolási kft! a kérdésem: van elévülés ennyi év után? miért vártak 4 majd megint 4 évet az ügyemmel? hogy sikerült ilyen szépen 33 ezerre feltornázni azt amit már kifizettem? SEGITSÉÉÉÉG!!

Napocskám # e-mail 2012.03.06. 12:26

Tisztelt Cím!
2011.12.06-án büntettek meg rossz helyen való parkolás miatt. Másnap rögtön kértem, hogy - különböző indokokra hivatkozva - méltányosságból engedjék el a büntetést. Erre semmiféle választ nem kaptam. Mivel az autó nem az én nevemen van, februárban a tulajdonosnak írtak egy felszólító levelet, aki szintén kérte a büntetés elengedését.
Erre mindössze annyi választ kaptunk, hogy a közterület-felügyeletnek nincs lehetősége méltányosságot gyakroloni, és ezentúl nem a tulajdonost, hanem engem fognak megkeresni (ami amúgy rendjén is van).

Azt szeretném megtudni, hogy a parkolási bírság mikor évül el? Két hónappal a büntetés után kérhetik-e a bírság összegét?

Válaszukat előre is köszönöm!

Gabicsek #   2012.02.22. 21:31

Mármint arról, hogy kirúgták.

Gabicsek #   2012.02.22. 21:30

Ha a postás írta alá, jó lenne a postától egy igazolás.

Maci Laci # e-mail 2012.02.22. 16:29

Köszönöm a válaszokat!

A postán sikerült megkerestetni a nyilvántartásban, nem az én aláírásom, de az én nevem van a nyomtatványon.
A postást már elbocsátották, más egyéb vétsége is volt.
Meg fogom tenni, amit Kenderice javasolt.

Gabicsek #   2012.02.21. 19:50

Előtte azért nézd meg a közjegyzőnél, kinek az aláírása van a tértivevényen.