Fizetési moratórium


oligaliga # 2021.06.10. 05:24

Tegnap jelent meg a 317/2021. (VI.9.) korm. rendelet, amiben szeptember 30-ig hosszabbították meg a moratóriumot.

drbjozsef # 2021.06.08. 06:35

Június 30 helyett lesz augusztus 31, szerintem rendelet még nincs. Legalábbis nem találom, egy hete csak tervekről írt a sajtó. Még van idő.

Bori Bori # 2021.06.08. 05:55

A 2021. augusztus végéig meghosszabbított fizetési moratóriumról van már valamilyen megjelent jogszabály?

Szomorú örökös # 2020.12.30. 04:07

Pasuzu

a bank a moratórium ideje alatt esedékessé vált törlesztőrészletek tőkerésze után ügyleti kamatot számít fel, amiről korábban semmilyen formában nem tájékoztatták.

Nem-e? Erről szólt minden média, hogy lehet élni a fizetési moratórium intézményével - az persze mindenkinek saját döntése, hogy él-e vele - de mindegyik bank ezt nyilván nem ingyen fogja nézni tétlenül. Tuti, hogy téged is tájékoztattak, csak nem foglalkoztál vele, átsiklottál felette. Special az én autóm vételárát hitelező bank ezt a tájékoztatást küldte ki számomra, ami után eszemben se volt halasztani:

Javasoljuk, hogy amennyiben – a körülmények megfontolt számbavétele alapján – módja van rá, úgy szerződését az eredeti szerződésben rögzített ütemezés szerint törlessze, elkerülve ezzel a szerződéses futamidő jelentős kitolódását, és az abból fakadó esetleges többlet kamatterheket.

Amennyiben Ön él a moratórium lehetőségével, a moratórium időszaka alatt a fennálló teljes tőketartozásra ügyleti kamat kerül felszámolásra, melynek összegét a moratórium lejárta után a törlesztőrészletekben kell megfizetni. Mivel a jogszabály értelmében a törlesztőrészletek nem emelkedhetnek a szerződésben foglaltakhoz képest, ezért a szerződés lejárata nem pusztán a moratórium időszakával tolódik ki, hanem a moratórium alatt felhalmozódott ügyleti kamat és esetleges díjak kifizetésére fordított hónapokkal is.

Ergo a fizetési moratórium nem azt jelenti, hogy az adott időszakban esedékes törlesztő részleteket nem kell kifizetni, hanem azt, hogy csak halasztható a fizetés (de nem kötelező). És hát szerintem ennek a jogkövetkezményét mindenki saját maga vállalja a halasztással.

Szomorú örökös # 2020.12.30. 04:03

gerbera317

A leírásod szerint te már a legelső törlesztőrészlet megfizetését is elmulasztottad, hurrá-hurrá alapon. De rá voltál szorulva arra, hogy ne törlessz? Vagy kényszerítettek rá? Vagy mégis hogyan gondoltad?

Szerintem senki nem kényszerítette rá. Ott volt a levélben egy tájékoztató, ő pedig szentírásként vette. :-O

gerbera317 # 2020.12.29. 20:19

esedékessé vált törlesztőrészletek tőkerésze után ügyleti kamatot számít fel, amiről korábban semmilyen formában nem tájékoztattak
Miért is kellett volna? Ezt tartalmazza a kölcsönszerződés. A törlesztési moratórium csak a törlesztés elmulasztásának következményeinek (felmondás, késedelmi kamat) érvényesítését tiltja, de a szerződés szerinti kondíciókon nem változtat.
A leírásod szerint te már a legelső törlesztőrészlet megfizetését is elmulasztottad, hurrá-hurrá alapon. De rá voltál szorulva arra, hogy ne törlessz? Vagy kényszerítettek rá? Vagy mégis hogyan gondoltad?

Pasuzu # 2020.12.29. 10:30

Tisztelt Szakértők!
2020. március 2-án ítunk alá jelzáloghitelt, ami az első törlesztés előtt a moratórium hatálya lá került.
2020. áprilisban a bank arról tájékoztatott, előtörlesztés esetén az egész előtörlesztett összeg a tőketartozásba kerül beszámításra.
2020. decemberben előtörlesztést kértünk, ekkor azt a tájékoztatást adta a bank, hogy az előtörleszteni kívánt összegből először a moratórium ideje alatt esedékessé vált törlesztőrészletek (tőke és kamat) kerül kiegyenlítésre kötelezően és a fennmaradó összeg kerül beszámításra a tőkébe, arra hivatkozva, hogy kötelesek vagyunk elsődlegesen a moratórium ideje alatt esedékes törlesztőrészleteket megfizetni.
Az előtörlesztés díját arra az összegre is felszámolták, amit tájékoztatásuk szerint mindenképpen kötelesek vagyunk elsődlegesen megfizetni, akár előtörlesztünk, akár nem.
Legfőbb problémám azonban, hogy az előtörlesztést követő félretájékoztatások miatt tett panaszom megválaszolásakor derült ki, hogy a bank a moratórium ideje alatt esedékessé vált törlesztőrészletek tőkerésze után ügyleti kamatot számít fel, amiről korábban semmilyen formában nem tájékoztatták.
Kérdésem, jogos-e az ügyleti kamat felszámítási a moratóium igénybevétele miatt, illetve jogos-e, hogy előtörlesztés esetén kötelezően megfizettetik a moratórium alatt esedékessé vált tőke+kamat tartozást úgy, hogy előtörlesztési díjat számítanak fel utána.