Apeh tartozás elévülése.


Riqq # 2014.02.06. 22:58

Tisztelt Jogi Fórum!

A következő problémám lenne: Volt egy Kft-m, inaktív volt így el lett felejtve az adóbevallás. Ezért kaptam egy 500 eFt-os bírságot, és a céget megszűntnek nyilvánították (bár utólag be lett adva). Végrehajtót is kirendeltek. Velük egyszer felvettem a kapcsolatot, de 1 éve nem jelentkeztek. A cégnek gyakorlatilag semmi értéke és pénze sincs. A számláját a megszűnéskor megszüntettem.

Most kaptam egy levelet, melyben az állítólagos túlfizetést (járulékok, nyugdíjbiztosítási alap stb) átvezetik és a bírságból levonják. Egyrészt nem értem, hogy ezek az összegek, miért túlfizetések? (335eFt) A bírság viszont már 740 eFt-ra nőtt. Illetve, hogy fizessem be a bírságot.

A kérdésem mi tévő legyek? A könyvelő nem segítőkész. Kifizethetem-e saját pénzből, saját számláról? Vagy ezt kizárólag a cégre terhelhetik, ami elévülhet-e, ha nem tudják behajtani? Milyen jogi következmények érhetnek magánszemélyként? Fizessek vagy ne?

Nem tudom, mennyi pénze van hivatalosan a cégnek, talán 100-200eFt, de nem biztos.

A válaszokat előre is köszönöm

melki # 2014.11.27. 19:24

Tisztelt Ügyvéd Úr! Érdeklődni szeretnék,hogy Apehnél van elévülési idő? Ha igen mennyi?! Röviden a történet, van egy ismerősöm aki mindenéről lemondott, nem adózott, több mint 6 millió tartozása lett, de már vagy 9-10 éve,bejelentett lakcíme sincs....nyugdíjas....viszont volt egy munkahelye ahova bejelentették 6 órába, és ezáltal a mai nap kapott levelet az apehtól,hogy havi szinten 40 valahámy ezret vonnak le tőle, de a nyugdíjat postán kapja,munkahelye már nincs...Követelheti az apeh ennyi idő után a pénzt?! Mit tudnak csinálni? Köszönöm!

pohar27 # 2014.12.11. 08:56

jo napot kivanok incze viktoria vagyok!!erdeeklodni szeretnek egy tarsasagunk volt amiben 20szazalekos tars voltam e ceg egy nem fizetett csekket ezert meglett buntettve oszinten azt se tudjuk mennyi tartozasa van a cegenek mivel a konyvelonk azt mondja nem tudja.hagy kerdezem mar meg mivel a nyolcvan szazalekos tarsnak semmilyen vagyona nincs magyaroraszagon es mivel nekem van egy hazam lehetseges hogy ezt az osszeget egy ido utan raertekelik az en hazamra??ez az addossag lassan kb egy eve van meg!!hogy mukodnek ezek a folyamatok??es kitol lehetne megtudni pontosan mennyi addosagom van mivel a konyvelom azt mondja semmit nem tud!!koszonom

Söndörgő # 2015.01.07. 10:05

Pohar27-nek:
Az attól függ, hogy milyen társaságról van szó. Bt. esetében a beltag teljes vagyonával felel, a többi nem.
Adótartozás összegét pedig az ügyfélkapun keresztül a regisztrált magánszemély egy pillanat alatt megtudhatja.
Ha az a könyvelő nem tudja megmondani, akkor az régen rossz, könyvelőt kell váltani.
Riqq-nek:
A túlfizetésnek kettő oka lehet alapvetően, vagy befizetés bevallás elmulasztása mellett, vagy többet fizettek be, mint amennyit bevallottak.
A tartozás valószínűleg azért nőtt, mert a cég újabb bírságot kapott.
Én nem fizetném meg magánszemélyként kivéve, ha a cégnek van a házipénztárában pénz. A pénztár összegét majd megmondja a felszámoló, mert az kérni fogja. Csak úgy látom nem egy kapkodós típus.
A kapcsolatfelvételnek legyen írásos bizonyítéka.

Lóci72 # 2015.03.23. 10:27

Tisztelt Jogi Fórum!
Több ügyvéddel és NAV-os szakemberrel való konzultáció után sincs egybehangzó vélemény egy konkrét ügyre, bizakodom, hogy itt megkapom a végleges, jó választ.

Drágalátós testvérem 11 éve sikeresen belépett az adócsalók táborába (részletkérdés, hogy bevitték a málnásba) ahogy kell, lebukott, elmarasztalták. Az ügy részemre nem lenne a továbbiakban érdekes (csak szomorú), ha a cégbe nem lett volna tag az édesanyám, aki ugyan semmit nem tudott, de a másodfok rá is kiterjesztette az "egyetemlegesen" visszafizetést. Az ő nyugdíjából 8-9 éve vonják a 33%-ot.

Kérdésem: az öt év elévülés vonatkozik azokra az esetekre, ahol 1. büntetőügy is volt, 2. folyamatosan tudják vonni a tartozást?

Édesanyám egyszer már fellebbezett, ennek az "5" éves lejárata jövő nyáron lesz, akkor azt mondta az ügyvéd, maradjon nyugton 5 évig, akkor elévül.
Édesanyám a végrehajtónál és a NAV-nál is érdeklődött szóban, a végrehajtó nem adott egyértelmű választ, a NAV szerint, amíg tudják vonni, vonni is fogják, ha nem tudnák vonni, akkor 5 év alatt elévülne. Az ügyvédek szerint az 5 éves elévülés akkor is él, ha a nyugdíjából folyamatosan tudnak vonni. Én is átrágtam az ide vonatkozó jogszabályokat, kitételként nem találtam sehol, hogy az elévülés semmis, ha folyamatos a törlesztés.
A NAV-nál szóbeli tájékoztatásra jelezték, hogy az összeg nagyságrendekkel kevesebb, elévülésként hivatkoztak rá, de írásos "helyzetjelentést" nem adtak.
Mivel a Ptk. csak tavaly mondta ki, hogy az 5 éves elévülés minden megszakítás ellenére él, így most még nem érdeklődnénk hivatalosan, nem szeretnénk még 4 évet ráhúzni, ha lehetőségünk van rá, hogy jövő nyáron véget érjen a procedúra.

Önök szerint, lehetséges, hogy tényleg elévül a folyamatos törlesztés mellett?
Ha igen, mit kell tenni, kinél kell jelezni, hogy függesszék fel a nyugdíjból történő levonást?
Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.23. 11:03

Az elévülés a végrehajtás alatt lévő tartozásra is vonatkozik, de az öt év (ami eleve nem öt), nem öt év alatt fog letelni, hanem sokkal később.

Lóci72 # 2015.03.27. 08:34

Kedves Kovács_Béla_Sándor,
köszönöm, hogy megnyugtatott az elévülést illetően.
Az öt év elévülés miért nem öt év??? Akkor mennyi? Mellesleg lassan a második öt év is letelik. Nekünk kell érdeklődnünk mikor ér véget, vagy az "öt +" év letelte után a hivatalból értesítenek?

Rexor # 2015.03.30. 07:23

Alapban az 5 év 6 év is lehet (mert az adóbevallás benyújtásának határidejétől kell számítani), de ha bűncselekmény is történt, akkor az elévülés a büntethetőség elévüléséhez kapcsolódik. Továbbá van amikor nyugszik és meghosszabbodik az elévülés. Mindez elég lehet ahhoz, hogy ebből egy neverending story legyen.

Dr.Attika # 2015.03.30. 08:15

Lóci72!
Először tisztázni kell, hogy mi az a másodfokú ítélet amit említett. Ha az adócsalás kapcsán született, akkor vélhetően az adóhatóság polgári igényére vonatkozott. Meg kell vizsgálni, hogy az édesanyja szerepelt-e ebben a büntetőeljárásban terheltként. (Vélhetően egy Bt. beltagja volt, amelyik tevékenysége során került sor az adócsalásra.)ha az édesanyja szerepelt terheltként, de felmentették tévedés vagy egyéb ok miatt, akkor jogos a polgári jogi igény kapcsán a kártérítésre kötelezettség egyetemlegessége kapcsán.
Ebben az esetben már nem adótartozásról beszélünk, hanem az adóhatóságnak fizetendő kártérítésről és így a polgári jog elévülési szabályai alkalmazandók és nem az adótartozásra vonatkozó. Az előbbi szerint viszont az elévülés nem következik be 5 év után.

Grako # 2015.04.11. 06:04

Tisztelt Jogi szakértő!
Hogy érti, hogy neverending story? Mi az "altatás" jogszabályi hivatkozása?

Radicu # 2015.04.21. 13:07

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2008-ban gyorshajtás miatt közigazgatási bírságot róttak ki rám. Kértem fizetési halasztást, de nem kaptam határozatot, hogy kérelmem milyen formában bírálták el. 2012-ben a lakhelyem szerinti önkormányzattól kaptam fizetési felszólítást,melyre nem reagáltam.Idén 2015-ben ismét az önkormányzattól kaptam határozatot, hogy jövedelmemből a bírság összegét letiltják. Az lenne a kérdésem, hogy mivel 7 év eltelt van-e esélyem arra, hogy a tartozás elévült. Válaszát előre is köszönöm.

JayJay # 2015.05.04. 18:24

Segítséget szeretnék kérni.
2010 ig tartós betegként voltam elkönyvelve, majd a következő felulvizsgálatra nem mentem el, így megszünt minden kedvezményem. A kérdésem az lenne, hogy ez idő alatt amíg tartós betegként nyilván tartottak, illetve kedvezményeket kaptam, a tb - met kellett volna fizetnem, vagy erre is szólt a kedvezményem?

stroggzor # 2015.08.07. 20:04

Űdv

Az lenne a kérdésem hogy egy kényszertörlés alatt levő kb 2milliós adohátralékkal terhelt(tb szja stb) KFT beltagja ként indithatok e egyéni vállalakozást, és hogy a későbbiekben a kft tartozását be hajtják e rajtam?

Mazsola55 # 2015.11.06. 12:49

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Kérdésem az alábbi :
2010.09 - 2011.05.- hóig van Egészségügyi szolgáltatási tartozásom,tudomásom szerint 5 év után elévül a köztartozás. Szeretném pontosan tudni,hogy ez így van-e és ezen időszak után mikor van az elévülés napja.

Előre is köszönettel.

Kataker69 # 2018.11.13. 06:12

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem hogy elévülés révén lezárt NAV tartozás, visszamenőleg aktiválódhat e ha van behajtási
lehetőség. Köszönöm

oligaliga # 2018.11.13. 06:45

Kataker69

Az elévült tartozást a NAV törli, annak behajtására akkor sem tesz semmit, ha az elévülési idő után behajthatóvá válik.

Ettől különbözik a behajthatatlanság miatt törölt tartozás, amit elévülési időn belül bármikor behajthatnak, ha van rá lehetőség.

Kataker69 # 2018.11.13. 15:42

Köszönöm a választ

zeni55 # 2018.11.29. 13:24

Üdv!
Elévült az adó tarozásom már évek óta, de a NAV a folyószámlámat még mindig terheli az elévült összegre vonatkozó késedelmi kamatokkal. Jogszerű ez, Azzal hogy a tartozás elévült a hozzá kapcsolódó késedelmi kamat miért nem?
Köszönettel várva a választ.

oligaliga # 2018.11.29. 13:35

Nem. Kérd a NAV-ot, hogy az elévült követelésre vonatkozó késedelmi pótlékot (nem kamatot!) törölje, feltéve persze, hogy az adótartozásod tényleg elévült, és azt törölték is.

Ezen kívül nézz utána, hogy van-e más, még esedékes tartozásod, mert arra is késedelmi pótlékot számítanak.

zeni55 # 2018.11.29. 20:12

Köszönöm, már foglaltam is időpontot az ügyfélszolgálatra. Üdv!

tuningfine # 2018.12.21. 16:22

Üdv mindenkinek,
2006-ban adótartozást halmoztam fel.2016-ban voltam az adóhivatalnál rákérdeztem azt mondták nincs tartozásom. Tegnap jött egy e-mail hogy az ügyfélkapumra levél érkezett de nem bírom elolvasni mert lejárt a jelszóm és külföldön élek már 12 éve. Csak a címet látom ami ez : "Feladó: NAV, Dokumentum: Végrehajtási eljárás megszünte " ennyi nem több. Milyen levél lehet ? Tudom ,igen van telefon is a világon de frászt kaptam, ez valami csapda ? Nem tudom mi lehet vajon még mindig fenn áll a tartozás? Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.21. 16:42

Most komolyan, te mit tippelsz?

tuningfine # 2018.12.21. 17:10

Üdv, hogy ennyi lenne ? Lezárult, vége? Ez a módja ,így szokták? Nem beszélem a jogi nyelvet sajnos. Ezért is kérdeztem itt. Köszönöm

gerbera317 # 2018.12.21. 17:46

Nem beszélem a jogi nyelvet
Viccelsz? A "végrehajtási eljárás megszüntetése" magyarul is, meg "jogi nyelven" is ugyanazt jelenti. És igen, így szokták: valamit megszüntetni megszüntető intézkedéssel szoktak. Mert mire számítottál? Hogy hozzád vágnak egy üveg pezsgőt?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.21. 17:53

:O)