adóbevallás


Rmach # 2008.02.19. 14:57

Sziasztok,

a következővel kapcsolatban kérnék tanácsot:
múlt évben végig munkanélküli voltam, be is regisztráltak a munkaügyi központban, segélyt viszont nem kaptam, illetve más jövedelmem sem volt.
Kérdésem: ilyen helyzetben, nulla jövedelemmel is kell majd idén adóbevallást benyújtanom? soha nem voltam még ilyen helyzetben ezért nem tudom ez hogy működik, a könyvelő segítséget viszont csak pénzért adna, ezért nagyon megköszönném, ha egy hozzáértő tudna nekem válaszolni.
Előre is köszönöm a választ!

Rexor # 2008.02.19. 15:35

Ha nem volt semmilyen más jövedelmed és álláskeresési járadékot sem kaptál, akkor nem kell bevallást benyújtanod.

ikke # 2008.02.19. 21:27

Köszönöm az eddigi segítséget, már nem tudom melyik topikban kértem.
most szeretném azt kérdezni, ha 2007-ben egy munkáltatóm volt végig, és most az M30 igazolás mellé megkaptam az igazolást a levont eb és nyjárulék összegéről, akkor a 0753 bevallásban azt is szerepeltetni kell a 10-es lapon? Vagy hol? Tavaly nem tettük.
Köszönöm a segítséget előre is.

nandy # 2008.02.19. 22:43

Szia!

A járulékokat nem kell, az csak tájékoztatás.

panita20 # 2008.02.22. 20:59

A gyerektartás és a diákhitel adózó jövedelemnek számít? Ha igen melyik sorba kell beírni.

nandy # 2008.02.22. 21:33

A diákhitel nem jövedelem, hanem hitel - ahogy a nevében is van.

A gyerektartás szintén nem jövedelem, mivel azt a gyermekre tekintettel kapod, az ő ellátásának költségeit hivatott fedezni.

panita20 # 2008.02.23. 06:14

Köszönöm a segítséget.

Anita

Eaglet # 2008.02.23. 10:39

Ügyfelem részére elkészitettük az egyéni vállalkozásával kapcsolatos bevallását és az ügyfélkapun az általa megadott felhasználói névvel és jelszóval azt továbbitottuk az Apeh részére. Az elküldés előtt ellenőriztük az ügyfél által elküldött bevallásokat, folyószámla kivonatokat és ezeket kinyomtatás, ellenőrzés után átadtuk az ügyfélnek. Düh rohaomot kapott kedves ügyvéd ismerősöm, hogy magántitkot sértettünk amikor lekértük az adófolyószámláját. Van-e, volt-e joga az adótanácsadó cégnek ehhez. Kell-e ezt a szerződésekben szabályozni ?

Dr.Attika # 2008.02.23. 11:46

Igaza van az ügyvéd kollégának. Nem véletlenül találták ki, hogy a képviselőknek önálló regisztrációjuk van és az alapján intézzék ügyfeleik ügyeit.

nandy # 2008.02.23. 14:13

Csak azt nem értem, hogy az ügyfél miért adta ki a saját jelszavát???
Ezzel gyakorlatilag hozzjárult ahhoz, hogy minden vele kapcsolatos információhoz hozzáférjetek. (Akár a betegéletúthoz is)

Eaglet # 2008.02.23. 17:22

Megbizott a könyveléssel, az adóbevallás elkészítésével és a bevallás elküldésével. Minden hozzáférést megadott.
Képviselettel senkinek nem vállaltam a könyvelését, adóbevallását, mivel az Apeh a képviselőknek szabják ki a bírságot.

nandy # 2008.02.23. 20:39

Szép kis könyvelő lehetsz... :((( Már bocs.

nandy # 2008.02.23. 20:41

A képviselő akkor kap bírságot, ha hibásan, késve ér be a bevallás. Erről viszont általában a képviselő tehet. Ezt a felelősséget akarod az ügyfélre hárítani?

Ha nem hozza az ügyfél az anyagát, akkor is beadjuk 0-ásan, vagy a rendelkezésre álló adatok alapján. Így védve vagyunk.
De én soha senkitől nem kértem a jelszavát...

Eaglet # 2008.02.23. 21:51

Aki meghatalmazással ( képviselettel ) dolgozik ha jogos ha nem jogos az apeh bírságot ő kapja.
Az adótanácsadók egyrésze nem vállalta el a meghatalmazással történő képviseletet, ezek közé tartozom én is. A user nevet az ügyfél megadja és hozzájárul, hogy saját jelszómmal használjam az ügyfélkaput. Ha ehhez nem járul hozzá akkor saját maga küldi az Apeh részére az általam és kollégáim által elkészített adatokat.
A kérdésemben szereplő ügyvéd megkért, hogy a saját gépemről küldjem el az Ő user nevével és átadott kódjával a bevallásait, majd megbizott a teljes könyveléssel. Folyószámla lekérése és a beküldött bizonylatok helyes könyvelésének ellenőrzése nélkül nem tudnánk a munkánkat pontosan végezni szerintünk.
A probléma most az, hogy kiderült nagyon sok a tartozása és emiatt már számunkra is világos, hogy kétéves elmaradt könyvelési díj hátralékát sohasem fogja részünkre kifizetni. Mivel ezt megtudtuk, emiatt szólt, hogy magántitkot sértettünk. Egyébként nem voltunk rá kiváncsiak, de minden ügyfélnek kinyomtatjuk és átadjuk a folyószámlakivonatot és minden beérkező iratot, nyomtatványt.

nandy # 2008.02.23. 21:58

Aki meghatalmazással ( képviselettel ) dolgozik ha jogos ha nem jogos az apeh bírságot ő kapja.

Ez amolyan városi legenda, vagy tényleg megtörtént már?

A törvény főszabály szerint a kötelezettség címzettjére telepíti a felelősséget. Eszerint, ha az adózó állandó, bejelentett meghatalmazottja, megbízottja követ el valamilyen mulasztást az őt terhelő, bejelentett kötelezettségekkel kapcsolatosan, a bírságot az adóhatóság vele szemben szabja ki. A törvény a képviselők felelősségét megalapozó, általános felelősségi szabálya szerint a képviselő csak az általa elkövetett jogsértések miatt vonható felelősségre. Ebből következően - miután pl. a könyvviteli szolgáltatást végzők az adózó által átadott adatok, iratok, számlák, bizonylatok felhasználásával dolgoznak - nem felelnek és nem is felelhetnek a helytelen adatok, illetőleg az adózó által elkövetett jogsértésekből eredő hiányosságok, hibák miatt. Így ha a képviselő egy adott adókötelezettséget (pl. bevallást) az adózó által rendelkezésre bocsátott bizonylatok alapján teljesített, és utóbb az adóhatóság feltárja, hogy például a bizonylatok nem valós gazdasági eseményekre vonatkoznak, vagy olyan hibában szenvednek, amelyért egyértelműen az adózó felel, illetőleg a képviselő úgy járt el, ahogyan az tőle elvárható, a szankciót nem a képviselővel, hanem a jogsértést elkövető adózóval szemben kell kiszabni.

http://www.onadozo.hu/hirek/?…

nandy # 2008.02.23. 22:11

Art. 7.§
(3) Amennyiben az adózó a képviselet ellátására állandó meghatalmazást vagy megbízást ad, és ezt az adóhatóságnak bejelenti, a bejelentett kötelezettségekkel kapcsolatban a meghatalmazás, megbízás időtartama alatt a meghatalmazott, megbízott által elkövetett jogsértés miatt megállapított mulasztási bírság - a számviteli, könyvviteli szolgáltatásra vagy adótanácsadásra jogosult gazdasági társaság, illetőleg egyéb szervezet alkalmazottja, tagja, valamint a képviseleti jogosultságát igazoló nagykorú alkalmazottja kivételével - a képviselőt terheli.(...)

(4) Mentesül a mulasztási bírság alól az adózó állandó meghatalmazottja vagy megbízottja, ha bizonyítja, hogy a bevallás, adatszolgáltatás tartalma az ő érdekkörén kívül eső okból hibás vagy hiányos, illetve a bevallási késedelem az ő érdekkörén kívül eső okra vezethető vissza.

Eaglet # 2008.02.23. 22:20

Két évvel ezelőtt az induláskor ilyen döntés született és még a legvitatkozósabb ügyfél is elfogadta érdekes módon.
Tehát a usernév adott és a jelszó minden esetben a sajátom ill. közösen is használjuk az ügyféllel.
De ha saját magam alá regisztrálom a kuncsaftot akkor is le tudom kérni az adófolyószámláját aminek figyelése szerintem feladatunkat képezi vagy nem ?
Most akkor minden kuncsaftot regisztráljak magam alá, akkor járok el helyesen :

Dr.Attika # 2008.02.23. 22:37

El kellene dönteni, hogy teljeskörűen kívánjátok az ügyfelet képviselni, vagy csak ilyen ....módon. Ha teljeskörűen kívánjátok, akkor olyan megbízási szerződést kellene kötni és megfelelően eljárni.

nandy # 2008.02.23. 23:44

Szerintem még a legvitatkozósabb ügyfél sem fogta fel, mivel jár az, ha a saját jelszavát kiadja...

Abban igazad van, ha regisztrálod saját magad képviselőként akkor is látod a folyószámláját :) De nem látod pl. a betegéletútját...

nandy # 2008.02.23. 23:54

Most akkor minden kuncsaftot regisztráljak magam alá, akkor járok el helyesen

IGEN

nandy # 2008.02.23. 23:58

hogy kiderült nagyon sok a tartozása és emiatt már számunkra is világos, hogy kétéves elmaradt könyvelési díj hátralékát sohasem fogja részünkre kifizetni

Ezt amúgy a könyvelésből is ki lehet deríteni. Havonta könyvelitek a kötelezettséget, ezzel szemben bankszámláról a kiegyenlítést, szóval folyószámla nélkül is látszik :)

Eaglet # 2008.02.24. 09:25

A betegéletutat nem is tudom hol lehet megnézni, meg nem is igazán érdekelt.
Teljeskörü könyvelést vállalunk tokkal-vonóval, de arra nem gondoltunk, hogy ügyvéd sem fog fizetni..
Időközben is látjuk a tartozást, de hogy katasztrófális a tartozás azt csak az adófolyószámlából vettük észre.
A titoksértést szerintem nem követtük el, mivel a könyveléssel, bevalláskészítéssel megbízott és vállalta hogy fizetni is fog.

nandy # 2008.02.24. 10:19

Nem kerültetek volna ilyen helyzetbe, ha nem az ügyfél jelszavát használjátok a belépéshez. :)
Ha hivatalosan (07180-as nyomtatványon) meghatalmazást ad a képviseletre, akkor utólag egyáltalán nem kötözködhetne, amiért láttátok a folyószámláját.

De mivel ti kértétek, hogy adja meg a jelszavát, mondhatja, hogy félrevezettétek, nem tájékoztattátok megfelelően.

Bár azt nem tudom, igazából mi a jelentősége jelen esetben a megbízásnak, hisz mindneképp látjátok a folyószámlát.
De talán tisztább helyzet lett volna...

Azt tudni kellene neki is, hogy a könyvelő egy bizalmi állás, sok üzleti titok tudora... Tehát üzleti titok megsértésére nem hivatkozhat, de a személyét érintő magántitok megsértésére esetleg.

anhelita # 2008.02.24. 11:19

Sziasztok!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy idén vettem lakást, és már kaptam papírt az illeték kifizetéséről. Részletfizetést kértem, amiről még nem kaptam értesítést, de küldtek egy papírt, amin feltüntetik, hogy az adófolyószámlámon rajta van az illeték összege. Az adóbevallásban van lehetőségem adójóváírás igénylésére. Azt olvastam, hogy ez esetben ki kell tölteni a 0753-12-es lapot is. Most ide be kell írnom az illeték teljes összegét és akkor nem kapom vissza az adójóváírást, hanem az illeték összegéből levonják? Azért lenne fontos, mert mi van, ha nem kapok részletfizetést és befizettetik velem az illetéket mielőtt az adójóváírást visszautalnák? Vagy előtte az APEH megnézi az adófolyószámlát?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.24. 13:29

Az adóhatóság hivatalból nem vezetheti át egyik adónemen mutatkozó túlfizetést a másik adónemem fennálló tartozásra.