Segíthet a párfogó? (felfüggesztett letöltése)


egermutato # 2006.12.18. 19:36

Kedves fórumozók!
Segítségre van szükségem.
Van egy testvérem, aki visszaeső droghasználó (jó eséllyel terjesztő is), többször ült már börtönben a kábítószerhasználatért és számtalan lopásért. Heroinista. Idén tavasszal szabadult, mostanra újrakezdte a régi életformáját. Ezzel tönkreteszi saját magát és a családját is.
Megelőzve a jószándékú tanácsokat, előrebocsátom, hogy nála az elvonókúra, segítségkérés, családi segítség vagy bármi ilyesmi kilőve, gyakorlatilag kommunikációképtelen, ha a drogról van szó.
Belefáradtam, belefáradtunk a kb. 6 éve tartó hiábavaló küzdelmekbe, idegileg teljesen tönkremegyünk, miközben ő a váltotatásra való legkisebb hajlandóság nélkül éli világát.

Van két év felfüggesztettje, azt akarom elérni, hogy ezt le kelljen töltenie. A pártfogó nem tudom, segíthet-e ebben? Elsősorban hozzá szeretnék fordulni. Milyen ráhatása lehet arra, hogy be kelljen vonulnia? Van-e a felfüggesztett börtönbüntetésnek hatása arra, hogy mennyi idő múlva jönnek a rendőrök?

Remélem, vannak itt nálam okosabbak és tapasztaltabbak.

ObudaFan # 2006.12.18. 19:38

Van ráhatása. Ha az ítéletben magatartási szabályokat állapítottak meg, ezeket pedig súlyosan megszegi az elítélt, akkor kezdeményezheti a büntetés letöltésére kötelezést.

egermutato # 2006.12.18. 19:49

Obudafan, köszönöm a választ, főleg, hogy ilyen gyors voltál.:)
Még egy kérdésem van, csak az előbb idegességemben elfelejetettem leírni. Ha a pártfogó mossa kezeit és nem segít, akkor kénytelen leszek én feljelenteni. Ez hogyan működik? Nekem kell bizonyítékot szolgáltatnom (pl. használt tűt)? Gondolom akkor nem egyből viszik be, hiába van felfüggesztettje, hanem miután lezajott a per, és meghozták az ítéletet?

ObudaFan # 2006.12.18. 20:57

Előzetes letartóztatásba jó eséllyel bekerül, ha alapos a gyanú a bűncselekmény elkövetésére, tehát már az ítélet előtt zárt helyen lesz. A felfüggesztett letöltését ilyenkor persze az ítélet rendeli el.

egermutato # 2006.12.20. 18:34

Voltam ma a pártfogónál. Érdemben nem tud segíteni, mivel nem voltak az ítéletben magatartási kritériumok.:(
Sajnos kénytelen leszek holnap reggel elmenni a rendőrségre, és feljelenteni, nincs más megoldás.:( A napokban a pénztárcámból lopott, ezért fogom fejelenteni. Nehéz lesz.:(

Kiderül az a testvérem számára (mondjuk amikor kijönnek a rendőrök), hogy én jelentettem fel? Vagy ezt már csak akkor mondják meg neki, ha elvitték? Nem mindegy, mert főleg drog hatása alatt nagyon agresszív, és félek tőle.

ObudaFan # 2006.12.20. 20:02

Akkor derül ki igen jó eséllyel, amikor a gyanút közlik vele. Ekkor éppen kihallgatás alatt lesz benn a rendőrségen, de nem biztos, hogy őrizetbe is veszik, ha őrizetbe is veszik, akkor sem biztos, hogy előzetesbe is bekerül.

egermutato # 2006.12.21. 00:54

Remek kilátások.:( Mindenesetre azért köszönöm, hogy válaszoltál. Reggel megyek a rendőrségre, és meglátjuk. Majd azért megírom, hogy mit mondtak.

egermutato # 2006.12.21. 10:25

Voltam a rendőrségen. Egyszer kora hajnalban, egyszer meg reggel. Kora hajnalban sajnos semmit nem tudtam intézni, csak azt javasolták, hogy beszéljek egy bizonyos rendőrrel, aki kábítószeres ügyekben otthon van. Reggel ezt a rendőrt megkerestem, ő is ugyanazt mondta mint a pártfogó, vagyis, fel kell jelenteni, ez az egyetlen kiút. Elmondta mit írjak a feljelentésbe. De ő is azt mondta, hogy vagy elviszik és benntartják, vagy elviszik és kiengedik, semmi sem biztos.
A feljelentést most megírtam, este be is adom a kapitányságon az ügyeletre.

Megjegyzendő, minden rendőr akivel beszéltem, rendkívül udvarias és rendes volt, egy jópont a javukra.

egermutato # 2006.12.21. 11:58
Megírtam a feljelentést. Obudafan (vagy ha másvalaki erre jár), meg tudnád nézni? A személyes és egyéb adatokat törlöltem most belőle. A többi vajon jó, nem hiányzik valami fontos dolog??? -----------------------
Alulírott ........ ezúton feljelentést teszek testvérem, ..............ellen, lopás és kábítószerhasználat miatt.

Testvérem évek óta droghasználó (heroinfüggő), a drog beszerzése okán elkövetett lopások sorozata miatt már többször ült börtönben. Legutóbb ....... kedvezménnyel szabadult, 2 év felfüggesztett szabadságvesztéssel. Ezután néhány hónapig drogmentes életet élt.

Sajnos az utóbbi hetekben ismét heroint kezdett el használni. Viselkedése megváltozott, agresszív és kiszámíthatatlan lett. 2006. december 13-áról 14-ére virradó éjszaka a pénztárcámból ellopott 11.000 forintot. Ma, azaz 2006. december 21-én éjjel 1 óra 15 körül ismét megkísérelt lopni tőlem, ezúttal sikertelenül, mert a tárcámból a pénzt este kivettem, és óvatosságból elrejtettem.
Megváltozott viselkedésén és a lopáson túl a droghasználat biztos jele még, hogy a szobájában az egyik fiókban több tucat használt és még tiszta injekciós tűket is találtam vegyesen.
Állása nincs, és kérésünk ellenére sem keres munkát. Bár arról nincs tudomásom, hogy a drogot honnan szerzi be, azt tőle magától tudom, hogy úgymond „seftel”, ezért meggyőződésem, hogy jelenleg is lopásokkal szerzi meg a kábítószerre való pénzt.

folyt.

egermutato # 2006.12.21. 12:02

II. rész

Szabadulását követően – javaslatunk ellenére - utógondozáson részt venni nem volt hajlandó. A mai napig mindenfajta kórházi, orvosi kezelést, segítséget teljes mértékben elutasít, a téma említése dührohamot vált ki belőle. A drogot illetően folyamatos tagadásban van, azaz a szer használatát és attól való függőségét nem ismeri el. Összességében a legkisebb hajlandóságot sem mutatja arra, hogy életvitelén változtasson.

Viselkedése kifejezetten és felfokozottan agresszív, hisztérikus; reakciója adott helyzetben teljesen kiszámíthatatlan. Élete folyamatos veszélyben forog, csakúgy, mint családunk többi tagjának biztonsága. Életének megóvása érdekében rendkívül fontos lenne, hogy a felfüggesztett börtönbüntetését letöltse.
Ezért magánindítványi jogommal élve

kérem, hogy ellene az eljárást folytassák le, és büntessék meg.

Tisztelettel,
stb. stb.

(Sok minden a rendőr javaslatára van benne, bár szerintem hülyén hangzik, de ő azt mondta, írjak le mindent, amit neki is elmondtam. Az utolsó mondatra szó szerint azt mondta, hogy így írjam.)

egermutato # 2006.12.21. 18:48

Kár, hogy senki se néz be ebbe a topikba, de már mindegy is.
A rendőrségen az ügyeletes tiszt szabályosan lebeszélt minket a feljelentésről (amit elvittem). Azt mondta, nem szó szerint, de a lényeg ez volt, hogy gyakorlatilag nincs értelme feljelentést tenni, mert nem érünk el vele semmit. Max annyit tudnak tenni, hogy lefolytatják az eljárást, de mire ítélet születik belőle az több hónap, előzetesbe biztos, hogy nem rakják, maximum 3 hónapot kaphat, és ha kijön, még durvábban fogja folytatni. ja, és hogy a 2 év felfüggesztettjét sem fogja visszakapni, mert jó magaviseletért ki fogják engedni.
Meg se tudom mondani, mennyire el vagyok keseredve.

ObudaFan # 2006.12.21. 19:40

Az, hogy a 2 év felfüggesztettet azért kapná meg, mert jó magaviseletért kiengedik, így egy összevisszaság. Ha letöltendőt kap az új eljárásban, leültetik vele azt a két évet is. Az viszont tényleg nem valószínű, hogy ezért előzetesbe tegyék. Az utolsó mondat tényleg nem árt, mert a hozzátartozó sérelmére elkövetett lopás csak magánindítványra büntethető.

egermutato # 2006.12.21. 19:57

Szia!
Örülök a válaszodnak. Ezt a szöveget az ügyeletes rendőr mondta egyébként. Hogy max 2-3 hónapot kapna és kiengednék, a többit jó magaviseletért elengednék. Igazából mindenkinek más a véleménye, akivel az elmúlt másfél napban beszéltem, a legbiztatóbb még az volt, hogy 50 % esély van arra, hogy benntartják, vagyis vagy igen, vagy nem.

ObudaFan # 2006.12.21. 19:59

Szerintem az előzetesre kisebb az esély, arra viszont, hogy az eljárás lefolytatása után jó 2 évig bent lesz, nagyobb.

egermutato # 2006.12.21. 20:05

Azt hiszem keresek egy ügyvédet...

Azon agyalok, hogy ha meg tudnám oldani, hogy addig a néhány hónapig, amíg az eljárás zajlik, elköltözni... mert őt innen kirakni sajnos nem lehetséges, magától meg nem megy... talán így meg lehetne oldani, és lenne értelme beadni a feljelentést, nem kéne a bosszújától tartanunk. Igen, így lenne értelme.