halapenz.hu


Banyamancs # 2005.05.20. 11:14

Egyetértek Law1-gyel, tényleg egyre öntudatosabbak a mai fiatalok, már nem hagyják magukat úgy, mint az idősebb generáció. Kicsit át is esnek néha a ló másik oldalára, de előbb-utóbb ez be fog állni egészségesre.

Az orvosoknál meg ott kell hagyni azt, aki nem tudja, hogyan kell normálisan elvégezni a munkáját. Álltam én már fel elég betegen olyantól, aki igen érdekesen foglalkozott velem (a bunkó szót itt lehet használni, nem törlik ki?) és mentem át máshova, a nőgyógyászoknál is a hatodik vált be, mert ő emberként kezel. Jééé, fura, hogy ezt ki kell emelni, mint jó példa! Viszont ő biztos lehet benne, hogy ragaszkodni fogok hozzá mindenben. A jó munkát meg kell(ene) fizetni, de ezzel a borravalós, hálapénzes dologgal azért nem értek egyet, mert miért jár(!) nekik és miért nem jár másnak is, mert elvégzi a munkáját? Amikor magántanárként nyelveket tanítottam (számla ellenében legtöbbször!), nekem sem adtak borravalót, mert abban a szakmában nem jár. Mi alapján alakult ki, hol jár és hol nem?

Law1 # 2005.05.20. 11:08

Nem biztos, hogy azt úgy fogják kérni tőled, hogy ki is mondják. Csak egyszerűen azt veszed észre, hogy semmibe vesznek, nem törődnek veled, stb. Aztán inkább perkálsz magadtól.

dr Zákányi Csaba # 2005.05.20. 09:34

Az orvosi hálapénz - szigorú morális megítélés szerint - undorító korrupció, akár előre, akár utólag adják. Egy szociológus azt mondaná rá: megoldhatatlan, de kezelhető társadalmi probléma, mely állítólag rendszerfüggetlen, tehát nem a szocializmus termelte ki, hanem a hiány. Sebész kollégám szerint a megélhetése...Eü. gazdasági szakember szerint finanszírozási módozat... stb.stb. tehát nézőpont kérdése.
Azt azonban leszögezhetjük: ha kérik, akkor már bűncselekmény!!! Szvsz.

Law1 # 2005.05.20. 08:11

Kedves hanee!

Ebben valóban igazad van, hogy sajnos az emberek többsége táplálja a hálapénz intézményét. Ez teljesen az emberek butasága, de úgy látszik 50 év szocializmus nem ment el nyomtalanul az emberek mellett. De derülátó vagyok e téren. A mai 15-30 év közötti generáció nagy része egyre öntudatosabb lesz, és nem nyelik le azokat a dolgokat, amiket még az idősebb generáció lenyelt, mert nem ismert mást. Gondolok itt arra, hogy régen megszokott dolog volt, hogy az áruházakban, boltokban sokszor úgy beszéltek veled az eladók, mint ha Neked lenne nagy megtiszteltetés, hogy ott vásárolhatsz (ez még ma is így van). Ez igaz sok más szolgáltatásra is (pl. posta, BKV, bank, stb.). Mivel azért egyre többen járnak külföldön (akár hosszabb távon), látják, hogy bizonyos dolgok működhetnek máshogy is. Ebből kifolyólag már itthon sem tűrik el a pofátlanságot, fejetlenséget. Az orvosok helyzetében ugyan ez lesz, majd meglátod. Egyre többen fognak nagy öntudattal fellépni az olyan orvosok ellen, akik hálapénzt mernek kérni olyan szolgáltatásért, ami a TB alapján amúgy is járna. Egyre kevesebben fognak elmenni ezekhez az orvosokhoz és a nóta vége az lesz, hogy az orvosok vagy észbe kapnak, vagy lehúzhatják a redőnyöket.

Ami pedig az alacsony fizetéseket illeti, egy korábbi hozzászólásomban már kifejtettem, hogy ez abszolút nem érv és nem oka hálapénzt kérni. Ilyen alapon a rendőr is kérhetne a rendőri intézkedés előtt hálapénzt, vagy a tűzoltó is csak hálapénz ellenében hajlandó majd tüzet oltani.

pixel # 2005.05.19. 22:38

A 100 lépésben bevezették a borravalót, lehet , hogy a 98. lesz a hálapénz bevezetése???
:))

hanee # 2005.05.19. 14:02

Sziasztok,

Engedelmetekkel hozzászólnék a hálapénz kérdéshez.. Én ezzel jelen pillanatban - mint "szenvedő alany" - kimondottan a páciensi oldalról találkozok, ugyanis nemsokára szülni fogok.
Nekem egy olyan orvosom van, akinek a magánrendelésére járok, ellenben a szülésen, hogy úgy mondjam: nincs fix tarifája. A köznyelvben tarifának nevezik, igen. Némely orvosok elkérnek 50-100 ezer Ft-ot is egy szülésért.. és ha nem fizet a család? Hát nem tud tenni semmit, a gyereket szerencsére nem kezelhetik zálogtárgyként (kicsit viccesen hangzik), viszont sajnos az orvosok többsége utána emberszámba sem veszi a pácienst és ez már a korházban is megmutatkozik, amikor vizsgálni kellene, vagy szakvéleményt mondani.

Sőt, a minap történt meg egyik kismama ismerősömmel a következő:
Valakitől hallotta, hogy oxitocinnal gyorsították az egyébként normális tempójú szülését és kézzel tágították a méhszájat, ami egy nagyon fájdalmas beavatkozás és egyébként a méhszáj beszakadásához, későbbi komplikációkhoz vezethet, mert túl gyors a tágulás ilyenkor.
Kétségbeesett, mert ő nem szeretne ilyet átélni. Felvilágosítottam őt, hogy az orvosnak kötelessége őt tájékoztatni a beavatkozásokról és ha ő ellenkezik (amennyiben nem függ össze az ő, vagy a baba életével közvetlenül - pl. császármetszés szükséges), tiltakozhat is ellene, nem kötelessége engedni az ilyesmit. Õ ezt elmondta az orvosának és az orvos a magánrendelésen (ki tudja miért?) dupla tarifát számolt fel neki ezért az arcátlanságért, mert felhívta az orvos figyelmét a saját törvényes jogaira. Természetesen a legnagyobb tisztelettel, minden okoskodás nélkül tette ezt annak reményében, hogy az orvos társ lesz abban, hogy ő hogyan is szeretne szülni (ha már kifizet a szülésért 50 ezer Ft-ot). Természetesen új orvost keres magának (szegényt sajnálom, mert neki sincs sok már hátra, mindössze 6-8 hét). Csak biztosítani szerette volna előre, hogy ilyen vele nem történhet, mert ehhez ő nem járul hozzá.
Most mondhatnám, hogy én "szerencsére" császármetszéssel fogok szülni más természetű indikáció miatt.. legalább az ilyesmit tutira megúszom..

Visszatérve a tarifa dologra, a legtöbb nőgyógyász fix tarifát határoz meg, amit néha magától is elmond.
Ismerek olyan orvost, aki nem hajlandó megfelelően foglalkozni a kismamával, ha nem a magánrendelésére jár, hanem a korházi/rendelői rendelésre. Ilyen volt az én előző orvosom is: elfelejtett kenetet venni és minden alkalommal megkérdezte, hogy tulajdonképpen miért is jöttem.. a wasserman vizsgálatra (nemibetegség szűrés, kötelező vérvételes vizsgálat) azt mondta, hogy hülyeség, nem kell.. A hepatitis szűrésről a papíromat két hónapig kergettem nála, mire megkaptam (laikosoknak mondom: ez azért fontos, mert ha nincs meg a papír, a babát rögtön kezelik ellene szülés után). a 20. hét körül, amikoris kiderült, hogy császározni kell, közölte velem, hogy sajnos ő nem tud vállalni..
A mostani orvosom mérföldkövekkel emberibb és általában emlékszik rám.. néha már ez is nagy szó az ember számára :)

Hozzáteszem, nem egyedi az esetem.. számtalan ilyen és ehhez hasonló esetről lehet hallani. Pont nemrég volt vita egy babás-mamás fórumon a hálapénz és az, hogy az orvosok miért viselkednek úgy, ahogy viselkednek.. bizonyos dolgokra nem mentség az sem, hogy alul van valaki fizetve.

Viszont ettől függetlenül megállapodásra jutottunk többen is abban, hogy a hálapénz intézményét a páciensek találták ki annak reményében, hogy a pénz láttán az orvos majd jobban fog az illetővel foglalkozni. Nem az orvosok tehetnek arról, hogy ez az intézmény létezik, mi, páciensek tápláljuk ezt tovább és tovább. Ha mindenki egyszerre azt mondaná, hogy nem fizet érte, akkor egyszerűen egy idő után nem várnák el, mert nem lenne mit és azokhoz az orvosokhoz, akik magasról tojnak a nem fizető betegekre egy idő után senki sem járna. Csak hát ugye ezt kollektíven kellene kivitelezni, ami egyelőre lehetetlen szerintem.. Addig is marad az, hogy az embereket buzdítani lehet arra, hogy legalább a törvényadta jogaikat követeljék ki az orvosoktól és jöjjenek végre rá, hogy már rég nem a szocializmus jogában élünk, amikor is a páciens örülhetett, hogy él és nem volt választási lehetősége.
Szerencsére egyre többen kezdenek ráeszmélni erre és lecserélik az orvosaikat, ha nincsenek megelégedve velük..

Aki pedig nem akar a szülésért fizetni, az ne fogadjon fel szülész orvost vagy szülésnőt, hanem menjen be szülni a korházba és aki ügyeletes, annak kötelessége ellátni őt..

Ellenben valahol érthető, hogy az orvos kér némi pénzt azért, hogy az ember rendelkezésére áll éjjel háromkor is. Ez gyakorlatilag 24 órás ügyeletet jelent az orvos számára páciensenként heteken keresztül.. én is kérnék érte pénzt.

De ahhoz, hogy a hálapénz intézménye megszünjön alapvetően a betegek hozzáállásának kellene változni és nem az orvosokénak elsősorban.

Üdv,
hanee

dr Zákányi Csaba # 2005.03.25. 18:52

Bizonyára már eddig is kiderült, hogy én ellene vagyok a hálapénznek. Nem mentség, csak legfeljebb magyarázat az alacsony(?) fizetés. Tehát egyetértek veled Big, de hogy szójátékkal éljek, egyet viszont nem értek, mitől sikkasztás a hálapénz elfogadása?

the big cat # 2005.03.23. 22:00

Nem tudom mit lehet erre regaálni. Jogilag a dolog egyértelmű, a hálapénz minimum adócsalás és sikkasztás. És ha a bolti lopást nem menti a szociális helyzet, enm látom be ezt miért menetné. Morális igazolásért meg sosem kellett senkinek a szomszédba menni, ebben az esetben meg őszintén le vagyok döbbenve, mit lehet még felhozni.

dr Zákányi Csaba # 2005.03.23. 21:28

Köszi, ez szellemes volt...
esetleg valaki érdemben is reagálna...?

derill # 2005.03.22. 15:25

hm. ez érdekes. én nem épitkezem, mégsem jut nyaralásra.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

dr Zákányi Csaba # 2005.02.21. 19:46

Továbra is azt állítom szebb cselekedet nem elfogadni...
de ha valaki elfogadja, az sem csúnya.
Sőt bizonyos morális értékrend szerint a család üdve mindennél előrébb való, ezért a baksis elfogadandó.
Ja és nem vagyunk ám irigylésre méltó anyagi helyzetben, ha pl. építkeznénk, nyaralásra már nem jutna bizony.

illúzio # 2005.02.18. 16:41

dr Zákány Csaba : nyaralásra valónk van így is, sőt nem kell megnéznünk az árat az élelmiszerboltban
Ebben az esetben szerencsés vagy - ezért a kedvemért néha egyél meg egy Bounti csokit, mert nekem még azt is meg kell gondolnom. Ha nyaralsz kis családoddal, akkor gondolj ránk, mert valós az a -Szebb cselekedet, ha nem fogadjuk el. - de mi csak éhbérért robotolunk és tesszük a jót, remélem jól!

dr Zákányi Csaba # 2005.02.18. 12:51

Van, aki kénytelen elfogadni, mert nem tudna megélni, a legtöbben azért fogadják el, mert az általuk elvárt életszinvonalat csak így tudják biztosítani, és olyanok is vannak akik nagyon jól élnek belőle.
Nekem is több pénzem lenne, ha elfogadnám, de házam akkor se lenne. Ruhánk, ételünk, nyaralásra valónk van így is, sőt nem kell megnéznünk az árat az élelmiszerboltban (erről a feleségemnek más a véleménye).
Szerintem nem is etikai, hanem esztétikai kérdés.
Szebb cselekedet, ha nem fogadjuk el.

derill # 2005.02.18. 08:56

Tudod az a baj, hogy most kénytelen elfogadni, pedig igazából jobban örülne az erkölcsi elismerésnek.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

illúzio # 2005.02.18. 08:17

Azt gondolom, kedves derill, dr. Zákányi Csaba, hogy a problémát értem. A társadalmi problémákat, ha morálisan, vagy törvényesen akarjuk igazságosan megoldani, akkor egy következő, törvényesen, morálisan elitélhető problémát hozunk létre belőle. Ezért mindössze mostmár azt gondolom, hogy valamit Én csinálok rosszul, mert ha ugye a történet Bábel akkor miért is olyan labilis az Én Maslov piramisom? Szóval szeretném Én azt a csokiravalót?! :)
Na nem úgy, hogy megsúgom hány csoki a micsoda és csak akkor végzem el,vagy kiválóan a feladatom.
De Bountit azért néha elfogadnám!

derill # 2005.02.17. 14:46

Sanos többek közt az ilyen itéletek miatt is, de az orvosi fizetések igen alacsony szintje miatt is. Egy orvos évekig tanul, mig az lehet, viszont kezdő orvosként kevesebbet keres, mint egy érettségizett a McDonalds-ban. Röhej.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

dr Zákányi Csaba # 2005.02.17. 13:31

Kedves illúzio!
Nem szeretnél hálapénzt kapni, hidd el.
Az a legtöb esetben nem jó érzés, mert szinte mindig korrupció szaga van.
Velem nap mint nap próbálkoznak.
Egy olyanra emlékszem lassan 20 éves orvosi működésem során, amikor valóban jól esett. Ez egy kisebb kanna méz volt egy bácsitól, aki hónapokkal a kezelése után hozta, amint újra hódolni tudott a méhészkedésnek. Ez valóban a hála kedves megnyilvánulása volt.
Kollégáim nagy része persze nem ilyen finnyás, de a legtöbben utálják, hogy rá vannak szorulva.

derill # 2005.02.17. 08:24

Nemrég született egy uj birósági döntés. Szintén hálapénzre alapitva az apa tényleges jövedelmének több mint 50 százalékát állapitották meg egy gyermek után. Szerinted illuzió mit tehet ilyenkor az ilyen apa? Korábban nem kért soha hálapénzt. Ha most nem teszi, nem tud megélni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

illúzio # 2005.02.16. 20:14

Szeretnék Én is hálapénzt, csokiravalót (borravalót), az Én mobilom is mindig be van kapcsolva és szívesen adok tanácsot a legjobb tudásom szerint. Vajon nekem miért nem adnak? Talán az van a köztudatban, hogy nekem a béremből kell megélnem, akkor is ha éjszaka, vagy hajnalban teszem a jót remélem jól.

derill # 2005.01.15. 17:45

Zákányi:) Bocsánat. Lemaradt, nem volt szándékos. És igazad van, tényleg nem jár, és tényleg nem kérik. De sokan adják, és sokan elvárják.

Én is adok, de csak akkor, ha tényleg indokát látom.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

dr Zákányi Csaba # 2005.01.13. 13:18

Nyugaton a helyzet változatlan - a tekintetben, hogy a nők ott is ragaszkodnak saját nőgyógyászukhoz... itt is ott is magánpraxis keretében folyik a terhesgondozás, amiért a kismamák a végén fizetnek. Sőt az általam ismert példákban a szükségessé váló műtétet simán elvégzik az állami intézményben bármiféle műtőbérleti díj fizetése nélkül. A finanszírozási rendszer egyébként változatos. A nálunk elterjedt hálapénz persze valóban ismeretlen, talán azért, mert az állami egészségügy keretein belül is rendes ellátást kapnak, szemben a Mo.-i helyzettel.
Kedves Maple! Felejtsd el kérlek azt, hogy a hálapént kérik, akkor az már nem az.

Maple # 2005.01.12. 07:42

A hálapénz az esetek 99%-ban valóban nem jár, ellenben úgy gondolom, hogy ha valaki elvárja, hogy az orvosa a szülés előtt éjjel-nappal elérhető legyen és ha kell megszakítsa az ausztriai síelést, akkor ezért a doki szerintem elvárhat anyagi kompenzációt. Nyugaton ez esetben valószinüleg azért nincs hálapénz, mert a nők 99%-a az éppen ügyeletes orvosnál szüli meg a gyereket és nem csinálnak ekkora ügyet ebből, mint itt Magyarországon.

Az viszont tény, hogy azért gusztustalan hálapénzt kérni, ami a TB alapján amúgy is járna.

dr Zákányi Csaba # 2005.01.11. 17:46

Derill!
A hálapénz nem jár! Az egy sajnálatos társadalmi jelenség, nyilván a hiánygazdaság produkálta annakidején.
Azt ne felejtsd el, hogy ez láthatatlan jövedelem, nem adóznak utána! Még az a szülész sem, akinek elvileg megjár, mert nem kapcsolja ki a telefonját.
A magyar egészségügy diszfunkciójának 75%-a nem létezne hálapénz nélkül.
A nevem egyébként Zákányi...

derill # 2005.01.06. 04:51

Zákány:Én egyetértek veled. A hálapénz is csak plusz szolgáltatásért, jobb ellátásért jár. Hogy a szülészet eseténél maradjunk, ott például azért, hogy a doki nem kapcsolja ki a mobilját, és éjjel is rendelkezésemre áll.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

dr Zákányi Csaba # 2005.01.05. 12:44

Kedves Maple!
Tényleg félreértettél, nem a hálapénz védelmében hoztam alanógiaként elő a pincérnek adott borravalót. Épp ellenkezőleg.
És nem a nagyságrend teszi a különbséget, hanem az, hogy az orvosi munka HIVATÁS, s mint ilyen közbizalom övezi, mely védendő társadalmi érték. Épp az a káros a paraszolvenciában, hogy ezt az értéket kezdi ki, ássa alá. A hivatás jelleggel végzett munka étosza pont az, hogy azt nem pénzkereset céljával végzik.
Ha "egy doki" töled "hálapénzt kér", az már egyáltalán nem hálapénz, hanem esetleg bűncselekmény, de fegyelmi biztosan jár érte.