Posta tértivevény


Dolby # 2021.09.17. 06:54

Kedves fórumozók,

Érdeklődnék, hogy most, hogy a posta lassan kivezeti a tértivevényt a rendszeréből, illetve elektronikus tértivevényre áll át, így szükség van-e továbbra is a hivatalos levelekre érkező válaszokat (pl. fmh ellentmondás) tértivevényes módon feladni, vagy elég az ajánlott forma is ahhoz, hogy tudja az ember bizonyítani a levele átvételét. A posta elvileg ugyanúgy regisztrálja a kézbesítés idejét, ill. hogy ki vette át, stb, csak nincs róla papír. A Posta app-ban is érkezik róla értesítés, ha átvették az ajánlott levelet.

A kérdésem az lenne, hogy tudom-e bizonyítani ezekkel, ha a másik fél állítja, hogy nem kapta meg, vagy mindenképpen továbbra is ragaszkodni kell a tértivevényhez? (a postán előszeretettel győzködik az embert, hogy már nem kell semmihez a tértivevény és már a hivatalos leveleket is elég ajánlva feladni.)

Köszönettel,

  • Levente
oligaliga # 2021.09.17. 10:24

Félreértés van. A tértivevény nem szűnik meg, csak elektronikus lesz. Az ugyanolyan hiteles, mint a papíralapú.

A hivatalos leveleket eddig is elég volt ajánlva feladni a hatóság részére, de én személy szerint minden fontos levelet tértivevénnyel adok fel.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.17. 10:41

Ha csak a kézbesítés ténye a fontos, akkor elég ajánlottan. Ha a kézbesítés dátuma (iiletve az átvevő személye) is fontos - mert például határidő fűződik hozzá, akkor elengedhetetlen a tértivevény.

(Csak érdekességképpen: a posta elektronikus rendszere még nem tökéletes. Van olyan tértivevényem, amelyen a kézbesítés időpontja egy nappal korábbi a feladásnál. Lehet, hogy Martie bedolgozik nekik a szabad idejében.)

drbjozsef # 2021.09.17. 12:01

A kérdésem az lenne, hogy tudom-e bizonyítani ezekkel, ha a másik fél állítja, hogy nem kapta meg, vagy mindenképpen továbbra is ragaszkodni kell a tértivevényhez?

Igen, nyilván, hiszen az ajánlottal a feladás tényét tudod csak bizonyítani, az átvételét nem. Az továbbra is az (elektronikus) tértivevény lesz.

drbjozsef # 2021.09.17. 12:13

(1,21 század gigawatt??? amúgy Marty) :D

Dolby # 2021.09.17. 14:10

Kösznöm!

Tehát az ajánlott levélnél az átvétel dátuma és az átvevő neve nincs regisztrálva, ha jól értem? És ezekre egyébként szükségem van? Például, ha van 15 napom válaszolni, akkor ott számít az átvétel dátuma is? Nem csak a feladás dátuma?

Dolby # 2021.09.17. 14:38

... nem mintha a feladás dátumáról tudnék bármit mutatni az ajánlott levél esetében.. de gondolom ha bizonyítanom kell, hogy feladtam határidőn belül, akkor ki lehet állíttatni a postán egy igazolást, amin rajta van, hogy valóban fel lett adva pontosan ekkor, és igen, átvette valaki valamikor.
Vagy nem adnak ilyet ki kérésre? Vagy hiába is adnának, mert a bíróság amúgy se fogadná el?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.18. 10:57

Már hogyne tudnál. Feladójegyzéket állítanak ki neked.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.18. 10:58

amúgy Marty) :D
Ja, ő. Meg a Doki. :D

drbjozsef # 2021.09.18. 11:10

Tehát az ajánlott levélnél az átvétel dátuma és az átvevő neve nincs regisztrálva, ha jól értem?

Hogyne lenne ráírva. Sose töltöttél még ki ajánlott szelvényt? Név, cím, dátum rajta van. Ezekkel tudod igazolni, hogy kinek, mikor küldtél el valamit. De hozzád nem megy vissza az átvételről semmi, tehát azt, hogy megkapta a címzett, te nem tudod igazolni.
A tértivevényt átvételkor aláírja az átvevő, és ez visszamegy hozzád. Ez az, amivel később azt IS tudod bizonyítani, hogy az illető ténylegesen át is vette a küldeményedet.

És ezekre egyébként szükségem van?
Hát azt honnan tudjuk mi mire van szükséged?
Ha azt akarod bizonyítani, hogy feladtad, ahhoz elég az ajánlott. Ha azt, hogy a címzett át is vette azt, akkor tértivevény kell.

Dolby # 2021.09.23. 08:33

"Ha azt akarod bizonyítani, hogy feladtad, ahhoz elég az ajánlott. Ha azt, hogy a címzett át is vette azt, akkor tértivevény kell."

Az fmh-knál 15 napon belül kell ellentmondást benyújtani. Akkor ehhez elegendő az ajánlott forma, mert nem azt kell bizonyítani, hogy átvették-e, hanem azt, hogy 15 napon belül te feladtad-e. Jó az értelmezésem?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.23. 12:14

Igen. De a tértivevény azért megnyugtatóbb. Nem kerül sokkal többe.

Dolby # 2021.09.23. 12:27

Rendben, köszönöm.