ingatlan eladás után fizetendő adó


babaxrozsa # 2007.04.17. 12:37

Sziasztok!

Ha eladtam az ingatlant, mennyi időn belül kell másikat venni, hogy ne fizessek adót.Köszi a segítséget.


Baba

Snypie # 2007.03.28. 13:15

És az mit jelent, h 15 év után 100% a számított összeg? Érdemes kivárni azt az időszakot?

Rexor # 2007.03.28. 11:29

Abban az esetben tudod a fizetendő adódat csökkenteni, ha az az alapterület bővítésével jár édesanyád házában (pl. új lakószoba építése). EZ független attól, hogy megveszed a lakrészt vagy sem.

Snypie # 2007.03.28. 10:59

Kedves Fórumlakók!

A segítségeteket szeretném kérni! A történet a következő:
Édesanyám vett nekem 1992-ben egy lakást az önkormányzattól. Õ a haszonélvező, de nem fizetek neki semmit se. A lakás több éve üresen áll. Szeretnénk eladni ezt a lakást. Én jelenleg édesanyámmal élek egy másik kerületben. Itt két lakásrész található. Az egyik részébe szeretnék majd költözni és felújítani a másik eladott lakás árából. Pl. tetőtér, fürdőszoba. Továbbá az egész házat (édesanyám házrésze is) fel szeretnénk újítani. Ilyen esetben meg kell fizetni a másik lakás után az adót? Vagy esetleg jobban járnánk, ha én megvenném édesanyámtól azt a házrészt? És akkor tulajdonképpen ugyanabból a pénzböl menne a felújítás:)

CsipiOlgi # 2007.03.12. 11:47

Kedves Hozzáértők!

Tudna nekem valaki segíteni, elrontottam az adóbevallásomat...
Szerettem volna minnél hamarabb hozzájutni az apeh-tól visszaigényelhető pénzemhez, ezért már februárban elküldtem a bevallást. Teljesen megfeledkeztem azonban arról, hogy 2006-ban eladtam a lakásomat (10,5M-ért) és ezt is szerepeltetnem kellett volna. A pénzt építkezésbe fektettük, lakhatási engedélyünk május végére várható. Most mit csináljak? Nyújtsak be önellenörzést (egyáltalán be lehet már ilyenkor???), és egyben egy adófizetési halasztási kérelmet?
Nyilván szeretném elkerülni azt, hogy az adót be kelljen fizetnem, majd vissza kelljen igényelnem, de azt sem akarom, hogy megbüntessenek.

butus # 2007.03.08. 10:10

NNagyon köszönök minden segítséget. Többször elolvasva az illetékkiszabásról szóló határozatomat és a topic hozzászólásokat végül is sikerült megértenem. Az illetékből kiderült, hogy 30% volt az anyukám haszonélvezeti joga. Tehát a bevételt is ezek alapján osztom el /30% ill. 35%-35%/.

amatőr # 2007.03.07. 16:57

Illetéktörvény:
72. § (1) A vagyoni értékű jogok egy évi értékéül az ezzel terhelt dolog - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének egyhuszad részét kell tekinteni.
(2) A meghatározott időre szóló vagyoni értékű jog értéke az egyévi érték és a kikötött évek szorzata. A jog így számított értéke azonban nem haladhatja meg az egyévi érték 20-szorosát, illetve természetes személy javára kikötött haszonélvezet, használat joga esetén az egyévi értéknek a (4) bekezdés a) pontjában meghatározott életkor szerinti többszörösét.
(3) A bizonytalan időre terjedő vagyoni értékű jog esetében a jog értéke - a (4) bekezdésben foglaltak kivételével - az egy évi érték ötszöröse.
(4) Ha a vagyoni értékű jog valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed, annak értékét az illető személy életkorához képest a következő módon kell megállapítani:

  1. ha a vagyoni értékű jog jogosultja:

    25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10-szerese,

    25-50 éves, az egyévi érték 8-szorosa,

    51-65 éves, az egyévi érték 6-szorosa,

    65 évnél idősebb, az egyévi érték 4-szerese;

  2. ha a vagyoni értékű jog tartama mind a jogosult, mind a kötelezett élete, házassága vagy özvegysége idejétől függ, az a) pontban megállapított szorzók alkalmazásánál a két személy közül az idősebbnek az életkora az irányadó;
  3. ha a vagyoni értékű jog tartama több egyidejűleg jogosult személy élettartamától függ, mégpedig oly módon, hogy a jogosultság a legelőször elhalt személy halálával megszűnik, az értékelésnél a legidősebb személy életkora az irányadó; ha pedig a jogosultság a legutóbb elhalt személy haláláig tart, a kiszámítás a legfiatalabb személy életkora szerint történik. A vagyonszerzési illetéket az egyes jogosultak olyan arányban viselik, mint amilyen arányt az életkoruk szerint számított vagyoni értékű jogok értéke ezek együttes értékében képvisel;
  4. ha a vagyoni értékű jog tartama a házasság idejére terjed, a kiszámításnál az idősebb házastárs életkora az irányadó.
butus # 2007.03.07. 10:54

Nagyon nagyon köszönöm. Még egy utolsó kérdés. Mi a vételárat három egyenlő részben osztottuk el. Konkrét összeg nincs leírva a szerződésben csak ez a mondat : "Eladók kijelentik, hogy a vételárat egymás között tulajdoni illetőségük illetve az özvegyi jognak az Itv. 72 §-a alapján számított értéke figyelembe vételével osztják meg." Ha még abban tudnál segíteni, hogy hol találom meg az illetéktörvény ezen paragrafusát, vagy ha tudod konkrétan, mit tartalmaz ez a §, azt nagyon megköszönném.

_Lala_ # 2007.03.07. 08:24

A vételárat annyi felé kell osztani (és olyan arányban), ahogy az a szerződésben szerepel. És mindenki adózik a saját része után.

Az, hogy a mama nem fizetett illetéket, nem jelenti, hogy az általa örökölt haszonélvezetnek ne lett volna szerzéskori értéke. Más kérdés, hogy ezt mennyire könnyű kideríteni.
Ha a tulajdonjogot öröklők illetékkiszabásából kiderül, hogy mekkora értékcsökkentő tényezőként vették figyelembe a haszonélvezetet, akkor könnyű a helyzet, mivel ebből egyszerűen kiszámolható (össze kell adni az egyes tulajdonosok részére jutó haszonélvezeti értékeket).
Ha a hagyatéki eljárás során a közjegyző meghatározta az ingatlan értékét, akkor ebből szintén kiszámolható, az illetéktörvényben meghatározott százalékok szerint.

butus # 2007.03.06. 16:36

Nagyon köszönöm, de azért nem értem, mivel mi vagyunk ketten az örökösök és illetéket a telek után csak mi ketten fizettünk. Anyukám csak egyéb vagyontárgy után fizetett 11% illetéket tehát a telek után nem. Viszont haszonélvezőként ő is szerepel az adásvételin és ő is kapott pénzt/.Meg a hagyatékin is csak haszonélvező/ Így akkor a bevételt eloszthatom háromfelé? És a költséget? Bocsánat az értetlenkedésem miatt.

_Lala_ # 2007.03.06. 16:24

A kérdésem az lenne, hogy amikor a bevallásomat csinálom csak fele-fele arányban oszlik a bevétel és költség, vagy hogyan számít bele ebbe az anyukám? A válaszokat előre is köszönöm.

Megnézed az eladási szerződésben, hogy mennyi pénzt kaptál. Ebből levonod a szerzéskori érték Rád eső részét (ezt az öröklési illetékről szóló papíron meg fogod találni).
Ugyanezt teszi a testvéred is, meg a mamád is. Külön-külön.

Nyilván a teljes eladási árnak meg kell egyeznie a hármotoknak jutó vételár résszel...

_Lala_ # 2007.03.06. 16:20

Röviden: mindegyik eladó fél a saját bevétele alapján adózik (levonva belőle a szerzési értéket és a törvény által elismert költségeket). A saját adóköteles nyereségét pedig mindenki úgy költi lakáscélra, ahogy bírja, hogy ne kelljen adót fizetnie belőle.

A lakáshitel törlesztése nem számít lakáscélú felhasználásnak. Ha a hitellel vett lakás vásárlása az eladás előtti egy éven belül volt, akkor az lehet lakáscélú felhasználás.

az szja szerint meghatározott fiktív vételár

Ezt a fiktív vételárat nem értem. Mi ez?

butus # 2007.03.06. 16:13

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában: Testvéremmel 2005-ben örököltünk egy telket 1/2- 1/2 arányban. Édesanyánknak haszonélvezeti jog lett bejegyezve erre a telekre. 2006-ban eladtuk ezt a telket 3.000.000 Ft-ért. Öröklés-kori értéke 1.200.000 Ft. A kérdésem az lenne, hogy amikor a bevallásomat csinálom csak fele-fele arányban oszlik a bevétel és költség, vagy hogyan számít bele ebbe az anyukám? A válaszokat előre is köszönöm.

unoka # 2007.03.06. 16:06

Kedves Hozzáértők!

Lehetséges, hogy tudna nekem valaki ebben segíteni? Múltkor kérdeztem, de nem kaptam rá reakciót. Vagy valamiért nem jó ez a kérdés?!

Köszi még egyszer előre is.

A nagymamám eladta vidéki házát 1,2 MFt-ért, mert az apukámhoz költözött, és már nem fogja használni. A ház fele részben az övé, fele részben pedig (öröklés útján) a két gyermekéé volt, ő pedig haszonélvezeti joggal rendelkezett. Kérdésem, hogy helyes-e az a feltételezésem, miszerint ezesetben (már kb. 15 éve vették a házat) az szja szerint meghatározott fiktív vételár levonása után maradó részt 20% adó terheli, és ezt az adót minden tulajdonos a rá eső rész után meg kell, hogy fizesse. Kérdésem továbbá, hogy amennyiben a mi lakáshitelünk törlesztésére fordítjuk a pénzt, akkor (legalábbis a mama és az apukám jövedelmét, hiszen a nagynénémnek nem vagyok egyenesági leszármazottja) az adót nem kell megfizetni? Még annyi info szükséges talán, hogy a lakáshitelt a férjemmel 50-50%-ban vettük fel, és a férjem szintén nem egyenesági leszármazott, de a rám eső hitelösszeg bőven van annyi, amennyi jövedelem itt keletkezhetett.
Előre is köszönöm, ha válaszol valaki!

nico1980 # 2007.03.01. 12:16

Köszönöm a választ!

Loren # 2007.03.01. 12:13

Eleve adómentes 200 e Ft-ig a termőföld, 3,4 millio össz. jövedelem-ig. Nem kell bevallani!

nico1980 # 2007.03.01. 11:54

Sziasztok! A következő lenne a kérdésem: eladtam tavaly egy telket egy mg. regisztrációs számmal rendelkező egyénnek 60000 ftért. Hol kell feltüntetnem ezt az adóbevallásban és igaz e, hogy nem kell adót fizetnem?

Loren # 2007.03.01. 10:29

bigdady!

Itt eg ylink a lakáscélú felhasználásról, olvasd el jó alaposan!

http://www.adoforum.hu/?…

Loren # 2007.03.01. 10:27

bigdady!

Az a baj, hogy sokan kérdeztek egyszerre...
és így keveredik a szezon a fazonnal!

Szóval, adott egy ingatlan, amit el szándékoznak adni...
Itt a jövedelem= Vételár -Szerzéskori érték (korrigálva az évekkel, ha több, mint 5 éve szerezték) - értéknövelő beruházás (erről ír Rexor is, és én is ide értettem pl a tetőtér beépítést)

Ugyanígy járunk el az öröklésnél is, csak ott a szerzéskori érték, az illeték kiszabásának összege, krrigálva bizonyos költségekkel (pl a temetési ktg, ügyvédi díj, halotti tor díja...)

Ha ezek után marad jövedelmed, akkor vagy leadózod, vagy lakáscélú felhasználásra fordítod!
Ezt fordíthatod a saját ingatlanodra is, amennyiben az ALAPTERÜLET BÕVÍTÉSÉVEL jár a hozzáépítés, és legalább egy lakószobával bővül az építmény! Ebbe sajnos (amivel én speciel nem értek egyet, de ettől ez még így van) NEM fér bele a tetőtér beépítése, még ha 3 lakószoba is létesül. Sajnos!

A temetési költségeket is kérdezted: ha volt számla, de elveszett, kérj egy hiteles másolatot!
Ha nem volt számla, akkor a helyben szokásos összeget az Önkormányzattól kérd meg hivatalosan. (Levélben, tértivevénnyel) De ez csak megánvélemény!

Rexor # 2007.03.01. 07:50

pl. eladod a lakásod 10 millióért, ennyi a bevételed ebből. Ennek az 5%-ka 500 ezer Ft, tehát ezt az összeget meg kell haladnia a felújításnak.

bigdady # 2007.02.28. 17:16

Rexor!

Ez magyarul?

Rexor # 2007.02.28. 15:02

Az értéknövelő beruházás definiciója módosult. További kritérium, hogy az átruházást megelőző 24 hónapon belül kell hogy történjen, és az ebből származó bevétel 5%-t meghaladó mértékben.

bigdady # 2007.02.28. 14:54

Loren!

Köszi a választ. Megkönnyebbültem, hogy tetőtérbeépítést elbírja a rdsz. :-) Le van ez valahol írva amúgy?(utólagosan: tetőcsere is belefér?)

Rexor # 2007.02.28. 12:23

Ingatlannal kapcsolatban már akkor megfizetted illetéket, amikor megszerezted. Ha eladod, van illeték, de ezt majd a vevőd fogja fizetni.

Gioconda # 2007.02.28. 10:44

bocsi a példában 453 a vége..