ingatlan eladás után fizetendő adó


Bubó # 2005.04.21. 22:23

Igen, jó.
Az eladott lakás után majd meg kell állapítani, keletkezett-e rajta adóköteles jövedelem. Ha igen, a köv. év május 20-án be kell vallani, de adót nem kell fizetni. Érvényesíthető ugyanis a közeli hozzátartozó lakásvásárlása miatt a lakásszerzési adókedvezmény.
Ha nincs rajta adóköteles jövedelem, vagy 15 évnél régebbi szerzésű a lakás, akkor bevallani sem kell. (szja tv. 59-62. §)

nagytimea # 2005.04.21. 19:13

Lenne egy kérdésem. Van a szüleimnek egy lakása, amit el szeretnénk adni és vennénk egy nagyobb értéküt (ezt már az én és a férjem nevére menne).
Én úgy tudom, hogy ebben az esetben a szüleimnek az eladott lakás után nem kell adót fizetniük.
Kérdésem, hogy jó ez az információm.
A választ előre is köszönöm
Timi

jurito # 2005.04.16. 14:56

2000 ben 3 lakásos házat építettünk, úgy volt hogy a család összeköltözik. Ez sajnos anyagi okok miatt meghiusullt, 2 lakást el kellett adni. A harmadik lakást befejeztük, s megkaptuk a lakhatási engedélyt is. A kivitelező aki épetette aházat számlát nem adott csak hitegetett. A pénz átvételi elismervények fejében vette át. Egy idő után lelépett, s a házat sem fejezte be, házilagosantudtuk befejezni.
A kettő lakás árából származó jövedelem 10 millió forint, melyet az adóbevallásban a 3. lakás befejezésére fordítottunk. Csak 2 millióról+ és a telek áráról vannak számlák a kivitelezőtől csak átvételi elismervények vannak. Az Apeh utólagos ellenőrzésen az átvételi elismervényeket nem fogadja el, mert akivitelező nem jelentkezik náluk a többszöri felszólításuk ellenére sem. (Minket a kivitelező megtalált viszont, de számlát most sem volt hajlandó adni) Az Apeh nem fogadja el azt hogy a jövedelmet lakás szerzésre használtuk fel. Mit tudunk tenni, mert jelenleg 2 millió adóhiányt állapítottak meg ezért. A válalkózót aki számlaadási kötelezettségének nem tett eleget azzzal meg nem csinálnak semmit, ezt igazságtalannak tartom. Becsléssel a bekerülési költséget nem lehet megállapítani, vagy milyen megoldás van erre?

Bubó # 2005.03.23. 22:58

Az illeték csak a vagyonszerzőt (-ket) terheli, ha ketten vásároltok, akkor kettőtöket. Ha az új ingatlanban az „ősök” haszonélvezeti jogot szereznek, a rátok eső illeték annyival csökken, amennyit nekik kell megfizetniük.
Első lakáshoz jutó fiataloknak járó illeték-kedvezmény nektek nem jár. Na nem a kor miatt, hanem az ingatlan értéke miatt.

sight # 2005.03.19. 14:04

Az alábbi helyzetre keresem a lehető legjobb megoldást:
Van egy ingatlan ami rokonaim tulajdonában van (anyu, apu, nagymama), a ház 2000. januárjába került a tulajdonukba.
Anyu: rokkant nyugdíjas, nincs egyéb keresete, tulajdoni hányada 1/3.
Apu: keresőképes, jelenleg dolgozik, de júniustól nyugdíjas, tulajdoni hányada 1/3.
Nagymama: nyugdíjas, tulajdoni hányada 1/3.

A nevezett ingatlan – tegyük fel – értéke 25 mFt. Ezt az ingatlant szeretnénk értékesíteni és egy kétgenerációs házat vásárolni belőle. Ahol anyu, apu, nagymama valamint kedvesem és én laknánk (egyenlőre nem vagyunk házasok, de tervben van az esküvő). A kétgenerációs ház értéke kb. 30 mFt, amihez a hiányzó részt a kedvesemmel szeretnénk felvenni valamilyen laksáshiteli konstrukcióban. A házat a későbbi őrőkösödési procedúrák megkönnyítése végett kettőnk nevére kívánjuk iratni, - haszonélvezeti joggal a család három tagjának.

Kérdésem: Milyen illetékek terehelnék a család tagjait. Hogyan lehet ebből a legkedvezőbben kijönni? Szeretném a kedvezményket is igénybe venni. (első lakáshoz való jutás stb...)

mmpeter # 2005.03.19. 11:40

Köszönöm a választ. Ezek szerint ha értékhatár alá esünk, akkor nem.

old-guy # 2005.03.18. 19:18

Az alanyi adómentesek az ÁFA tv.-ben meghatározott értékhatárig egyáltalán nem fizetnek ÁFÁ-t, (ezért nem is vonhatnak le), így ezen értékhatárig közömbös, hogy a kérdezett tulajdonrész az általános szabályok szerint ÁFÁ-s, vagy tárgyi adómentes lenne-e.
Az értékhatárt túllépők ÁFA alanyisága ettől bonyolultabb kérdés.

mmpeter # 2005.03.18. 10:16

Sziasztok! Alanyi áfamentes társadalmi szervezetnek kell-e áfát felszámítania, ha el akarja adni a tulajdonrészét? Köszönöm.

Bubó # 2005.03.11. 12:47

Sajnos, így nem tudok segíteni, mert továbbra is csak ugyanazt az adatot írod le, ami egyáltalán nem kell.
Mennyiért adtátok el a házat, mennyiért vettétek és mikor, csak ezek az adatok kellenek, hogy kiszámítható legyen az adóköteles jövedelem.
Miből gondolod, számít-e valamit, hogy mennyivel kisebb értékű ingatlant vettél? Csak az számít, hogy az ingatlan eladásából származó adóköteles jövedelmet ismét lakáscélra fordítottad-e, és nem a bevételt.

sysy73 # 2005.03.10. 12:49

Ezzel a kb. 10 millió forinttal kevesebb összegű házat vennénk.
Szóval az eladott ház és a megvásárolandó ház között 10 millió a különbség.
Viszont ezt az összeget visszafizetjük a banknak na meg a magánszemélynek.

Bubó # 2005.03.10. 12:37

Általánosságban kérdeztél, adatokat nem közöltél, ezért csak a jogszabály szerint tudok válaszolni. (Szja tv. 62. §)
Azt viszon egyáltalán nem értem, hogy miért vagy annyira biztos abban, hogy adóznod is kell! Ez általában csak akkor fordul elő, ha az eladott ingatlan után túl nagy jövedelem keletkezett, a megvásárolt lakás viszont ennél kevesebbe került. Adatok nélkül viszont nem sokat látok az ügyedből.

sysy73 # 2005.03.09. 20:16

Rosszul fogalmaztam, de remélem azért érhető volt :)

Ez érdekes, hogy nem lehet levonni , hiszen azt rögtön vissza kell fizetnem eladáskor, tehermentesíteni kell a házat, így az nem képez nekem bevételt.

DE így, ha meg nem lehet levonni, akkor viszont olyan összeg után adózom, ami nem is marad meg nekem :(
Ha le lehetne vonni, akkor a mostani ház érték jó lenne. De így 10 milliót visszafizetek , mégis adózom ez az összeg után .....
Miért van ez így ??

Bubó # 2005.03.09. 16:00

Nem lehet.
Bevalláskor a bevételből azt az összeget vonhatod le, amennyibe került vételkor, valamint az ügyvédi és illetékköltséget, az értéknövelő beruházások költségét, valamint az értékesítéssel kapcsolatos kiadásokat.
Az így kapott jövedelem tovább csökkenthető, ha 5 évnél régebben vásároltad a lakást.
Az nem baj, ha a most eladott lakásnál kisebb értékűt veszel, a kérdés az, hogy a fentiek szerint kiszámított jövedelem összegét eléri-e a kp. vételár, mert akkor nem kell adóznod.

sysy73 # 2005.03.09. 07:37

Sziasztok !

Szeretném megkérdezni, hogy eladtunk egy házat, amin volt Banki hitel és magánszemélyektől is kaptunk hitelt, amit vissza kell fizetni, ezeket az összegeket le lehet vonni adózáskor ?
A ház értéke magasabb, mint amennyiért most házat tudunk venni . Viszont amiket hiteleket visszaadunk, az közel annyi, amennyiért eladtuk a házat összesen.

Köszönöm előre is a segítséget .

Üdv.

Sysy

Szines # 2005.01.26. 17:18

Sziasztok,

Szeretném megtudni, hogy hogyan változik a lakás vásárlásra felvett hitelek után visszaigényelhető adókedvezmény mértéke. az idei évben? Mekkora jövedelem sávonként milyen mértékben változik? Tudom, hogy a maximum visszaigényelhető összeg 120 e, de ki, mekkora összeget igényelhet vissza? Ez a kérdésem az idei évre vonatkozik, tehát a 2006-ban befizetendő adóra értem.

Köszönöm a segítséget.

zituci # 2005.01.23. 12:31

mindenkinek, sokakat érint úgy látom:
az ingatlaneladás után befizetett adó visszaigényelhetö ha másik ingatlant veszel. Az apeh útmutatóban az szerepel, hogy ehhez jogerös lakhatási engedély + az eladáskor keletkezett jövedelemmel megegyezö értékü számlák, vagy adás-vételi szerzödés kell. DE hogy ne dobják vissza a kérelmed hiánypótlásra írd bele az alábbiakat is: nyilatkozat, hogy nincs köztartozásod, nyilatkozat, hogy nem vettél fel hitelt, milyen címre, vagy bankszámlára kéred a visszautalást, a kérelem elfogadása esetén lemondasz a fellebbezési jogodról. ( így ismét elöbbre leszel 15 nappal)
Ezekröl csak jóindulatú apeh dolgozóktól lehet informálódni. Különben hónapokkal hosszabbodik a visszafizetés.
Remélem sokaknak jelent ez segítséget.
üdv mindenkinek

Szines # 2005.01.22. 22:07

Sziasztok,

Szeretném megtudni, hogy hogyan változik a lakás vásárlásra felvett hitelek után visszaigényelhető adókedvezmény mértéke. az idei évben? Mekkora jövedelem sávonként milyen mértékben változik? Tudom, hogy a maximum visszaigényelhető összeg 120 e, de ki, mekkora összeget igényelhet vissza? Ez a kérdésem az idei évre vonatkozik, tehát a 2006-ban befizetendő adóra értem.

Köszönöm a segítséget.

Bubó # 2005.01.22. 22:05

Ezt úgy érted, hogy teljes egészében jövedelem lesz a bevételed? Vagyis ajándékba kaptad?
Hogy fizetned kell-e adót, az attól függ, hogy magad, vagy valamely közeli hozzátartozód (volt házastársad) vásárol-e 2006. május 20-ig (vagy azután) lakóingatlant. Mert ebben az esetben valószínűleg nem kell fizetned, illetőleg visszakapod, amit fizetsz.

bonic # 2005.01.22. 16:02

Én egy 10 MFt-os ingatlant szeretnék eladni, ami teljes egeszeben vagyonkent fog jelentkezni, miket kell nekem befizetni ebbol?

Bubó # 2005.01.17. 21:26

A haszonélvezeti jog értéke a jogosult életkorától függ (illetéktörvény 72. §), de most itt ennek nincs jelentősége, mert amilyen értéken örökölték, olyan értéken adták el, így nem keletkezhetett jövedelmük.

csomiki # 2005.01.11. 12:06

Kedves Bubó
A hagyatéki végzés az 5 millió értékről beszél,amelyet teljes egészében átad az örökhagyó gyermekének,valamint a túlélő házastársnak, özvegyi haszonélvezeti jogával terhelten.És hozzá teszi, a hagyatéki terhek örökrészeik arányában való viselésének kötelezettségével.
De,hogy ez az arány mekkora,arról egy szó nincsen.
Üdv

Bubó # 2005.01.10. 12:47

A nyilatkozatot én nem tekinteném semmisnek, ugyanis, ha lenne adó-fizetési kötelezettsége az eladóknak, bizony azt meg kellene térítened.
A leírásod alapján nem azt vállaltad, hogy te adózol helyettük, hanem azt, hogy ők adóznak (bevallják a jövedelmet és befizetik utánna az adót), és ezzel egyenlő összeget te utólag még megfizetsz részükre a vételáron felül.
Ezzel a nyilatkozattal csak az a baj, hogy ha ez alapján fizetned kéne, akkor az az összeg is a vételár részének számít, és mint ilyent, az adás-vételi szerződésben kellett volna szerepeltetni, nem egy külön „schwarcz” papíron!
Valószínűleg ezért nem jegyezte ellen az ügyvéd, nem adta nevét a sza-bálytalan okirathoz.
Üdv.

Bubó # 2005.01.10. 12:38

Kedves csomiki!
A elhunyt házastársát a törvény szerint megilleti az özvegyi haszonélvezeti jog, amely vagyoni értékű jognak az értékét a hagyatéki végzés kell, hogy tartalmazza.
Amennyiben ez az érték megegyezik a haszonélvezeti jogért kapott vételárral (bevétellel), akkor nincs adófizetési kötelezettsége.
Üdv.

old-guy # 2005.01.09. 19:08

Kedves csomiki,
A nyilatkozat teljesen tárgytalan, az alapján sehol semmilyen követelés nem érvényesíthető.
Üdv.

csomiki # 2005.01.09. 17:31

Kedves old-guy,
Ezek szerint ez a nyilatkozat semmisnek tekinthető, annak ellenére, hogy én aláírtam?
üdv.