Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Adatlopás - kártérítés

drbjozsef #   2020.01.17. 12:37

zita74,

Mobiltelefonodban sem adtad meg sehol a kártyád adatait?

https://index.hu/…ros_appokat/

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.01.17. 09:41

Az csakis bankkártyás fizetés esetén megoldható tudtommal. Velem az OTP nagyon korrektül járt el.

Pontosabban : csak a "CNP" kártyás fizetéseknél, ahol Card Not Present, vagyis a kártya nincs jelen. Ez jellemzően az online fizetés interneten keresztül, de más is lehet.

Viszont a hagyományos bankkártyás fizetés (boltban, postán, bkk automatánál, teszkóban, etc), ahol a kártya ott van és lehúzzák, arra ez nem vonatkozik.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.01.17. 09:39

kérdésfeltevő1,

Szerintem nincs ilyen konkrét törvény. A "chargeback" eljárás egy lehetőség a bank részéről, hogy kártyás online fizetésnél a számlatulajdonos megreklamálja a számlája megterhelését. Maga az eljárás simán a Ptk. alapján a bank és a bankkal szerződőtt partner (akinek engedte a kártyás fizetést, neked az eladód) közötti jogvita.

Ha a bank elutasítja a kérelmed (mert megvizsgálta a kérdést, nyilatkoztatta a partnert, és nem talált olyan szabálytalanságot, ami miatt a szerződésük szerin visszaterhelhetné rá az összeget), akkor ott a lehetőséged polgári perben követelni az összeget.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2020.01.17. 09:39

kérdésfeltevő1

Az csakis bankkártyás fizetés esetén megoldható tudtommal. Velem az OTP nagyon korrektül járt el.

kérdésfeltevő1 # e-mail 2020.01.17. 09:26

A chargeback eljárásról, illetve a kártérítés feltételeiről jogszabályt tud esetleg linkelni valaki? Köszönöm!
Nem zita74 az egyetlen ilyen károsult, szóval együttérzek vele. Csak velem igen lekezelően bántak az O...ben-ne is reméljem, hogy visszakapom a pénzt stb..Szóval ha elutasítanak, én azonnal elhozom a család összes számláját tőlük, s van néhány...De előtte minden lehetséges lépést kiaknáznék. Köszönöm!

drbjozsef #   2020.01.16. 18:14

zita74,

Menj be a bankba, és indíts el egy chargeback eljárást. Ott tudni fogják, mi a menete, milyen feltételei vannak.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2020.01.16. 15:19

zita74

Megkerdezhetem, hogy hogyan adtàk vissza a pènzt?

Én a számlám lenyúlását első körben egyből az OTP felé jeleztem. Utána kezdtem el nézegetni, hogy honnan érkezett a vásárlással kapcsolatos bankkártya tranzakció kezdeményezése, ekkor jöttem rá, hogy az ebay-en vásároltam korábban és ott volt regisztrálva a kártyám paypal rendszerben, ezt használta ki valaki. Nem csak engem húzott le egyébként és ki is hajították.

De a lényeg, hogy a paypal felé is jeleztem a jogosulatlan vásárlást, aztán egyszer csak azt tapasztaltam, hogy visszakerült a pénz a számlámra. Eltelt egy hét, egyszer csak még egyszer jött a lóvé, majd az egyiket vissza levonták. Kiderült, hogy először az OTP előlegezte meg, mert ő is jogosulatlannak minősítette, majd miután a PayPal is kifizette a jelzésem alapján, az OTP egy mozdulattal visszavette a megelőlegezett pénzt.

Egy biztos, a bankoddal sürgősen vedd fel a kapcsolatot élőben, mert anélkül nem fog menni.

De olvastam terminàlra szerelt adatolvasòròl is.

Abban az esetben nem is kapod meg a pénzed az automatából. Bőven elég volt, ha a kártyád paypass-os volt és egy erre alkalmas szerkezettel simán leolvashatták a kártyád adatait, ha a táskádhoz-tárcádhoz kellő közelségbe kerültek. :-O Azonban szerintem valaki pontosan tudta a kártyaadataidat. Ha rendőrségi feljelentést teszel, akkor előbb-utóbb akár IP cím lenyomozása alapján az is kiderül, hogy erre a rendszeres bankkártyás fizetésre hol regisztráltak, mert ez gyakorlatilag informatikai bűncselekmény lehetett.
De azért nagyon mérget ne vegyél rá, hogy sikerrel járnak. :-(

zita74 # e-mail 2020.01.16. 12:11

Attòl tartok, màs is hozzàfèrhetett a kàrtyàmhoz-kollègista vagyok. De olvastam terminàlra szerelt adatolvasòròl is.
Persze ahogy kiderült, azonnal letiltattam a kàrtyàt. Megkerdezhetem, hogy hogyan adtàk vissza a pènzt?
Köszönöm!

zita74 # e-mail 2020.01.16. 12:07

Igen, màr tudom, hogy figyelmesebbnek kellett volna lennem...tudom, nem mentsèg, de JUNIOR szàmla, s nem is igazàn hasznàltam, ugyanakkor volt rajta mozgàs, mert jött ösztöndìj rà, voltak vàltozò levonàsaim, viszont SMSt csak a ràutalàsròl kaptam, levonàsròl nem.

Szomorú örökös #   2020.01.16. 06:54

zita74

Egy éve regisztrálták valamilyen emailcím mellé a bankkártyámat. Ugyanis havidíj-jelleggel azóta érkezik "vásárlás kártyával" megnevezéssel terhelés. Sajnos most vettem csak észre.

Egy év után csak most? Hatalmas felelőtlenség! :-O
Én két éve egyből itthonról letiltottam a kártyámat, amikor jött 24 db sms a vásárlásokról, igaz nekem csak 25 ezernyi tűnt el, amit később vissza is kaptam. De hamar rájöttem, hogy honnan is jött a „támadás”, egyből tudtam, hogy kihez forduljak, amit meg is tettem (PayPal).

Akkor a rendőrségen én is megtettem a feljelentést, bakker el is ment vele 4 órám értelmetlenül. De egy biztos, csakis úgy tudhatták meg a bankkártyád adatait, hogy azt valahol másik oldalon megadtad, másként nem. A bank ilyet nem ad ki senkinek. Szóval a saját házad tájékán nézz szét, hogy egy évvel ezelőtt vajon honnan is tudhatták meg a kártyaadataidat. Az viszont tuti, hogy sok-sok időd el fog menni vele és nem kevés pénz lesz az új kártya.

Azonban ha jótanácsot elfogadsz, akkor váltasz olyan csomagra, amiben van web-bankkártya. Azon ugyanis nálam csak akkor van lóvé, ha fizetni akarok vele - a két számla közti átutalás ingyenes ugyebár. Egyéb esetekben üres a számla mögötte.

zita74 # e-mail 2020.01.15. 22:33

Kedves Fórumozók!
Meggyőződésem, hogy adatlopás áldozata lettem. Egy éve regisztrálták valamilyen emailcím mellé a bankkártyámat. Ugyanis havidíj-jelleggel azóta érkezik "vásárlás kártyával" megnevezéssel terhelés. Sajnos most vettem csak észre. A bankba bementem, a kártyát még otthonról a netbankon letiltottam, majd a bankfiókban meg is szüntettem.
Bemegyek a rendőrségre is feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen.
Bármilyen (banki vagy rendőrségi) vizsgálatba beleegyezem, mert biztos vagyok benne, hogy én nem adtam meg a kártyám adatait semmilyen oldalon.Ráadásul angol nyelvű oldal, én pedig nem tudok angolul.
Milyen jogi háttérre hivatkozhatok kártérítés reményében?
Köszönöm!