Tartozás elévülés 5 év után létezik?


ttmozer # 2011.10.21. 08:40

Arról szeretnék érdeklődni, hogy a számlakiküldés,végrehajtási cselekmény, inkasszó adótartozásnál 6 hónappal meghoszabbitja a égrehatjtásra vonatkozó elévülést. De hányszor hoszabbbitja meg? Értem ez alatt ahány inkasszó annnyiszor 6 hónap, vagy csak 1-szer összesen?
Köszönöm és nagyon várom szakértő véleményüket. Előre is köszönettel!

Prszepityu # 2011.10.15. 16:09

2007 óta kétszer költöztem, azok a papírok már nincsenek meg sajnos...
Ha nem kötelező a felszólító levél, akkor ezek szerint 20-30ezer forintról több év elteltével akár 100ft-ra is nőhet a tartozás, vagy még többre és amikor a banknak eszébe jut, akkor egyszerűen behajtatja, ahelyett, hogy néhány hét után küldene az ügyfélnek egy levelet, hogy az elszámolásuk szerint X ft elmaradása van feléjük?
...és ha ilyen remek ez a rendszer, hogy ezt megtehetik, akkor én, mint egyszerű halandó mit tehetek? köteles vagyok visszafizetni az alaptartozás többszörösét és beletörődni, hogy ezt is megtehetik velem??

végrehajtó1 # 2011.10.15. 12:45

Prszepityu

Ha nem kaptál az engedményezésről utólag is bizonyíthatóan értesítést akkor a követeléskezelő nem jár el jogszerűen.Valamint addig (amíg nem kapsz ilyet) a cetelemnek kell a tartozást megfizetned.

ObudaFan # 2011.10.15. 10:13

Nem kötelező felszólító leveleket küldeni. Elmehetsz az engedményeshez, és megnézheted az iratokat, emellett keresd elő a saját irataidat.

Prszepityu # 2011.10.15. 09:28

Előre is elnézést kérek a kérdésért, mert rengeteg hasonlót olvastam,d e nem találtam számomra egyértelmű egyenes választ, ezért leírnám a saját "kis" nyűgömet és nagyon megköszönném, ha kapnék rá választ.

A mai napon felhívott egy behajtó cég, hogy a Cetelem banktól kaptak egy engedményezési szerződést, miszerint már nem a Cetelemnek, hanem nekik tartozok kb 350ezer forinttal.
Amikor megkérdeztem a hölgyet, hogy pontosan miről is van szó, csak annyit tudott mondani, hogy 2007-ben felvettem egy 150 ezres áruhitelt és ez már 350.000nél tart. Közöltem vele, hogy ez 4éve történt és nem igazán emlékszem, hogy mire vehettem fel, de lehet, hogy tényleg így volt és megkérdeztem, hogy ez alatt az idő alatt miért nem kaptam felszólító levelet a banktól, miért csak ennyi idő eltelte után foglalkoznak az üggyel? Erre ő nem tudott válaszolni, szerinte biztosan kaptam. Mondtam, hogy van egyéb hitelem és ott ha késve fizetek, akkor jön a felszólító levél, sms, telefon... Ebben az esetben viszont nem volt semmi.
Azt mondta, akkor beszéljünk a jövő héten és próbáljam meg kideríteni a bankban, de ott ez már kivezetett tartozásként szerepel, nem biztos, hogy meg tudják mondani, mi is ez a hitel...
Ekkor nem bírtam tovább és megdicsértem ezt a csodásan működő rendszert és közöltem a hölggyel, hogy ennyi erővel akárkit felhívhat, hogy X éve volt egy hitele és most fizesse ki a többszörösét... és hozzá tettem, hogy nem akadékoskodni akarok, de tényleg nem emlékszem, hogy HA felvettem ezt a pénzt, akkor mire...erre nem tudott mit mondani, csak, hogy keres a jövő héten.

Azóta gondolkozom erősen...lehet, hogy abban az évben vásároltam számítógépet...emlékszem is, hogy volt, amikor nem tudtam fizetni a részletét, aztán kettőt fizettem egyszerre,stb de tényleg nem tudom, hogy 4évvel ezelőtt mi történt. Ha valóban nem törlesztettem a teljes összeget, miért nem kaptam felszólítást néhány befizetetlen csekk után?
Nekem erről a vásárlásról sajnos semmi papírom nincs már meg...
Mit tehetek ebben az esetben?

Válaszát, válaszukat előre is köszönöm!

Rida # 2011.10.12. 14:49

Az ott élő "családomat" kérdeztem, ridegen elutasítóak voltak. 5 ingatlan töredéket örököltem, csak hrszámokat tudom. Van olyan, aminek az értéke 2400Ft. A jegyzőtől kértem segítséget: az nem ő hatásköre. Nem tudom mit tehetek.
A hátralékot adók módjára hajtják be.

végrehajtó1 # 2011.10.12. 13:26

Még arról sincs infom, hogy ki használja az ingatlant.

Örökölsz és ennyire nem érdekel a dolog hogy utána nézz?

Az önkormányzathoz menj be és kérd ki az iratokat, hogy beletekinthess.Abból ki fog derülni hogy elévült-e vagy sem.

De ha adók módjára kell behajtani akkor elévült, csak azt nem tudom hogy úgy kell-e behajtani..

Rida # 2011.10.12. 13:17

Sziasztok!
Szeretném kérni a segítségeteket. 2008-ban örököltem egy ingatlan 1/6 részét az apámtól, akivel semmilyen kapcsolatban nem voltam soha. A hagyatéki eljárás során tartozás nem szerepelt. A Polgármesteri hivatal, most felszólított közmű fejlesztési hozzájárulás 2002-2010 közt felhalmozott hátralék megfizetésére. 2002-2005 nem évült el? 2008 előtti tartozást kell-e fizetnem? Eddig semmilyen levelet nem kaptam. Az, hogy az apám kapott-e bármit, azt nem tudom. Még arról sincs infom, hogy ki használja az ingatlant. Köszönöm.

pili # 2011.10.03. 01:43

Sziasztok!

Akkor mégegyszer: a problémám a következő: 2006-tól majdnem egy éven át vásárolt helyettem egy nő az egyik aukciós oldalon, aki a megnyert árukat (miután kifizettem) megtartotta illetve eladta, és jól megél belőle.
2011 elején feljelentést tettem ellene a jegyzői hivatalon keresztül, akik továbbították az ügyet a rendőrségnek.
Az volt a válasz, hogy az ügyet lezárják elévülési idő miatt, ami 3 év (de nem értem miért nem 5 év?). (A lopott áruk összege majdnem 70 ezer ft, de ebből csak közel 20 ezret küldtem a nő számlájára, a többit az eladók számlájára, így a rendőrségnek csak az volt bizonyított).
Viszont nekem tartós betegségem van (gondolkodásban és cselekvésben gátoltság) és mivel olyan gyógyszereket kaptam az említett időszak alatt is, amelyek tudatmódosítóak, így nem voltam teljesen cselekvő-illetve gondolkodóképes, emiatt sem intézkedtem hamarabb, mivel a gondolkodás lassultabb, illetve vannak "kiesett" időszakok, ez változat-e valamit a helyzeten?
És a lopott áruk összege nem 20 ezer hanem közel 70 ezer ft.
Tehetek-e még valamit az ügyben?
Nekem nagy összeg, amit ellopott az említett, így valamilyen törvény alapján jó lenne visszaszerezni.
Előre is köszönöm, ha tudnak megoldást.

ius latratus # 2011.10.01. 12:52

..."Az igazság az hogy még tanulok. Emiatt nincs munkám. S hogyha én még tanulok 5évig akkor ugyebár addig kereset nélkülinek mondhatom magam."...

Hááát, ha a két dolog között te feltételezel összefüggést, akkor jó neked...
Nappali tagozatos tanulmányokat folytatsz? Ha igen: hány éves vagy, hogy öt évig még tanulsz? S ebből következik a lényeg: hány éves voltál, mikor az adóhátralék, Zrt.-s hátralék teherként zúdult a nyakadra?
Valami nekem nem kerek, légyszi' segíts!

Más: Azt írod, hogy a NAV-tól jött egy papír, de pontosan nem emlékszel, hogy mi volt benne. Pedig az előbb azt írtad, hogy ebben a hónapban jönnek a végrehajtók, s össze is mostad valami másodfokú tárgyalással. Namármost. Akármilyen verdikt is született azon a tárgyaláson, nincs az a végrehajtó, aki neked rá két napra már előírja, hogy tegyél eleget a bejutási kísérletének....
(és most abból indultam ki, hogy az a tárgyalás az adóhátralékod miatt volt, pedig ez képtelenség, ha már kaptál is levelet tőlük...hacsak nem egy másik ügyben....de akkor sem értem, hogy miért nem írod meg egyenesen, amit akarsz, miért nekünk kell kitalálni ebből a katyvaszból...)

inyenc # 2011.10.01. 10:25

NAV-tól jött azthiszem bár mivel nemrégvlopták el a pénztárcámat s abban volt anyira pontossan nem enléjszem. Arrol szólt hogy addott napon jelenjek meg a bejelentett lakcimen s ök kijönnek 8-12 óra között s amenyiben nem jelenek meg ... (ezt a részt nemtudom mi volt de ez mindegy is mivel ott leszek.

végrehajtó1 # 2011.10.01. 10:05

Mi az a végrehajtós papir?
Ki küldte és mi van benne?

inyenc # 2011.10.01. 09:36

Az igazság az hogy még tanulok. Emiatt nincs munkám. S hogyha én még tanulok 5évig akkor ugyebár addig kereset nélkülinek mondhatom magam. S hallotam ilyet hogy van ilyenre lehetőség hogy ha addig keresetképtelen leszek akkor van némi esély arra hogy igy elévül a dolog. Esetleg a majdani fizetésem x százalékát vonják le emiatt. Egyébként a végrehajtós papirt nemrég kaptam postán.

végrehajtó1 # 2011.10.01. 09:24

De ugyhiszem egy nagy adosságá rakták a ketőt össze ha lehet ilyet.

ilyen nincs.

ius latratus # 2011.10.01. 09:00

..., ja, s persze abból indultam ki, hogy jövedelmed sincs.
De egyszer nyugdíjas is leszel...

ius latratus # 2011.10.01. 08:58

Azért picit lassítsunk! Most volt másodfok? Ha már tudod, hogy "jönnek a végrehajtók", akkor gondolom elveszítetted a pert...
(mondjuk akkor sem értem, hogy honnan az infó arról, hogy ebben a hónapban jönnek...)
Ha nincs ingatlan, ingó vagyon, akkor sok minden miatt -egyelőre - nem kell aggódnod. A szüleid nem keverednek ebbe bele.
Annyit még a végére, hogy ha édesapáddal élsz, s ott a lakcímed (tartózkodási helyed), akkor egy vérmesebb végrehajtó az ingóságokkal még próbálkozhat(na)...

Persze, nem biztos, hogy ebbe belemegy, ezt majd végrehajtó1 talán jobban tudja...

inyenc # 2011.10.01. 07:56

Jelenleg másodfoku tárgyalás után. De ugyhiszem egy nagy adosságá rakták a ketőt össze ha lehet ilyet. S e hónapban jönnek a végrehajtók a bejelentett lakcimre.

végrehajtó1 # 2011.09.30. 17:11

A zrt tartozást valószinű nem hagyják elévülni.

A tb tartozás az esedékességtől számitva 5 év után elévül alapesetben.Ha nem volt benne semmi mozgás.

A zrt-s tartozás behajtása hol tart?

inyenc # 2011.09.30. 15:21

Pénzösszeggel egy zrt-nek illetve az államnak konkrétabban társadalom biztosítás. A mértéke milliós nagyságrendü.

végrehajtó1 # 2011.09.29. 19:31

Mivel tartozol?

inyenc # 2011.09.29. 19:02

Tisztelt Válaszadó

Érdeklődni szeretnék az elévüléssel kapcsolatban. 2010-ben volt egy motorbalesetem amelyben én voltam a hibás. Az apeh küldött egy felszólítást hogy a bejelentett lakcímemen ami nem az én nevemen van s hogy ott meg kell jelennem a tartozás rendezésének ügyében. A nevemen semmiféle ingatlan, autó stb. nincs. S hogyha a következő 5 évben a nevemen semmi behajtható nem lesz akkor az elévülési dologgal élhetek-e? Avagy ha rajtam behajthatatlan mivel kereset nélküli vagyok esetleg a szülőkön behajthatják-e? Édesanyám nevén van egy lakás édesapám nevén semmi. Jelenleg édesapámmal élek. Mi várható a jövőben s mi a legrosszabb ami történhet az üggyel kapcsolatban?

moncsi001 # 2011.09.25. 18:26

Tisztelt fórum!

Az elévüléssel kapcsolatban szeretnék kérdezni.

2004 októberében elkezdtem egy tanfolyamot, amit betegségre hivatkozva januárban abbahagytam. Addig fizettem a havi tandíjat+ kifizettem a regisztrációs díjat és a tankönyveket. Le írtam levélben a egészségügyi okoknál fogva nem tudom vállalni a tanfolyamot és elküldtem az orvosi papírokat, mindezt megelőzően telefonon is bejelentettem a szándékomat, hogy nem tudom folytatni az iskolát. Egy fiatal ember telefonált, hogy megoldódik a probléma és küldjem el az orvosi papírokat. Nem válaszoltak, de attól fogva végrehajtó cég időközönként évente 2-3 alkalommal sima levélben ( nem ajánlott)felszólít a tartozásra, valamint sms-eket küld. (már nem is az én telefonomra, mert időközben túl adtam rajta)

A szerződésben az állt, hogy a tanfolyam abbahagyása esetén is ki kell fizetni az egész tandíjat.

( Megkérdeztem akkor a két agitáló fiatalembert akikkel a szerződést kötöttem, hogy mi van akkor, ha valamilyen oknál fogva nem tudnám végig csinálni a tanfolyamot, azt mondták, hogy semmi probléma.)

(Munkaképesség csökkent vagyok 40%-ban, gerinc, csípő és izületi problémám van, ebből kifolyólag, mindennaposak a fájdalmaim. Ez tart már nyolc éve, nem javulok, erre nincs orvosság, időnként be is gyulladok, ami még nehezíti a helyzetemet. Nem akarom folytatni, de sorolhatnám az egészségügyi okokat.)

A kérdésem az, hogy ennek a szerződésnek van-e elévülési ideje, és ha van mennyi?

Köszönöm szépen, elnézést a hosszú levélért

végrehajtó1 # 2011.09.23. 20:37

Én azt tenném hogy várnék.Ha majd fizetési meghagyást kapsz akkor mondj ellent.És a bíróságon ki fog derülni hogy elévült-e valamint ,hogy szabályszerü volt-e az engedményezés, stb stb...Mindent nekik kell bizonyítani nem neked.

BekeMeli # 2011.09.23. 18:25

Tisztelt végrehajtó1!
Az eddigi leveleket simán bedobta a postás a leveles ládába, de ez a legutolsó levél ajánlva jött, tehát alá kellett írnia az átvevőnek!
Ilyen esetben mire lehet számítani?Mit lehet tenni?

végrehajtó1 # 2011.09.22. 13:20

Sima leveleket kaptál?Vagy ajánlott,tértist?
Ha simát akkor valószinű elévült.