"Szigorúan titkos!" - szolgálati titok


antarctic # 2005.10.20. 20:03

Sziasztok!

Bocsánat, ha rossz helyre nyitottam meg ezt a témát.
Szolgálati titkokról szeretnék egy-két kérdést feltenni.
Milyen büntető jogi következmények terhelnek, ha egy "Szigorúan titkos!", vagy ha egy "Titkos!", vagy ha egy "Bizalmas!" minősítésű szolgálati titkot "adtam" ki egy olyan kollégának, akinek betekintési joga nincsen?

(Ne értsen senki félre, szakdolgozatomban szeretném felhasználni)

Köszönöm előre is a segítségeteket!

Sücy # 2005.10.21. 06:36

Bár nem vagyok jogász, de szerintem a szolgálati titokról a Mt. csak annyit említ, hogy köteles megtartani a munkavállaló. (Ez egy normális munkaviszonyra értendő, államtitokra már más, arra talán még a hazaárulás is ráhúzható...) Ezt a kollektív szerződés tartalmazza szerintem, illetve a belső szabályozások, hogy mi milyen titokvédelmi minősítéssel rendelkezik, ki rendelhet el milyen szintű titokvédelmet az adott irat- vagy tárgykörben. Az egyszerű szolgálati titok kiadásánál szerintem a legkevesebb egy rendkívüli felmondás és egy kártérítési ügy, valamint a titokvédelem okától függően más is. (Pl. személyiségi - személyi adatvédelem - joghoz fűződő titokvédelem esetén egy ilyen ügy pluszban, stb...) De ez csak egy tipp...

antarctic # 2005.10.21. 13:25

Kedves Sücy!

Köszönöm válaszod, segítségemre volt!

Ui.: Várom még a további hozzászólásokat.

ObudaFan # 2005.10.21. 14:28

A Btk. nem tesz különbséget a szolgálati titoknak minősülő okirat jelzései között, így a büntető bíróság feladata azt eldönteni, hogy súlyosító körülménynek tekinti-e, hogy "Szigorúan titkos!" volt a jelzés, vagy enyhítőnek tekinti-e, hogy csak "Bizalmas".