Könyvelő segítségét kérném


drbjozsef # 2019.05.20. 18:44

Egyébként ha cégnek fizetsz valamit a kiadásért, és kapsz tőlük számlát, akkor az levonható. Ha az több, mint a bérleti díj 10%-a, érdemes tételese választani, és aszerint adózni. De ezt egy ilyen cég tudhatná...

drbjozsef # 2019.05.20. 18:37

Rezsi után nyilván nem kell adót fizetni, az bevétel amikor odaadja a lakó (ha a te neveden vannak a mérőórák), és kiadás, amikor kifizeted a szolgáltatóknak.

Tavalyra még nyilván kell ezt tartani mindkét oldalon (bevétel, kiadás), idén már a rezsi költségeket nem kell nyilvántartani, csak a tényleges plusz kiadásokat (a bérleti díj bevétel mellett).

drbjozsef # 2019.05.20. 18:36

operations,

Öt évre visszamenőleg módosíthatod a bevallásokat.

Be kell adni egy önellenőrzést.

Ha van ügyfélkapud, akár neten is lehet.

Az adózás azért nem annyira egyszerű, de ha volt költséged (karbantartás, bútor, berendezések, etc), akkor a bérleti díjból azt levonod, és a különbözet 15%-át befizeted adóba, ilyenkor a tételes költségelszámolást választod. VAGY ha nem volt költséged (vagy legalábbis nincs számlád), akkor választhatod a 10%-os költségátalányt, vagyis a bérleti díjak 90%-ának a 15%-át fizeted be adóban.

Egyébként negyedévenként kell fizetned adóelőleget mindig a következő negyedév első hónapjának 12. napjáig. Emelett nyilvántartást vezetni a bevételekről, kiadásokról, és bizonylatot adni a lakónak a bérleti díj átvételéről.

De ha ezt cég adja ki helyetted, miért nem intézik ezeket?

operations # 2019.05.20. 16:48

Tisztelt Hozzáértő!

Lakásomat ingatlankezelő cég segítségével bérbe adtam 2018. Júliustól. A napokban derült ki, hogy a NAV bejelentést nem intézték. SZJA bevallásomat módosíthatom, illetve 30 napig kérhetek saját magam ellen önellenőrzést? A bérleti díj+ rezsi 10%-át kell befizetnem?

Választ előre is köszönöm.


Operations