Tesco lopás


folyami géb # 2016.05.20. 04:21

Olyan büntetés vagy intézkedés, hogy "ejnye-bejnye", nincs. Mivel végzőődött az eljárás? Megrovás? Próbára bocsátás? Az sem mindegy, hogy mikor lett jogerős ez az ítélet.

lilla_k # 2016.05.19. 11:54

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, az öcsém 5-6 évvel ezelőtt, bolti lopást követett el, 2-3 ezer Ft értékben, amint a helyszínen ki is fizettek, kapott egy papírt a kerületi rendőrségtől, hogy bíróságra kell mennie. A bíró semmi féle büntetést nem szabott rá ki, csak egy szóbeli "ejnye-benyét" kapott. Szeretne rendészeti iskolába felvételizni, kizáró ok lehet ez?

Sied # 2016.05.06. 17:07

Tisztelt Fórumozók!
Segítségre van szükségem. Bementem a tescoba vásárlás céljából. Találtam 2 terméket aminek a felakasztott címkéjére szükségem volt, viszont a 2 termék 2 ezer forint volt összesen. Gondoltam a 10 ft-os címke nem ér 2 ezer forintot ezért leszedtem és a terméket visszaraktam ( persze, hogy nem helyes) kifelé a biztonsági őr elkapott, hogy mit raktam el? Nem ellenkeztem elmondtam. Jött a jegyzőkönyv. Az írástudatlan megírta (nem viccelek)! Akkor még rongálás volt a vád. Jött a kérdés, hogy megtérítem a kárt vagy nem? Kifizettem! Most jött az idézés, hogy lopás vádjával fáradjak be! Mi van ilyenkor? mi lehet ezért kapni? És persze miután Magyarország mennyit kell még fizetnem? Soha nem volt semmiféle eljárásom.
előre is köszönöm!

Véleményem # 2016.03.22. 06:14

A vonalkód az egy papír cetli csúnyán fogalmazva, feltételezzük jelen esetben. Mivel nem látjuk de tipp lehet arra vonatkozóan, hogy a vonalkód egy lágy etikettre volt rá ragasztva. De ez olyan dolog, amit had ne innét a fórumról kelljen meg magyarázni. Aki boltokban vásárol főleg nagy áruházakban, az sok terméken tapasztalhatja milyen áruvédelmi eszközzel vannak ellátva. Nem kívánom tovább magyarázni, ki kell fizetni azt amit meg akar venni az ember. Megvenni és fizetni, nem pedig elvenni és nem fizetni.

Ez a rúzs a leírtak alapján szabálysértéses történet lehet. Lehet lesz idézés a rendőrségre, lehet kihagyják és csak bíróság.
Ez a lakcím, tartózkodási hely mindegy melyik, érdeke legyen mind a két címre figyelni ha nem egyértelműsíti időben azt, hogy hova kéri a leveleit.

Dhdk # 2016.03.21. 22:01

Illetve ha valóban csak szabálysértésről van szó idézést gondolom nem fogok kapni mármint a rendőrségre nem kell bemennem, vagy lehetséges hogy ebben az esetben is be kell mennem?

Dhdk # 2016.03.21. 21:59

Miből lehet megállapítani, hogy a rúzson található vonalkód áruvédelmi funkcióval bíró eszköz volt vagy sem? Nem teljesen megoldható a lakcímem figyelése így a postán igénybe vettem az utánküldés szolgáltatást, gondolom ez a levél sem lesz kivétel ezalól?! Köszönöm az eddigi segítséget!

folyami géb # 2016.03.19. 06:08

No látod, Véleményem, ezúttal teljesen igazad van! Sajnos kapkodtam, köszi a helyreigazítást!

Valóban, ha a vonalkód csak áruazonosító volt, akkor annak az eltávolítása nem teszi a szabálysértést bűncselekménnyé (csak nem tudom, hogy akkor miért kellett levenni). Kizárólag az áruvédelmi funkcióval bíró eszköz (az ún. kemény- és lágyetikett) eltávolítása a felminősító körülmény.

Véleményem # 2016.03.19. 02:29

Dhdk

Az idézés elolvasása után, már biztossá válik, de addig a bűncselekményt 100%-ra nem jelenteném ki...

A vonalkód az áru azonosítására szolgál a kereskedelemben nem védelmi eszköz, nem védelmi célokat szolgál. Ezért ez csak szabálysértés meglátásom szerint. Ha bűncselekmény lenne akkor a tesco egyből rendőrt hívott volna.

Mire szamithatok? Penzbirsag? Milyen osszegben? Mikor kapok errol ertesitest? Az erkolcsi bizonyitvanyomba bekerul-e? Iskolat, munkahelyet ertesitik-e? Koszonom a valaszokat!

Olvass vissza vagy többet googlezz és megtudod mire számíthatsz. Az összeg és a büntetés mértéke függ az előélettől stb. A mikorra meg a határidőkre törvények vannak milyen idő kereteken belül kell ezeknek megtörténnie. Lényegtelen idő intervallumokat írni, majd mindenről időben kapsz levelet idézést stb. Iskola, munkahely nem kap értesítést.

A megadott címre fogják küldeni az idézést, módosítani majd az első meghallgatás során lehet ha szükséges. Addig érdemes az állandó lakcímre figyelni ha az lett megadva. Pénz összeg tippeknek nincs értelme.

folyami géb # 2016.03.18. 19:23

Bizony mindegy. A törvény szerint az is dolog eleni erőszak, ha a dolog eltulajdonításának megakadályozására szolgáló eszközt állagsérelem okozása nélkül eltávolítják, vagy a dolog eltulajdonításának megakadályozására alkalmatlanná teszik.

A pénzbüntetés (ha az lesz) rengeteg dologtól függ, pl. a jövedelmed, eltartottjaid stb.

Dhdk # 2016.03.18. 15:33

Lekaparas nem tortent tehat a termeknek nem esett baja, hibatlan allapotban kerult visszavetelre. A termek vonalkodos kupakjat a polcon hagytam, ugy tavoztam fizetes nelkul. De gondolom, igy is ugyanaz a helyzet. A rendorsegi idezest hany napon belul varhatom? Illetve allando lakcimrol lehetseges atiranyitast kerni a postan a tartozkodasi helyre ilyen esetben is? Ugyanis az allando lakcimemen havonta egyszer jarok. Illetve annyi lenne meg a kerdesem, hogy mekkora osszegu penzbuntetesre szamithatok?

folyami géb # 2016.03.18. 15:11

Feltehetően a biztonsági őr szabálysértésben gondolkodott. Pedig a vonalkód lekaparása egyértelműen bűncselekménnyé emeli, ezért nem mellőzhető a kihallgatás.

Dhdk # 2016.03.18. 09:20

Koszonom a valaszt! Mindenkepp szamithatok rendorsegi kihallgatasra? Elismertem es alairtam a jegyzokonyvet. A biztonsagi or szerint maximum 15 ezer forintos csekkre szamithatok emiatt... ezekszerint akkor attol komolyabb. A kozmetikum erteke 2000 forint volt...

folyami géb # 2016.03.18. 06:07

Hát ez bizony - a vonalkód eltávolítása miatt - bűncselekmény. Először majd rendőrségi kihallgatás lesz, utána - ha az ügyész vádat emel - bíróság. Azonban, ha ez az első ilyen eset, akkor legrosszabb esetben pénzbüntetéstől kell tartania, de inkább próbára bocsátás (gondolom, a rúzs értéke nem lehetett több 50 ezer forintnál).

Az, hogy az erkölcsibe bekerül-e, a szankciótól függ; várhatóan nem.

Dhdk # 2016.03.17. 21:12

Tisztelt Forum!

Tesco bolti lopason ertek. A kozmetikai osztalyon egy ruzs vonalkodos kupakjat eltavolitottam es igy nem riasztott az onkiszolgalo penztarnal viszont az operator felfigyelt erre igy a biztonsagi orok utanam jottek. Felvettek az adataimat, ezelott soha nem volt semmifele rendorsegi ugyem. Mire szamithatok? Penzbirsag? Milyen osszegben? Mikor kapok errol ertesitest? Az erkolcsi bizonyitvanyomba bekerul-e? Iskolat, munkahelyet ertesitik-e? Koszonom a valaszokat!

Dr.Attika # 2016.03.07. 20:46

Tisztelt Qwert12345!
Nem kell semmitől sem tartania. A TESCO is ismeri azt a mondást, hogy "Tolvaj tolvajának megbocsát az ég."

Mariann.1 # 2016.03.07. 19:49

Jó estét kívánok!
A múltkori választ köszönöm!
Azt szeretném megtudni, mivel a rendőrségen megkérdezték a munkahely nevét és címét, fogja-e mégis valaki (ők vagy a Tesco) értesíteni a munkaadót, esetleg másolatot küldeni az esetről?

Qwert12345 # 2016.02.09. 17:37

Tisztelt Forum!
Ma tesco bolti lopason ertek. Elismertem a lopast , kifizettem a termeket, rendort nem hivtak, csak a biztonsagi or vett fel jegyzokonyvet. Eloszor fordult velem elo ilyen. Mire szamithatok? Orokre buntetett eloeletu leszek? Birosagi ugy lesz belole?

folyami géb # 2016.01.15. 19:21

momo1: írásban megindokolhatja a fellebbezését.

Mariann.1: nem.

Mariann.1 # 2016.01.15. 18:33

Jó napot kívánok!
Szeretném Megkérdezni Önöket, hogy 1800 ft értékű lopásnál a munkahelyet értesítik-e?
Köszönöm válaszukat!

momo1 # 2016.01.06. 13:37

Köszönöm a válaszát.
Ha nem lesz másodfokú tárgyalás akkor neki nincs is lehetősége az itélet szóban elhangzott indoklására reagálni, védekezni.

folyami géb # 2016.01.06. 10:49

Tulajdon elleni szabálysértés ügyében másodfokon tanácsülésen dönt a bíróság, úgyhogy senkinek nem kell megjelennie sehol. Téged egyáltalán nem érint a fellebbezés, a társa meg majd megkapja postán a másodfokú döntést.

Ügyész valóban nincs a szabálysértési eljárásban (legalábbis a bíróság előtt), de a rendőrség képviselője fellebbezhet súlyosításért. Ha ez nem történt meg, akkor az esetedben jogerős az elsőfokú végzés, a társadnak meg nem lehet súlyosítani.

momo1 # 2016.01.06. 09:43

Tisztelt hozzáértők !

A következő ügyben szeretném véleményüket kérni.
Tavaly ősszel elkövettünk társammal egy nagyáruházban szabálysértési értéken egy bolti lopást.

Én azonnal megbántam, és elismertem a dolgot, de társam aki velem volt az üzletben, mivel nem volt egyértelműen bizonyítható hogy Ő is tudott a dologról, végig a rendőrségi kihallgatás során is tagadott.

Így bírósági tárgyalás lett a dologból, itt midkettőnket bűnösnek találtak, egyforma pénzbüntetést kaptuk.
Én tudomásul vettem, de Ő felebezett,, nem enyhítésért hanem azéért mert Ő nem ismeri el a bűnöségét.

A tárgyalás óta eltelt közel 2 hónap azóta egyikünknek sem jött papír semmiről.

Egyik kérdésem hogy ha én nem felebbeztem miért nem kaptam még határozatot, hogy be tudjam fizetni a bírságot ?
Ez esetben az én ügyemben is új ítélet születik majd, esetleg sújosabb is lehet, vagy nekem csak tanúként kell majd megjelenni ?

Illetve társam felebbezett,de ha ismét bűnösnek találják akkor sújossabb büntetést is kaphat, vagy csak az előzőt fogják helybenhagyi. Mert ugye szabálysértésnél nincs ügyész aki súlyosbítást kérhet.

Köszönöm a választ

Traffic # 2015.07.05. 18:47

Nagyon köszönöm a kedvességed (de ne off-oljunk).

groszfater@gmail.com # 2015.07.05. 18:39

Hiányoztál, örülök, hogy visszatértél.

Traffic # 2015.07.05. 16:57

T. groszfater@gmail.com!
Igen, én vagyok az. Miért kérdezed?

T. folyami géb!
Köszönöm a szíves tájékoztatást!