Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


TB fizetés

Kenzo # e-mail 2020.05.10. 10:55

Tisztelt Cím!

2020.02.21.-én megszünt a munkaviszonyom, viszont már 2020.02.25-én regisztráltam magam a munkanélkülibe, álláskeresési járadékra, így a munkaviszony megszűnése után járó 45 nap TB mentességemmel mi lesz?

2020.05.25.-én már nem leszek jogosult az állás keresési járadékra, de 90 napig előtt az voltam, hány nap múlva vagyok köteles fizetni magam után a TB-t, ha 2020.05.25 lejár a 90 napos álláskeresési járadékom?

Válaszát előre is köszönöm!

Balog Eva # e-mail 2020.05.08. 11:31

Szép napot!
Szeretném a segítségüket kérni.
2019 szeptembere óta csekken fizetem a tb járulékot magam után.
2020 május 5-en kaptam meg a nyugdij biztosító határozatát,mely szerint 2019.07.03-ig visszamenőleg megítélték számomra a nyugellatast.
Ennek fényében az eddig befizetett TB járulék visszaigenyelhető? Ha igen mi a módja?
Segítségüket előre is köszönöm!
Balog Éva

ypszilon89 # e-mail 2020.05.06. 16:46

cincinnatus 2020.05.06. 16:07

Nagyon szépen köszönöm a gyors, és hasznos választ!

cincinnatus #   2020.05.06. 16:07

ypszilon89 2020.05.06. 15:35
Üdvözlet!
Szeretném segítséget kérni.
A munkahelyem elvesztése miatt regisztrálni fogok a munkaügyi központba hétfőn a munkanélküli járadék miatt, akkor kapom meg a munkahelyemtől az elszámolási papírokat. Olvastam, hogy az ügyintézési határidő elég hosszú lesz a sok munkakereső miatt. Azt tudom, hogy a eü járulékot a munkanélküli idején nem kell fizetni magam után, de nem tudom ez mikortól érvényes. A regisztrációtól van számítva, vagy amikor már utalják a járadékot. Ugye ez lehet több hónap is mire elintéződik rossz esetben.
Azt szeretném tudni, hogy már most fizessem be az eü járulékot, vagy csak ha letelt a 3 hónap munkanélküli?
köszönöm a választ!

T. Kérdező!

Röviden:

  • A regisztrációtól.
  • Ha letelt a 3 hónap, úgy további 45 napig az eü-i szolgáltatásra való jogosultsága járulékfizetés nélkül is fennáll, mivel az álláskeresési járadék folyósításának ideje alatt Tbj. 5. § szerinti biztosítottnak minősül.

Hosszabban:

A hatályos Ebtv. értelmében az eü-i szolgáltatásra való jogosultsága járulékfizetés nélkül is fennáll a biztosítás megszűnését követő 45 napig.

Az Flt. 27. § (4) értelmében az álláskeresési járadék folyósításának kezdő napja az álláskeresőnek az állami foglalkoztatási szervnél történő jelentkezésének napja. Ha az álláskereső a személyes adatait – az állami foglalkoztatási szerv részére – a személyes jelentkezését megelőzően – elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényben (a továbbiakban: e-ügyintézési tv.) foglaltak szerint küldte meg, az álláskeresési járadék folyósításának kezdő napja az adatoknak az állami foglalkoztatási szervhez történő megérkezésének a napja.

Ez azt jelenti, hogyha elhúzódik is az ügyintézési idő az ellátást és az eü-i szolgáltatásra való jogosultságot a jelentkezés napjától kell megállapítani/figyelembe venni.

Ha nagy a sor és teheti érdemes elektronikusan „jelentkeznie”/regisztrálnia.

Ha a fentiek alapján jár el, akkor nem keletkezik fizetési kötelezettsége.

Jogalap:

Ebtv. 29. § (9) Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a Tbj.-ben meghatározott belföldi személy részére a biztosítási jogviszonynak, illetve a Tbj. 16. § (1) bekezdés a)–o) és s) pontjában meghatározott jogosultsági feltételnek a megszűnését követően

  1. 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel a megszűnést megelőzően megszakítás nélkül legalább 45 napig fennállt,
  2. ha a jogosultsági feltétel fennállásának az időtartama 45 napnál rövidebb volt, akkor ezen időtartammal hosszabbodik meg,
  3. 45 napig marad fenn, ha a jogosultsági feltétel megszűnését megelőzően fennállt korábbi jogosultsági feltétel 45 napnál hosszabb ideig állt fenn és az utolsóként megszűnt jogosultsági feltétel nem állt fenn 45 napig, de a két jogosultsági feltétel fennállása között 30 napnál kevesebb nap telt el.

Flt. 27. § (4) Az álláskeresési járadék folyósításának kezdő napja az álláskeresőnek az állami foglalkoztatási szervnél történő jelentkezésének napja. Ha az álláskereső a személyes adatait – az állami foglalkoztatási szerv részére – a személyes jelentkezését megelőzően – elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényben (a továbbiakban: e-ügyintézési tv.) foglaltak szerint küldte meg, az álláskeresési járadék folyósításának kezdő napja az adatoknak az állami foglalkoztatási szervhez történő megérkezésének a napja.

ypszilon89 # e-mail 2020.05.06. 15:35

Üdvözlet!

Szeretném segítséget kérni.
A munkahelyem elvesztése miatt regisztrálni fogok a munkaügyi központba hétfőn a munkanélküli járadék miatt, akkor kapom meg a munkahelyemtől az elszámolási papírokat. Olvastam, hogy az ügyintézési határidő elég hosszú lesz a sok munkakereső miatt. Azt tudom, hogy a eü járulékot a munkanélküli idején nem kell fizetni magam után, de nem tudom ez mikortól érvényes. A regisztrációtól van számítva, vagy amikor már utalják a járadékot. Ugye ez lehet több hónap is mire elintéződik rossz esetben.
Azt szeretném tudni, hogy már most fizessem be az eü járulékot, vagy csak ha letelt a 3 hónap munkanélküli?
köszönöm a választ!

sortie #   2020.04.14. 09:42

Marcell92 2020.04.12. 02:43

Sziasztok!

Tud valaki nekem segíteni, megszűnt a munkaviszonyom már több mint 4 hete emiatt a vírus mizéria miatt, ötletem sincs mikor vesznek végre fel akárhová, hogyan tudnék (lehetőleg érintésmentesen) csekket igényelni, vagy online befizetni TB-t hogy újból biztosított lehessek?

Némi pontosítás:

Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése nem keletkeztet Tbj. 5. § szerinti biztosítási jogviszonyt.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével csupán egészségügyi szolgáltatásra (fogorvos, háziorvos, járóbeteg szakellátás, fekvőbeteg ellátás /kórházi ápolás, műtét stb./ szerez jogosultságot.

(Nem jogosult táppénzre, nem szerez vele nyugdíj szolgálati időt stb.)

drbjozsef #   2020.04.12. 07:57

Marcell92,

Google első találata "eü járulék befizetése" keresésre :

http://www.neak.gov.hu/…rulekfizetes

Ha beküldted a NAV-hoz a nyomtatványt (azt talán ügyfélkapun is lehet), küldenek majd egy levelet a részletekkel, abban benne lesz a beszedési számla száma.
(Egyébként szerintem a 124-es adókódú számla fog majd neked kelleni, 10032000-06056229)
Közleménybe az adóadonosító jeledet írd be.

Ha megjött a válaszlevél, akkor visszamenőleg, egy összegben, az összes napra érdemes befizetni az elmaradásodat is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Marcell92 # e-mail 2020.04.12. 02:43

Sziasztok!

Tud valaki nekem segíteni, megszűnt a munkaviszonyom már több mint 4 hete emiatt a vírus mizéria miatt, ötletem sincs mikor vesznek végre fel akárhová, hogyan tudnék (lehetőleg érintésmentesen) csekket igényelni, vagy online befizetni TB-t hogy újból biztosított lehessek?
Van ügyfélkapum is meg minden, az elmúlt 4 hétben többször is megpróbáltam utánajárni, de semmire sem jutottam.
Nem szeretnék új TB számot, az már van, nem vagyok jogosult semmilyen címszó alatt ingyenes TB-re, nem érdekes semmi mizéria csak egy nyamvadt havi csekket kérnék vagy egy bankszámlaszámot! :D

Ha valaki konkrét egyenes linket, screenshotot bármit tud adni megköszönném!

kellemes húsvéti ünnepeket az olvasóknak!

Clipsy # e-mail 2020.03.31. 13:15

Üdvözlöm!
Kettős állampolgár (Szerb-Magyar) ként kértem állandó lakcímkártyát és személyi igazolványt 2015-ben. TB-t is szerettem volna,de akkori törvények szerint 2 évet kellett volna várnom rá, hogy igényelhessem és hogy fizessem magam után. Munkanélküli vagyok azóta is mindkét országban. Szeretnék Magyarországon TB kártyát és saját magam után járulékot fizetni. TB számot kaptam 2015-ben, de azóta is érvénytelen. Kérdésem az lenne, hogy jogilag visszamenőleg köteles vagyok e valami járulékot fizetni? Vagy elég ha igényelem az első TB kártyámat és elkezdem fizetni havonta?
Válaszát előre is köszönöm!

karifa # e-mail 2020.02.07. 13:40

Üdvözlöm,
január 10-vel ki lettem jelentve a munkahelyemen, viszont emellett adószámos magánszemélyként tevékenységemet folytatom. Érdeklődnék, hogy akkor innentől 45 nap "türelmi idő" rám is vonatkozik a ami az eü-i hozzájárulást illeti, vagy ugyanúgy már a januári teljes 7710 ft-os hozzájárulást kell fizetnem?

Jereván #   2020.02.03. 10:27

Van!

Ezirányú kérését a (záradékolt) jogerős ítélet másolatával írásban küldje meg a Kormányhivatal Társadalombiztosítási Főosztálya és a NAV részére.

Erassss # e-mail 2020.02.02. 23:01

Tisztelt Címzett!
A tavalyi évben szerettem volna igényelni TB jogviszony igazolást, amely az elmúlt 3 évre szólt, ám ezt nem kaptam meg, mivel több, mint 30 nap megszakítás volt a biztosítotti jogviszonyomban. Ennek előzménye egy jogellenes elbocsájtás, amelyből munkajogi vita lett. Az első fokú bírósági ítélet kimondta, hogy a munkaviszonyom megszüntetése jogellenes volt, valamint tartalmazza az időtartamot is, amelyre vonatkozóan a volt munkaadómnak elmaradt munkabért kell megfizetnie számomra. Ez lefedi a hiányzó 30 napot, amelyben nem voltam TB biztosítotti jogviszonyban. Az alperes fellebbezett, a másodfok helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, a munkaadó pedig fizetett számomra elmaradt jövedelmet, amelyből a SZJA mellett 18,5 % társadalombiztosítási járulék is bérszámfejtésre került. A kérdésem az lenne, hogy Önök szerint van-e arra mód, hogy a NEAK / OEP - nél visszamenőleg számítsák bele biztosítotti jogviszonyba a kérdéses időtartamot? Amennyiben igen, milyen jogszabályra tudok esetleg hivatkozni? Köszönöm!

Jusztasz #   2020.01.30. 11:16

B.Bettina 2020.01.30. 10:14

Üdvözlöm!
December 31-ig rendeztem magam után csekken a TB-járulékot, az új munkahelyem pedig január 2 óta áll fenn. Ünnepnapra való tekintettel a kérdésem, hogy Január 1-ére kell fizetnem TB-járulékot?

Jogilag igen, hiszen a járulékfizetési kötelezettség naptári napra áll fenn.

B.Bettina # e-mail 2020.01.30. 10:14

Üdvözlöm!
December 31-ig rendeztem magam után csekken a TB-járulékot, az új munkahelyem pedig január 2 óta áll fenn. Ünnepnapra való tekintettel a kérdésem, hogy Január 1-ére kell fizetnem TB-járulékot?

Jusztasz #   2020.01.30. 09:36

mildiko90 2020.01.30. 05:35
Jó napot kívánok!
Segítséget szeretnék kérni. A húgomnak 2016. Október végén megszűnt a tanulói jogviszonya (érettségi, szakmai év után), utána viszont nem volt munkája, illetve nem bejelentett, majd 2018.-ban áprilistól tudott elhelyezkedni, de a munkahelyén csak ideiglenes munkavállalóként volt bejelentve havonta néhány napot, 4 órában. Ez a munkaviszonya megszűnt 2018 július középen, utána szeptemberben tudott elhelyezkedni és onnan teljes állásban, hivatalosan bejelentve folyamatosan dolgozni. Ez alatt az idő alatt nem fizetett tb-t, nem jelentette magát sehol sem. Semmiféle jelzést, felszólítást nem kaptunk, bármiféle tartozásról vagy kamatról. Volt aki azt mondta hogy ha nem szóltak eddig, akkor valószínűleg nem vették észre, illetve volt aki rávágta hogy akkor nem kell vele foglalkozni, nem lesz belőle semmi baj.
(Család alapítás előtt állnak, felmerült különböző hitelek lehetősége/CSOK, ugye GYED/GYES, de nem tudják mennyiben befolyásolja a régi tb tartozás(ha van) a hitelek igénylését)
Előre is köszönöm a segítséget.

T. Kérdező!

Jogilag a járulék tartozás is behajtható, és az adóra vonatkozó szabályok szerint évül el.

Ennek ellenére a gyakorlatban a NAV ezzel nem igen foglalkozott, így mindkét korábbi tanács a jelenlegi/korábbi gyakorlat figyelembevételével került megfogalmazásra. („hogy ha nem szóltak eddig, akkor valószínűleg nem vették észre, illetve volt aki rávágta hogy akkor nem kell vele foglalkozni”)

A CSOK-hoz meghatározott időre kell TB biztosítási jogviszonyt igazolni.

A CSED/GYED ellátáshoz szintén, azonban biztosítási jogviszonyt pénzért vásárolni, illetve az egészségügyi szolgáltatási járulék valós időben történő, vagy utólagos megfizetésével nem lehet.

mildiko90 # e-mail 2020.01.30. 05:35

Jó napot kívánok!
Segítséget szeretnék kérni. A húgomnak 2016. Október végén megszűnt a tanulói jogviszonya (érettségi, szakmai év után), utána viszont nem volt munkája, illetve nem bejelentett, majd 2018.-ban áprilistól tudott elhelyezkedni, de a munkahelyén csak ideiglenes munkavállalóként volt bejelentve havonta néhány napot, 4 órában. Ez a munkaviszonya megszűnt 2018 július középen, utána szeptemberben tudott elhelyezkedni és onnan teljes állásban, hivatalosan bejelentve folyamatosan dolgozni. Ez alatt az idő alatt nem fizetett tb-t, nem jelentette magát sehol sem. Semmiféle jelzést, felszólítást nem kaptunk, bármiféle tartozásról vagy kamatról. Volt aki azt mondta hogy ha nem szóltak eddig, akkor valószínűleg nem vették észre, illetve volt aki rávágta hogy akkor nem kell vele foglalkozni, nem lesz belőle semmi baj.
(Család alapítás előtt állnak, felmerült különböző hitelek lehetősége/CSOK, ugye GYED/GYES, de nem tudják mennyiben befolyásolja a régi tb tartozás(ha van) a hitelek igénylését)
Előre is köszönöm a segítséget.

PBence # e-mail 2020.01.27. 09:26

Jó napot kívánok,
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy eddig csekken fizetem a TB-t magam után januártól-januárig és 1.12-én fizetem ki az utolsót,így elfogyott a 2019-es évre szóló csekkek.A kérdésem az lenne,hogy automatikusan küldenek a 2020-as évre,vagy be kell jelentkezni külön erre az évre?

Válaszukat és segítségüket köszönöm.

drbjozsef #   2020.01.27. 08:21

Andika92,

Nem lehet : KELL.

Az elmaradt TB járuékokat adók módjára hajtják be rajtad, ha kiderül, hogy elmaradásod volt, és nem rendezed önként.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Andika92 (törölt felhasználó) #   2020.01.27. 08:16

Érdeklődni szeretnék, hogy a tb-t visszamenőleg lehet e fizetni? Voltam munkanélkülin, utánna letelt a 45 nap is nem találtam munkàt, azóta eltelt másfél hónap. Talàltam munkàt a héten kezdhetek, az elmaradt tb-t szeretném rendezni ha lehetséges.

G983 # e-mail 2020.01.22. 23:37

wers, köszönöm a választ. felhívtam a 1818-at, ahol azt a tájékoztatást adták, h a budapestieknek a Teve utcában kell kikérni az E104-est. ma be is mentem hozzájuk, kitöltöttem a kikérő adatlapot, leadtam, 30 napon belül ígérték postai úton. hátha vki hasonló cipőben jár, mint én, neki majd jól jön ez az információ.

F. Rajmond # e-mail 2020.01.20. 15:16

Munkáktatótol lehet vissza menőleg jogviszonyt kérni esetleg vagy nincs rá semmi procedúra hogy igénybe vegyem a babavárót támogatást? 36napom hiányzik

monoszkop #   2020.01.20. 13:59

F. Rajmond 2020.01.20. 13:32

Üdv szakértők arra lennék kíváncsi hogy a tb jogviszonyom szeretném vissza menőleg be fizetni 36 nap maradt el és így nem tudom a babavárót igénybe venni.
Tudnátok ez ügyben segíteni?

Üdv Kérdező!

Sajnos biztosítási jogviszonyt pénz befizetéssel visszamenőleg szerezni nem lehet.

F. Rajmond # e-mail 2020.01.20. 13:32

Üdv szakértők arra lennék kíváncsi hogy a tb jogviszonyom szeretném vissza menőleg be fizetni 36 nap maradt el és így nem tudom a babavárót igénybe venni.
Tudnátok ez ügyben segíteni?

wers #   2020.01.17. 13:29

Javaslom a 1818-at hívni. Szerintem Kormányhivataltól, de nem tudom, hogy ezt hol kell beadni. Kormányablak? OEP?

(ilyen kérdésekben nem mindig jó a visszalapozás, mert képes negyedévente, de minimum évente változni)

G983 # e-mail 2020.01.17. 13:15

Kedves hozzáértők, szeretnék segítséget kérni Önöktől abban, hogy hol kérhetném ki Mo-n az E014-es nyomtatványt, amelyet el tudok küldeni a korábbi német biztosítómnak, igazolva ezzel, hogy elhagytam Németországot és nem áll fenn a továbbiakban a járulékfizetési kötelezettségem náluk? A németek már elküldték nekem az ottani E104-t, amelyet én bemutattam itthon az OEP-nek és a NAV-nak, befogadták, a TB-t pedig befizettem magam után. Hol tudnék tehát egy magyar E104-t kérvényezni, amely igazolja, hogy biztosítva vagyok itthon? Elnézést kérek, ha ez esetleg egy ismétlődő kérdés, nem lapoztam vissza hosszú oldalakat. Köszönöm a segítséget!