Öröklődik a Lakásbiztositás?


drbjozsef # 2020.07.03. 11:58

Bathos,

Talán meg fog lepni, de az öröklés azt jelenti, hogy az örökös az elhunyt jogutódja lesz.

Igen, megöröklöd a vagyonát, a tartozásait, és bizonyos szerződéseit is. Nem kell aláírnod semmit, elfogadtad a hagyatékot.

Lakásbiztosításnál be kell jelenteni a halálesetet, és megszüntetni vagy átírni a saját nevedre a biztosítást. Mindkettőt elmulasztottad, ha jól értem. De tovább fizetted, ezzel fenntartottad a biztosítást. Ha ezt tetted, akkor a halálesetkori megszüntetés már nem érvényes, marad az ÁSZF szerinti felmondás, ami általában évente egyszer, fordulónapkor tehető. Ezt is elmulasztottad, simán nem fizetted. Ez is hiba volt.

Feltehetőleg jogszerűen követelik a tartozást, és ha elévülni nem hagyják, akár végre is hajthatják rajtad.

Ha ügyintézel a biztosítónál, kérjél mindenről igazolást, aláírt papírt. A szó elszáll...

Ha már egy kft-nek ki van adva a tartozás, azt a Generali már nem is igen tudja olyan egyszerűen leállítani. Valszeg az ügyintéző sem volt a helyzet magaslatán.

A "feltételeztem" kezdetű mondatokat meg hagyjuk is. Az ügyintézés nem hit vagy remény alapn működik.

Bathos # 2020.06.26. 23:14

Tisztelt Fórum, Jogértők, az alábbi (szerintem abszurd) helyzetre szeretnék jogi felvilágositást:

Édespám 2010 -ben kötött egy lakás és vagyonbiztositást a Generalinál. Sajnos 2016 októberében elveszitettem Őt. Anno felhivtam az ügyfélszolgálatot, hogy mi a teendőm, a hölgy annyit mondott, hogy a nevemre vehetem a biztositást ha akarom a halotti bizonyitvány bemutatásával, semmi egyebet vagy határidőt nem emlitett. Akkor én igen rossz idegállapotban voltam és nem akartam apám biztositását a nevemre venni, elutaztam három évre külföldre, és a lakásban amit örököltem apámtól (a felét, mert a másik felét már korábban örököltem anyámtól) egy barátom lakott ingyen, azzal a megállapodással, hogy minden csekket fizet. Ő igy is tett. 2019 februártól hazaköltöztem és láttam, hogy apám biztositása mindvégig fizetve volt. Én ezt a továbbiakban nem fizettem, érkezett is egy értesités a biztositótól, hogy dijfizetés elmaradása miatt a szerződés megszűnik juni. 29-i hatállyal. Ezt tudomásul vettem.

Ezután egy 2020.03.26-i keltezésű levél érkezett egy bizonyos Foldana kft.-től 7598-Ft tartozásról "türelmi időszak dija" jogcimen édesapám nevére. Nem sokkal ezután egy ügyvédi levél ugyan erről az összegről.

A COVID-19 vészhelyzet elmúlásával 2020.06.19-én bementem a Generali ügyfélszolgálatára és előadtam az eddigieket. Ott az úr azt mondta, hogy a lakásbiztositás "öröklődik". Nekem ez nagyon furcsa, hiszen én nem irtam velük alá semmilyen szerződést, sőt azt sem tudom, mi volt abban a szerződésben amit apám irt alá. Mihez kéne tartanom magam? Nekem ez sántit. Minden esetre odaadtam a halotti bizonyitványt és a hagyatéki végzést. Majd azt mondta, hogy leállitják a behajtást (a foldana kftset). Azt is mondta, hogy sajos az apám halála óta befizetett összeget nem tudja visszaadni mert 2019 juniusáig fizetve volt a biztositás. Nem kért személyit, semmit nem irtam alá. Feltételeztem, hogy az ügyfelük halotti anyakönyvi kivonatának bemutatásával megszűnt a szerződés is. Ezzel távoztam.

Ezek után pár nappal kaptam egy újabb számlát 2020.06.22. keltel ÉDESAPÁM nevére 57.951Ft biztositási dijról 2019.05.01-2020.07.31 tartó időszakra vonatkozóan! Nonszensz!

Akkor most mi van??? Nem értették meg, hogy egy halottól akarnak pénzt??? Nem szűnt meg a szerződés az egyik fél halálával??? Ha nem fizetek akkor apám hamvait a biróságra viszik??? Nem értem. Vagy ha van még szerződés akkor kinek adták volna a pénzt, ha lett volna káresemény? Egy elhunytnak? Miért nem annak örülnek, hogy még kaptak pénzt apám halála után is?
Egyáltalán kell nekem ezzel a továbbiakban foglalkoznom? Hogyan tudnám elérni, hogy mostmár békén hagyjanak, meg ne próbáljanak engem kopasztani tovább?