ALKOTMÁNYJOG - Minden, amit tudni akarsz a...


bellicus # 2005.10.20. 06:29

Szó volt itt arról, hogy erdélyi magyart románnak nevezni sértés.
Az az érdekes, hogy sok nyelven nem is lehet oly módon beszélni, ahogy mi szoktunk.
Például a román „nationalitate” vagy a francia „nationalité” szószerint nemzetiséget jelent, ők mégis állampolgár jelentéssel használják.
Sok félreértésre ad okot például az, hogy ha egy magyar mondjuk egy genfiről beszél, azt mondja rá hogy „francia” (francais), a franciák ezt másként fejezi ki: „francophone”, ami azt jelenti francia beszédű.
Romániában az autochton románok nem is értik, hogy miért vallja magát magyar nemzetiségűnek egy székelyudvarhelyi ember, amikor az útlevelébe az van írva: NATIONALIATE: ROMANA.
(A mi fogalmaink szerint egy francia nemzetiségű, svájci állampolgárságú személy, a franciák szerint svájci nemzetiségű - nationalité suisse - és francia nyelvű - francophone)

Béres-Deák Attila # 2004.03.11. 22:01

Madar! Sajnos lehet örökölni. Ez nem a gének útján, hanem a tudattal öröklődik. Ha a születendő gyermekedet a jóra tanítod, akkor nem kapja el, ha nem akkor sajnos igen. Nincs statisztikám csak tapasztalatom. Egyébként 44 éves vagyok. A 20-as éveim elején volta, amikor a hithű kommunista tanárom mondta, hogy ez a "Medgyessy bajt hoz a pártra!" Ez a Medgyessy és a mai miniszterelnök egy és ugyanaz a személy. Már akor is csípte a szeüket a tudatlansága, a jellegtelensége. Látod mára sem fejlődött.


attika

Szilágyi Károly # 2004.03.11. 21:53

Madar: a témakör megjelenik a listában, ld. http://www.jogiforum.hu/forum/33

Zoltán György # 2004.03.11. 21:15

Madar!
Felesleges cinikusnak lenni, nem vezet sehova, csak romból!!

Madar # 2004.03.11. 21:10

Elnézést Szilágyi Úrtól, de a belinkelt fórumnak sok értelme nincs, ha nem elérhető a fórumok listájáról közvetlenül.

Attilától kérdezem: hány éves vagy és honnan vannak a statisztikáid a bolsevikok számát illetően?
Mi az hogy bolsevik?
(Csak szeretnék biztos lenni benne, hogy sem én sem a feleségem nem az. Ja meg hogy lehet-e örökölni, mert éppen babát várunk)

Zoltán György # 2004.03.11. 18:50

Szeretném tájékoztatni az olvasókat, hogy egy másik topicban megírtam a véleményem a határon túli magyarokról:

"A határon túli MAGYAROKRÓL (mert ügye MAGYAROK, mint Bethlen Gábor, vagy Hunyadi János), csak annyit, hogy nem Õk mentek Romániába, hanem a határt vitték odébb, amibe nem sok beleszólásuk volt!!!
Elnézést, ha valamit rosszúl mondtam!"

Sok erdélyi Magyart ismerek, Magyar névvel!
Laktam két gyerekkel átmeneti "ROMÁN" szálláson, ahova 4 éven keresztűl azért nem jutottam be, mert mindannyian Budapesten született Magyarok vagyunk. Sőt nem egy embernek ott voltam az esküjén!

Mind a mai napig LEMAGYAROZNAK, de nem sértődőm, mert ez nem bántás, csak más közösség! Még mindig jobb, mintha meleg lennék! (Ez az én egyéni véleményem!)
Én meg CSÁNGÓZOK, és azt nem eszik igazán, de nagyon jóban vagyok sokukkal!

Ismerek negatív példákat is, de azokat hagyjuk!

Szilágyi Károly # 2004.03.11. 18:48

A bolsevik elvbarátoktól induló fejtegetéseket kérem NE ITT, hanem az erre a célra nyitott topikban folytassák, folytassuk:
http://www.jogiforum.hu/forum/33/2193

Béres-Deák Attila # 2004.03.11. 18:05

Kedves Gyulám!
Miért kéne megkövetni Károlyt? Azért, mert Te is már csak fantázia névem írsz a fórumra. Eddig kiírtad te is a teljes nevedet. Mostmár nem mered.Nyilván ez azért van, mert Károly annak idején engem cenzorált. Ott lett világos, hogy a szocik "keze ide is betette a lábát." A találkozó kapcsán azért ellett volna Károlynak nyilatkozni, mert a jogifórumot alapvetően az általad indított "államigazgatás" alapozta meg. Mikor elkezdtünk ott komolyan, meg a többi topikban is válaszolgatni akkor futott fel ez a fórum. Ordernek, neked, Józsinak, nekem jól esett volna, ha Károly csak méltatta volna is a találkozót. Ha még anyagi lépéseket is tett volna az még hab lett volna a tortán.
A másik: persze, hogy politizálunk. Amikor jogi köntösbe bújtatják egy ország égető problémáját, akor a jogászoknak igenis meg kell szólalniuk. Nem az agyament ötleteken kell vitatkozni, hanem azt kell kimondani, hogy aki kimondta az egy báb, azt sem tudja mit beszél és "hülye gyerek" tanácsadóinak szolgáltatja ki az ország politikai közbeszédét. Maarnak azt üzenem, hogy igenis vannak Magyarországon bolsevikok. Sajnos többen, mint a kőkemény átkosban. Sajnálom. hogy nem az emberi tartás, az erkölcsösség, a keresztény szellemiség dominál Magyarországon, hanem az elvtelenség, erkölcstelenség és a megalkuvás. Ha ez nem jogi téma, akkor a jogot felejtsük el és egy tapottat sem szabad annak érdekében tenni, hogy megtanuljuk. Egyébként legfőbb felháborodásom oka, hogy Károly cenzorálásának hatására az általam nagyra becsült Gyula felhagyott azzal, hogy e fórumon saját nevét feltüntesse. Ezért viszont Károlynak kellene megkövetni a fórum minden hozzászólóját.


attika

Leiterjakab # 2004.03.10. 12:51

És miért nem beszél senki az alkotmányjogról?


Leiterjakab

Legislator # 2004.03.10. 11:37

A politikát szerintem is jó mellőzni a fórumról. Itt személyiségi jogot sértő állítások hangzottak el. Helyénvaló lenne Attilának megkövetni Dr. Szilágyi Károlyt. A "román" szóhoz annyi adalékot fűznék, hogy erdélyi magyarra mondani halálos bűn. E szónak nincs különösebb konnotációja jogászkörökben, főleg, ha idevesszük, hogy az egyik néhai jogászprofesszornak is ez volt a családi neve:))).
Kérem, hogy mindenki nyugodjon meg, és zárjuk ezt az incidenst.


Sunshine after the rain.

Madar # 2004.03.10. 06:51

Egyetértek, bár csak vendég vagyok. Tényleg, ki ez a Szilágyi Úr és hogyan rúgta össze a port BDA-val?

Szerintem:
Bolsevikok Magyarországon nem nagyon vannak, idióta aki ezzel a jelzővel illet valakit csak azért mert személyes konfliktusa van.

A "románozás" szó nehezen értelmezhető: ha románra azt mondják, hogy román, akkor egy (nem feltétlenül szégyellnivaló) tényt állítanak, ha pedig nem román az illető akkor pedig tévedésről, vagy a "bolsevikozáshoz" hasonló idiozizmusról van szó.

Sok fórumot olvastam és a legtöbbről leszoktam, ez itt egy jó fórum, ne tegyétek tönkre.

the big cat # 2004.03.09. 23:40

Hát nem tudom, hogy itt hol volt alázás, illetve tudom, egyenlőre még csak Attila provokálta, és megértem, ha erre nem igazán akart reagálni.

Azt is megértem, ha egyszerűen nem akart ebben részt venni. Miért kellene ő hozzá? Az Õ döntése, nem ő szervezte, ha nem akar benne részt venni, hát nem.

Kommunistázás, bolsizás, románozás, vagy akármi meg egyáltalán nem idevaló, ezt a stílust el lehetne vinni innen nyugodtan a politikai fórumokra. Nem értem, hogy miért fáj az itt pár embernek, hogy itt nem kötelező rohamosztagokba szerveződni és agyament módon tönkretenni minden értelmes kommunikációt azzal, hogy agymosott politikai szólamokat eregetnek egymás felé.

Zoltán György # 2004.03.09. 21:14

Senki sem hivatkozhat idős kori leépülésre, amíg aktív munkát végez!

Legislator # 2004.03.09. 17:54

Ugyan már, gyerekek, ne bántsuk a kiváló Főszerkesztő Urat. Szegény Attilát ez a márciusi tél viseli csak meg.


Sunshine after the rain.

Zoltán György # 2004.03.06. 15:38

Szilágyi Károly nem méltatta válaszra sem. Pedig Attila több alkalommal írt neki a találkozóval kapcsolatban!!!!
Amikor engem aláznak, ÉN is komunistázok és Románozok, Sőt én néhány, barátságtalan anyás jelzőt és igét is elengedek!!!
Természetesen megértem még akkor is, ha nem elfogadható mindenki számára!

the big cat # 2004.03.06. 03:33

Attila, te megbuggyantál?

Béres-Deák Attila # 2004.03.05. 18:28

A konkrét ok a bolsevik elvbarátaidban van Károly. Miért mondod, hogy nem találod.? A megoldás, hogy le kell őket váltani.


attika

Szilágyi Károly # 2004.03.05. 11:50

Köszönöm az eddigi segítséget. A konkrét okot még nem találjuk, de dolgozunk a megoldáson.

the big cat # 2004.03.04. 13:53

Pontosan ez van nálam is. Megírom, alküldöm, a fórum visszajön csak a hozzászólás nélkül. Nálam ez mindig hosszabb hozzászólásnál fordul elő, olyn mint amikor korábban egy idő után a bejelentkezés megszűnt, csak itt a bejelentkezés megmarad.

Zoltán György # 2004.03.03. 22:51

Tisztelt Szilágyi Úr!

Igen, ennyi!
Elég ha vágólapra teszem (controll+c), ott megmarad.

Leiterjakab # 2004.03.03. 20:43

Amikor "elszáll" a hozzászólás (volt már részem benne), akkor ugyanúgy megy minden csak a végén nincsen semmi, ami megjelenjen...
Szóval nem lesz hozzászólás.


Leiterjakab

Béres-Deák Attila # 2004.03.03. 20:33

MP szelleme dolgozik.


attika

Szilágyi Károly # 2004.03.03. 20:31

["Szolgálati" jellegű kérdés Zoltán Györgyhöz és big cathez:
hogyan "száll el" a hozzászólás? Pontosan mi történik? Nem jön be az oldal a beküldés után, vagy esetleg látható valami más furcsaság?

Köszönöm!

Sz.K.]

Béres-Deák Attila # 2004.03.03. 18:12

Ma kristályosodott ki, hogy ennek az agyamentnek ( Medgyessy Péter a Magyar Köztársaság miniszterelnöke) a bedobott gumi csontjai mi célt szolgálnak. Az EU képviselő választás bukását akarják elkendőzni. A tudatlan szavazót akarják ezzel urnához rángatni. Engem igazán az lep meg, hogy mi is meg sok okosabb ember, mint Zlinszky professzor érvel a hülyeség ellen . Látnunk kellene , hogy intézményesen akarnak hülyíteni embereket.


attika

Zoltán György # 2004.02.27. 19:59

Mindenki! Párszor nekem is elszált egy-egy terjengősebb gondolatmenetem, ezért az ilyeneket Word-ben megírom, majd átmásolom és elküldöm.