Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Haszonélvezeti jog illetéke

Ancsur71 # e-mail 2017.09.16. 18:40

Üdvözlök Mindenkit!
Az lenne a kérdésem,hogy: Vásároltam egy ingatlant,( 1/1 tulajdonjog).Férjemnek csak haszonélvezeti joga van.Az adásvételi szerződés megkötésekor az ügyvéd azt mondta,mivel házastársak vagyunk,nincs illetéke a haszonélvezet bejegyzésének.Azonban a férjem kapott egy levelet a NAV-tól,melyben 104 ezer Ft illetékre kötelezik. Rosszul lettünk volna tájékoztatva? Köszönöm válaszuk!

ObudaFan # e-mail 2017.06.19. 09:24

A használati jog nem egyezik meg a haszonélvezeti joggal. Haszonélvezeti jogánál fogva a jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja, hasznosíthatja és hasznait szedheti. A használati jog ennél szűkebb körű jogosultság. A használat jogánál fogva a jogosult a dolgot a saját, valamint vele együtt élő családtagjai szükségleteit meg nem haladó mértékben használhatja és hasznait szedheti. Jogi személy a használat jogánál fogva a dolgot a létesítő okiratában meghatározott céljával és tevékenységével összhangban használhatja és szedheti annak hasznait. A használat jogának gyakorlása másnak nem engedhető át.

Viszont az illeték szempontjából nincs különbség és jogi személyek esetén a következők szerint kell számolni.

A vagyoni értékű jogok egy évi értékéül az ezzel terhelt dolog - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének egyhuszad részét kell tekinteni.
A bizonytalan időre terjedő vagyoni értékű jog esetében a jog értéke az egy évi érték ötszöröse.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Székhely # e-mail 2017.06.19. 09:03

A használati jog megegyezik a haszonélvezeti joggal?
Használati jog esetén, ha a cég kapja meg, akkor az illetéket hogyan kell számolni? Mert a cégnél nincs életkor.

krisztina900218 # e-mail 2017.04.06. 15:48

Köszönöm a vàlaszokat,mamàm vette nekünk 2009-ben.A nyilatkozatot a hagyatéki osztàly is,egy ügyvéd is mondta.Mamàm édesapàm édesanyja,így nem àll fenn vagyon közösség szerintem ebben az esetben,mivel 2008-ban "mentek szét" ,2009-ben költöztünk.

drbjozsef #   2017.04.06. 09:27

"a lakàs vàsàrlàsnàl én voltam feltüntetve,mint vevő a szerződésen"

Azért ebből nekem úgy tűnik, hogy már itt sem minden a valós események szerinte ment. Ha pl. ezt úgy kell értelmezni, hogy valójában az apa fizette a lakást, viszont ebben a pénzben esetleg volt házastárrsi közös vagyon is - ez a dátumokból nem feltétlenül tűnik ki biztosra -, akkor lehet keresnivalója az anyának is.
A leírás alapján valószínűleg nem, de kizárni sem lehet teljesen szerintem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

lajcsó # e-mail 2017.04.06. 08:35

"Mamàm írt nyilatkozatot,arról,hogy mióta nem éltek együtt,csak sajnos nem sikerült alàíratnom még 2 tanúval."
Az elgondolás jó, csak a kivitelezés (nagyon) rossz.
Mamádnak két tanú előtt kell aláírnia! A tanúkkal úgy aláíratni, hogy mamádat nem is látták aláírni, attól az okirat érvénytelen lesz.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

ObudaFan # e-mail 2017.04.06. 06:54

krisztina900218

Ha a lakás 1/1-ben a te tulajdonod, édesapádnak nem volt tulajdoni hányada, csak haszonélvezete, akkor édesapád után nincs mit örökölni azon az ingatlanon, haszonélvezetet sem.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

krisztina900218 # e-mail 2017.04.06. 06:11

Jó reggelt mindenkinek!

Az lenne a kérdésem,hogy anyàm-aki 2008 nyara óta nem élt velem és édesapàmmal- a hagyatéki tàrgyalàson benyújthatja az igényét a lakàsomra,mint haszonélvezeti jog "élvezője" ?A lakàs 1/1 hànyadban az én tulajdonom,apa volt 2016 szeptemberi halàlàig a haszonélvező.Tudom,hogy nem örökölhető a haszonélvezeti jog,a lakàs vàsàrlàsnàl én voltam feltüntetve,mint vevő a szerződésen.(vagyis nem àtíràs,ajàndékozàs stb történt).Hagyatéki osztàly szerint,mivel nem vàltak el a szüleim,anyàm is örökös.Mamàm írt nyilatkozatot,arról,hogy mióta nem éltek együtt,csak sajnos nem sikerült alàíratnom még 2 tanúval.A lakàst 2009-ben vettük.Sokba kerül ha valaki haszonélvező akar lenni?Gondolok az illetékekre példàul.Nem nagyon szeretném ha anyàmmal kellene közösködnöm,mert amint kicsit újítunk a lakàson,elszeretném adni,mivel nem szeretnék a környéken maradni,apa munkabér letiltàsai miatt,a közműveknél is vannak elmaradàsok(részletekben fizetek a vh-tónak),szeretnék normàlis életet élni végre.Nyilvàn ha eladnàm és anyàm haszonélvező kemény pénzeket kellene fizetnem,de akkor meg nem tudok lakàst venni...Köszönöm előre is a segítséget.

maresz1958 # e-mail 2016.07.30. 23:48

A sógornőm velünk élt a régi kislakásban is, és a felépített újban is. Tehát 35 éve együtt élünk, de most a haszonélvezettel kérkedve a régi szoba- konyha fejében az újra épített lakás / 150 négyzetméter/ felére tart jogot.Mondván, hogy neki a régi lakásban is a felére volt haszonélvezete.Köszönöm az eddigi válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.07.30. 11:32

Van döntvény róla, hogy a szerződéssel alapított haszonélvezet terjedelme az alapításkori állapotnak felel meg. Pl. ha a haszonélvezettel terhelt telken házat építenek , akkor az épületre a haszonélvezet - külön megállapodás hiányában - nem terjed ki.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2016.07.30. 09:32

maresz1958

Szerintem eltérő megállapodás hiányában a teljes ingatlanra. Csak arra lenne külön szabály, ha az ingatlan elpusztult volna és újra fel kellett volna építeni, de itt nem ezt történt.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2016.07.30. 09:29

és ha csak simán átutalom neki bankszámlán?

150.000 Ft-ig illetékmentes, afölött illetékköteles.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

maresz1958 # e-mail 2016.07.29. 14:51

1/2 részben tulajdonos vagyok / a másik 1/2 a férjemé/,1990-ben a sógornőmnek holtáig tartó haszonélvezetet adtunk az én tulajdonomra.Ez a lakás egy komfort nélküli, akkori 80 ezer Ft értékű lakás volt.
1992-ben lebontottuk, de újat építettünk a helyébe.A haszonélvezete újjá éledt ezen a lakáson is, szeretném kérdezni, hogy milyen mértékben és mire terjedhet ki?Mi az amit biztosítanom kell neki a teljes komfort nélküli szoba, konyha helyébe? Köszönöm, ha valaki tud segíteni!

ostyascukor # e-mail 2016.07.29. 09:08

"A te és testvered kozotti pénz ajandekozas eseten akkor kell, ha szerződést irtok róla, 18%-ot"

és ha csak simán átutalom neki bankszámlán? az szerződésnek minősül?
pff, én még olyanra emlékeztem hogy testvérek között ajándékozás az csak bejelentésköteles

köszönöm az eddigi gyors választ

ObudaFan # e-mail 2016.07.29. 06:56

A szülő és gyermeke kozotti ügyletben nem kell illetéket fizetni.
A te és testvered kozotti pénz ajandekozas eseten akkor kell, ha szerződést irtok róla, 18%-ot. Ha haszonelvezetet szerzel a testveredtol lakingatlanra, a haszonelvezet ertekenek 9%-a az illeték, ha ajandekozassal szerzed. A haszonelvezet értéke függ az ingatlan erteketol és az életkorodtol.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ostyascukor # e-mail 2016.07.28. 22:57

1 kérdést még:

Édesanya tulajdonol lakóingatlant de szeretné édesfiának ajándékozni, de úgy hogy használati jog az édesanyánál maradjon.
Kérdés hogy lehet-e ilyet csinálni, és ha igen akkor ki és mekkora illetékek fizetésére kötelezett, illetve ha Édesanya az ingatlan megvásárlásakor megfizette az ingatlanszerzési illetéket akkor ha édesfiának ajándékozza az ingatlant és használati jogot rak az ingatlanra akkor fizet-e további illetéket (illetve bárki fizet-e ajándékozási illetéket ebben az esetben)

ostyascukor # e-mail 2016.07.28. 22:50

Tisztelt Fórum

a kérdésem egy része kicsit offtopik, de mivel egybefügg a másik kérdéssel, ezért itt egy helyen teszem fel őket

első kérdés: amennyiben én édeshúgom részére ajándékozok pénzt (lakásvásárlásra ha ez számít) akkor milyen illetékeket kell fizetni?
vagy mivel elsőfokú oldalági rokonok (ha jól olvastam a terminust) akkor csak bejelentési kötelezetség van? vagy még az sem?

második kérdés: ha húgom vesz lakást és fizet rá ingatlanszerzési illetéket, akkor ha én haszonélvezeti jogot akarok a lakásra akkor nekem milyen illetékeket kell fizetnem?

válaszukat ezúton is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.07.20. 19:45

Van ott komolyabb aggódni való, mint az illetékfizetés... Különösen neked.

www.kbs-ugyved.hu

Küxi # e-mail 2016.07.20. 19:01

Tisztelt Jogi Fórum!

Férjem szülei értékesítették a 20 éve tulajdonukban lévő lakásukat, a pénzt kettéosztották és a gyermekeiknek ajándékozták készpénzben. Mi a férjem 8 milliós részéből szeretnénk egy 12.5 millió Ft-os lakást megvásárolni úgy, hogy hozzáteszünk még 4.5 millió Ft-ot a saját megtakarításunkból. A szülők egyetlen kérése, hogy haszonélvezetet szeretnének maguknak a megvásárolt lakásra. Kérdésem az, hogy hogyan alakul a szülők és a mi illetékfizetési kötelezettségünk abban az esetben, ha a haszonélvezet a 8 millió Ft erejéig a szülőké, de a tulajdonjog 100%-ban a férjemé lenne.
Segítségüket előre is köszönöm szépen!
Krisztina

kágé # e-mail 2016.07.19. 18:49

Jól értette és nagyon köszönöm a megnyugtató válaszát, Ügyvéd Úr!

lajcsó # e-mail 2016.07.14. 22:46

Ha jól értem akkor rokon bizonyára fenntartja magának a haszonélvezeti jogot a tulajdonjog átruházása során.
Nem kell fizetni illetéket, mert ez így nem minősül új (jog)szerzésnek. Itt lényegében arról van szó, hogy az eladó a tulajdonjogát nem ruházza át teljeskörűen a vevőre, mivel az egyik részjogosítványt (használat, hasznok szedése) megtartja magának.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

kágé # e-mail 2016.07.14. 17:53

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem a követkző: lakást vásárolok távoli rokontól, aki ezt követően haszonélvező lesz és továbbra is ott fog lakni. Ilyen esetben is kell illetéket fizetnie a haszonélvezeti jog megszerzése miatt? (viices lenne, hisz eddig ő volt a tulaj!?)

lajcsó # e-mail 2016.06.04. 20:59

A haszonélvező joga bárkitől származhat (az eladótól vagy a vevőtől is).
A szerződés írása során: egyrészt figyelembe kell vanni a felek akaratát, másrészt ügyelni kell a megfogalmazásra!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

gerbera317 # e-mail 2016.06.04. 20:37

A haszonélvező hogyan származtathatná a haszonélvezetét az eladótól? Hát ki az, aki haszonélvezetet enged egy vadidegennek?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.06.04. 07:44

Kolléga, na hiszen...

www.kbs-ugyved.hu