Bolti lopás


Rekuska25 # 2012.08.10. 12:08

Sziasztok! Aki tud segítsen, nagyon elvagyok keseredve. 25 éves vagyok, január 2-án loptam a TeScobol 2500 Ft. Fél évig nyugató teákat ittam, vártam, hogy a rendőrség vagy a bíróság küld idézést hogy minél hamarabb túl legyek rajta, de több mint fél évig nem történt semmi. Tegnap kaptam egy idézést a bíróságra. Anyukám azt mondja, hogy 11. § (1) Nincs helye felelősségre vonásnak, ha a cselekmény elkövetése óta hat hónap eltelt (elévülés). Ti mit tennétek a helyembe? Elmegyek a bíróságra és ha ezt mondom, akkor lehet azt mondják, hogy még nekem áll feljebb? Vagy húzzam meg magam és hagyjam figyelmen kívűl hogy elévült? Ügyvédet nem akarok fogadni, mert valóban elkövettem és a díja több lenne, mint a rám mért büntetés, nem tudom mikor és hogy hívjam fel erre a bíróság figyelmét.Help!

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # 2012.07.30. 14:23

Bubukának: ahány ember, annyiféleképpen járnak el, erre nincs egységes eljárás. Sajnos. Esetedben a boltban felvették a jegyzőkönyvet, majd jött a rendőrség is. Szomszéd srác 2900 Ft értékben lopott (ha jól tudom Teszkó?) felvették a jegyzőkönyvet, de rendőrségről szó nem volt. Sem ott, sem utólag nem hívták be. Lassan letelik a fél év, épp minap kérdeztem, hogy jött-e valamilyen idézés, még az sem. De még van egy hónapja, mert fél év az elévülés. Jól írja Gabicsek, ha megtörtént a feljelentés, akkor annak le kellett zajlania úgy fél év alatt, annyi az elévülési idő, legfeljebb Te nem tudsz róla. Utólag nem lehet feljelentést tenni, elévült a cucc.

Gabicsek # 2012.07.27. 08:06

Ja, ez vonatkozik szabálysértési eljárásra is.

Gabicsek # 2012.07.27. 08:05

Ha elindult akkor egy büntetőeljárás, teljesen mindegy, hogy a vezető visszavonta-e a feljelentést, vagy sem, mivel feljelentést visszavonni nem lehet.
Feltételezhetően az eljárást lefolytatták, legfeljebb nem kaptatok róla értesítést. Érdeklődj a rendőrségen.

bubuka1234 # 2012.07.26. 12:08

sziasztok!
egy boltban dolgozom, ahol 11 honappal ezelott tortent egy lopasi kiserlet 3600 forintra. az elkovetot elkaptuk, a kar megterult. az esetrol jegyzokonyvet vettunk fel, majd jottek a rendorok, ok is jegyzokonyveztek az esetet, az eljarast meginditottuk. Majd 2 napra ra az akkori boltvezetoa feljelentest visszavonta, nem akarta, hogy ugy legyen belole.
Most uj boltvezeto lett, aki a regi ugyeket is szeretne ismet elovenni, az elkovetoket felelossegre vonatni. Termeszetesen ezzel a csodalatos feladattal engem bizott meg. Az a kerdesem hozzatok, hogy egy kozel egy eve tortent, nevetseges ertekre elkovetett lopasi kiserlet miatt ismet feljelentest tehetunk-e, vagy volt-e ennek valamilyen hataruideje az elkovetestol szamitva? Ha igen,. akkor mennyi ez a hatarido? Nyilvanvaloan ebben az esetben szabalysertesrol van szo. Koszonom a valaszokat.

Véleményem # 2012.06.12. 11:49

arsenal

Könnyen lehet ebből egy figyelmeztetés...

arsenal # 2012.06.12. 05:55

Joreggelt!
18 eves fiú vagyok és loptam egy boltból tavaly december elején. Jött egy értesítés h tárgyalást tűztek ki. Az elkövetés és a tárgyalás között több mint fel év volt. Ugy hallottam h fel év után elevul az ugy. Ez baromság ??? És mire számítsak ? A lopott értek maximum 400ft és ez volt az első botlasom :( nagyon megbántam. Nincsen állandó keresetem.

Mano28 # 2012.06.05. 08:47

Sziasztok! Kérlek adjatok tanácsot. Január 23-án 3e Ft elkövettem egy lopást. Azóta sem jött papír, de 'várom'. A fél év július 23-án fog letelni. Július 15- augusztus 20ig a bíróság "be lesz zárva". A bátyám azt mondta, hogy ez az idő is beleszámít a határidőbe, mert csak ítélkezési szünet lesz, attól még dolgoznak. legfeljebb a tárgyalást majd szeptemberre teszik de hogy beszámít a határidőbe ez az időszak is amikor ítélkezési szünet van. Ti hogy tudjátok?

Gabicsek # 2012.06.04. 20:00

Nem hiszem, hogy meg merné tenni.

Latina (törölt felhasználó) # 2012.06.04. 09:08

Ius latratus

Én úgy gondolom,nem kell az ártatlanságomat bizonygatnom neked egy ismeretlennek,úgyhogy maradjunk annyiban nekem nyolc hogy mit hiszel,ha tolvajnak akarsz hinni,hát tedd.

Véleményem és Gabicsek:
köszönöm szépen a választ és ha esetleg megtörténne amivel fenyegetőzött EZT FOGOM TENNI amit tanácsoltatok.
még egyszer köszönöm.......

Mano28 # 2012.06.04. 07:47

Sziasztok! Kérlek adjatok tanácsot. Január 23-án 3e Ft elkövettem egy lopást. Azóta sem jött papír, de 'várom'. A fél év július 23-án fog letelni. Július 15- augusztus 20ig a bíróság "be lesz zárva". A bátyám azt mondta, hogy ez az idő is beleszámít a határidőbe, mert csak ítélkezési szünet lesz, attól még dolgoznak. legfeljebb a tárgyalást majd szeptemberre teszik de hogy beszámít a határidőbe ez az időszak is amikor ítélkezési szünet van. Ti hogy tudjátok?

ius latratus # 2012.06.04. 06:01

Ja, persze.
Mindig, mindenki ártatlan.

  1. Ha már voltam akkora barom, hogy elloptam, akkor kvázi nem ismerem be azzal -ti a lopást-, hogy utólag kifizetem a kárt.
  2. Ha nem loptam el, akkor pláne nem vagyok akkora idióta, hogy kifizetem.
  3. Én tudom mit tettél tavaly nyáron, de 10.000 Ft-ért nem plakátolom ki a várost, ahol élsz.

Én így tettem volna fel a kérdést: Rajtam maradt egy ruha, másnap kifizettem, szerintetek még így is lehet valami bajom az ügyből?
De nem, megy a rizsa...

Véleményem # 2012.06.03. 23:18

Latina

Túl izgulsz mindent. Simán lehúztak egy tízessel, szerintem ennyi volt.
Ha mégis az lesz amit mondott a bolti eladó akkor meg tedd azt amit Gabicsek írt!

Gabicsek # 2012.06.03. 22:25

csak ő azzal érvelt hogy neki otthon megvan

Na, ez volt a rizsa.

Ha mégis kiplakátol azzal, hogy loptál, szedj le egy plakátot, és feljelentheted rágalmazásért, méghozzá a minősített esetéért.
(helyi bíróságnál lehet megtenni a magánindítványt)

Btk.
Rágalmazás
179. § (1) Aki valakiről, más előtt, a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást

  1. aljas indokból vagy célból,

b) nagy nyilvánosság előtt,
c) jelentős érdeksérelmet okozva
követik el.

Latina (törölt felhasználó) # 2012.06.03. 07:50

Véleményem

Ön pedig ne haragudjon rám,de nem a kérdésemre válaszolt.
Mint ahogy írtam,ártatlan vagyok,nem loptam sem ezelőtt sem azóta és soha semmikor !!!!!
Én azt kérdeztem,mit tehetek akkor,ha mégiscsak kiplakátoltat vagy mit csinál ez a szemétláda,én csak emiatt aggódom ugyanis szakmabeli vagyok,mint már írtam.
Az meg hogy átvertek és lehúztak 10 ezerrel persze hogy bosszant,de úgy gondolom,ez már az egész cirkuszban a legkisebb "kellemetlenség".
És perzse hogy számomra is nyilvánvaló,hogy azzal hogy fizettem a nem létező bűnösségemet ismertem el ugymond,de az az egész szituáció borzalmas volt.
Nem vagyok tolvaj és nem is vagyok rászorulva arra,hogy ellopjak egy 10 ezer ft-os felsőt,ráadásul ki az a bolond,aki olyan helyen próbál meg lopni,ahol az egész helyiség be van kamerázva?????Ahhoz már tényleg nagyon ostobának kellene lenni.
Nos akkor még 1x kérdezném,mit tenne a helyemben és mivel védené meg magát ha esetlegesen szükség lenne rá???
válaszát előre is köszönöm.

Latina (törölt felhasználó) # 2012.06.03. 07:41

Gabicsek,úgy látom,nem érted a dolgot.Minden ellenem szól,ha tényleg megvan a felvétel.És szted nem az volt az első dolgom hogy kértem,hogy megnézhessem????
csak ő azzal érvelt hogy neki otthon megvan...na most én ezzel mit kezdjek???
És persze hogy azok tután félek,hogy megfenyegetett:kiplakátoltatja a fejemet!!!!szted???lefagytam teljesen,odavágtam neki a pénzt és szó szerint menekültem onnan.Ráadásul még más vásárlók előtt mondja nekem mindezt kint,az eladótérben.....túl sok volt a nyomás,és akivel még ilyen nem történt persze hogy lefagy,mert sztem egy rutinos tolvaj másképp élte volna meg ezt az egészet meg másképp reagált volna az egészre----

Véleményem # 2012.06.02. 20:22

Latina

Ha igaz amit írsz, akkor butaság volt oda adni a pénzt!
Ezek után nincs mivel védekezni. Ha nem loptál akkor egyszerűen lehúztak téged, átvertek.
Azzal hogy kifizetted, elismerted előttük hogy loptál és bűnősnek érzed magad...

Gabicsek # 2012.06.02. 19:09

Te tudod, hogy elvitted vagy sem. Ha van felvétel, az egyértelműen megmutatja, hogy mi történt, tehát te tudod a legjobban, hogy mi történt.
Miért nem kérted, hogy megnézhesd? Hogy lehet úgy odaadni 10.000.-Ft-ot, hogy arról semmi számlát nem kaptál?
Ha pedig nem vitted el, minek alapján fizettél és nincs semmi félnivalód a rendőrségtől?

Latina (törölt felhasználó) # 2012.06.02. 17:46

Szeretnék vmivel kapcsolatban tanácsot kérni.
Olyan dolog történt velem ma,mint még soha.A tegnapi nap folyamán egy ruházati üzletben szerettem volna vásárolni,aminek már évek óta rendszeres vásárlója vagyok+még önéletrajzot is adtam be hozzájuk,mert nemrég végeztem el egy eladói tanfolyamot és ebben szeretnék elhelyezkedni....
Az üzletben sok felsőt,ill blúzt próbáltam fel,igy a próbafülkébe egyszerre többet is bevittem.A bevitt ruhadarabokat próba után visszaadtam az eladónak majd távoztam-ma reggel pedig kapok egy levelet az egyik közösségi oldalon,ahol fentvannak nekem ismerösömként,hogy felvették a bolti kamerák,amint én loptam,vigyem vissza a hiányzó blúzt,ha nem teszem rögtön,akkor hétfőn a felvételt küldik a rendőrségre.
Ledöbbentem,de mivel ártatlan vagyok visszamentem az üzletbe,hogy utánajárjak mi ez az egész,nem értettem semmit.Az üzletvezető közli velem az eladótérben,hogy én tegnap bevittem a felsőket,viszont egy eltűnt,a kamera felvette miket vittem be és miket hoztam ki,eltűnt egy 10 ezer ft értékű blúz,adjam vissza,vagy fizessem ki az árát,különben a felvétel megy a rendőrségre.Teljesen megdöbbentem,meg is kérdeztem az eladólánytól,melyik felső volt az hátha emlékszem rá,persze utólag emlékszem,mert részletesen elmondta hogy nézett ki,de az biztos hogy én nem loptam el.Próbáltam őket meggyőzni,sőt mondtam azt is,hogy nem gondolják,hogy esetleg benthagyhattam véletlenül és az utánam próbáló vitte el esetleg??????
Erre az volt a válasz,elő a felsővel vagy a 10 ezer ft-tal,különben nemcsak rendőrsére megy az eset,még ki is plakátoltatja az üzlet vezetője a "fejemet"-ahogy fogalmazott,na ez kiverte nálam a biztosítékot és inkább kifizettem nekik ugy a 10ezer ft-ot h közben ártatlan vagyok,majd otthagytam őket:(
Hanem azóta mindenféle szörnyűség jár a fejemben,mi van,ha ennek ellenére is megteszi,csupán szemétségből,akkor nekem végem van.Az életben nem fogok nemhogy munkát találni hanem még a városból is kinéznek, egy boltba nem mehetek majd be vásárolni,ha esetleg ez megtörténne,mit tehetek,hogyan védekezhetek???????
kérem segítsenek előre is köszönöm

Véleményem # 2012.05.31. 15:26

Astra29

Az új szabálysértési törvény alapján, lopásnál is lehet helyszíni bírságolni. Nem kötelező az illetőt bíróság elé hurcolni meg egyebek...

Astra29 # 2012.05.31. 10:41

Ezt kivételesen meg tudom erősíteni, január 20-án telt le a 60 nap /belefutottam egy radarba lefotoztak/ én még úgy életemben nem paráztam és amikor letelt a két hónap, rá 7 napra kaptam egy papírt és az állt benne, hogy megszüntették a határozatot határidő túllépés miatt. Elég korrektek voltak. A lopásnál nem tudom hogy van. Nincs olyan, hogy lopás szabálysértés?:) Közúti van, az biztos. Ügyvédet kellene megkérdezni, az csak jobban tudja. Sajnálom a kis értékű lopásos egyéneket, mert őket bíróság elé citálják, meghurcolják, én meg max ott kicsengetek ha megállítanak x ezret.

Szanux # 2012.05.30. 09:58

Nem vagyunk már az őskorban. Ha közigazgatási, szabálytalansági, büntető eljárás van ellened, kutyaköteles az adott hatóságnak vagy szervnek értesíteni erről írásban a megkezdésről. A lezárásról szintén. Mindegyiknek van határideje. Mi halandó emberek ebbe kapaszkodunk, hogy a hivatal csússzon ki a határidőből. Ha valaki ennek idejével nincs tisztába, az vakon megfélemlítve megy a bíróságra és fizet. A törvények nem csak a szabálysértőkre, hanem a hatóságra is kötelezőek. Ha a hatóság megszegte a törvényt, kicsúszott a határidőből, ezzel a bírság behajtásra már nincs mód. A hatósági törvényszegés, szerintem sokkal súlyosabb megítélés alá kell(ene) vonni, mert aki másokkal akarja betartatni a törvényt, az azzal mutasson példát, hogy saját maga nem szegi meg.

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # 2012.05.30. 08:44

Én elhiszem neked, de látod, a közúti vétség is szabálytalansági kihágás, ahogy a 20e ft alatti lopás és náluk alkalmazzák a határidőt: "A közúti közlekedésről szóló törvény írja elő a 60 napos bírságkiszabási határidőt. Az egyik megyei bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha a hatóság 60 napon belül nem szabja ki a bírságot, akkor ezt később nem teheti meg - ezt hívják a jogászok jogvesztő határidőnek. Azzal érveltek, hogy a nulla-tolerancia csak akkor érvényesülhet, ha a szabályszegők gyorsan elnyerik a büntetésüket. Ugyanakkor más bíróságok a 60 napot ügyintézési határidőnek fogták fel, amelyet meg lehet hosszabbítani.
A két álláspontot érdekesen közelítette egymáshoz jogegységi határozatában a Legfelsőbb Bíróság. Először is kimondta, hogy a 60 napos határidő nem jogvesztő, hanem ügyintézési határidő, tehát azon túl is kiszabható a bírság. Ugyanakkor a 60 napos határidő túllépése olyan eljárási szabálysértésnek minősülhet, amely kihat az ügy érdemére is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha túl sok idő telik el a szabálysértési döntés meghozataláig, akkor az sérti a tisztességes ügyintézéshez való jogot. Ekkor hathat ki ez az eljárási szabálysértés az ügy érdemére, vagyis a bírságra. Ennél konkrétabban nem fogalmaz a határozat".

Gabicsek # 2012.05.29. 20:12

rendőrségnek két hónapja lenne tájékoztatni, hogy eljárást indítottak ellenem különben jogvesztővé válik.

Ilyen nincs.

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # 2012.05.29. 14:56

Köszi "Vélemény" a válaszodat. Végre valaki, válaszol is:) Nem vagyok ám mazochista:), de mi van azzal a szöveggel, hogy a rendőrségnek két hónapja lenne tájékoztatni, hogy eljárást indítottak ellenem különben jogvesztővé válik.. A közlekedési szabálysértésnél legalábbis így van ez. Aztán lehet a lopásra ez nem vonatkozik, nem tudom, sötétben tapogatózom, itt embereknek a rendőrségtől sem két hónapon belül sem utána nem jött semmi, hanem 5-6 hónap (ahogy olvasom) egyből bíróság. Kár, hogy ennek nincs hivatalos menete, nem kellene fórumon tájékozódni, hanem a neten elolvasom az erre vonatkozó törvényt és ahhoz tartom magam. De erre úgy tűnik semmi leírt szabályzat, gyakorlat nincs, ami ha nem úgy teljesül, pl. kicsúszik a szerv a határidőből akár meg is úszhatná valaki. Itt lehet hogy nincs is eljárás megindítására vonatkozó két hónap határidő, ahogy valaki itt előttem/alattam felvetette, tehát hogy lopásra nem az vonatkozik mint a közlekedési szabálysértésre. Ezek szerint eltérő a "menet" közlekedési és lopás szabálysértésre vonatkozóan. Ott tudsz érvelni, ott várhatod hogy teljen le a két hónap, lopásnál meg találd ki hogy mikor és a rendőrségtől és/vagy bíróságtól. Vicc :-))))))