Gyermekek utáni adó kedvezmény


csanyijoci # 2020.02.13. 15:20

Tisztelt Hölgyek Urak

Ha anyuka használta ki a Kettő gyermek utáni adókedvezményt, de külföldre megy gyermekekkel szeptembertől .. igényelhetem én ?
Távozás csak ideiglenes .

drbjozsef # 2020.02.13. 17:47

csanyijoci,

Egy gyerek után egyidőben csak egy szülő veheti igénybe a családi kedvezményt az adóelőlegnél, a szülők döntik el melyikük, erről nyilatkozni kell, ez akár év közben is benyújtható, vagy úgy igénybevehetik közösen is, ha arról nyilatkoznak, milyen összegben osztják meg egymás között. De ezt a másik szülőnek is alá kell írnia, hogy tudomásul veszi, hogy a másik kéri (részben vagy egészen).

De ha senki sem kéri az adóelőlegben, akkor bármelyik szülő érvényesítheti a kedvezményt az adott év után, az adóbevallásban utólag, szintén közös döntés alapján bármelyikük (értelemszerűen csak egyikük, vagy közösen megoszthatják).

"Adóelőleg-nyilatkozat a 2020. évi családi kedvezmény (és járulékkedvezmény) érvényesítéséről" a nyomtatvány neve, amit ki kell töltenetek, az útmutatója szerint. Ha eddig a párod kapta, és most Te akarod, akkor mindkettőtöknek egyet-egyet ki kell tölteni és leadni a saját munkahelyén.