Garázs "bérlet" elfajulása


Help_me # 2005.09.11. 22:00

Tisztelet a Jogi Fórumnak!

Kb. 4-5 évvel ezelött az édesapám szóban megállapodott egy férfival, hogy havi 12000.- Ft fejében átengedi a tulajdonában lévõ garázs használatát.
(A férfi egyéb szerszámokat, építkezési eszközöket tárolt ott.) Édesapám idõközben elhunyt és én meg a testvérem örököltük az ingatlant.
A férfi továbbra is maradt, hébe-hóba hozott egy kis pénzt, de amikor már egy éve nem hozta a "bérleti díjat" felszólítottuk SMS-ben (ugyanis közvetlenül nem értük el), hogy pakolja ki a cuccát a garázsból.
Ennek nem tett eleget, ezért rá 2-3 hétre kipakoltam a cuccait a kertünkbe. Ezután tájékoztattam róla és megmondtam neki, hogy hozza a tartozását.
5 hónap múlva jelentkezett és elfogadta, hogy a dolgai biztosítéknak nálunk maradnak a tartozás fejében, amit egy összegben fizet ki és elviszi mindenét. Ennek ellenére arra hivatkozva, hogy neki ez meg az sürgõsen kell, egyszer elvitt egy-két dolgot pár tízezer forintért. Ezután több hónapig nem jelentkezett és már nem vettük komolyan a dolgot és egy rozoga állapotban lévõ hûtõládáját kidobtuk. Amikor legutóbb jelentkezett ez a hûtõláda kellett neki. Állítása szerint ezt kölcsönbe kapta, ezért azt követelte tõlem, hogy vegyek helyette egy újat. ( 50.000.- Ft-ért) Én a követelését nem fogadtam el, erre azt reagálta, hogy akkor egálban vagyunk és viszi az összes cuccát. A minap meglátogatott minket és megfenyegetett, hogy, ha egy általa megadott napon nem adjuk oda neki a dolgait, akkor idézem: „megnézhetjük magunkat”.
Olyanok hangzottak el még a beszélgetés során tõle, idézem: „ha bántani akarnálak te már rég nem élnél”.
Ebben az esetben szerintetek mi a jogkövetõ magatartás, amit tehetnénk?

A hozzászólásokért elõre is köszönet mindenkinek!

ObudaFan # 2005.09.11. 22:57

A Ptk. letéti szerződésről szóló (és felelős őrzésről szóló) szabályai szerint a hűtőre vonatkozó letét ugyan felmondható volt, de erről értesíteni kellett volna az illetőt. Ha ennek ellenére sem viszi el , vagy ha nem volt lehetséges az értesítés, akkor is csak akkor lehet megválni a dologtól, ha az valóban zavarta a kert rendeltetésszerű használatát. Ebben az esetben is elvileg előbb meg kell próbálni értékesíteni, vagy olyan helyen elhelyezni a dolgot, ahol nem is zavar, és az állaga sem romlik, de gondolom, ez nem volt lehetséges. Mivel ilyen rossz viszonyban egy hűtőláda szándékos kidobását egy bíróság könnyen vélhetne szándékos károkozásnak, jó megjegyezni, hogy a szándékosan okozott kárért való kártérítési követelésbe más követelés - így az őtőle a használatért járó díj - nem számítható be.

A veszélyes fenyegetés azonban nem bűncselekmény, csak szabálysértés.

Nick Name # 2005.09.12. 03:48

Viszont ha az illető ennél konkrétabb fenyegetéseket is tesz, az már önbíráskodás (egyelőre kísérlete).


Nick Name