Érdemi ajánlattétel megállapodás érdekében


osztap # 2022.03.11. 19:03

FFlower,

Túl nagy reményeid ne legyenek. Egyrészt, a NAV-nak kötelessége beszedni a törvény szerint befizetendő pénzeket. Másrészt, a Te esetedben, ha nincs megállapodás és árverezik a tanyát, már nagyrészt a pénzéhez jut a NAV, és utána még jövőbeli fizetésedből, bankszámládról, stb. vonhatja a maradékot. Harmadrészt, a felelősségedet magad is elismered.

Ezért szerintem a reális kérés az lehet, hogy egyösszegben fizettek amit tudtok, a többit részletre, de nem évekre elhúzva. Nagyon meglepő volna, ha elengednének bármit is. Még akkor is, ha részletesen elsírjátok, hogy lakhatást/megélhetést/... biztosít nektek a tanya. Persze, garancia nincs, a fentiek miatt.

Amíg nincs megállapodás, addig miért állna meg a per? Ha az adósok le tudnák állítani a folyamatot azzal, hogy csak mondaniuk kéne, hogy beszélgetni akarnak, akkor soha senki nem fizetne semmit. Tehát érdemes minél hamarább megkeresni őket.

Ha viszont létrejön az írásos megállapodás, abban nyilván benne lesz, hogy amíg Te aszerint teljesítesz, addig nincs végrehajtás. Persze, ha akár egy részlettel és egy nappal is késel, akkor minden újra fog indulni. És akkor már nem lehet újabb megállapodás.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.11. 06:19

Az ügy teljesen tiszta, mentesülés semmiképpen nem érhető el

A főszabály pont az, hogy sem az ügyvezető, sem a tag nem felel a cég tartozásaiért.

Szomorú örökös # 2022.03.11. 05:08

FFlower

2019. év eleje után én is hasonló cipőben jártam. Nekem a kényszertörlési eljárás végét követően egy összegben kellett kifizetni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek kifizetni a NAV részére megállapított tartozásomat. Kb. 2 év múlva jelentkeztek érte - ezen két év alatt nagy csend volt, semmiféle végrehajtás és hasonló nem történt - addig lógott a fejem fölött ez a tartozás, mint Damoklész kardja, konkrétan senki nem mondta le - a határozatban se volt benne - hogy kinek és mikor kell fizetnem. A NAV-nál azt mondta az osztályvezető, akivel még a felszámolási eljárás elején próbáltam egyezkedni - sikertelenül - hogy ez már nem hozzájuk tartozik, úgyhogy nem tud számomra információt adni ezzel kapcsolatban. Igaz annyit akkor is mondott, hogy a tőkekövetelésből sajnos nem tudnak egy fillért sem elengedni, úgyhogy ez az „egy részét kifizetem, a többit meg elengedik” gondolatot akár el is felejtheted szerintem, bár lehet nálad kicsit más a szitu, mivel nincs még konkrét összeg meghatározva a tartozásodról.

Szerencsére megvolt a pénz, így kifizettem nekik, azóta béke van. Igaz nálam nem volt semmiféle marasztalási per, a törvényszék a végén a határozatban megszabta, mennyit kell majd kicsengetnem.

FFlower # 2022.03.10. 14:23

Tisztelt Fórumozók!

Kényszertörlési eljárást követő marasztalási perben a peranyagban szerepel a következő lehetőség a követelés rendezésére:
\"Tájékoztatom alpereseket, hogy felperes érdemi ajánlat esetén nyitott a jogvita megállapodás keretében történő rendezésére.\"

Az ügy teljesen tiszta, mentesülés semmiképpen nem érhető el a marasztalási perben, a tartozást - közel 2 millió forint - tehát rendezni kell.
Jelenleg ezt egy összegben teljesíteni sajnos nem áll módunkban. A tartozás kizárólag a NAV által kirótt bírságok + kamatok összegeiből tevődik össze, a cég 2014 óta nem működött.

Az elmúlt évek eredményeképpen az abszolút újrakezdés állapotában vagyunk, végre látszik a fény az alagút végén.
Egy végrehajtás a számunkra felbecsülhetetlen értékű, a világvége előtt kettővel elhelyezkedő Otthonunkat veszélyeztetné, akár el is veszíthetnénk, mivel a becsértéke a követelés értékével összemérhető...
A megélhetésünk is ehhez a picike tanyához kötődik - a tartozásból ráadásul még valószínűleg fenn is maradna egy rész...

Felmerült néhány kérdésünk:

  1. Szeretnénk tudni, hogy milyen \'érdemi ajánlat\' az amivel az ügyben eljáró jogtanácsosokat érdemes felkeresni?
  2. Lehet esetleg olyan \'ajánlattal\' élni, hogy az összeg egy részét mondjuk rendezzük egy összegben és kérjük a fennmaradó rész elengedését?
  3. Az összeg rendezésével kapcsolatban lehet a NAV-tól halasztást - részletfizetést kérni? Ezt engedélyezni szokták ilyen esetben is?

Gondolom érdemes egy kérelemben kérvényezni a rendezés halasztását és a részletfizetés engedélyezését.

4. A megállapodás megkötését követően végrehajtás veszélye fennáll továbbra is?

5. A megállapodásra irányuló kapcsolatfelvételünket követően milyen lépésekre számíthatunk?
Értem ez alatt, hogy mondjuk most jelezzük, hogy szeretnénk megállapodni, a követelést rendezni.
Ebben az esetben a peres eljárás azonnal megáll?
A követelés rendezésére a megállapodás megkötésével összefüggésben néhány hét haladékhoz jutunk?
(Ami alatt például lehetőségünk nyílik megoldást találni - még az is lehet, hogy sikerülne ez idő alatt a szükséges összeget előteremteni.)

Előre is köszönöm szépen a válaszokat!