Adóköteles tevékenység adószám nélkül


sportfogado # 2019.01.12. 16:46

Üdv!

Régebben bevettek egy sportfogadásokkal foglalkozó weboldalba, ahol belementem abba, hogy a barátnőm számlájára jöjjön a pénz, amely után nem adózott senki és számlát sem adtunk erről. Ennek mindjárt 1 éve, mert tavaly februárban a tulaj becsapott és ki is dobott, de ez még nem is a lényeges dolog, csak azért írtam le, mert talán még kapcsolódhat a lényeghez.

A lényeg az, hogy én ezután létrehoztam magamnak egy weboldalt, kb. tavaly márciusban. Kb. júniustól kértem a tippekért (sportfogadási tippek) cserébe pénzt. Ezek a pénzek ugyanúgy a barátnőm számlájára mentek. Ő ebben nem volt benne semennyire, csak a számláját használtam, mert az ő kártyája volt mindig nálunk. Fontos, hogy becsapni senkit sem akartam. Fel is van tüntetve, hogy a tippek csak tájékoztató jellegűek, nincs biztos szisztéma és hasonló dolgok. Ráadásul még táblázat is van és százalékos arány is, szóval nem ígértem biztos tippeket, még csak biztos nyereséget sem.

Kiszámoltam, havonta átlagosan 70.000Ft jött, azaz maximum 500-600.000Ft lett ebből 7-8 hónap alatt. Az előző weboldalból is kb. ugyanennyi jött be (a számlájára) 5-6 hónap alatt, de ennek már 1 éve.

Kaptam egy levelet, hogy bár a rendőrségen (ha jól értelmeztem) nem tudtak feljelenteni, de a NAV-nál tettek bejelentést a számlatulajdonos ellen. A levélíró szerint börtönt fogunk kapni ezért, mert bűnszervezetnek számít és jobban teszem, ha keresek ügyvédet, mert ez nem egy fenyegetés, csak tanács, mert a lépéseket már megtette. Érdekes, hogy maga a levélíró nem fizetett be (ha jól tudom), csak mások nevében beszél. Vállalta a nevét és a települést, ahol él, utánanéztem és azt láttam, hogy neki is van ilyen weboldal, szóval konkurens, mellesleg semmilyen cég nincs neki feltüntetve. Gondoltam már arra is, hogy csak el akarnak taposni... Csak azt nem értem akkor, hogy hogyan szerezte meg a számlaszámot, vagy aki megadta neki, az miért nem nálam panaszkodott ahelyett, hogy csak összefogtak úgy... Na ez a része mindegy is.

Szóval a lényeg:
Durván 16 hónap alatt a számlára befizettek a tagok összesen úgy 1.000.000-1.500.000Ft közötti összeget. A szóban forgó weboldal, amiért jelentve lettem, az 7-8 hónap alatt 500-600.000Ft-ot termelt kb., nagyon maximum 700.000Ft-ot, de szinte biztos, hogy ennyit nem. Kiszámítva a jelenlegi weboldal, amely miatt elvileg jelentettek, az havi átlagban 70.000Ft-ot hozott. Szóval hirtelen jó pénznek tűnhet ez, de igazából egy közmunkás keresetét sem értem el, unalmamban csináltam inkább az egészet.

A kérdéseim a következők lennének:
Mire számíthatok én (weboldal tulaj) és a számlatulajdonos? Tényleg lehet-e ebből börtön? Ha pénzbüntetés, akkor kb. mennyi? Ebből nekem nem lett pénzem, nincs vagyonom, fogalmam sincs, hogy hogyan fizetnék ki több százezreket vagy milliókat.

És egy kis külön dolog, ami még érdekelne. A számlatulajdonos pont most nyitott egy céget, maximum 1 hetes. Amit azzal csinálni fog, az teljesen legális dolog, most fog belekezdeni. Sajnálnám, ha miattam ebből lenne neki probléma, mert engedte használni a számláját. Ha a NAV eljárást indít ellene, mint magánszemély, akkor a cégének ebből lehet problémája? Vagy az ha teljesen tiszta akkor működhet, attól függetlenül, hogy a tulaj ellen vizsgálódik a NAV, esetleg meg is bünteti?

A válaszokat előre is köszönöm! Sokat segítene már valami értelmes válasz, mert gyakorin össze-vissza írnak, itt látom, azért vannak hozzáértők. Jó lenne kicsit megnyugodni is.

Ha rossz helyre írtam, akkor legyenek szívesek csak átrakni más témába, vagy valami ilyesmi, mert sok idő volt összeszedni ebben az állapotban a gondolataimat. Nem vagyok én gyilkos, vagy komoly bűnöző, még csak milliókat sem csaltam el, mégis rettegnem, idegeskednem kell.