Tb csalás?


nadja # 2018.03.06. 10:52

Megvalósul-e valamilyen tényállás, ha úgy kapok magyarországon fizetést illetve úgy vonja tőlem a munkáltató a TB-t hogy közben már 2 éve nem is voltam magyarországon (csal átutazóban) hanem a cég külföldi telephelyén dolgozok. A cég nem akar külföldre bejelenteni, ayz állítják hogy az teljesen jó ha én magyarországon fizetek TB-t pedig nem is ott lakok. Nekem ez igy nem kerek. Milyen jogszabalyt tudnék a HR-nek bekuldeni?

nadja # 2018.03.06. 12:40

Köszönöm Andrea! Nincs kiküldetés, sőt a magyar munkaszerződésemben az van hogy csak a magyar telephelyeken dolgozhatok.

Az adóilletőségem sem magyar, 183 napnál többet vagyok külföldön, családom is egy másik országban van tehát már semmi nem köt haza.

Szerintem az nem úgy van hogy ott fizetek ahol a munkáltató van hanem ott ahol élek nem? Én tudom rosszul?

Rexor # 2018.03.06. 13:13

A 2 éves szabály EU-n belüli kiküldetéseknél alkalmazható csak. Nem tudom melyik országban élsz, illetve hol végzed a tevékenységed, de a járulék fizetést 3. országoknál vagy nemzetközi egyezmények szabályozzák, vagy a helyi szabályok. Viszont mivel magyarországon nincs állandó lakhelyed, és a munkavégzésed helye sem Magyarország Magyarországon nem kell járulékot fizetned.

nadja # 2018.03.06. 13:48

Szét kellene választani az adót a TBtől nem? 7 ország között repkedek de ezek egyike sem magyarország. Van benne EU és nem EU. De sztem ez csak kényelmes a cégemnek hogy uff bejelentenek egy országban mert valaha laktam ott de nem vagyok se ottani adóilletőségű se állandó lakos, se tartózkodási helyem nincs ott.

Szóval rendben hogy nem KELL ott TB-t fizetnem de ha még az önkéntes fizetésre sem vagyok jogosult, akkor a cégem hogy dönthet úgy hogy ott fizet?

Külfölfi telephelyet ugy ertem hogy a cégcsoport más cégei. Elnézést ha nem jó fogalmat használtam.

Rexor # 2018.03.06. 14:09

"Itt mindig az anyacég dönti el, hogy miként adózik a munkavállalója után"

Andrea ezt remélem nem gondolod komolyan. Ráadásul az adót és a járulékot csakugyan nem kellene egymással keverni.Továbbá más fogalmakat is keversz (pl. bejelentést), attól tartok ezt a területet nem igazán érted...

nadja # 2018.03.06. 14:40

Andrea lehet, hogy nagy a tapasztalatod a valoságot illetően de én nem azt kérdeztem, hogy mi a tapasztalatod, hanem hogy mi a jogszabály. Jogiforum. Jogász válaszát szeretném hallani.

Ha tapasztalat érdekelne, akkor a nőklapján kérdezném. Köszi

Rexor # 2018.03.06. 14:53

Kiindulási pont: az állandó lakóhelyed. Ebben az országban kell (főszabály szerint) járulékot fizteni. De hogy ezt hogyan és milyen formában kell abban az adott ország jogszabályi előírásai az irányadóak. Egyébként ezt a munkaadódnak kellene intéznie.

nonolet # 2018.03.06. 15:59

nadja

Van-e magyar lakcímkártyád?
Azon van-e MAGYAR lakcímed?

Vadsuhanc # 2018.03.06. 18:51

A kérdező kinek az alkalmazottja? A Magyarországon lévő anyacég vagy a külföldön lévő leányvállalaté? Úgy gondolom, hogy ez nem mindegy.

Mellesleg a kérdező munkaszerződéséből ez egyértelműen ki kell, hogy tűnjön.

Rexor # 2018.03.07. 09:51

"A kérdező kinek az alkalmazottja? A Magyarországon lévő anyacég vagy a külföldön lévő leányvállalaté? Úgy gondolom, hogy ez nem mindegy." :

ebből a szempontból teljesen mindegy.

Rexor # 2018.03.07. 09:56

Andrea: én értem. Az pedig, hogy a te esetedben ezt rosszul, jogszabálysértő módon csinálják arról nem tehetek.

Egyébként ha belegondolsz az is nagy baromság, hogy a magyar adó / járulékfizetés kedvezőbb mint más országokban, mivel Magyarországon a legmagasabb a munkabérre rakódó adó és járulékteher egész Európában (egyedül Belgium van velünk holtversenyben).

nonolet # 2018.03.07. 11:27

Rexor

"mivel Magyarországon a legmagasabb a munkabérre rakódó adó és járulékteher egész Európában (egyedül Belgium van velünk holtversenyben)."

Butaság... tény, hogy nem így van.

- -

Egyébként pedig nem az ARÁNY a lényeg, hanem az ÖSSZEG!
Amibe kerül melós...

Rexor # 2018.03.07. 11:29

"Kérdező esete is hasonlóról szól, hogy egy magyar anyacég nem fogja pl. osztrák bérhez igazítani a fizetését, mert nem éri meg.": nem erről szólt a kérdező esete, erről esetleg a Te eseted szól, amit mindenáron bele akarsz keverni ide. De részemről itt tényleg befejeztem :).

Rexor # 2018.03.07. 11:30

Nonolet: tény hogy így van. ha nem hiszed járj utána...

nonolet # 2018.03.07. 12:17

én ezt úgy értelmezem, hogy magyar a cégcsoport és külföldön vannak telephelyeik, cégei.

Inkább...

Külföldi a cég.

Van magyar cége-lába is, annál alkalmazott papíron.

DE! egyideje TÉNYLEGESEN

A külföldi cég egy másik külföldi telepén dolgozik
(aminek NEM a magyar cég a gazdája) a magyar cég helyett.