Tartozás elévülés 5 év után létezik?


hlt83 # 2010.07.19. 12:54

Kedves kbs!

Nekem nem áll feljebb, csak érdeklődök! Ha követelik, és így van, hogy egy egyenleg értesítő is felszólításnak minősül, akkor természetes, hogy ki kell egyenlítenem a számlámat!
Az ami a saram, azt becsülettel szoktam is állni!
De megjegyezném, hogy egyáltalán nem kaptam semmit a 9 év alatt, és ahogy már más jogi oldalon egy ügyvédnő mondta, az 1 millió nem követelhető, de a 400 ezret bíróságra vihetik.
Miért?
Mert egy behajtó cég vette át az én költségeimet, ami azt jelenti, hogy a cég már kifizette a tartozásomat, csak most rajtam akarja elverni a port...
Ezzel semmi probléma, mert megmondtam nekik, hogy a 400 ezret hajlandó is vagyok kifizetni, de 1 millát biztos hogy nem!

Amúgy meg megjegyezném, hogy jogilag, csak akkor minősül a felszólítás felszólításnak, ha azt ajánlott levél formájában kézbesítik ki az állandó lakhelyre legalább kétszer, attól függetlenül, hogy a személy ott lakik e vagy sem, vagy átveszi e vagy sem! Mivel ha a felszólítás ajánlott levél formájában történt meg, akkor a felszólított személy, értesítettnek minősül!

Valamint megjegyezném, hogy ugyan diplomám nincs, de 4 törvénykönyvet kívülről fújok! Maximum, ha nem vagyok valamiben biztos, akkor kérdezek, mint jelen esetben is.

Köszönöm a választ!

rena23 # 2010.07.19. 11:32

sziasztok! férjem tartozik a pannon azaz már a telenornak 75.000ft-al! a mai napon kaptam 1 levelet a creditexpress-tol " perelés elotti utolsó felszólítás" néven! mit tehetnék? hallottam olyanokról és van is ilyen rokon ismerős akit nem " zaklatnak" emiatt! köszönöm válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.19. 10:53

A kulcs a "mindeféle felszólítás nélkül". Bankról ezt nehéz elképzelni, ugyanis az egyenlegértesítő vagy a csekk megküldése is felszólításnak minősül.

A másik, hogy azért nehogy már neked álljon felljebb, amiért "elfelejettél" szerződésszerűen teljesíteni. Becsületérzés, lelkiismeret hallgat?

hlt83 # 2010.07.19. 09:13

Sziasztok!

Egy újabb kérdésem lenne.
A mai napon kaptam egy végrehajtó cégtől egy felszólítást, hogy fizessek majd 1 millió forintot, azon a jogcímen, hogy anno 2001-ben az OTP-nél felvettem 380 ezer forint személyi kölcsönt, de én azt nem fizettem vissza.
A 400 ezret még jogosnak is tartanám, de ahogy utána jártam a dolgoknak, akkor 5 vagy 5és fél év után, mindenféle felszólítás nélkül, a visszafizetés elévül!
Kérésem az lenne, hogy erősítsetek meg abban, hogy ez tényleg így van e, mert ahogy böngésztem a ptk-át, meg a fórumokat, akkor erről van szó.
Valamint, meg még én perelhetnék, hogy ilyennel zargatnak...

Köszi a segítséget előre is!

nandy # 2010.07.12. 10:28

De egyébként mindegy is, mert a 2005. augusztus, szeptember stb. hónapokban esedékes törlesztések még benne vannak az 5 évben.

nandy # 2010.07.12. 10:26

Elég hihetetlen, hogy 2005. júliusa óta a cég egyetlen levelet sem küldött.

csati # 2010.07.10. 07:43

Tisztelt Mindenki!
Elévüléssel kapcsolatban érdeklődnék,
2005 július 05.-e óta nem fizetem az autóhitelemet / sajnos negatív irányba változott az életkörülményem és így alakult / , 2007 júniusban az autót a parkolóból egy szállító kocsival elvitték minden felszólítás előrejelzés nélkül/ jogosan . Próbáltam a hitelt adó céggel felvenni a kapcsolatot levél , telefon útján de sikertelenül.
2010 július 09.-én kaptam egy levelet egy behajtócégtől ,hogy egyezzek meg velük egy részletfizetésben egy igen komoly összegről és válaszoljak július 25-ig. Öt éve semmit nem kaptam, a behajtó azt állítja már egy éve is küldött levelet, ezt sem ajánlottan küldte. A kért összegből 2 ilyen autót is vehetnék + elvitték anno azt is.
Mit tehetek???
Csati

playlife # 2010.06.23. 16:27

Tisztelt Fórumozók!
2005 májusában kaptam egy levelet az APEH-tól, hogy 2005. január 1-től Behajthatatlanság címén törölték a fenálló tartozásomat, pár hónappal később, hogy a kamatait is törölték (2003. novemberében adtam vissza egyéni vállalkozói igazolványomat). Azóta az APEH-tól semmilyen levelet nem kaptam. Azóta nics munkaviszonyom, a nevemre semmi nem került. 2006, 2007 nyarán és utoljára tavaly évvégén voltak környezettanulmányt készíteni.
A kérdésem az lenne, hogy ez a tartozás elévül e, ill. törlik e? Ha igen mikor és erről küldenek valami értesítést?
Jövő hónapban szeretnék Angliában munkát keresni.
Előre is köszönöm a választ.

végrehajtó1 # 2010.06.21. 13:42

Indygo

válasz.igen elévül, nem fog zaklatni

Indygo # 2010.06.21. 13:24

Kedves Forumozók,

A következő kérdésem lenne.

Édesapámnak vállalkozásából most már 2000 000 Ft összegű adótartozása van 2010. januárban és márrciusban volt Apeh Végrehajtás az apukám ingatalan részére.

Az alap tartozás 500 000 Ft.

A vállalkozás meg lett szüntetve.

Kérdésem az, hogy ha az apeh nem tudja eladni az ingatlan részét, amely ingatlanban a mamám és édesapám nővére is tulajdonos, akkor ez az Apeh tartozás is elévülhet 5 plussz az előzményekben olvasott 6 hónap a végrehajtás idő alatt?
Maga a tartozás körülbelül 3-4 éve áll fent. és 3 éve lett visszaadva a vállalkozása édesapámnak.

Ha elévül ez a tartozás akkor már soha többé nem fog az Apeh ezzel zaklatni?
Köszönöm a válaszokat,

Indygo

&rew # 2010.05.21. 09:43

Megjött az NHH válasza. A lényeget megpróbálom kiemelni.

"Tájékoztatjuk, ha Ön valóban nem fizette be a számlát a fizetési határidőig, a szolgáltató jogosan felszólítja Önt a tartozás kiegyenlítésére, illetve alkalmazza az ÁSZF-ben foglalt szankciókat, és a tartozás behajtása iránt jogosan intézkedik. Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény (Eht.) 143. §(2) bekezdésére kimondja, hogy az előfizetői szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el. A szolgáltató által nyújtott szolgáltatásért az előfizető díjfizetésre kötelezett még akkor is, ha például technikai okok miatt nem került kiszámlázásra az esedékes havi díj a tárgyhónapban, hanem csak utólag.
A fenti törvényi hivatkozás alapján jogosan megteheti a szolgáltató, hogy egy évre visszamenőleg számlázza ki az Ön által igénybe vett szolgáltatás díját, ezzel a vonatkozó jogszabályt nem sérti meg. Természetesen a szolgáltatónak kötelessége tájékoztatni arról, hogy milyen kifizetetlen tartozása van (pl.: melyik hónap díjával tartozik).
Amennyiben a szolgáltató egy éven belül nem küldött Önnek a tartozásról értesítést, illetve nem tett semmiféle intézkedést a tartozás behajtása érdekében, akkor az Ön tartozása egy éven túl elévült.
Javasoljuk, hogy panaszát írásban nyújtsa be a szolgáltató ügyfélszolgálatához, hivatkozva levelében leírtakra."

Erre ügye 30 napja lesz reagálni és indoklással ellátni azt - volt kábel tv szolgáltatómnak.

Meglátjuk, mi lesz...

&rew # 2010.05.20. 13:33

Nandy! Ebben igazad van. Sajnos ilyen világot élünk.
De én nem adom magam olyan könnyen! :) Addig ugyanis nem fizetek egy fityinget sem, amíg ez a törvény feketén-fehéren kimondja, hogy az esetemben fennálló "vélelmezett" tartozásom _elévült_.

Egyébként találtam egy igen hasonló esetet, ahol az NHH már határozatot is hozott. Ebben (mily' meglepő..) elmarasztalta a bejelentő magánszemély volt szolgáltatóját, valamint a tartozás törlésére szólította fel. Itt mindenki számára elérhető.

Tanulságos...

nandy # 2010.05.19. 20:57

A behajtó cégek leginkább csak fenyegetőzni szoktak.
Ezt egyébként semmilyen jogszabály nem tiltja, hiszen nem maga a követelés évül el, hanem csak a követelés bírósági úton történő behajtásához való jog.

Tehát ő jogszerűen követel. Te pedig elévülésre hivatkozva jogszerúen nem fizetsz. De attól ő még akár 20 év múlva is követelheti az összeget.

Ha pedig egyszer önként fizetsz, azt utólag már nem tudod elévülésre hivatkozva visszakérni. Erre játszanak a "behajtó" cégek.

Tovább árnyalja a képet az, hogy ha a cég bíróságra adja a követelését, akkor a bíróság nem vizsgálja automatikusan az elévülést, azaz ha az adüs nem emel kifogás, elévülésre hivatkozva, akkor akár 20 év múlva is végrehajtható (nem behajtható!) lesz.

&rew # 2010.05.18. 12:54

Egyébként mit jelent az, hogy "utána jártál a dolgoknak"? Beszéltél az NHH-val is? Vagy csak a törvényt láttad te is? Mert az számomra nem elég, ezért is kérek most egy állásfoglalást, amit majd szépen a behajtó cég orra alá dörgölhetek.

Egyébként azóta, hogy emailban megírtam a behajtó cégnek véleményemet, benne foglalva a nevezett 2003-as törvényt, érdekes módon engem sem zaklatnak. Csak közben azt sem akarom, hogy fél év múlva dupla összeggel szólítgassanak fel...

Ezért is szólítottam fel őket, hogy tájékoztassanak az ügy lezárásáról, hogy azt eltehessem. Biztos, ami biztos...

&rew # 2010.05.18. 12:48

Kedves hlt83! Köszi, de nem merem kivárni ezek után, hogy mi történik. Inkább a tettek mezejére léptem és bejelentettem az ügyet a Fogyasztóvédelemnél ill. a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál. Azt már eddig sikerült kiderítenem, hogy a Fogyasztóvédelem, mint olyan, abszolút nem tud segíteni ebben az ügyben. Max, ha a volt szolgáltatómnak írt tértis levelemre 30 napon belül nem válaszolnak. Akkor, mint békéltető testület jöhetnek szóba és járnak közre. De nem segíthetnek konkrétan abban a kérdésben, hogy milyen jogon kér tőlem számon bármit is a Fi..net 13 hónappal a szerződésem megszűnése után.

Ebben már csak a Hírközlési Hatóság tud eljárni (szerintük), mivel ők felettes szervük minden hasonló szolgáltatónak.
Ha sikerül érdemben beszélnem velük, beírom ide is, hátha segíthetek ezzel másoknak...

Üdv!

bg112 # 2010.05.17. 09:04

A közös költség mindig rendesen fizetve volt ezt bizonyítani is tudom. Ennek ellenére fizetési meghagyást kértek ellenem közös költség tartozás címen.
Ellentmondást adtam be és a tárgyalásra szóló idézésen már kábeltévé tartozás szerepel.(Azért a szövetkezet szedi mert mint utólag kiderült eleve neki kellett volna beszedni-e)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.17. 08:40

Ez így nem kerek. Ha kábeltévé előfizetéssel tartozol, akkor nem a szövetkezet írjon levelet, mert azzal nem neki tartozol, hanem a szolgáltatónak. Ha viszont a szövetkezetnek tartozol, akkor annak a jogcíme nem kábeltévé szolgáltatási díj, hanem közös költség. (Ami egyébként abból adódik, hogy a kábeltévé előfizetés - szerintem nagyon szokatlanul - része a közös költségnek.)

A közös költség iránti igény öt év alatt évülne el, de mivel rendszeresen fizetendő, ezért nem tud. Tudniillik sohasem x havi közös költséggel tartozol, hanem mindig x összeggel (amelynek az esedékessége részösszegenként eltérő). Ha fizetsz valamennyit, azt mindig a legrégebben esedékes részösszegre számolják el. Summa summárum: elévülésről csak akkor lehetne szó, ha öt évinél több közös költséggel tartoznál.

bg112 # 2010.05.17. 08:22

Tisztelt Fórumozók!

2006-ban kaptam ajánlott levélben a lakásszövetkezettől egy kimutatást, hogy 1998-2002 között kábeltévé tartozásom van. A követelt összeget senki nem szedte annak idején, mert a szövetkezet pereskedett a szolgáltatóval. Tehát soha nem kaptam se számlát, se csekket se semmit. 2004-ben megegyeztek majd jött a fent említett levél.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben 1 vagy 5 év az elévülés. ha 5 év követelheti-e tőlem a 2001 előtti összegeket?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.14. 12:00

Mindenkinek lelke rajta, de ha egyszer vakbélgyulladásom lesz, én inkább fogok az orvos véleményére adni, mint valakiére, akinek már szintén volt vakbele.

hlt83 # 2010.05.14. 11:53

nandy!

Csak megsúgom neked halkan, hogy nekem erre a fél életem ráment, és nem csak a volt feleséged, vagy párod, de még a gyermekeid is követelhetik, akár 20 év után is! Ennek az elévülési ideje 25év!
Ugy hogy igen csak lehet perkálni... vagy államilag, bírósági határozattal tiltani fogják a fizetésedből... 33%...
Akár utólag is, miután már a gyermeked ill. gyermekeid már nem tanulnak. Mert azt gondolom tudod, hogy addig kell fizetned, míg tanulnak!

hlt83 # 2010.05.14. 11:43

kbs!

Én is jobban adok több véleményre, és inkább azéra, aki már átesett ilyesmin. Szerintem érthető...

üdv :)

hlt83 # 2010.05.14. 11:41

Amúgy nem érdekes?!
mindig akkor találják meg az embert, mikor szarban vannak. Csak épp azt nem figyelik, hogy mit írtunk alá... és visszaélnek a szolgáltatásukkal!
Erre mi is lehetne egy jobb reakció, mint egy viszont per és nem anyagi kártérítés, nem követelhető és lejárt ill. elévült követelésre, egy zaklatási per nyomán. :D

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.14. 11:39

Ne zavarjon, hogy már tíz napja ugyanezt válaszoltam neki. Nyilván arra gondolsz, hogy neked jobban elhiszi. Már csak arra nem tudok rájönni, miért tenne így.

hlt83 # 2010.05.14. 11:34

Kedves &rew!

Ez miatt már ne zavartasd magad, mert utána jártam a dolgoknak, és a behajtó cég már nem követelheti a pénzt. Csak fel kell világosítanod őket, hogy elévülés miatt, nem vagy hajlandó fizetni!
Én is ezt tettem, és eddig úgy néz ki, hogy le is szálltak rólam.

üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.10. 06:35

Szerintem az is fél év alatt évül el - hiszen nem változott a jogcím. Annyi, hogy az elismerés, a részletfizetési megállapodás megszakította az elévülést.