ingatlan eladás után fizetendő adó


Bubó # 2004.04.05. 21:22

Szerintem, azért nem találtál, mert nincs is!
Üdv.

Strenspotting # 2004.04.05. 19:21

Sziasztok,

a következő kérdésem lenne:
Támogatott hitellel vettünk használt lakást 2 éve. Az ehhez kapcsolódó SZJA kedvezményt is igénybe vettük (évi 240eFt). Ha a teljes hitelt előtörleszve (OTP-nél viszonylag olcsón meg lehet úszni az előtörlesztést) eladjuk a lakást, van-e bármilyen adókedvezmény visszafizetési kötelezettségünk. pl.: az igénybe vett SZJA kedvezményt vissza kell fizetni, stb...?
Valaki a fülembe ültette a bogarat, de nem találtam erre vonatkozó anyagokat.
kösz

Bubó # 2004.04.01. 20:32

Ugye, ha ez többlakásos ingatlan, de nem társasház, akkor van, vagy készül egy használati jogot megosztó szerződés, amit a földhivatalnak, majd a banknak be kell nyújtani. És ott felmerül s kérdés, hogy egy több lakásos, közös tulajdonú ingatlan egyik lakásának bővítésére hogyan lehet hitelt folyósítani.
Az, hogy a lakás kizárólagos tulajdonosa legyél, akkor jár a legkevesebb illetékkel, ha minimális vételáron megvásárolod. Ajándékozás esetén biztosan több lesz az illeték, ha lemond a javadra, az ugyan az.
Adófizetési kötelezettség a bátyád részére nem merül fel, mert közeli hozzátartozója (te magad) lakást vásárol, így lakáscélú felhasználás miatt az esetleges jövedelme után adómentesség illeti meg.
Legnagyobb gond az lehet, ha a jelzálogjog bejegyzéshez a többi tulajdonos hozzájárulására is szüksége van a banknak.
Üdv.

bigedy # 2004.03.30. 19:35

Tudna e valaki segíteni?? A szüleim vettek egy házrészt aminek fele az én fele pedig a bátyám tulajdona.Én lakom benne és be akarom építeni a tetőteret.Hitelt akarok felvenni de igy a bátyám is adóstárs lessz és nem tud majd saját részére hitelt felvenni.
Paíron meg kell vennem a bátyám részét.Itt kezdődik a probléma.Nekem illetéket kell fizetni neki pedig adózni.Van e esetleg kevésbé fájó (anyagilag) megoldás,gondolok itt ajéndékozás, esetleg létezik e az hogy lemond a részéről az én javamra??Azt még le kell irnom hogy osztatlan közös tulajdonról van szó és van még több tulajdonos.
köszi

Zoltán György # 2004.03.20. 21:02

Kedves Bubó!

Elnézést a tévedésemért, csak régen még úgy volt, hogy a befizetendő-kedvezmény,
azaz (80.000.+240.000.) mínusz (80.000.+150.000.) Így lett 90.000.-

Bocsi kiöregedtem, ideje követnem a változásokat és megkövetnem Téged is!

Elnézést!

Bubó # 2004.03.20. 20:29

Kedves Tomi!

Mielőtt eladnád a lakást, pontosan érdeklődd meg a hitelező bankban, hogy milyen feltételekkel (költséggel) fizetheted vissza ilyen hamar a felvett hitelt! Vigyázz, mert egyes bankok nagyon megszívatják az ilyen ügyfelet!

Most az adóval nem igazán kell foglalkoznod, az majd egy év múlva lesz napirenden nálad.
Ha addig viszon akár te magad, vagy valaki a családban lakást vásárol, az adót el is felejtheted! :)

De a bevallást azt akkor sem!

Üdv.
Bubó

Pimi # 2004.03.20. 20:29

Kedves Bubó és Zoltán György!

Köszönöm szépen a gyors segítséget, ezek szerint jól gondoltam. Igen, nyilatkoztam arról, hogy önadózó leszek, már csak azzal kell majd megküzdenem, hogy melyik sorba mit kell ebből beírnom. Számomra elég zavaros a kitöltési útmutató ezen része, és inkább csak a bonyolultabb esetekre tér ki, de majd csak kitalálom hétfőig. Szőke vagyok ugyan, de elvileg nem buta...:)

Bubó # 2004.03.20. 20:21

Kedves Zoltán György!

Igazán nem lényeges most, de az illetéket nem úgy számolják, mint ahogy azt Piminek írtad!

6,5 millió - 8 millió = 1,5 millió x 2 %!

Tehát 30 ezer + 3 ezer a bejegyzés illetéke.

Csak a pontosság kedvéért! (nem mindegy)

Üdv.

Bubó # 2004.03.20. 20:15

Kedves Pimi!

Természetesen a 2004. 10. 03-i dátum az elírás részedről! :)

Ingatlan-értékesítés után ma már általános (köztudott), hogy bevallást kell tenni, nagyon kevés a kivétel. Pl. ha a bevétel kevesebb, mint az ingatlan megszerzésére fordított összeg, vagy ha a szerzés 1998. előtt történt.

Ugye jól gondolom, magad készíted el az szja-bevallásodat, nem a munkáltatód készítette el?
Mert ingatlan-jövedelem esetén kötelező magadnak elkészíteni, ha van monkáltatód, oda jan. 15-ig nyilatkoznod kellett.

Köszönöm Zoltán György a besegítést, magam is adóbavallásokat készítgetek (meg a Megasztár is megy), ezért néha nem a Fórumon vagyok!

Üdv. mindkettőtöknek.

Zoltán György # 2004.03.20. 19:36

Adóbevallást azért készítünk (Törvényen alapuló kötelezettség), hogy ellenőrizhetőek és követhetőek legyenek a pénzügyeink!

Bevallani be kell!!!

Ha eladtál egy lakást 6,5 millióért és utána 8.0 millióért vettél másikat, akkor a lakáskedvezmény miatt adóznod nem kell, de az illetékfizetési kötelezetséged fennáll.

1.500.000.-X 6%= 90.000.-Ft
Ehhez jön a földhivatali eljárás illetéke.

Egyéb?

Csak a határidő rövidsége miatt válaszoltam!

Pimi # 2004.03.20. 19:04

Kedves Bubo!
1998-ban vásároltam egy lakást 1.7 millió forintért, amit eladtam 2004.10.03-án 6.5 millióért, majd 2004.10.04-én vásároltam egy lakást 8 millió forintért. Abban kérném a segítségedet, hogy be kell-e vallanom ez az adóbevallásomban, és ha igen, miképp tegyem ezt meg?
Segítségedet előre is köszönöm!Tudom, hogy elég későn kérdezek, mert már nagyon hajt a határidő.

old-guy # 2004.03.11. 19:12

Lejjebb görgetve a lapon egy sor info van arról, hogyan kell kiszámolni az ingatlanjövedelem adóját...

tomi # 2004.03.10. 09:14

2003 márciusában lakáshitel segítségével vásároltam egy lakást. Most el szeretném adni, és a lakáshitelt visszafizetni. Ebben az esetben mennyi adót kell fizetnem?

Zoltán György # 2004.02.22. 18:59

Nagyon köszönöm! Tehát akkor tiszta vagyok, mint egyébbként? Féltem, hogy sáros leszek az apeh-nél.
A lakás és a nem lakás célú ingatlanra, milyen adókedvezmény van? Ha lakást adok el csak lakást vehetek adókedvezménnyel, vagy esetleg telket, üzletet...Stb.
Előre is köszi!

Bubó # 2004.02.22. 18:41

Lakáscélú bérleti jog hülyén hangzik?

(2) Az (1) bekezdés rendelkezései szerint befizetett adóból visszajár (vagy nem kell azt megfizetni) az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem azon része utáni adó (lakásszerzési kedvezmény), amely összeget a magánszemély saját maga vagy közeli hozzátartozója, volt házastársa részére a jövedelem megszerzésének időpontját megelőző 12 hónapon vagy az azt követő 60 hónapon belül lakáscélú felhasználásra fordított (a lakásszerzési kedvezmény alapja). A lakásszerzési kedvezményre vonatkozó rendelkezések alkalmazásában lakáscélú felhasználás:

  1. a belföldön fekvő lakás tulajdonjogának, a lakáshoz kapcsolódó földhasználati jognak adásvétel vagy más visszterhes szerződés keretében történő megszerzése;
  2. a belföldön fekvő lakótelek tulajdonjogának adásvétel vagy más visszterhes szerződés keretében történő megszerzése, ha azon a magánszemély, közeli hozzátartozója vagy volt házastársa az említett időtartamon belül lakást épít, építtet;
  3. a belföldön fekvő lakás építése, építtetése;
  4. a belföldön fekvő lakás alapterületének növelése, ha legalább egy lakószobával történő bővítést eredményez;
  5. a belföldön fekvő lakás legalább az (5) bekezdésben meghatározott időtartamra szóló haszonélvezetének, használatának vagy bérleti jogának megszerzése;
  6. az idősek otthonában vagy a fogyatékos személyek lakóotthonában biztosított férőhely visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli megszerzése (ideértve a térítési díj előre történő megfizetését is).

Az szja-törvény idézett rendelkezései szerint a bérleti jog megszerzése is alapot ad a lakásszerzési kedvezmény érvényesítéséhez, bármilyen hülyén is hangzik.

Üdv.

Zoltán György # 2004.02.22. 16:31

Kedves Bubó!
Egy pincét adtam el a IX. kerületben. Per- teher-, igénymentesen, 1/1-es tulajdoni hányad.
Soroksáron vettem egy lakóházat, mely önkormányzati tulajdonú telken áll. Az Önkormányzat írásban is elismerte, hogy az adott területen lévő felépítmények, nem az Õ tulajdonuk. Fejléces, hivatalos irat, lepecsételve a Polgármester Úrtól, saját aláírásával. Persze egyeztettem a vagyongazdálkodási osztállyal is (biztos, ami biztos alapon), akik ugyanezt mondták, illetve, hogy a bérleti jog megszűnésekor nem tudják a felépítményekért kártalanítani a bérlőt.
Na csak ezek után vettem meg a lakóházat, Adásvételi Szerződéssel, amelyet benyújtottam az Önkormányzatnak is, Földhivatalnak is.
Az Önkormányzat átírta a Bérleti Szerződést a nevemre. A Földhivatal viszont elutasította a tulajdonjog bejegyzési kérelmem, mondván lehetne az Önkormányzaté is a felépítmény. Hát ennyi.
Természetesen nem tudtam, hogy el fogják utasítani, hiszen akkor nem kötöm meg!!!

Tehát akkor elvileg le kell adóznom a jövedelmem után, amit tulajdonképpen ingatlanra költöttem? Hozzá tartozik, hogy a házat elkezdtem felújítani és 1.500.000.-Ft-ot már ráköltöttem.
Ingatlan nyilvántartáson kívüli tulajdonszerzés? Jelenthet-e valamit esetemben?

A "szomszédos" telkeket tavaly 800.-Ft-os négyzetméter áron adta el az Önkormányzat.
Én is meg szeretném venni, de most hogy számolok el ezzel a pénzzel? Lakáscélú bérleti jog hülyén hangzik?

Bubó # 2004.02.22. 12:08

Kedves Zoltán György!

Ha az adózási része érdekel az ingatlan ügyleteknek, akkor először a fogalmakat kell tisztázni és konkretizálni.

Eladtam az ingatlanomat 2,5 millióért áprilisban, májusban vettem egy másikat, (ami miatt eladtam az elsőt), elvileg laza nulla.

Attól függ, milyen ingatlant vásároltál!
A lakásszerzési kedvezményt csak akkor érvényesítheted, ha a jövedelem felhasználására az adójogszabályoknak megfelelően került sor.

A bejegyzési kérelmet a födhivatal elutasította, vagy csak még nem jegyezte be a tulajdonjogot?
Az első esetben nem történt meg a jövedelme lakáscélú felhasználása, tehát nincs adókedvezmény.
A második esetben a szerződés földhivatali benyújtásának időpontjában megszerezted a jogot az adókedvezmény érvényesítésére.

Milyen határozatra gondolsz, a tulajdonjog bejegyzésére, vagy a kérelem elutasítására?
Az első nem jelent hátrányt, a második igen.

Hogy lehet azt érteni, hogy „Egy másik ilyen esetben már be sem adtam a földhivatalnak a szerződést, úgyis elutasítják!
Az ingatlan adásvételi szerződéseket be kell nyújtani a földhivatalba, különben nincs tulajdonjogszerzés, nincs lakáscélú kedvezmény, de lehet felemelt illeték.

Ha előre tudod, hogy a szerződés alapján a tulajdonjog bejegyzését a földhivatal elutasítja, miért kötsz ilyen szerződést?

Üdv.

Zoltán György # 2004.02.21. 23:25

Bocsi a zavarásért, de kicsit faramucinak érzem a helyzetem.
Eladtam az ingatlanomat 2,5 millióért áprilisban, májusban vettem egy másikat, (ami miatt eladtam az elsőt), elvileg laza nulla.

Na de a második, érvényes Adásvételi Szerződést a földhivatal nem jegyezte be!
Eladtam, vásároltam. Az ingatlannyilvántartási határozat, jelent-e hátrányt???
Egy másik ilyen esetben már be sem adtam a földhivatalnak a szerződést, úgyis elutasítják! Az adózási része érdekel.

Bubó # 2004.02.21. 18:16

Kedves fogiani!

Sajnos, az adóbevallást nem kerülheted el!

Az idén értékesített ingatlanod után, miután 2001-ben vetted, és jövedelmed is keletkezett, 2005. március 20-án adóbevallást kell tenned.
Adófizetési kötelezettséged nem lesz, tekintettel arra, hogy a jövedelmet lakáscélra fordítottad.

A munkáltató, annak, akinek ingatlan értékesítéséből jövedelme keletkezett, nem köteles a bevallását elkészíteni, azt majd neked kell megcsinálnod.

Készülj rá, mivel az ingatlan értékesítéséből jövedelmed keletkezik, ez évben valószínűleg részben, vagy teljes egészében elveszíted az alkalmazotti adókedvezményt!

Illetékfizetés ingatlan értékesítés után nincs, csak a szerzéskor.
Az adóbevalláson kívül más bejelentési kötelezettséged nincs.

Üdv.

fogiani # 2004.02.20. 15:41

Kedves Válaszolók!
Végre találtam egy helyet, ahol kérdezhetek, és biztos vagyok a jó válaszban...
2001-ban vettem egy külterületi ingatlant 1.250.000 Ft-ért. Most fogom eladni pár héten belül 2.500.000 Ft-ért, ami papíron 2M plusz 500.000 Ft ingóság, építőanyag.
Decemberben vettünk egy lakóházat a férjemmel felesben közel 20 M-ért.
Ebben az esetben ugye fennáll, hogy nem kell sem adóznom, sem illetéket fizetnem a nyereségem után?

Másik kérdésem az, hogy erről nekem kell-e jövőre bevallást csinálnom? Mert eddig közalkalmazottként a kórház csinálta helyettem az adózási dolgaimat.

Harmadszor pedig, nekem ezzel kapcsolatban milyen bejelentési kötelezettségeim vannak?

Köszönöm.

Bubó # 2004.01.23. 17:19

Kedves old-guy!

Köszönöm a választ. Időközben rájöttem, hogy teljességgel igazad van az ingatlanértékesítésből származó jövedelem lakáscélú felhasználásával kapcsolatban.

Engem az tévesztett meg, hogy 2002. dec. 31-előtt más volt a helyzet, de 2003. jan. 1-óta valóban, csak a ténylegesen lakáscélra fordított jövedelemrész mentes az adó alól!

A hitelre vásárolt lakás esetén a hitel után is járhat adókedvezmény, a készpénzrész után pedig a fenti, sajnos kétszeres támogatásra nincs lehetőség!:-(

Üdv.

old-guy # 2004.01.20. 21:04

Kedves Bubó, Vivien66, B.B.
Végignéztem a hozzászólásokat.

Bubó kérdésére:
Igen, az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem lakáscélú felhasználásánál nagy jelentősége van annak, hogy az adózó a vásárolt lakáscélú ingatlant hogyan fizeti ki, mivel csak a saját pénzes (=készpénzes, átutalásos) vásárlás igazolja a megszerzett jövedelem felhasználását, a hitel/kölcsön, mint "idegen" pénz, független a keletkezett jövedelemtől. A konkrét példában a 2. pont a helyes, az önerőként fel nem használt jövedelem bizony forrásadózik.

B.B. "simlissége" esetét nem értem és Bubó helyesen vezette le az 5,44 keletkező jövedelmet, amely teljes egészében, sőt, azt meghaladóan, 8,4 milka (önerővel) lakáscélú felhasználású. (Nem az eladási árat kell elkölteni, hanem csak a jövedelmet)

Vivien66 esetében is az adó bevallása és megfizetése marad, amely a lakhatási engedély birtokában a jelzett határidőn belül visszakérhető.

Üdv.

Bubó # 2004.01.20. 19:24

Kedves Vivien66!

Remélem, más is olvassa a válaszomat, és kijavít, ha valamiben tévednék!

A 16-i válaszomat az 1995. évi CXVII. törvény 61-63. § rendelkezéseire, illetőleg a 2002/115. APEH iránymutatásra alapoztam.

Ennek megfelelően továbbra is az az álláspontom, hogy 2004. március 20-ig a 2003-ban eladott ingatlan után bevallást kell tenni, és a kiszámított adót be kell fizetni. A befizetett adó visszaigénylésére csak a lakóház használatbavételi engedélyének megszerzését követően kerülhet sor.

Az adataid alapján a bevételből a szerzési értékre, valamint az eltelt időre tekintettel 2,2 millió Ft adóköteles jövedelmed keletkezett, mely után a fizetendő adó: 440 eFt.

Sajnos, tudomásul kell venni, hogy az építési telek vásárlása, és az építési anyagok megvásárlása még nem minősíthető az ingatlanjövedelem lakáscélú felhasználásnak, legalábbis adójogilag.

Üdv. Bubó

Vivien66 # 2004.01.20. 09:19

1996-ban 75O.OOOFt-ért vásároltuk a házat, melyet 2OO3.októberében 3.5OO.OOOFt.-ért adtunk el, de ugyanabban az évben 2OO3-ban vettünk egy építési telket 57O.OOOFt.-ért. 2OO3 novemberében érvényes építési engedéllyel rendelkeztünk. Az építőanyagokat megvásároltuk 2.5OO.OOOFt.-ért. Számlákkal tudjuk bizonyítani,hogy az építkezésre fordítottuk a pénzt. Így elfogadja-e az APEH, hogy ne kelljen adózni? Felmerülő költségek még ezen felül is lesznek, hisz enny nem elég egy ház felépítésére.

Bubó # 2004.01.16. 19:04

Kedves Vivien!
Csak a 3,5 milliós bevételről írsz, de ebből mennyi a jövedelem? Sokan hiszik, hogy az adó a bevétel 20 %-a, pedig csak a kiszámított jövedelem 20 %-át kell befizetni.
Lehet, hogy a jövedelem az eladási árból csak 1 millió? Akkor - szerintem - érdemesebb március 20-án befizetni a bevallásssal egyidejűleg a 200 ezer adót, majd a használatbavételi engedély megszerzésekor, a jövedelemmel egyező értékű építési számlával igazolva, visszakérni a 200 ezer Ft-ot.
Az adóbefizetés halasztására - méltányosságból - van lehetőség. (Apeh -megyei Igazgatóság Fizetési Kedvezmények Osztálya) Természetesen különféle igazolásokra is szükség van, hogy az adó megfizetése a létfenntartást veszélyezteti. Ugyanakkor a halasztott adó után a jegybanki alapkamattal (vagy kétszeresével) számított kamatot is meg kell fizetni. Ezen felül már a kérelem is illetékköteles.
Úgyhogy nagyon meggondolandó a ti esetekben fizetési halasztást kérni. Aki építkezik, beruház, nehezen tudja elfogadtatni, hogy az adó megfizetése a létfenntartását veszélyezteti.