Zaklatás


Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.06. 07:15

Nem szeretnék annak az ügyésznek ügyfele lenni. :)

Magam részéről azt el tudom képzelni, hogy ha azt írja alá a sértett "magánindítvánnyal élek", esetleg nem tudja, mit is mondott, mi is a jogkövetkezmény. Ha viszont azt nyilatkozza, hogy "kérem az elkövető megbüntetését", akkor ilyen kétség még csak fel sem merülhet.
Más kérdés, hogy ha jegyzőkönyvbe mondja a sértett a feljelentést, akkor jó, ha a jegyzőkönyvvezető úgy írja: "magánindítványt tesz, kéri..." S akkor a háklis ügyész is ki van elégítve, és a sértett is biztosan érti.

Traffic # 2008.03.05. 21:21

Így már értem... :) Bocs.

A második kérdésem azért tettem fel, mert azt hallottam a környékünkön, hogy egy ügyész csak úgy tartja elfogadhatónak a sértett feljelentését, ha az szerepel benne, hogy "magánindítvánnyal élek". Nézőpontja szerint csak így joghatályos a magánindítvány. Szerintem pedig nem...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.05. 20:57

Annyiban nem értek csak egyet, hogy "az elkövető eleve ismert" lehet.
Nem is mondanék ilyet általában. :) természetesen a konrét ügyről beszéltem. (Te mondád: "Válófélben lévő család, apuka zaklatja anyukát".)

kijelentést tesz arra, hogy kéri az elkövető megbüntetését,
Az jobb magánindítvány, mintha azt mondaná, hogy "magánindítvánnyal élek". :)

Traffic # 2008.03.05. 20:53

Köszönöm a válaszod! Jómagam is így gondoltam. Annyiban nem értek csak egyet, hogy "az elkövető eleve ismert" lehet. Ha valaki például éjszakánként szám nélkül hívogat engem és csak szuszog a telefonba, akkor ismeretlen tettesről beszélünk.
No, a lényeg az, hogy a sértődött félnek gyorsnak kell lennie, ha azt szeretné, hogy megbüntessék az elkövetőt.

Jutott eszembe még egy gondolat a magánindítványról. Ha a sértett nem úgy nyilatkozik, hogy "magánindítvánnyal élek", hanem csak ráutaló kijelentést tesz arra, hogy kéri az elkövető megbüntetését, azt elfogadhatjuk-e joghatályos magánindítványnak? Köszönettel venném, ha kommentárt vagy egyéb forrást meg tudnátok jelölni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.04. 21:00

Nem. A 30 nap itt - mivel az elkövető eleve ismert - az elkövetéstől számít. ha folyamatosnak tekinthető, akkor a befejezéstől.

A szofisztikált szabályozás a lopásra, sikkasztásra lett szabva, amelyeknél az elkövető személyétől függ, hogy magánindítványos-e vagy nem. A zaklatás bárkivel sezmben magánidítványos, tehát ott nemigen játsz.

Traffic # 2008.03.04. 19:03

Kedves Főlökött!

Azt hiszem tétó vagyok...
Mondok egy konkrét példát. Válófélben lévő család, apuka zaklatja anyukát. (Lehet fordítva is, mert nem szeretnék senkit diszkriminálni.) Anyuka megunja és elmegy a rendőrségre, feljelentést tenni. Ismeri a zaklató személyét, csakhogy legutóbb másfél hónapja volt apuka zaklatni anyukát.
Vajon indítható ilyen esetben zaklatásért büntetőeljárás?
A bizonytalanságom abból fakad, hogy ilyenkor nem a nyomozás megindítását követően derül ki, hogy magánindítványos cselekmény, hanem azonnal. Tájékoztatni és nyilatkoztatni kell a bejelentéskor a sértettet, hogy kívánja-e az elkövető felelősségre vonását. Ha 30 napon belül lennénk, akkor nem morfondíroznék.
Hm... Esetleg ilyen esetben a bejelentés napjától ketyeg a 30 nap?

Előre is köszönöm a válaszod!

Főlökött # 2008.03.02. 16:34

Tisztelettel

A magánindítvány :
Be. 173. § (1) Magánindítványra üldözendő bűncselekmény miatt csak a jogosult feljelentése alapján indítható büntetőeljárás. A magánindítvány előterjesztőjének bármely olyan nyilatkozatát, amely szerint az elkövető büntetőjogi felelősségre vonását kívánja, magánindítványnak kell tekinteni.
(2) A magánindítvány előterjesztésére jogosult nyilatkozatát be kell szerezni, ha a nyomozás megindítását követően derül ki, hogy a cselekmény csak magánindítványra büntethető.
(3) A magánindítványt attól a naptól számított harminc napon belül kell előterjeszteni, amelyen a magánindítványra jogosult a bűncselekmény elkövetőjének kilétéről tudomást szerzett. A (2) bekezdésben meghatározott esetben ezt a határidőt attól a naptól kell számítani, amelyen a magánindítványra jogosult a felhívásról tudomást szerzett. Az elhunyt sértett hozzátartozója a még nyitva álló határidő alatt terjesztheti elő a magánindítványt.
(4) A magánindítvány előterjesztésére nyitva álló határidő elmulasztása miatt igazolásnak akkor van helye, ha a bűncselekmény közvádra üldözendő.

Nem fűzök hozzá semmit, egyértelmű.

----------------
  • Lökedelem
Traffic # 2008.03.01. 20:08

T. Dzsémszbond!

A zaklatás bűncselekmény magánindítványra üldözendő.
Most pedig a többiekhez szólna a kérdésem: mikor fogadható el a magánindítvány úgy, hogy nem csúsztunk ki a 30 napból? Az utolsó zaklató cselekmény időpontját kell figyelembe venni vagy azt a napot, amikor a sértett tudomást szerez a zaklató személyéről?

Főlökött # 2008.02.29. 18:55

Tisztelettel

Álláspontom szerint agyament, aki ezt a tényállást behozta a Btk.-ba, a sok "sötét" személy előtt, az alábbiak alapján.

Megjelent Nálam egy Hölgy, aki a hatóságnál feljelentést akart tenni, de elhajtották, véleményem szerint joggal. Jogi segítséget kért, utána.
Problémája az volt, hogy 2 éve elvált a férjétől, ingó megosztás történt, ingatlan nem, megyegyezés hiányában....
Volt férj, vissza akart költözni, 2 év után, önként elhagyott vagyonrészébe ( előre, 1,5 hónappal bejelentve a volt feleségnek, ne érje váratlanul...), amit a hölgy sérelmezett. Véleménye szerint, a bejárati ajtón történt ( általa ) zárcsere, ahhoz való kulcs igénylése zaklatásnak minősül, saját szemszögéből.
Nem kívánta figyelembe venni, hogy a volt férj, 50%-ba tulajdonosa az ingatlannak, ez számára elhenyagolható. Véleménye szerint azzal zaklatja, hogy biztosítsa számára az ingatlan rá eső részét, annak megközelíthetőségét. A hölgyet nem lehetett meggyőzni igazáról - nem igazáról. Szerinte volt férje zaklatja, jogilag szeretné megsemmisíteni, eljárni ellene, törvény teljes szigorával.

Szóval ilyen eseteket kreál a jogalkotó, akaratán kívül, és még ilyenek alapján ( mert ez csak egy volt egy a sok közül ), vélelmezem, a jogalkotó, nem igazán gondolta végig a tejes tényállást-annak bozonyítását-bizonyíthatóságát, az általa kreált és elfogadott, hatájos tényállási elemek alapján, milyen büncselekmény állapítható meg. Véleményem szerint, ez egy elkapkodott, téves döntés volt, a részéről.
Gondoljunk a felfort vérű, tüzes tini esetére ( mindent megtenne szerelméért - annak elismeréséért ), aki a szerencsétlen kiszemelt áldozatát zaklatja szerelmével, eredménytelenül, nem talál viszonzásra. Vagy családos a zaklatott és kötődik feleségéhez-családhoz, vagy-és nem pedofil.

Szóval erre próbáltam rávilágítani.

----------------
  • Löki
_Wasp_ # 2008.02.22. 10:03

tehát ne azt mondja, hogy ez meg az zaklatta, hanem azt, hogy felhívták telefonon, és „így és így” mutatkozott be az illető.
Vagy a hangja úgy tűnt mintha „azé” lenne.
Vagy a telefonszám „ez” volt

Lehet, hogy nincs igazam, de vélem, az ilyen jellegű feljelentésekkel érdemes csínján bánni.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.02.22. 10:00

így nem lehet olyan gond, hogy belefut egy hamis vádba, ha mégis úgy alakulna, hogy nem jön össze a bizonyítás a rendőrségnek.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Dzsémszbond # 2008.02.22. 08:51

Wasp!
"dzsémszbond:
...feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen aki..."

Ezt nem értem...

_Wasp_ # 2008.02.22. 08:36

dzsémszbond:

...feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen aki...


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Dzsémszbond # 2008.02.22. 06:47

Wendy88-nak
Nézzük először a törvényt!
Btk..176/A. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) Aki mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját félelemkeltés céljából személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(3) Aki a zaklatást

  1. volt házastársa vagy volt élettársa,
  2. nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt álló személy sérelmére követi el,az (1) bekezdésben meghatározott esetben két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel, a (2) bekezdésben meghatározott esetben bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Nem kell fizetned érte.A cselekmény hivatalból üldözendő, így a bűnügyi költséget az állam viseli, majd az elkövetőre terheli amennyiben a bíróság elítéli.
Készítsd el az iratot és pontosan jegyezz le minden körülményt.Vidd be a helyi rendőrkapitányságra és egy példányt érkeztetve kérj vissza!
A következőre ügyelj:
1.Bűncselekmény elkövetésével ne vádolj senkit hamisan.Ha nem vagy 100% tuti az elkövető kilétében akkor ismeretlen tettes ellen tedd meg a feljelentést, de nyugodtan utalhatsz a vélt elkövetőre.

2.A feljelentést célszerű így kezdeni:

A hamis vád, a hamis tanúzás és a hatóság félrevezetése törvényi következményeivel tisztában vagyok feljelentésemet ennek figyelembevételével teszem meg.

Feljelentést teszek ....ellen aki....

A cselekmény részletes leírása...

Javasolom, hogy a hatóság tanúként halgassa ki az ügyre vonatkozólag....(tanúk)!

Kérem az eljárás megindítását és az elkövető felelőssségrevonását!
Tisztelettel
Wendy88

Wendy88 # 2008.02.22. 06:09

Hello!
A témához csatlakozva, azt szeretném kérdezni, hogy milyen bizonyítékokat kell gyűjteni, telefonos zaklatásnál, hogy a zaklatás ténye bizonyított legyen,és egyáltalán hol lehet feljelentést tenni a bíróságon vagy a rendőrségen! Ha elindítom az ügyet nekem kell valamit fizetni? És körülbelül mennyit? Mit kaphat büntetésül a zaklató? A segítswég szörnyen fontos lenne! Előre köszönöm: Dia

ObudaFan # 2008.01.23. 17:17

www.magyarkozlony.hu

Tartalomjegyzék

2008-as Magyar Közlönyök

És ott valamelyik decemberi szám.

GoldFishGirl # 2008.01.23. 15:48

És a zaklatásról szóló rendeletet hol lehet elolvasni? Hogy pontosan hogyan fogalmazták meg, és hogy mivel jár?

Zewa # 2008.01.11. 01:03

Másik topicban a véleményem...

kitcat82 # 2008.01.03. 15:16

Kedves Waszy, a magyar büntetőjog úgy működik,hogy ami az elkövetés idején nem volt bűncselekmény,azért az elkövető nem büntethető.Csak akkor jelentheted fel,ha a zaklatás már bűncselekmény lesz és ő az erre vonatkozó büntetőtörvényi rendelkezés után is zaklat téged.üdv!k.

waszy # 2007.12.24. 12:17

Engem is zaklatnak és úgy hallottam,hogy január 1-től ez már bűncselekmény lesz.

Engem egy olyan srác zaklat,akivel évekig haverok voltunk /semmi sem történt köztünk/ és kb fél éve kitalálta, hogy szerelmes belém. Azóta napi kb 5 sms-t kapok meg hívogat is. Időközben számot cseréltem, a régi számomra azóta is napi rendszerességgel írogat. Vidéki vagyok, de fél éve pesten lakom. Vidéken a családom háza előtt naponta elmegy kocsival, amikor véletlen pont otthon voltam, volt olyan, hogy nem volt bezárva az ajtó és bejött a házba...Múlt héten feljött pestre és reggel 8 órától du 5-ig ült a munkahelyemen és várt, hogy menjek dolgozni. Végül a rendőrök elvitték.

Sok sms-t nem tud tárolni a telefonom, ezért már több mint 2 hónapja begépelem az összeset. Nem tudom ez mennyire számít maj bizonyítéknak?

A kérdésem az lenne, hogy ezek alapján január 1-től, ha feljelentést teszek mennyi esély van rá, hogy legalább távoltartó végzést adjanak ki ellene?

Válaszát előre is köszönöm!

vendég # 2006.02.21. 07:32

Még annyit,hogy az a rendőr a barátunk volt,és nem ő kevert le a csajnak,hanem a párom!A rendőr csak felkereste,mint hivatali személy,és megkérte,FEJEZZE BE A ZAKLATÁSAIT!
Persze,nem szép dolog verekedni...de ha már minden kötél szakad,és már alig mertem kilépni az utcára,mert sosem tudhattam mikor?honnan?bukkan elő a csaj,hogy rám támadjon?!!Ez volt.Mi így oldottuk meg a szitut!

vendég # 2006.02.21. 07:24

A jelenlegi barátnődre gondolta,hogy kell,hogy nagyon kitartó legyen ilyen zaklatós szituban!Nem a volt-ra!!!:)
Obudafan!Valószínű igazad van,de tudod amikor a 3éves Fiammal nyugodtan sétálgatok,s egyszercsak kipattan egy taxiból egy félőrültnő aki a volt kalandja volt anno a páromnak,s nekem esik fenyegető ilyen/olyan szavakkal...TÖBB ESETBEN,TÖBB HELYEN!...szóval nem hinném,hogy ezek után állatira érdekelne a TÖRVÉNY!!!
Meg amikor a lakótelepi lakásom ablaka alatt ordít,mint az állat akkor amikor tudja,hogy NINCS OTTHON az ő áhitott,-de mostmár-AZ ÉN PÁROM!!!Szóval többször zaklatott,s csak így lehetett leállítani!és sikerült is!!!!

Zubbonyos # 2006.02.20. 16:11

Vendég! Igazad van. Tényleg nagyon szerethet :) De így csak a negatív érzelmeket váltja ki belőlem, még esélye sincs arra (amúgy sincs) hogy így mint szép emlék legalább megmaradjon. Nőt pedíg nem ütök meg. elvből...

Zubbonyos # 2006.02.20. 16:07

Na ez faja! Pofozkodni nem fogok, egyrészt azért mert gyűlölöm az erőszakot, másrészt meg azért mert a barátai csendben figyelnek. Õk is hülyének nézik viszont ha pofozkodásra kerülne sor, akkor azt hiszem elszabadulna a pokol és csak a látleletvételek sora jönne mind az ő mind az én barátaim részéről... A lakásomba nem tud bejönni mert nem engedem be, este 10 után meg nem jön, így hát ez is ugrott :( Viszont kaptam egy érdekes emilt amiben egy ügyvédi felszólító levelet említenek. Tudom hogy ez még "semmi" de lehet hogy elrettentésnek jó. Mármint a következő becsületsértésig. A telefonomat megoldottam hívásszűréssel, egyenlőre jó. ha névtelenül hív és felveszem, amint meghallom a hangját lenyomom. Az smseit meg olvasás nélkül törlöm.

ObudaFan # 2006.02.20. 14:12

vendég! Pedig akár hiszed, akár nem, ez önmagában nem bűncselekmény. Amit te elkövettél, illetve az általad említett rendőr, illetve, amit javasoltál, az viszont az, még ha az 1-2 pofon csak magánvádas vétség is.
Zubbonyos!
Ha bemegy a lakásodba tiltásod ellenére, magánlaksértés szabálysértés (esetleg vétsége), ha becsületsértésre alkalmas tényállítást tesz rólad (pl. valamelyik új barátnő előtt), rágalmazás, ha becsületsértő kifejezést használ, becsületsértés szabs./vétsége miatt tehetsz feljelentést. Amíg viszont csak telefonálgat, meg folyton kopog az ajtódon, addig hiába mész a rendőrségre.