önkéntes nyp befizetés utáni adóvisszatérítés


Zseszty # 2019.09.15. 08:55

Tisztelt Tagok!

A véleményüket, segítségüket szeretném kérni. Idei évben adótartozás miatt nem utalták ki részemre az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetéseim után járó 20%-os adó visszatérítést. Kaptam egy értesítést, hogy ha befizetem az adót akkor 30 napon belül kiutalják.
Az adót nem kellett befizetnem, mivel azt méltányossági kérelmem alapján elengedték.
Telefonon azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem is fogják kiutalni a visszatérítést, mivel az adót nem befizettem, hanem elengedték és az Szja tv. 44/A. § (2) és 44/B. § 82) úgy szól, hogy akkor utalják ki ha nincs 1000 ft-ot meghaladó tartozás és az adót befizette. Szerintük ennek a 2 feltételnek egyszerre kell teljesülnie.
Véleményem szerint ez téves jogértelmezés részükről, mert nekem így már nincs megfizetendő adóm, így a mondat második része nem vonatkozik rám. Ha nem lett volna alapból sem befizetendő adóm, akkor sem vonatkozna rám, mivel akkor sem lenne mit befizessek!

Mit gondolnak a helyzetemről?
Szerintem ez már a kákán is csomót eset....

Sherlock # 2018.08.22. 14:32

Igen, a visszatérítésről a pénztártagnak kell rendelkeznie, a pénztári tagság pedig nem örökölhető. Sajnos.

hovirag76 # 2018.08.14. 12:35

Jó napot!

A segítségüket szeretném kérni. Férjem 2018. februárban meghalt. Az örökösök mi vagyunk két kiskorú gyermekemmel. A NAV elkészítette az adóbevallását 2017 évre. Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetései után járó adóvisszatérítést a NAV állásfoglalása alapján nem kaphatjuk meg, mert már nem él, így nem jogosult igénybe venni.Kérdésem az lenne, hogy ez valóban így van?

Köszönettel.