Számlaadás hiánya


Majordomus # 2022.10.28. 19:03

Jobb ötlet amit Osztap javasolt.
Ingyen volt szivességből. Aztán húzzon el a kedves ügyfél.

Ami pénzt átvettél azt küldd vissza neki postán.

osztap # 2022.10.28. 18:46

Juditta,

Milyen adatokat nem ad meg? A név meg a cím kell. Gondolom, nem gazdasági tevékenységéhez használta fel a Te terápiádat. Ha magánszemélyként vett, akkor meg nem kell adószámot feltüntetni a számlán. Mivel tudod róla, hogy egyéni vállalkozó, nézd meg, hogy Spanyolországban van-e nyilvános adatbázisuk, és ott van-e a cím.

Ha elegem lenne a kedves ügyfélből, akkor beírnék egy címet, bármit. Ha fizet, jó. Ha reklamál, hogy az nem az ő címe, akkor helyesbítő számlát bocsátasz ki, az általa megadott címre. Tévedni emberi dolog. :) Menete:
https://www.naturasoft.hu/…o-szamla.php

A levél a NAV-nak felesleges, sőt inkább rossz ötlet. Magyarországon az ellenőrök kedvelt játéka, hogy próbavásárlásnál nem adják meg a számlához a nevet-címet, mert az "bizalmas személyes adat". A jogkövető magatartás a kereskedő részéről ilyenkor a kiszolgálás megtagadása. Nálad ez a hajó már elment... https://szigma.dashofer.hu/…ezletkoetest

Juditta # 2022.10.28. 16:38

Kedves Osztav! A számlázással már boldogulok, de a kliensem legújabb húzása, hogy nem adja meg az adatait a számlázáshoz, akkor jó ötlet az, ha az egész történést levélben jelzem az APEH felé hitelesen. ez az adat megtagadás e-mailben zajlott, tehát tudom bizonyítani. Jelenthet ez nekem némi felmentést?
gondolom a számlaadáshoz a név nem elegendő, azt tudom, hogy itt vállalkozó, de többet nem tudok róla. köszönöm

osztap # 2022.10.28. 15:57

Juditta,

Az ötezer km-rel megzavartál, azt hittem, EU-n kívüli országban vagy. :) Ha Tenerifén, akkor ez EU-n belüli szolgáltatás értékesítése nem áfaalanynak. 3,1 mFt értékhatár alatt ugyanúgy kell számlázni, mintha Magyarországon lennél. (Hacsak nem tanácsadást számlázol, meg a pár másikat, amit írtam.) Ha a NAV-programban nem igazodsz el, akkor vagy lépésről-lépésre átbeszéled telefonon a NAV-ügyfélszolgálattal, vagy keresel egy könyvelőt, aki pár tízezer forintért Skype-on betanít.

A pszichológus-kamarai engedély szabályaihoz sajnos nem értek.

És mindig ott van a lehetőség, hogy azt mondod az ügyfélnek, hogy ingyen volt az egész. Akkor nem kell számláznod. De ha kekeckedni akar, akkor úgyis fog...

Juditta # 2022.10.28. 15:22

Most aztán végképp nem értek semmit. Nyugdíjas vagyok, 70 éves, nem szeretnék praxist építen. Spanyolországban, Tenerifén vagyok, van rezidens kártyám, NIE számom. és januárban valószínüleg haza költözök. Szakmai téren szuper vagyok, közalkalmazottként dolgoztam a nyugdíj előtt, de a hivatalos dolgokhoz sosem értettem, örülök, hogy a telefonszámom meg tudom jegyezni :) A teljesítés 5 alkalom volt, az első 3 április, május, közte 5 hónap szünet, majd most 2 alkalom.
Tulajdonképpen kikészítésre megy a "játék", ha szabad így fogalmaznom.
Az online számla kitöltéséhez eljutottam, de most az a legújabb, hogy nem akarja az adatait adni a számlakitöltéshez, amíg nem mutatom be neki a pszichológusi kamara által adott engedélyszámom, ez kamarai tagsághoz van kötve és nyugdíjasként már nem fizettem ezt a díjat, egyébként is csak bejelentkezés kérdése, hogy a diploma és egyéb végzettségek bemutatása, tagdíj, ott szerepelhessek egy ilyen listán. a pszichológusi diploma másolatom nálam van, ezt elküldtem neki, de úgy látom, nem az a cél, hogy egyenesbe hozzuk ezt a dolgot.
Kérem, ha tudnak segíteni, hogy mit tegyek, szívesen megbízást adnék,

csak ne kelljen megérteni ezeket a törvényeket, paragrafusokat, nekem több évembe telne. Szakmailag nem tud megtámadni bár ezt is nagyon szeretné. köszönöm

osztap # 2022.10.28. 09:00

Rexor,

Az általad idézett pont az áfatörvény 259. §-ban úgy kezdődik, hogy "e törvény alkalmazásában". Az ev-nyilvántartást, amiben szintén ott a székhely, viszont az Evectv alapján vezetik. Ha, a Te érvelésed szerint, el is fogadjuk, hogy a kérdező e.v. Magyarországon nem esik az áfatörvény hatálya alá, a számviteli törvény szerint még mindig bocsáthat ki számviteli bizonylatot, ami vevő kérésének tartalmában megfelelne.

Tekintve, hogy ez egy egyszeri, kicsi ügylet, és azt, hogy valószínűleg a külföldi szabályok szerint is alanyi mentes lenne (a legtöbb országban van hasonló) és ezért nem keletkezne külföldön sem adóhiány, én hagynám, hogy magyar e.v. számlázzon szolgáltatást harmadik országbeli nem áfaalanynak. Mindenkinek egyszerűbb...
Ha külföldön praxist akarna építeni a kérdező, akkor egyetértenék, hogy jelentkezzen be ott ev-nek.

Rexor # 2022.10.28. 08:16

Osztap: nem az Evectv. szabályait,hanem az Áfa törvény szabályait kell alkalmazni:

"19. * székhely: a gazdasági tevékenység folytatásának az a helye, ahol a központi ügyvezetés helye van, kivéve, ha az Európai Unió kötelező jogi aktusa ettől eltérően rendelkezik;"

A kérdezőnek a leírtak alapján nem Magyarországon van a székhelye,hiszen fizikailag sem Magyarországon tartózkodik. Ezért adózási szempontból (mind Áfa mind az Szja törvény vonatkozásban) nagy valószínűség szerint már nem magyar illetőségű, tehát eleve nem a magyar szabályokat kell alkalmazni.

osztap # 2022.10.28. 08:02

Rexor,

A kérdező Magyarországon egyéni vállalkozó. Attól, hogy külföldre költözött, az egyéni vállalkozás székhelye itt maradt, és továbbra is működik. És szerintem egyéni vállalkozáshoz az elég, hogy magyar állampolgár legyen, magyarországi lakóhely (nem székhely!) nem szükséges - hol láttad máshogy az Evectv-ben?

Abban egyetértek, hogy mint magánszemélynek megváltozhatott az adózási illetősége, és az szja-hoz meg kell majd néznie nemcsak a magyar, hanem a helyi adószabályokat és a kettős adóztatási egyezményeket is, ha vannak. De ez független a számlaadási kérdéstől.

Rexor # 2022.10.28. 07:38

osztap: akár igazad is lehetne,de valószínűleg itt a hölgynek a kiköltözéssel már az adózási illetősége is megváltozott,hiszen a létérdekeinek a központja átkerült Magyarországról. Tehát eleve nem a magyar szabályokat kellett volna alkalmazni itt. Ha kiállítja a számlát a magyar szabályok szerint nem biztos,hogy jó megoldás lesz. Szerintem úgy kellene rendezni a helyzetet,hogy jelenti a NAV-nak,hogy már nem él Magyarországon, adott országban-ottani szabályok szerint-regisztrál és az adott ország szabályai szerint kiállítja a számlát.

osztap # 2022.10.28. 07:19

Juditta,

Érdemes átolvasnod a számlázási szabályokat, mert ez egy harmadik országbeli nem áfaalany (magánszemély) részére történő szolgáltatásnyújtásnak tűnik. Ha alanyi áfamentes vagy, akkor összegileg ez semmit nem változtat, csak mást kell írni a számlára, hogy szabályos legyen.
https://blog.billzone.eu/…li-ugyletek/

Az áfatörvény 37. § (2) főszabálya szerint ilyenkor a teljesítés helye Magyarország. De van egy rahedli kivétel a 38-49. §-ban, és te tudod, pontosan mit számlázol. Ha pl. az tanácsadás, akkor ott a teljesítés helye a harmadik ország, a 46. § (2) c) szerint.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.10.27. 21:25

Ne változtasd meg, az a bejelentett székhelyed.

Juditta # 2022.10.27. 19:54

Igen, köszönöm, lakcímig már eljutottam és ott van az adószámom is. A régi lakcímet kell majd megváltoztatni, azt nem engedi a rendszer, de majd keresek segítséget.

Majordomus # 2022.10.27. 19:40

Hát azért a fiad csak tud segíteni nem?

Ha már ott dekkolsz nála unokázni?!

Juditta # 2022.10.27. 19:38

Köszönöm, megpróbálom, de nem nagyon értek hozzá 70 évesen. Milyen adatok kellenek hozzá?
Csak régi közalkalmazotti adókártyám van nálam, de más számot nem tudok.
Mintha annak az adózásnak lett volna egy másik száma???
Ha nem kell hozzá egy másik szám, akkor talán megoldom
köszönöm

Majordomus # 2022.10.27. 19:08

Egy számitógéppel megoldható,sőt már mobiltelefonnal is!

osztap # 2022.10.27. 17:15

Juditta,

Miért nem tudsz számlát adni? Ha csak technikai oka van, pl. nincs nálad a számlatömb, akkor a NAV Online Számlázó Programmal (nem az Online Számla, az adatjelentésre van!) tudsz számlát kiállítani.
https://nav.gov.hu/…u/nav-online

Juditta # 2022.10.27. 15:12

Üdvözlöm és köszönöm a választ. Külföldön, 5000 km. távolságban élek, saját jogú öregségi nyugdíjas pszichológus vagyok, 70 éves, fiamnál segítek az unoka körül. Volt egy terápiás munkám, amikor páciens ujjongva kért fel a munkára, mert magyar anyanyelvű vagyok. Örültem, mert szeretem a munkámat, közalkalmazott voltam 45 évig, jó szakember vagyok, idő is volt rá. Van bejelentett vállalkozói státuszom, de minden otthon van, nem használtam és a legutolsó info. 2 éve, az volt az APEH-tól, hogy ,akkor kell leadnom a bevallást, ha van jövedelem, 15 % az adó és nincs más. A terápia több alkalommal zajlott, jelen esetben 3 alkalom után egy hosszú megszakítással, 5 hónap szünet, de nem lezárva. A számlát a terápia végén akartam adni, mert januárban utazok haza, ezért nyugodt voltam.
Most a kliens követeli a számlát és zsarol, pénzvisszafizetést követel, fenyegetődzik, pedig a kezdet kezdetén közöltem vele, hogy most nem tudok számlát adni, egyébként a terápiás ülés ára igen alacsony volt az itteni árakhoz viszonyítva.
Most visszafizetek neki néhány órát, amit kért, de lehet, hogy ez nem lesz neki elég és tovább viszi az ügyet. A jövő héten megyek megbeszélni a problémát a helyi konzullal.
Esetleg segíthet bizonyítanom a jóhiszeműségem azzal, ha a konzulnál nyilatkozatot teszek arról, hogy januárban kliensemnek elküldöm a számlát????
Mi van akkor, ha teljes egészében vissza fizetem a terápiás ülés díját????a repülőjegyem többe kerülne. Van-e még más lehetőség, hogy ebből a helyzetből kijöjjek száraz lábbal, mert én most nagyon nem szeretnék oda-vissza utazni, 70 éves vagyok, mozgáskorlátozott és nem kis pénzbe kerül hazautazni??
Köszönöm!