Szeretnék végtörleszteni, a bank lassú


drbjozsef # 2022.10.24. 12:43

Megjegyzem, hogy a CSOK meg aztán pláne egy bürokratikus macera, hiszen ott az államkincstárral is el kell számoljon a bank. Lehet, nem is rajtuk múlik, és a kormányhivatal kotlik az adatain...

drbjozsef # 2022.10.24. 12:42

Izotop,

Nyilván vannak szabályok a bank szabályzatában erre.
Ha szerinted annak nem felelnek meg, adhatsz be panaszt. Ha az arra adott válasz sem felel meg, a felügyeleti szerv az MNB, ott kereshetsz jogorvoslatot.

Addig is forgasd a pénzt DKJ-ba, most elég jó kamatokat fizet rövid távra is. Évekig csak nem fog tartani.

(Előtörlesztéshez nemrég nekem csak egy hitelintézeti igazolás kellett, aminek öt nap a határideje, és vissza kell menni érte, pedig ott van minden a gépben az ügyintéző előtt. Ehhez képest néhány hét lefuttatni egy végtörlesztést, lehet, hogy tényleg kell.)

Izotop # 2022.10.24. 11:54

Pár éve elkezdtünk építkezni és felvettünk piaci és támogatott (CSOK) hitelt a házra. A ház sajnos soha nem készült el, így most szeretnénk visszafizetni a felvett hitelt. Normál esetben ez úgy működik, hogy besétálok a bankba, mondom végtörleszteni szeretnék, majd ők 2 munkanap után elküldik a számlaszámot ahova utalhatom a pénzt.

Az én esetemben az történt, hogy mivel a ház nem lett befejezve ezért a hitel sem lett teljes egészben folyósítva. Azt mondták a bankban, hogy ez így egy szokatlan ügy és hosszú ideig fog tartani mig kiszámítják mennyit kell visszafizetnem. Akár hónapokig is eltarthat.

A banknak jogában áll ilyen sokáig gondolkodni azon, hogy mennyit fizessek vissza? Nekem rendelkezésemre áll a pénz, szeretném rendezni az ügyet, miért kell nekem várnom mig ők eldöntik hogy mennyi az annyi? Természetesen ha tényleg több hónapig számolnak, akkor több hónap múlva már "az annyi" nem annyi lesz mint ma, mivel időközben fizetem is havi rendszerességgel a hitelt.