Magánszemélyek közti kölcsön elengedése, adó


Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.16. 16:59

Van az úgy, hogy az ember nagy igyekezetében bonyodalmat csinál ott, ahol amúgy nincs.

lewho # 2020.12.16. 10:10

Azért lehet fontos, h hogyan alakult úgy, hogy más számláján landolt az összeg, mert pl. ha csak a haverod számlaszámát adtad meg, hogy a téged illető hófehér, tökre leadózott összeget oda utalják, mert a te számlád ippeg vh alatt állt, vagy a vagyonmegosztás során bekéri a bíró a kivonatot, és rögtön ugrik a fele, akkor nem kell semmi faxni, simán, minden bohóckodás nélkül átutalja a haver a pízt a számládra. Nincs adó, és főleg nem kell holmi fiktív szerződésekbe bonyolódni. De remélem legalább 8 számjegyű az összeg, és nem 150e ft miatt lesznek álmatlan éjszakáid.

(Nem hobbim mások feljelentgetése, még írógépem sincs, és névtelen fórumon pláne senki sem kér tőled személyes adatot)

Scorpion82 # 2020.12.16. 09:16

Ha jogi végzettségű vagy, szerintem tudod, pontosan mikor valósul meg fedezetelvonás és azt is, hogy kb. kimagyarázhatatlan. És nyilván ilyen esetet nem feszegetnék itt, ennyire hülye nem vagyok.
Ha itt most leirnám neked az illető nevét, elérhetőségeit, stb és te feljelentést tennél, a legsúlyosabb következmény az lenne, hogy az illetőre a nav kiszabna némi szja-t.
Azt meg, hogy miért "pártolom" a dolgát, nem írom le mert vagy elhiszed vagy nem, de jól teszi.

wers # 2020.12.16. 08:59

Néha nehéz eldönteni, hogy valaki nagy gondjában panaszkodik vagy dicsekszik :O

Szerintem is kp rendezzétek el.

drbjozsef # 2020.12.16. 08:58

Scorpion82,

Ha nincs semmilyen ügyeskedés a háttérben, és minden további nélkül igazolható, hogy az a bizonyos pénzösszeg X-et illeti , nem pedig Y-t (akinek a bankszámláján van), akkor nincs ezzel semmi gond, simán tovább kell neki utalni.

Hozzátartozók között ez nem is ritka. Egyáltalán nem kell hogy valakinek bankszámlája legyen, mehet az máséra is, csak esetleges kérdés esetén igazolni kell tudni a pénz eredetét és hogy kit illet meg.

Ha az a pénz X-é, akkor nem kell semmit trükközni.

lewho # 2020.12.16. 08:50

Ha már zsiványkodni akarnék, nem sajnálnam kifizetni a pénzfelvétel díját, cashben felmarnám, oszt' szevasz. No problem, nincs nyoma, h hozzád került....

(Ha a zsé két sporttáskába férne csak bele, akkor nem ingyenes fórumon kérj tanácsot)

" ami úgy alakult, hogy nem az illetőnél van, hanem más bankszámláján" .... hmmmmm, ezt kifejthetnéd:) fedezetelvonás vagy egyéb simlisség szaga van

Scorpion82 # 2020.12.16. 08:09

Konkrétan arról van szó, hogy van egy teljesen leadózott, törvényes összeg, ami úgy alakult, hogy nem az illetőnél van, hanem más bankszámláján, és papiron nincs hozzá köze az illetőnek. Az összegnek teljesen törvényes forrása is van. Akinél az összeg van, át is szeretné adni, köztük nincs vita. Csak az illető nem örülne, ha lehúznák róla az szja-t meg az eho-t....
Ezért gondolt arra, hogy "kölcsönveszi" az összeget, és a másik fél vagy "elengedi" vagy nem csinálnak semnit hagyják "lejárni" a szerződést. A viszony olyan, hogy a "köécsön nyújtó" ezt sosem fogja érvényesíteni.

lewho # 2020.12.16. 07:36

:)

"szívességi kölcsön" elengedése nem adómentes. Valóban van olyan eset, hogy az elengedett tartozás után nem kell fizetni semmit/nem minősül bevételnek, de ez nem az az eset.

Ha vagyonosodási vizsgálat indult, akkor abban az ellenőrzés alá vont hivatkozhat arra, hogy azért tudott 30 milkás autót venni, mert a spannja a kamatmentesen nyújtott kölcsön egészét elengedte....Ezt igazolni is kell tudni.. De ebben a szent szúrásban kibukik, hogy nem vallotta be jövedelemként, és úgy jár, mint az egyszeri menyasszony a nászéjszakán, mindegy milyen ruha van rajta.Ha meg nem akarja, akkor nem vallja be, de kell az neki, hogy becslés alapján állapítsák meg a jövedelmét?

(de nem igazán indulnak mostanság tömegével vagyonosodási vizsgálatok)

Ha pl. feljelent a volt feleséged, akkor is mondhatod, h a kölcsönt nem engedte el a barátod, hanem 2080.01.01-ig kell visszafizetned. Bár érdekes lehet, h a barátodnak honnan volt 30 milkája....

Kurz und gut, én nem aggódnék, persze pénzmosásra ez a módszer alkalmatlan.

Scorpion82 # 2020.12.16. 07:24

Rossz helyre ment a topic eleve, szóval gondoltam, újra felteszem kicsit bővebben, mert az szja tv. adómentesnek sorolja bizonyos esetekben a tartozáselengedést. Ergo, nem nagyon segitett, hogy valaki bemásolta az szja tv egy részét, egy másik valaki pedig leirta, hogy a "kölcsönt vissza kell fizetni".
Lehet nem volt a kérdésem sem teljesen egyértelmű, természetesen az eelengedés eseteire és a lehetséges nav cselekményekre vonatkozott volna eredetileg is.
Gondolom ha utalt összegről van szó, és ott van a közleményben, hogy KÖLCSÖN, akkor sem rohan a számlavezető bank a navhoz, hogy hú, nézzék meg, elengedték e ezt a kölcsönt...
Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2020.12.16. 07:15

Úgy érzed, hogy a "szívességi kölcsön" c. topikban kapott válaszok nem felelnek meg, és addig kérdezel, amíg valaki mást nem mond?

Természetesen ami nem jut a NAV tudomására, azzal nem (tud) foglalkozik.

Ennyi erővel egyszerűbb "ajándék"-nak nevezni azt a kölcsönt - ez után ugye illetéket kellene fizetni, de ha ez sem jut a NAV tudomására, mert a haverod kezébe nyomsz párszázezret/milliót a pince sötét magányában, akkor ezzel sem fog tud tudni mit kezdeni.

Vagyonosodási vizsgálat? Talán ha milliárdokról van szó, esetleg...

Scorpion82 # 2020.12.16. 07:06

Tisztelt Szakértők,

ha egy magánszemély szívességi kölcsönt ad egy másik magánszemélynek (kamatmentesen) és később ezt a tartozást elengedi, a NAV jelentkezhet adóztatni az elengedett követelésrész alapján? Ha igen, hogy ellenőrzi, hogy egy be nem vallott kölcsön (a kölcsön ugye adómentes,leszámitva a kamatnyereséget , ha van, tehát nem kell bevallani) el lett-e engedve, ha az elengedés tényét senki sem vallja be?
Ráadásul magánszemélyek még írásba foglalás nélkül is adhatnak kölcsönt egymásnak.
Előfordulhat ilyenkor, hogy vagyonosodási vizsgálatot indít a nav ha nagyobb összegről van szó és mondjuk egymásnak számlára utalták, tehát nyoma van?
Hogy bizonyítja ilyenkor, hogy elengedés történt, ha egyik fél sem vallja be?
Köszönöm a választ előre is.