Banki hitel visszalépés


rebel # 2020.06.15. 09:56

Tisztel Fórum!

A következő helyzet alakult ki ebben kérném a véleményüket.

Négy testvér megvásárolja az ingatlant a szülőktől úgy, hogy az egyik testvér és a felesége az adósok a másik három testvér pedig csak zálogkötelezettek. Ezt a bank elfogadta és megtörtént a szerződéskötés és a közjegyzői okirat elkészítése és aláírása. A következő napokban várták a folyósítást amikor jött a telefon, hogy nem tudnak folyósítani, mert a rendszer kockázatosnak ítéli az ügyletet. Csak úgy lehet megoldani a folyósítást ha a három testvért és ezáltal az egyiküknek a férjét bevonják adóstársnak. Az lenne a kérdés, hogy ilyet megtehet a bank és visszatarthatja a fizetést egy aláírt szerződés után erre hivatkozva?

Köszönöm előre is

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.15. 10:49

Attól függ, mi van abban a szerződésben.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.15. 10:50

Jut eszembe... (A vázolt tényállás ebben is bizonytalan.) Milyen szerződésről is beszélsz; és mit foglaltak közokiratba?

rebel # 2020.06.15. 11:16

Köszönöm a választ. A szerződés az lakáshitel kölcsön és jelzálogszerződés és ez lett közokiratba foglalva.

gerbera317 # 2020.06.15. 13:57

Tehát átvilágítottak, kielemeztek, pozitívan elbíráltak, szerződést kötöttek veled, és a végén az ENTER fölött mégis megremegett valakinek az ujja? A szerződés szerint mik a folyósítás feltételei? Csak mert amiket mondasz, az nem a folyósítás, hanem a szerződéskötés feltétele. Az pedig már megtörtént.

rebel # 2020.06.15. 14:39

Ez pontosan így történt. Megvolt minden kockázatelemzés, átvilágítás stb viszont maga az aláírás elhúzodott 2 hónapot, mert az egyik zálogkötelezett külföldön tartózkodik és nem tudott hazajönni aláírni a szerződést.

Miután aláírásra került a szerződés, közokiratba lett foglalva, földhivatali bejegyzés megtörtént utána 2 napra rá az utalásnál visszadobta a bank rendszere az utalást miszerint megváltozott a kockázata a szerződésnek és több adóst kell bevonni ezt állítja a fiokvezető - itt tart jelenleg a dolog.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.15. 15:19

Keressetek egy ügyvédet.
(Halkan jegyzem meg, hogy a mostani gyakorlat szerint sem a kölcsönszerződést, sem a jelzálogszerződést nem szokták közokiratba foglalni. Amit közokiratba foglalnak az egy egyoldalú kötelezettségvállalás. Kell-e mondanom, hogy az a bankot semmire nem kötelezi. Nem kevered te az ingatlan adásvételi szerződést a banki kölcsönszerződéssel?)