Adócsalás


Majordomus # 2022.04.28. 06:46

Élhetsz az önellenőrzés lehetőségével is.
De a legokosabb az amit Osztap javasolt. Sürgősen keress egy profi adótanácsadót aki káryas a nemzetközi adózásban is.

Szomorú örökös # 2022.04.28. 03:17

csakegykerdes

úgy voltam vele nem egy nagy összeg ez és csak ez az egy ügyfél volt szóval nem gondoltam volna, hogy gond lesz

Még simán lehet azért. Ennél kisebb összegekért is büntettek már Magyarországon. Mi több, a tapasztalat szerint egy kicsivel hamarabb megbuksz, mint a nagyobb összegekkel...jelenleg ez a trend. Én megfogadnám a helyedben osztap tanácsát.

na hát ilyen baromságot többet biztos nem csinálok.

Jó ötlet! De még jobb, ha bejelentkezel egyéni vállalkozónak és úgy folytatod tovább legálisan - ha még nem késtél el vele.

csakegykerdes # 2022.04.27. 22:14

Akkor lehet nem is próbálták meg visszaigényelni (a külföldi cég miatt talán), mert az a helyzet, hogy nem adóztam az már tavaly is fent állt (amikor tavaly beadták ezeket a mindenféle bevallásokat) tehát ha jól értem, noha tavaly még élt a cég, de nem adóztam, akkor ha visszaigényelték volna az már tavaly kibukott volna??
Megmondom őszintén úgy voltam vele nem egy nagy összeg ez és csak ez az egy ügyfél volt szóval nem gondoltam volna, hogy gond lesz ... na hát ilyen baromságot többet biztos nem csinálok.
Ha neadjisten mégis kibukik minden szerintetek mire számíthatok? Pénzbüntetés, felfüggesztett, böri ?(bár ahhoz talán kicsi ez az összeg). Büntetlen előéletű vagyok.

osztap # 2022.04.27. 21:50

csakegykerdes,

Az áfa miatt azért nem elhanyagolható esélye van annak, hogy kibukhat a dolog. A NAV honlapján vannak tájékozatók az áfáról, érdemes első körben megnézned, különösen azt, hogy aszerint mi a teljesítés helye és melyik fél az adófizetésre kötelezett. Az alapján be tudod lőni, hogy van-e adóhiány. Akkor van igazán nagy gond, ha Te nem fizetted be az adót, a partnered meg visszaigényelte.
https://nav.gov.hu/…inf_fuz/2022

Ha kibukik, a partnerednek lesz egy olyan problémája is, hogy kevesebb társasági adót fizetett, mint amennyit kellett volna. A fiktív számlákat nem lehetne beállítani költségként, ezért az adóalapja kisebb a szabályosnál.

Tőled pedig meg fogják kérdezni azt is, hogy hol vallottad be az adódat (társasági adó amíg a cég létezett, SZJA és járulékok utána), hat évre visszamenőleg. Itt az az érdekes, hogy főszabály szerint a cég ott fizet taót, ahol a központi irányítás helye van, hiába van Mauritius-alsón bejegyezve.

Fogadnod kéne egy adótanácsadót (de legalább egy nemzetközi adózásban jártas könyvelőt), akivel végig tudod nézni a dolgot. Elég sok részletszabály van, amin komoly összegek múlnak, szóval nem biztos, hogy elég erről a fórumról tájékozódni.

A jövőre nézve, ha Magyarországon élsz, jelentkezz be legalább egyéni vállalkozónak.

Majordomus # 2022.04.27. 18:43

A cégek a bevételeik után adóznak és teljesítenek adóbevallást,nem a kiadásaikról.
Emiatt szerintem nem kell aggódnod.
.
Mint magánszemély -céged ugye már nincs- valld be a jövedelmet és fizesd meg az adót.
.
Akkor nagyobb baj már nem lesz.
A fiktiv számlázásból akkor lesz gond ha lebuksz.
.

csakegykerdes # 2022.04.27. 18:28

Kedves mindenki,

Fiktív számla kiállítással kapcsolatban kérdeznék.
Két éve dolgozom együtt egy céggel mint szabadúszó grafikus.
Egy külföldi cégem van (vagyis hát mint kiderült csak volt) arról számláztam nekik.
Ez a cég egyébként 3 évig létezett, de mivel nem adóztam és semmiféle papírt nem nyújtottam be, így felszámolták.
Én viszont ezt elég sokáig nem tudtam, (igen tudom, hogy hülye vagyok de ezt most engedjük el) így ezek szerint
1,5 éve én fiktív számlákat állítgatok ki a partneremnek. Nyilván több munkát már nem vállalok el innentől, de a baj már igencsak megtörtént.
Egyébként csak az adóalanyi mivoltom a fiktív, magát a munkát tényleg elvégzem, ezt nyilván bizonyítani is tudom.

Az összes pénz amit kifizettek nekem ezalatt az idő alatt 2,6 millió forint a másfél év alatt.
Most fogják ugye beadni az adóbevallást, ahol a NAV nyilván észreveszi hogy ez a külföldi cég már nem létezik, mi bajom lesz ebből? És mit tudok tenni azért, hogy a partneremnek ne legyen baja ebből? Mivel én se tudtam így nyilván ők sem, hogy fiktív számlákat fogadnak be.

Szomorú örökös # 2021.10.10. 04:40

Drszedlak

Egyáltalán nem akarom bejelenteni.....Egyèbként kertészkedést,illetve lomtakarítàst vállal, de nem adózik.

Akkor meg miért is zavar? Közöd nem sok van hozzá, hogy ő az ügyeskedés után adózik vagy nem. Ez csakis rá és a NAV-ra tartozik, másra nem. Nekem ez a privát véleményem. Az már viszont büntetőjogi kategória, ha ezek után „adócsalóként” nevezed, kezeled mások előtt.

Drszedlak # 2021.10.09. 21:26

Egyáltalán nem akarom bejelenteni,nem ezért kerdeztem. Egyèbként kertészkedést,illetve lomtakarítàst vállal, de nem adózik.

Szomorú örökös # 2021.10.09. 19:30

Drszedlak

Semmilyen bejelentett munkahelye nincs már 10 ève.

Ez sajnos nem bűn, mert van, akinek szimplán nincs lehetősége dolgozni, mivel nem talál munkát. Szóval ha valakinek nincs állandó munkahelye, attól még nem biztos, hogy szélhámos.

Nem adózik . Ez nem adócsalás? Nem kellene valamit jelezenie az adóbevalláskor a Nav-nak? Az adóhatósàgnak ez nem furcsa?

Ha megfizeti azt a napi összeget, amit megkövetelnek tőle a TB ellátottság miatt és ugyebár egészségügyi szolgáltatási járuléknak nevezik - azt viszont muszáj neki fizetni - akkor egyáltalán semmi nem lehet furcsa az adóhatóság felé. Ha te viszont úgy gondolod, hogy jó lelkű besúgó állampolgárként ezt jelzed a hatóságnak, akkor ne csodálkozz, ha visszafelé sül el az a fegyver és esetleg téged vesznek majd a végén górcső alá.

gerbera317 # 2021.10.09. 17:31

Az, hogy valaki nem adótik, nem adócsalás. Adócsalás az, ha valaki nem, vagy csak részben vallja be a jövedelmét, és aszerint adózik.

Drszedlak # 2021.10.08. 16:19

Kedves Fórum!
Van egy ismerősöm anno régen együtt kezdtük az egyetemet.
Semmilyen bejelentett munkahelye nincs már 10 ève.(itt lakik a szomszéd utcában)
Nem adózik . Ez nem adócsalás? Nem kellene valamit jelezenie az adóbevalláskor a Nav-nak? Az adóhatósàgnak ez nem furcsa?