Parkolási felszólítás/elévülés?


ObudaFan # 2012.05.15. 12:52

Ha beadtad a megszüntetési keresetet (a megszüntetés ugyanis perben bírálandó el), akkor azzal foglalkoznia is kell a bíróságnak. (Más kérdés, hogy csak abban az esetben lehet megszüntetni a végrehajtást, ha az fmh. jogereje után évült el a követelés.)

Dackly # 2012.05.15. 15:18

Igen, beadtam a keresetet februárban a vh.megszüntetésre, de pont az a problémám, hogy a követelés az fmh jogerőre emelkedése után évült el, így azzal, hogy elfogadták a kézb.vél. megdöntését és az fmh. jogerősségét hatályon kívül helyezték, nem tudom, hogy a vh.megszüntetésnél hogy tudok arra hivatkozni, hogy az fmh. jogerőre emelkedésének időpontja után évült el a követelés?

ObudaFan # 2012.05.15. 20:38

Ha sikerült megdönteni a kézbesítési vélelmet, akkor természetesen nincs jogerős fmh, így a kérdés nem is merül fel. Viszont akkor az elévülésre ebben a perben kell majd hivatkozni.

Paradox # 2012.05.25. 07:41

Sziasztok!

Úgy tűnik ez a Németh László Alajos nagyon bepörgött....én is kaptam egy levelet töle, melyben azt állitja hogy 2009-ben nem fizettem egyszer a parkolásért és most szeretne tölem 51735 forintot.
A bibi a következő.

  1. Semmi olyat nem küldött amivel esetleg utána tudnék nézni (park.esemény ideje,helye,képek,stb.)
  2. Én találtam egy nem befizetett felszólitást amit szintén ez az ürge küldött ahol más az összeg (ott az alap tartozás 4625 forint a mostanin meg 14490) és nem tudom összehasonlitani mert nincs 2 egyező szám rajtuk (se ügyirat,de hivatkozási szám.

Azt mondja h vmi 2010-es jogerős fizetési meghagyás alapján követel.De hogy lehet jogerős , amikor nem volt se tárgyalás se semmi (a biroság mindig is tértisen küldött nekem ilyen leveleket,de erröl soha nem kaptam semmit)

Vajon ez most tényleg jogerős és úgy lett az h löketem nem volt róla, vagy csak beijesztés?

Az már csak hab a tortán h 3 nappal a fizetési határidő után kaptam meg a levelet, pedig állitolag márc 30.án irták tehát volt ideje ide érni.

Orosz Tímea # 2012.05.31. 09:53

Pontosan ugyanez az ügyvédi iroda szívat engem is. Írtam nekik egy levelet az itt hallottak alapján és megtagadtam a fizetést, erre most egy nő felhívott telefonon és megfenyegetett, hogy fizessek, különben beperelnek.
Mit szólnátok hozzá, ha összefognánk? Én el fogok menni a kamarához, és utánajárok ennek a dolognak...

Melee # 2012.06.04. 13:17

Sziasztok!
Tavaly áprilisban parkoltam a IX kerületben egy helyen, mely beleesett a nemrég bővített parkolási területbe. Az égvilágon semmi nem jelezte, hogy fizetésköteles a terület, du. mikor visszaértem a kocsihoz kerékbilincset találtam rajta. Levétettem, anyáztam, elmentem. Május végén kaptam egy fizetési felszólítást, hogy mivel nem fizettem be a büntetést fizessek emelt összeget. Visszaírtam a levélben megjelölt e-mail címre, hogy büntetőcédulát nem találtam, kerékbilincset igen, azt befizettem, mivel ugyanazon vétségért kétszer nem lehet megbüntetni az állampolgárt tekintsék tárgytalannak. Az e-mail-re nem válaszoltak, idén májusban kaptam egy levelet, hogy már több mint egy éve nem fizettem be a parkolási bírságot, ezért az megsokszorozódott. Továbbítottam az eredeti levelet, amire már válaszoltak, mondván, hogy a bírság és a kerékbilincs között eltelt három óra, ezért a bilincselés jogos volt. Arra, hogy a kocsin büntetőcédulát nem találtam nem reagáltak.
Tudtommal valamilyen időközökkel (fél évente egyszer?) elfogadott, hogy az állampolgár nem kapja meg a büntetőcédulát, és ez esetben ha azt jelzi, akkor a hatóság pótolja azt, és nem kell további büntetést fizetnie.
Kérlek jelezzetek vissza, hogy ezt jól tudom-e, és mely rendeletben van ez leírva. Előre is köszönöm.

brigo4 # 2012.06.05. 07:13

Sziasztok
Én most április elején voltam a Váci úton a tigáznál,a parkoló óra kidobálta a pénzemet.Négy gyerekkel voltam. Szorított az idő,nagyon.Befutottam és mire időre mentem nagyon gyorsan végeztem.Max.10 perc volt.Haza indultunk.Nem régen kaptam ettől az ügyvédtől egy felsz.hogy itt és itt parkoltam jegy nélkül és le van fényképezve az autóm (nem láttam még a képeket)Azonnal reagáltam és elmondtam,hogy nem fogadta el a pénzemet az automata,nem láttam ellenőrt és nem volt kis csomag sem az autón,honnan tudtam volna,hogy megbüntettek? Arra is kíváncsi lennék,hogy honnan készített képeket mert pontosan a tigáz előtt álltam és ráláttam az autóra.Aki járt már arra az tudja,hogy teljes üveg felület van,mindent látni.A nő azt mondta,hogy akkor mobilon kellett volna kifizetnem,mondom neki,nem kötelező,hogy legyen mobilon ez az egyik és ha nincs rajta pénz akkor hogyan is? Azután eszembe jutott,hogy ugyanez az ügyvéd már 1x évekkel ezelőtt bepróbálkozott egy másik autónknál,fenyegetőztek,de mégsem volt fénykép,ja és a parkoló jegyet bemutattam :),de nem akarták elfogadni.

staffii # 2012.06.07. 14:24

Kedves Fórumozók!
Az alábbi kérdésem lenne.
Ha 6 óráig kell fizetni valahol a parkolásért, akkor jogos 17: 56- kor megbüntetnie az ellenőrnek?
Mikor megálltam, ránéztem az órára, 17:55 volt, gondoltam, ha úgyis 5 percem van a jegy megvételre, akkor már nem dobok be, mert csak 6ig kell fizetni, de mire visszamentem, ott volt a büntetés.
Csak érdekelne, hogy ez okás így és fizessek, vagy van értelme harcolni velük?
Köszi mindenkinek!

pazs # 2012.06.07. 14:32

tudod bizonyítani, hogy 17:55-kor álltál oda és nem mondjuk 17:54-kor?

staffii # 2012.06.07. 15:08

Hát ezt nem hiszem. :( Hogyan lehetne bizonyítani? :(

csenga # 2012.06.15. 09:39

Kedves fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni, hátha valaki járt már ilyen szerencsétlenül mint én...

A tegnapi napon, férjem az V. kerületben parkolt, parkolójegyet váltott ami 16.42- ig volt érvényes. Sajnos elhúzódott a megbeszélése, nem volt lehetősége kimenni az automatához, ezért smsben kért meg, hosszabbítsak mobillal... Én ezt megtettem, de sajnos rossz számra, tehát másik zónába fizettem 16.41-től... Közben büntetést kapott 17.15-kor.
Amikor rádöbbentem tévedésemre, módosítottam a dolgot és tovább fizettem a már helyes zónába 19.12 percig, amig a férjem az autóhoz nem ért, de a 6000 forintos büntetés már ott volt:(

Mit lehet tenni ilyen esetben? Befizettünk a parkolásért 15.41 és 19.12 perc között 1222 forintot. Tévedtem, ezért a büntetés idejében más zónában ketyegett az óra, de nem szándékosság, csak emberi tévedés miatt...

Sajnos ezt nem méltányolják a fkptnél, de nem tudom annyiban hagyni a dolgot. Ha arra kötelezhetnek, hogy fizessek pótdíjat, arra miért nincs lehetőségem, hogy a fölöslegesen befizetett pénzemet visszaigényeljem legalább?
És miért nem lehet a két zóna közötti különbséget fizetnem?

Mi történik, ha nem fizetek és per lesz a dologból? Nyerhetek? Vagy semmi esélyem sincs és a tévedésem árát meg kell fizetnek kemény ezresekben???

Köszönöm szépen a válaszokat, tanácsokat!

moszkvatér # 2012.06.28. 08:09

kedves fórumozók,

tudna vki segíteni abban, h mit lehet tenni ha egy meg nem kapott bírság (nem volt a kocsin, és a prakoélás 10 perccel később elintult mobilon keresztül) a 4x-re nőve most be akarnak hajtani?
nem volt korábban ilyen kihágásom, ezt látja a parkoló társaság is, és ésszerűség alapján minden ember inkább fizet 5000 ft mint 20000ft.t.
nem kell fizetési felszólítást küldeniük mielőtt a 4x-re nő a bírság?

imtax # 2012.07.04. 19:40

Kedves Fórumozók!

2012.05.25-én parkoltam a 7. kerületben. Bementem ügyeket intézni a BKK-hoz, természetesen váltottam parkoló jegyet. Mint ahogyan ez lenni szokott az ügyintézés elhúzódott és kiszaladtam az időből ( kb 15 perccel) Kirohantam a kocsihoz,hogy vegyek még egy jegyet,de pont belefutottam az ellenőrbe, miközben fényképezte a kocsimat. Megkértem,hogy ne büntessen meg,hiszen pont azért rohantam ki,hogy újra váltsak jegye. Erre ő azt mondta,hogy semmi gond,még nem büntetett meg és váltsak nyugodtan. Váltottam is rendesen,majd jóhiszeműen eljöttem az autómtól. 2 hete megérkezett egy fizetési felszólítás,hogy fizessek be majd 20000 Ft-t büntetést mert tilosban parkoltam a fent említett időben és helyen. Azonnal felhívtam ER-Parking Kft.-t hogy mégis tájékoztassanak erről a szabálysértésről. Elmeséltem a hölgynek,hogy mi is történt plusz azt,hogy SEMMILYEN ÉRTESÍTÉST NEM KAPTAM A HELYSZÍNEN (mikulás csomag)Egyből elkérte a rendszámom és mondta,hogy várjak egy kicsit. Majd megállapította,hogy igen, a büntetés jogos,mert lejárt a parkoló jegy,erre én megkértem,hogy nézze már meg,hogy lát e olyan fényképet,ahol rajta van az autómon az értesítés,mire ő "hát ilyen fotó nincs,de ez nekik nem is kötelességük,mivel az csak tájékoztató jelleggel van,de ha gondolom e-mailban írjam le a történteket és majd reagálnak."
Tegnap meg is jött a válasz, miszerint a kérvényemet elutasították (miszerint töröljék el a bírságot) és fizessem be az összeget. Megint beszéltem telefonon a hölggyel majd kiegészítette,hogy érkezett befizetés erre a ügyiratszámra csekken az eseményt követően (2000 Ft)
Erre én megkérdeztem,hogy mégis hogyan,amikor nem kaptam értesítést arról,hogy megbírságoltak. Majd ezt követően már úgy nézett ki a dolog,hogy én hazudozok stb...

A kérdésem az lenne,hogy mit tudok tenni ez ügyben? Én tényleg nem kaptam értesítést, az utca elvileg be is van kamerázva,az is engem igazol,illetve az is,hogy nem készült fotó az értesítésről. Nyilván ha megbüntet a helyszínen inkább befizetek 5000 ft-t,mint 4* annyit.A választ előre is köszönöm.

Üdvözlettel.

agota564 # 2012.07.16. 12:56

Tisztelt Szakértők!
Tudnak nekem ajánlani egy ügyvédet, aki vállal parkolási bírság miatti ügyet?

Véleményem # 2012.07.16. 13:32

Ez azért nem így van....

KorLaci # 2012.07.17. 07:40

Kedves Fórumozók !
Segítséget szeretnék kérni.
Régi Trabantomat sikerült eladnom, de az eladás előtt az új tulaj ragaszkodott hozzá, hogy 2 hétre kölcsönkérje, "próbára". A kölcsön adásról írtunk is papírt, tanukkal aláírva. Két hét után minden OK volt, így megvette az autót, amiről készült adás-vételi szerződés. Kb. egy hónappal ezelőtt jött az első parkolási fizetési felszólítás, /azóta már 7-nél tartok/, mert az új tulaj, a kölcsön ideje alatt nem fizetett a parkolásért. Felhívtam a parkolási társaságot, akik bekérték a kölcsön szerződés másolatát, majd pár nappal később úgy döntöttek, hogy nekem kell kifizetni a bírságot, és kész.
Az lenne a kérdésem, hogy mit tegyek ? Miért nekem kell fizetnem, ha nem én vezettem az autót ? A kölcsönadási szerződés hiteles, bevittem az önkormányzathoz, és azt mondták, hogy teljesen rendben van. Ha kifizetem a bírságot, és beperelem az új tulajt, akkor a pernek kb. 5 év múlva lesz vége, és futhatok a pénzem után.
Köszönöm a segítséget előre is.
Üdv : KorLaci

Gabicsek # 2012.07.17. 10:51

Mivel akkor te voltál a tulajdonos, neked kell kifizetni. Aztán pedig behajtod a vevődön úgy, hogy először küldesz neki ajánlott levélben egy felszólítást, ha ez nem hat, kiadatsz közjegyzővel egy fizetési meghagyást. Az 15 nap múlva jogerős és végrehajtható.

Ciber85 # 2012.10.17. 15:55

Kedves fórumozók.

Nemrégiben egy vidéki városban, kis, csendes utcában vendégségben voltam.
Ennek az utcának a folytatása egyirányú út és én nem tudtam azt, hogy amiben állok nem az.
Egy családi ház előtt parkoltam menetiránnyal szemben, néhány nappal ezelőtt meg kaptam egy szabálysértési levelet, hogy írjam meg ki vezette a járművet.

Megkérdeztem néhány embert és azt mondták, hogy 20-100.000 ftig terjedő bírságról van szó és írjam azt, hogy nem én vezettem, valamint nem teszek beismerő vallomást arról, hogy ki vezethette, mert családtagom.

Úgy hallottam, hogy ez a kiskapu már nem járható, azonban nemrég egy új törvénymódosítás volt.

Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy az ügyemben, hogy járjak el.

5.000 ft bírságot lenyelnék, végül is csak szabálytalan voltam, de nem tartom indokoltnak ezt a magas bírságot.

Ha lehet minél hamarabb válaszoljon valaki, mert a héten fel kell adnom a papírt.

Előre is köszönöm szépen!!!

nicolasito # 2012.12.19. 20:36

Kedves Fórumozók !
Segítséget szeretnék kérni.
Eladtam a kocsimat tavaly nyáron, a vevő nem íratta át és persze folyamatosan jöttek a bírságok. Az ügyek többsége lezárult egyet kivéve: Ferencváros, Bérdi-Novák iroda. Ma egy 2011.10. havi parkolási bírság miatt kaptam fizetési meghagyást a battonyai közjegyzőtől. 2011 dec 12 van a legutolsó felszólító levélbe írva (gondolom később lett átvéve), és 2012 12 13 a meghagyás dátuma - ezt ma vettem át. (a MOKK meghagyásban hivatkozott bizonyítékok közül az újabb 2012 dec 1-jei keltezésű - azt nem írja, hogy ez milyen okirat). Tavaly voltunk emiatt az ügy miatt is az illetékes parkolási társaságnál, papír is van róla valahol, ráadásul az utolsó felszólítás óta több mint egy év telt el. Az ügyvédi irodának is és a parkolási cégnek is küldtem emellett emailt csatolva a bizonyítékaimat, de nem is válaszoltak (pedig az ügyvédi iroda emailcíme a felszólító levélben volt).
Azt tudom, hogy vétlen vagyok az ügyben, talán már el is évült, engem az érdekel, hogy hol tehetek panaszt a folyamatos vegzálás miatt? Undorító és felháborító az egész folyamat, hogy hiába bizonyítom, hogy már eladtam a kocsit, sőt, talán már a forgalomból is ki lett vonva (az átírás hiánya miatt), mégis engem fenyeget a közjegyző segítségével a parkolási cég. Az is érdekelne, hogy mit tegyek most? Battonyára utazzak le 5000 forintért ellentmondani, vagy elég bemenni a parkolási társasághoz? Vagy esetleg mindkettőt meg kell tennem?

angie77 # 2013.01.01. 20:43

Sziasztok!

most kaptunk egy levelet, hogy június 29.én 2011-ben parkoltunk úgy, hogy állítólag le volt járva a jegyünk 10 percel. A kocsin nem találtunk piros csomagot, és a fotókon amiket mellékeltek sem látszik ilyen, értesítöt vagy felszólítást sem kaptunk. Ennek ellenére most 91 eurót kérnek (osztrák rendszámu kocsi). Itt utána olvastam a dolgoknak és azt már látom, hogy egy év után elévül az ilyen követelés.

A kérdésem az, hogy ilyenkor mit tegyünk? Semmit? Vagy írjunk nekik? Ha igen, akkor mi álljon a levélben?

gene34 # 2013.02.16. 20:48

Segítséget szeretnék kérni!
2010 februárban megbüntettek 1750 forintra,mert nem volt parkoló cetlim.Amit fel is adtam.Bár tudom hogy késve,és úgy emlékszem még a második levél előtt,ami már 24000 Ft-ról szólt.Akkor én telefonon elmondtam nekik,hogy már fizettem ,és majd utána néznek.Erre 2012 februárban kaptam egy egyéni bírósági végrehajtótól,hogy fizessek 48000 Ft.Én bemutattam a csekket,és ott mondták,őket nem érdekli,ez a parkoló társaság hibája hajtsam be rajtuk.De nekem fizetnem kell.Én mondtam nem fogok,mert már fizettem.És lezártnak tekintettem.Most megint kaptam a végrehajtótól egy levelet,csatolva a parkoló társaság fénymásolatának válaszával.Hogy 8 napon belül,a végrehajtó társaságnál fizessem be a tartozást.Mert a parkoló társaság,a végrehajtási kérelmet,már a csökkentett összeggel kérte.Bár akkor biztos voltam benn,hogy én előbb fizettem.De ezt hogy bizonyíthatom? Vagy most akkor ennyi,fizetnem kell? Azt meg csak remélem hogy összeg nem változott,mert az nem volt rajt.

A segítséget előre is köszönöm

kea4 # 2013.02.18. 21:57

Hm, ha jól emlékszem, egy év az elévülés parkolási díjak ügyeiben. Jól emlékszem, és ha igen, megszakította-e valami?

Üdv:
KEA.

ObudaFan # 2013.02.19. 11:03

Ha jogerőre emelkedett a fizetési meghagyás, akkor nincs sok jelentősége, hogy fizettél-e, az ellentmondásban kellett volna hivatkozni rá. Ha meg nem kaptad meg a fizetési meghagyást, a végrehajtásról való tudomásszerzéstől 15 napon belül kellett volna a kézbesítési vélelem megdöntését kérni.

(Egy év az elévülés, de itt ez minden bizonnyal többször megszakadt, mire végrehajtás lett belőle. Emellett a jogerős fizetési meghagyás előtti esetleges elévülésre az fmh jogereje miatt már nem is lehetne hivatkozni.)

tothvili # 2013.02.21. 18:47

angie77:
Ha legalább egy órára, vagy annál hosszabb időre fizettétek meg a parkolási díjat, akkor 15 perccel "túl lehet parkolni". A jegy, vagy a mobilfizetés lejárta után 10 perccel valóban pótdíjazható a gépjármű. Ezt ellenőriztétek?

Úgy tudom, hatvan napon belül kell kiküldje a parkolás-üzemeltető a pótdíjfizetési felszólítást. Erre a célra nekik egy sima ajánlott levél elegendő, nem kell, hogy azt meg is kapjátok, és egy éven belül kell kérjen fizetési meghagyást.
Az ajánlott levelet a gépjármű üzembentartójának címzik, ha nem kaptátok meg, az attól még érvényes értesítés.

medoka # 2013.04.23. 20:09

Tisztelt Fórumozók!

2011 novemberében történt, hogy nem váltottam parkolójegyet. Meg is bírságoltak 5800 ft-ra, amit 15 nap helyett csak a 16. napon tudtam befizetni(diák vagyok, zero keresettel). Erre reagálva kaptam az újabb csekket 10600 ft-tal. Erre írtam emailben az ER_PARK-nak egy kérvényt, amiben az egy napos csúszásra és a körülményekre való tekintettel méltányosságot kértem. Ezt elutasították (van egyáltalán amit nem?), mellé egy újabb csekk, de ezt már nem voltam hajlandó befizetni.
Sajnos már nem emlékszem azóta érkezett-e egyáltalán bármi, de én és a családom is úgy tudja, 2012 eleje óta nem.
2013 április 19.-én küldtek egy fizetési meghagyásról szóló értesítést. Ebben szerepel a 10600 ft, mint tőke és ehhez rengeteg hasraütés jellegű egyéb költség, mint "készkiadás"(15ezer), egyéb költség(18ezer, jutalékok meg munkadíjak és a legérdekesebb, perköltség(26ezer). Ezek így együtt 82.000 ft-ra rúgnak!

Három kérdésem volna:

  • Nem kellett volna ennek az ügynek elévülnie 2012 tele(jan-febr.) óta?
  • Nem kellett volna kapnom bírósági idézést, vagy valami meghívót az ügyem bírósági tárgyalására a végrehajtás megszabása előtt??
  • Milyen alapon számítanak fel egy 10600 ft-os tartózásra ilyen mondvacsinált plusz költségeket figyelmeztetés nélkül? Van értelme ez ellen fellebbezni?

Köszönöm a segítséget előre is!
Üdv, Máté