Hamis tanúzás, félrevezetés


Guardian # 2011.01.28. 11:56

Azt szeretném megkérdezni, hogy van egy szabálysértési ügyem amelyben a rendőrség már kihalgatott a barátaimmal együtt és a barátom magáravállalta hogy ő követte el a szabálysértést, de a kihalgatás során az általam elmondottak részben eltérnek mivel nem teljesen emlékszem az ügyre mert már 3 hónapja volt és akkor is ittas állapotban voltam. Ez hamis tanúzásnak minősül?

Gabicsek # 2011.01.27. 20:22

japanbirs!
Ha gondolod, leírhatod, habár nincs sok értelme, mert személyesen fognak a bíróságon kihallgatni. Gondolom, volt már kihallgatásod rendőrségen. Kikérheted (oldalanként 100.-Ft-ért) a korábban tett vallomásodról szóló tanúkihallgatási jegyzőkönyvet fénymásolatban, a tárgyalás előtt elég azt átolvasni, hogy mindenre emlékezz.

Senora # 2011.01.27. 18:40

Szeretném megkérdezni, édesanyám gyógyithatatlan beteg, aki kórházban van, a volt élettársa édesanyám tulajdonában lévő ingatlanában lakik, be van jelentve, és az értékes ingóságokat folyamatosan eladja??

A kirendelt gondnok nem tesz semmit, a gyám is csak kifogásokat keres.

Hogyan van joga a volt élettársnak kizárni édesanyám ingatlanából, ahol neki nincs tulajdonjoga? Hogyan adhatja el az ingóságokat??

A Gyám egy egyszerüsitett leltárt készitett, de nagyon sokminden hiányzik belőle, hiába kértem a gondnokot kérek tételes leltárt, kifogások vannak. Gyám hivatkozik az egyszerüsitett leltárra, hogy már van.
Köszönöm szépen a választ.

Gabicsek # 2011.01.23. 20:42

japanbirs!
Hát, ez nem egyszerű. De bízz az ügyészben!

Gabicsek # 2011.01.22. 20:08

Igen, lejött, hogy parázol. Ha az ügyész nem látná a dolgokat bizonyítottnak, megszüntette volna a nyomozást. Legtöbb esetben el is ítélik a vádlottat, ritka a felmentés a vád ellenében.
Ha zaklatni merészel, vagy megpróbál fenyegetéssel bármiben befolyásolni az eljárás során, felhívhatod a figyelmét az alábbi bűncselekményre:

Btk.
Hatósági eljárás akadályozása
242/A. § (1) Aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy bírósági vagy egyéb hatósági eljárásban a törvényes jogait ne gyakorolja, vagy a kötelezettségeit ne teljesítse, a hatósági eljárás akadályozását követi el.
(2) Ha a hatósági eljárás akadályozását büntető ügyben követik el, a büntetés bűntett miatt öt évig, ha pedig olyan büntető ügyben követik el, amely életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekmény miatt folyik, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Más kérdés, hogy ezeket az ügyeket elég nehéz bizonyítani, ha nincs tanú, vagy egyéb bizonyíték. Ha zaklat, küldd el a francba, vagy mondd meg neki, hogy újabb feljelentést teszel.

Gabicsek # 2011.01.21. 20:00

japanbirs!
Ha Te vagy a sértett, téged az ügyész képvisel, de nyugodtan hatalmazz meg ügyvédet, lehet jogi képviselőd. Bizonyítási indítványt a sértett is terjeszthet elő. Ha bíróság előtt van az ügy, akkor az ügyészség úgy gondolja, meg fog állni a vád a lábán, különben nem nyújtott volna be vádiratot a vádlott ellen. Ne parázz annyira, a vádlott - mint írtam - , azt mond, amit akar, azzal védekezik, amivel akar, más kérdés, hogy mit fogad el a bíróság, hogy mit nem.

Kratyika # 2011.01.21. 14:09

Még azt szeretném kérdezni, hogy mit tegyek ebben az esetben?
Menjek be az Önkormányzathoz és jelentsem be ami történt? Ekkor büntetést kell fizetnem?
Vagy kérjem meg a beadványt beadó hölgyeket, hogy tegyék meg ezt ők?
A fenyegető levelet (8 napon belül bizonyítsam stb.)figyelmen kívül hagyhatom?

Kratyika # 2011.01.21. 14:00

Köszönöm szépen a választ!
Ezek szerint én az utóbbi kategória vagyok, az aláírásonmmal hitelesítettem.
Szerintem az ügyből nem lett semmi, nem folytattak le eljárást ezzel kapcsolatban. Legalábbis mintha a hölgy erre utalt volna.

Az okirat hamisítás (még leírni is szörnyű) mit von maga után?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.21. 13:55

Nem büntethető hamis tanúzás miatt az, aki az eljárás érdemi befejezése előtt feltárja tanúskodása hamis voltát. Ha viszont már lezárult a "fiktiválás", akkor így jártál.

Mellesleg, hogy-hogy nem hallgatott meg a hatóság személyesen? Tanúvallomást tettél írásban, vagy aláírást hitelesítettél tanúként. Mert ha az utóbbi, az nem hamis tanúzás, hanem okirat-hamisítás.

Kratyika # 2011.01.21. 13:49

Tisztelt Fórum!

Segítséget szeretnék kérni egy tanúzási ügyben.

Tavaly, mikor az anyukám hagyatéki ügyét intéztem, az Önkormányzat folyosóján 2 hölgy megkért, hogy segítsek nekik beadni egy papírt. Csak formaság, de írjam alá nekik, mint tanú, hogy beadják...
Ez egy fiktíválási kérelem volt, amiben valakit ki akartak jelenteni egy ingatlanból. (Soha nem láttam korábban ezeket az embereket)

Nagyon rosszul tettem, és jó tanulság volt, de a lényeg:
Most megkeresett a fiktíváltatni akart személy egy egszerű levélben, hogy 8 napon belül bizonyítsam be, hogy ő nem lakik ott, különben feljelent a bíróságon, mert hamis tanúzásban vétkeztem...
A korábbi hölgyek egyikét szerencsére megtaláltam a cím alapján, és kiderült, hogy egy csúnya válási ügybe keveredtem teljesen jóhiszeműen... ő ezerszer bocsánatot kért, és azt ígérte hogy segítenek, hogy ne legyen ebből semmi bajom, de én ezeknek már nem hiszek.

Egy picike babával vagyok itthon, nagyon elkeseredtem, hogy belehúztak egy ilyen ügybe.

A kérdésem az lenne, hogy mit tehetek ilyenkor?
Egyáltalán mi várható, ha az illető tényleg feljelent?
Mit javasolnak?

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel,
K.Krisztina

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.20. 17:18

Bármit. Szabad bizonyítás van.

Gabicsek # 2011.01.20. 15:47

a vádlott pedig úgy védekezik, ahogy akar, azt mond, amit akar, kivéve: hamisan nem vádolhat mást bűncselekmény elkövetésével.

Gabicsek # 2011.01.20. 15:46

ha bizonyított a hamis tanúzás, a bíróság az eljárás során hivatalból feljelentést tesz. Ha nem teszi, és az eljárás jogerősen befejeződött, te is megteheted a feljelentést. (ha bizonyított!)

gugi29 # 2011.01.15. 12:47

Köszönöm a választ

ObudaFan # 2011.01.12. 17:26

Ha valóban hamis a fénykép, akkor az. Amíg ez a per folyamatban van, csak a bíróság tehet feljelentést.

gugi29 # 2011.01.12. 01:34

Tisztelt fórum!

3 éve elütött egy autó a járdán 3 szemtanú jelenlétében, a lábam megsérült, és az autó is, a rendőrséget, mentőt értesítettem, az elkövető elhagyta a helyszínt. A hatóság eljárás után megbüntette. Ezután polgári úton perel, szándékos rongálásért, és erőszakos viselkedésért és kártérítésért. A tárgyaláson a felperes ügyvédje hamis bizonyítékkal(helyszíni fényképpel) megcáfolta az én, és tanúim vallomását, vagy annak szavahihetőségét, ezután már a felperes tanúja is arról a nem valós fényképpel próbálta cáfolni ugyanezt. Ekkor kérdeztem meg hogy ki készítette a képet, mert gyanúsnak találom a hitelességét, és kértem a rendőrségi fényképekkel való összehasonlítást. Hát persze nem egyezett az eredetivel az ügyvéd által bizonyítékként benyújtott. Ezután nem volt több mondanivaló a hamis fénykép kapcsán senkinek. A bíró azt mondta, ez tényleg eltér a valóságostól. A tárgyalás 1 hónap múlva folytatódik. Ez hamis tanuzás? Ha igen,akkor kell legközelebb evvel kapcsán valamit jegyeztetni, persze ha még lehet? Köszönettel.G.

Grád András # 2010.09.13. 19:14

Kedves Apuka73!

Talán hallotta már a mondást, miszerint a jog nem tudása nem mentesít. Az exe olyan, amilyen, nem minősíteném, viszont az egyértelműen az Ön hibája, hogy hagyta eltelni az 1 évet tétlenül, valami csodában bízva. Most már sokkal rosszabb helyzetből indul, pitizhet a gyámügyön vagy az ügyészségen, hogy indítsanak pert (Ön alanyi jogon megtehette volna 1 éven belül!), és ha nem teszik, a gyermek 18 éves koráig fizethet, ha tetszik, ha nem. Bízzunk benne, hogy megindítják, de már tegnap ott kellett volna hemzsegnie, és holnap lehet, hogy már késő lesz! Csinálja, ahelyett, hogy a "nyilvánvalóban" bízna, ami Önön kívül a világon senkinek nem nyilvánvaló, már hogy nem Öntől van a gyerek. Szóval semmi baj a magyar joggal, a hibát saját magában kell keresnie az exén kívül persze. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

apuka73 # 2010.09.13. 19:01

Nem kemény nő, hanem nagyon buta és gonosz!

Kata75 # 2010.09.10. 09:13

Ez nagyon kemény nő, szerintem megérdemelne bármiféle büntetést. Embertelen!
apuka73 erőt és kitartást!

ObudaFan # 2010.09.06. 12:10

Nem rossz a magyar jog, csak éppen megköveteli, hogy a felek teremtsenek világos helyzetet. A fogamzási időben házastársat meg apának kell vélelmezni, amíg a bíróságon a vélelem meg nem dől.

apuka73 # 2010.09.05. 17:57

Köszönöm a gyors választ!
A kislánya már elmúlt egy éves, de nem az én gyermekem ezt ő is elismeri, akkor miért járna neki tartásdíj? Ennyire nem lehet rossz a magyar jog! Vagy igen?
A hamis tanúzása meg abból állt, hogy azt mondta a rendőrségen, hogy őt nem kötelezte a bíróság tartásdíj fizetésére és hogy közös felügyeletet kapott a bíróságtól, ami természetesen nem igaz, erről meg van a másodfokú bírósági határozat.

ObudaFan # 2010.09.05. 13:50

Először is célszerű lenne a harmadik gyermek vonatkozásában elindítanod az apaság vélelme megdöntése iránti pert, mert jelen állás szerint az anya a bíróságon bármikor követelhet tőled őrá nézve gyermektartást. Ezt a pert ráadásul a gyermek egyéves koráig indíthatod meg, utána csak az ügyészséget kérheted, hogy az érdekedben indítsák meg, ők pedig vagy megteszik, vagy sem.

Hamis tanúzás akkor valósul meg, ha az ügy lényegét érintő kérdésben mondott valótlant. Ez nem derül ki a leírásból.

apuka73 # 2010.09.05. 08:07

Tisztelt Fórum!

Nagyon hosszú lenne leírnom az egész történetet, röviden összefoglalom. 2 éve váltam el a feleségemtől. A kettő kiskorú gyermekünket én kaptam meg, valamint a bíróság kötelezte az exmet, tartásdíj fizetésére (azóta sem fizetett, hiába jelentettem fel, nincs keresete nem behajtható).
A minap kaptam egy határozatot (nem is tudtam róla, hogy nyomozás van ellenem), miszerint nem követtem el bűncselekményt tartásdíj elmulasztása miatt.
Hogy érthetőbb legyen: a volt exem szült egy gyermeket egy más férfitól, de mivel nem telt 300 nap a jogerős válás kimondása és a születendő gyermek időpontja között, így az én vezeték nevemet kapta.
Az exem folyamatosan fenyegetett, hogy fizessek tartásdíjat....természetesen és hülyének néztem, hiszen nem tőlem van a gyermek (a fogantatáskor már 1,5 éve külön éltünk)mit fizessek gondoltam én.
Közben feljelentett a rendőrségen ez miatt, tudta hogy nem tőlem van a gyermek és mégis feljelentett. Nos a határozatban természetesen nem köteleztek semmilyen fizetésre, DE valótlan dolgok vannak benne amit az exem mondott a rendőrségen pl.: közös felügyelet van kettő gyermekünkre (nem igaz), exem úgy nyilatkozott, hogy nem kell fizetnie tartásdíjat (ez sem igaz), sőt még pert indított, hogy részére csökkentsék a tartásdíjat (azóta is folyamatban van a per).
Kérdésem:
Mit tudok tenni az ellen, hogy kiderüljön a exem hazugságai? Hiszen hamisan tanúskodott a kihallgatáson? Úgy gondolom, hogy vállalnia kell a hamis tanúskodás miatt a felelősséget!

Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.04. 05:45

Kellett ott lenni más bizonyítéknak is.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.01. 07:29

Állj le, tomika, ma reggel nagyon elemedben vagy. Sok kávét ittál?