Nyugdíjas nyugta


aalbert # 2021.02.19. 19:10

(1)
Van-e akadálya annak, hogy

  • (özvegyi) nyugdíj mellett,
  • (7-es) adószámmal,
  • egyéb tevékenységet (magántanítás) végezzek
  • magánszemélyként, magánszemélyek részére?

Nem veszik el a nyugdíjat?
Milyen adókat, járulékokat kell fizetni a SzJA-n kívül?

(2)
Megoldható-e úgy, hogy csak a legegyszerűbb egysoros (papír) nyugtát kelljen adni?

(3)
Előre kijelenthetem-e, egy ügyfél részére, hogy csak nyugtát tudok adni, számlát nem.
Ha szükséges lett volna, akkor nincs szolgáltatás. Sorry.

(4)
Online pénztárgép kötelező volna? (Még viccnek is rossz.)

(5)
Nem világos milyen - engem érintő - számlával összefüggő regisztáció lenne újabban esedékes?
Valaki meg tudja mondani, hogy pontosan mi a vonatkozó törvény, rendelet, stb. száma?

(6)
Lehetséges a regisztrációt akkorra halasztani, amikor első esetben kellene számlát adnom?


Nyugdíjas nyugta?

Szomorú örökös # 2021.02.20. 03:14

aalbert

Megoldható-e úgy, hogy csak a legegyszerűbb egysoros (papír) nyugtát kelljen adni?...Előre kijelenthetem-e, egy ügyfél részére, hogy csak nyugtát tudok adni, számlát nem.
Ha szükséges lett volna, akkor nincs szolgáltatás.

Kb. az első ilyennél megy a bejelentés a NAV felé és akár azonnal lehúzhatod a rollót, sőt még jó eséllyel bírságot is kapsz.

Lehetséges a regisztrációt akkorra halasztani, amikor első esetben kellene számlát adnom?

Addig viszont nyugtaadási lehetőséged nincs, mert nyugtát is csakis adószámra adnak a boltban.
Ha nem jelent fel senki érte, akkor simán csinálhatod úgy is, de túl nagy a rizikó-faktor.

aalbert # 2021.02.21. 12:28

Félreértés.

Van adószámom, mindig adok nyugtát, de az a kérdés, hogy ezzel teljesen kiiktathatom-e a számlaadást?
Előre közlöm, hogy csak nyugtát tudok adni, ha számla, vagy mindkettő kellene, akkor jónapot.

Ha elég volna csak nyugtát adni, akkor is kell regisztrálni az "Online Számla rendszerben"?


Nyugdíjas nyugta?

Lyonee # 2021.02.21. 16:02

Ha házhoz mész, akkor háztartási munkának számít, és nem kell adózni utána. Persze, ennek megvannak a feltételei. Hogy elég-e a nyugta, azt kérdezd meg egy könyvelői fórumon. Itt laikusok is válaszolnak, mint ahogy én is az vagyok.
https://piacesprofit.hu/…-adokoteles/
A cím megtévesztő, olvasd végig a cikket!

Szomorú örökös # 2021.02.21. 18:13

aalbert

az a kérdés, hogy ezzel teljesen kiiktathatom-e a számlaadást? Előre közlöm, hogy csak nyugtát tudok adni, ha számla, vagy mindkettő kellene, akkor jónapot.

1. kérdés: 2021. január 4. után állíthatok-e ki kézi nyugtát, vagy minden esetben kötelező számlát kiállítanom?

A nyugtaadás lehetősége - a feltételek fennállása esetén - pontosan adott. A nyugta kibocsátásának szabályai a 2021. január 4-től nem változtak, aki eddig jogosult volt kézi nyugta kiadására, a továbbiakban is állíthat ki ilyen nyugtát. A kézi nyugtáról nem teljesíthető számlaadat- szolgáltatás.

Attól, hogy nyugtát állítasz ki, még attól adóköteles jövedelem, adót kell fizetni utána és bevallást kell teljesítened róla, ráadásul ha nem vagy vállalkozó, hanem csak adószámos magánszemély, akkor a költségelszámolásod is eléggé korlátozott lehetőségekkel bír. De valóban erre, hogy te csakis nyugtát akarsz kiállítani, inkább egy adó-fórumon kaphatnál választ, ez itt Jogi Fórum.

Ha elég volna csak nyugtát adni, akkor is kell regisztrálni az "Online Számla rendszerben"?

Erre viszont már itt a konkrét válasz:

2. kérdés: Kötelező regisztrálnom az Online Számla rendszerbe, ha mindenkinek nyugtát bocsátok ki?

Ez esetben nem kötelező a regisztráció. A kézi nyugta adattartalmáról nem kell és nem is lehet adatot szolgáltatni. Az online pénztárgéppel előállított nyugtáról tudni kell egy pénztárgép szolgáltató adatot. A regisztráció az Online Számla rendszerbe azoknak az áfaalanyoknak kötelező, akik számlaadat-szolgáltatási aláírásával eső számlát állítanak ki. Regisztrálni az első ilyen számla kiállítását megelőzően kell. Ha az áfaalany egyáltalán nem bocsát ki ki számlát, nem kell regisztrálnia az Online Számla rendszerbe.

Tehát nem kell! Viszont ennek az a hátulütője, hogy ha az illető utólag az órát követően mégis csak számlát szeretne kérni és te nem tudsz adni, akkor nem kizárt, hogy azt az órát ingyen tartottad neki, mert nem fogja kifizetni. És az ellen túl sokat nem tehetsz majd, mert bizonyítanod kell, hogy megtörtént a szolgáltatás, ami viszont nem egyszerű szerintem.

aalbert # 2021.02.22. 18:30

Köszönöm a tartalmas válaszokat.

Nem fordulhat elő, hogy "utólag ... mégis csak számlát szeretne kérni", mert
- mint említettem - a szolgáltatás megkezdése előtt tisztázzuk, kér e számlát?
Ha igen, akkor eleve nem lesz szolgáltatás. Diáknyelven szólva, felejtős a dolog.

A NAV sem mondhatja, hogy szolgáltatásért kapott pénzre a vevő nem kapott számlát.


Nyugdíjas nyugta?

Szomorú örökös # 2021.02.22. 19:19

aalbert

Alapvetően nem igazán értelek. Kb. azt érzem, hogy te ezt az online számlázós történetet szeretnéd valahogy megúszni, semmi mást. Pedig amennyire én viszolyogtam tőle vállalkozóként, ma már annyira meg is szerettem. Szóval ha valaki számlát kér, nem gond, mert akkor ő azt kap és kész. Akár nyugtát, akár számlát állítasz ki neki, mindkettő bevallásköteles, tehát adózni kell utána.

Viszont ha valaki egyszer ezért bejelentést tesz a NAV-nál ezért, amire készülsz - megteheti a hoppon maradt ügyfél - akkor egészen biztosan be fognak rendelni magyarázkodni. Ugyanis olyan nincs szerintem, hogy én csakis nyugtát adok, számlát nem akarok kiállítani igény esetén se semmiképp. Ha neked ez megéri, akkor csak csináld!

Rexor # 2021.02.23. 15:55

"Ha házhoz mész, akkor háztartási munkának számít, és nem kell adózni utána.": elnézést, de ez nagyon nem így van. A háztartási munka fogalma meg van határozva, csak a felsorolt tevékenységek minősülnek annak, a magántanítás pont nem tartozik ebbe a körbe.

Az adózással kapcsolatban: számtalan módszer van rá, a legegyszerűbb a KATA, de nem biztos hogy ez éri meg. Számla/nyugta: nyugtát csak és kizárólag készpénz átvétele esetén van lehetőség, de ha a megrendelőd számlát kér kötelességed azt adni, tehát én regisztrálnék egy online számlázó programban, vagy a NAV ingyenes programjába. Egyébként nagyon egyszerű a számlaadás.

A kérdéseid alapján viszont erőteljesen javaslom, hogy lépj kapcsolatba egy könyvelővel.

Lyonee # 2021.02.23. 16:04

Mi minősül háztartási munkának?

A háztartási munka fogalma alatt azonban csupán a jogszabályban felsorolt tevékenységeket lehet érteni, így a foglalkoztató magánszemély és családjának mindennapi életét támogató munkák kizárólag a következők lehetnek:

takarítás,
főzés,
mosás,
vasalás,
gyermekfelügyelet,
házi tanítás,
otthoni gondozás és ápolás,
házvezetés, kertgondozás.

Lyonee # 2021.02.23. 16:35

Az adótanácsadó iroda nagyon leegyszerűsítette a felsorolást.
Pontosabban:
gyermekek felügyelete, házi tanítása

aalbert # 2021.02.23. 21:33

Miért baj, ha előre megérdezem az illetőt, óhajt-e számlát?
Ha nem óhajt, akkor nem lesz szolgáltatás, nem lesz pénzmozgás. Nem vagyok köteles akárkivel foglalkozni, ugyanúgy nem, mintha pl. kígyóbűvölő órát kérnének.

Milyen jogszabály sérül?


Nyugdíjas nyugta?

Szomorú örökös # 2021.02.24. 04:24

aalbert

Miért baj, ha előre megérdezem az illetőt, óhajt-e számlát?

Mint már írtam, kockázatot vállalsz vele, hogy ha valaki az óra után meggondolja magát és mégis inkább számlát szeretne kérni, akkor ha nem adsz neki, akkor nem fog téged kifizetni - és ezt teljesen jogosan teszi, ha nem teljesíted a kérését - ezzel elbukod azt a pénzt. Egyébként cáfolom, hogy rengeteg macera lenne vele. Főleg ha olyan programot választasz, amely pl. mobilalkalmazással is elérhető - pl. Bizxpert - mert akkor akár még számítógép se nagyon kell hozzá, hogy megírj alkalmanként egy-egy számlát. A programot egyszer kell jól beállítani, utána már minden működik. Ha az ügyfél adatai (pl. adószám is, ami ha van, akkor kötelező feltüntetni) pontosan fel vannak töltve a rendszerbe, akkor kb. egy perc vele kiállítani a számlát és nyomtatni is magadnak kell csak - azt viszont muszáj, mivel csakis papír alapon tárolhatod jelenleg - mert az illetőnek elektronikus úton emailben küldöd el. Az adóhatóság felé a program automatikusan küldi a számla kérdéses adatait. Persze célszerű néha ránézni, hogy ezt meg is tette-e, mert ha valami galiba van, akkor azt a program jelezni fogja.

Szomorú örökös # 2021.02.24. 07:21

Van, aki egyéni vállalkozóként már napi szinten használ online számlázó programot és tudja, hogy sok gond nincs vele, hiszen az elején jól beállította, felvitte a partnereit, rendszeresen használt termékeit, sőt kifejezetten megszabadult egy-két olyan felesleges körtől (pl. számlát elvinni az ügyfélnek - közös képviselő - a munka elvégzése után), amivel korábban rengeteg idő ment el ahelyett, hogy dolgozhatott volna ezen idő alatt.

És hát van, aki laikusként kívülről ugatja az egészet, hatalmas macerát lát benne, de bölcs tanácsokat aztán végképp tud osztogatni vele kapcsolatban. Bár valljuk be, fogalma sincs az egészről úgy, ahogy van. :-D

Szomorú örökös # 2021.02.24. 07:32

olyan ember kért tanácsot akinek ez gond

Viszont másokat akar tanítani úgy, hogy nehézséget okoz neki egy számla kitöltése! Hát gratulálok! Kérdés, hogy mire is akar bárkit tanítani? Mindenkinek joga van egy szolgáltatótól számlát kérni, ha szüksége van rá és ő ezt nem tagadhatja meg tőle, eddig max. egyedül te látsz benne jogilag erre lehetőséget. Vagy ha mégis megteszi, akkor előbb-utóbb nem lesz ügyfele, mert híre megy ennek.