TB fizetés


D.B. # 2014.10.27. 14:30

Tisztelt Szakértő!

Juniusban vegeztem nappali tagozaton, igy az allam még oktober 31-ig fizeti helyettem a tb-t, es a 45 napos passziv jogosultsaggal kapcsolatban szeretnek erdeklodni (még nem talaltam allast). Ez azt jelenti, hogy ha a 45 napon belul orvosi ellatasban reszesulok, akkor azt még fizeti helyettem az allam es csak december 16-tol kene magamnak fizetni? Vagy 45 napom van arra, hogy jelentkezzek a NAV-nal es ha ez ido alatt orvosi ellatasban reszesulok, akkor azt kulon kiszamlazzak?

Valaszukat elore is koszonom!

dikosz # 2014.11.04. 18:23

A jogviszony után járó egészségügyi biztosítás október 31-én lejárt, ezt követően 45 napig, tehát december 15-ig tart a türelmi idő. Ezután - ha nem állsz alkalmazásban - saját magad után kell fizetned az egészségügyi szolgáltatási járulékot, függetlenül attól, hogy igénybe veszed-e vagy sem az orvosi ellátást. A bejelentéshez szükséges adatlapot az illetékes adóhatóságnál kell beszerezned.Jelenleg havonta 6810 Ft.

Vaka418 # 2014.11.07. 14:56

Tisztelt Szakértő!

Párom szeptember 23-án ment ki külföldre dolgozni (Anglia) és december 23-án jön haza.Kérdésem az lenne,hogy be kell -e jelenteni az OEP-nél a külföldi tartózkodását,illetve ha nem teszi meg,akkor milyen következményei lesznek. Nem tudja még az ottani biztosítási számát,semmilyen adatot,mert 6 hét múlva küldenek neki csak papírt.. Úgy olvastam,hogy 15 napon belül kell bejelenteni,de nem tudom,hogy így is szükséges-e,hogy csak ilyen rövid időre ment ki.

Válaszát előre is köszönöm.

luppo # 2014.11.11. 11:43

Tiszttelt Szakértő!

Olyan helyzetben vagyok, hogy muszáj eltartanom magam, ezért az egyetem elvégzése után szereztem a diákigazolványomra matricát, hogy továbbra is tudjak dolgozni. A szakmámban nem találtam a mai napig állást.

A kérdésem az lenne, hogy a TB fizetést egyénileg el kell-e kezdenem? (gondolom, hogy igen). Illetve ezzel lebukhatok-e, hogy van jövedelmem a diákmunka révén, viszont magam után fizetem a TB-t, mivel tudjuk, hogy a kettő kizárja egymást, diáknak nem kell tb-t fizetnie.

Köszönöm a választ!

H.Bubu # 2014.11.18. 18:55

Tisztelt Szakértő!

A segítségét szeretném kéri. A párom munkaviszonya október elején megszűnt. Sajnos azóta nem jelentkezett a sem a NAV-nál, sem az OEP-nél, hogy önmagának fizeti a TB járulékot mivel nincs munkája. A probléma viszont a következő, hogy most Németországban van. Látogatóba ment. Viszont rosszul lett és kórházba kellett vinni. Elég sok vizsgálat és műtét is kell neki. Elfogadták ott az EU-s TB kártyáját. Viszont nem tudjuk, hogy ilyenkor mi a teendő. Mert közeben a 30 nap lejárt a munkaviszony megszűnését követően. Elfogják fogadni, ha utólag lesz befizetve a TB járulék? Ez idáig folyamatosan fizetve volt.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel!

Pici2014 # 2014.11.22. 19:28

Tisztelt Szakértők!

Segítségüket szeretném kérni az alábbi témában:jelenleg munkanélküli vagyok.A munkanélküli segély 2014.április befejeződött.Mivel nincs munkám, így nincs pénzem tb fizetésre.
Úgy néz ki műtétre kell mennem decemberben vagy februárban.Úgy hallottam, hogy csak akkor tudok társadalombiztosított kórházba menni, ha utólag kifizetem az eddig elmaradt havi 6800 Ft tb. járulék összegeket.
Ha decemberben megyek műtétre, akkor 2014.áprilisig visszamenőleg ki kell fizetnem a havi 6800 Forintokat?
Ha februárban megyek műtétre, akkor csak 2015.januárig kell visszamenőleg fizetnem a havi tb Forintokat?
Feltétlenül számítok a segítségükre a fenti kérdésekben, mert rövid határidőn belül döntenem kell a műtét időpontjáról.
Várom szíves válaszukat!
Üdvözlettel:Pici2014

Zengőbérci # 2014.11.24. 15:38

Az elmaradt EÜ-i szolgáltatási járulék adók módjára hajtható be, azaz legfeljebb 5 évre visszamenőleg kell megfizetni!!!

Egészségügyi szolgáltatási járulék alóli esetleges mentesség

A Tbj.16. § rendelkezései lehetővé teszik azt, hogy az ott felsorolt személy ne fizessen egészségügyi szolgáltatási járulékot. A felsorolásból kiemelném az o) pontot.

16. § (1) Egészségügyi szolgáltatásra jogosult – az e törvény szerint biztosított, illetőleg a 13. § szerint egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyeken túl – az, aki
o. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 54. §-a alapján szociálisan rászorult,
1993. évi III. törvény
a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról
Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság
54. § (1) A jegyző az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából annak a személynek állapítja meg szociális rászorultságát,
a. akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át,
b. aki egyedülélő és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át
nem haladja meg, és családjának vagyona nincs.
(2) A szociális rászorultság igazolásáról a jegyző hatósági bizonyítványt (a továbbiakban: bizonyítvány) állít ki. A bizonyítvány hatályossága 1 év. A bizonyítvány tartalmazza: a rászoruló személy nevét, lakcímét, TAJ számát, a rászorultság tényét, az igazolás hatályosságát. A bizonyítvány az (1) bekezdésben megjelölt feltételek fennállta esetén ismételten kiállítható.
(3) A szociálisan rászorult személyekről a jegyző nyilvántartást vezet és a külön jogszabály szerint bejelentési kötelezettséget teljesít az egészségbiztosítási szerv felé.

4. § (1) E törvény alkalmazásában
b. vagyon: ha e törvény másként nem rendelkezik, az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek71
ba)külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát, va­gy
bb)együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát meghaladja, azzal, hogy a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorláto­zottságra tekintettel fenntartott gépjármű;75
c. család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége;

Kiemelném, hogy nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen la­kik,
Így viszont ma, Magyarországon, a több százezres munkanélküliek, illetve minimálbéren foglalkoztatottak országában nagyon sokan ezen szakasz alapján mentesülhetnek az eü-i szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség alól.

http://adozona.hu/…yi_sz_55MDDB

Ők kérhetnek mentességet az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól

MTI

2014.04.21., 09:16 Frissítve: 2014.04.21., 07:19
A szociálisan rászorultak kérhetik a járási hivataltól az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alóli mentesítést - hívja fel az érintettek figyelmét közleményében a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) a honlapján.

A közlemény kiadását az indokolta, hogy a havi 6810 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésének elengedését - méltányosságból - sok adózó kérte a NAV-tól.

A méltányosság megállapításakor az adóhatóság részletesen vizsgálja az adózó és a vele egy háztartásban élő hozzátartozók vagyoni, szociális helyzetét, jövedelmét és kiadásait.

Méltányosságot ugyanakkor csak lejárt adótartozás esetén gyakorol a NAV.

Így a gyakorlatban sokszor azzal szembesülnek az adózók, hogy bár az adóhatóság - egy adott hónapban - az addig felhalmozott járulékra fizetési kedvezményt engedélyezett, a következő havi kötelezettség keletkezésekor ismét tartozása lesz, és arra ismét késedelmi pótlékot számítanak fel.

A NAV ezért hívja fel az érintettek figyelmét arra, hogy a szociális törvény alapján is kérhető a járulék megfizetése alóli mentesítés - egy évre. Ezt az kaphatja meg, aki jövedelmi helyzete miatt nem tudja megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

A kérelmet a járási hivatal bírálja el, és azt tartja rászorultnak, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát, jelenleg 34 200 forintot.

Aki egyedülálló, akkor kap mentesítést, ha jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát, vagyis jelenleg a 42 750 forintot.

A szociális rászorultság igazolásáról a járási hivatal hatósági bizonyítványt állít ki, amely egy évig érvényes.

Zengőbérci # 2014.11.24. 15:43

H.Bubu

Az EÜ-i szolgáltatásra való jogosultság nem 30, hanem 45 napig áll fenn külön járulékfizetés nélkül!

Ezen túlmenően javaslom elolvasni az előző hozzászólásomat.

Főszabály, hogy ellátatlanul senki nem maradhat.

További kérdéseivel keresse meg az egészségbiztosító Nyilvántartási Osztályát!

Dreja # 2014.11.25. 10:33

Tisztelt Szakértő,

Segítségét szeretném kérni. Jelenleg Gyeden vagyok kisfiammal, de mellette elmentem dolgozni egy másik munkáltatóhoz ( nem mondtam fel az előző munkahelyemen, de költözés miatt nem mehettem vissza. )
A kérdésem az lenne,hogy ismét babát várok 3 hónapja dolgozok az új munkahelyemen. Érdeklődnék, ha elmegyek táppénzre ( 9 kód ) számíthatok e a jelenlegi munkabér táppénz összegére, vagy az előző munkahelyemet veszik alapul.Ha igen a 9 kód az a bér hány százalékát jelenti, 70?
Ilyenkor hogy veszik figyelembe a THGYÁSt illetve a következő gyermekemnél a Gyed. Az első gyermekemnél 2015 márciusában fog lejárni, a második baba pedig 2015 júniusára van kiírva.

Válaszát előre is köszönöm.
Köszönettel:

maczko94 # 2014.11.26. 20:01

Tisztelt Szakértők! Csupán annyit szeretnék megérdeklőni hogy az idén már magam fizettemba tb-t a csekket autómatán küldik vagy nekem kell kérni a jövő évre? Válaszuk előre is köszönöm.

Zengőbérci # 2014.12.01. 15:44

Dreja # e-mail 2014.11.25. 11:33

Tisztelt Szakértő,

Segítségét szeretném kérni. Jelenleg Gyeden vagyok kisfiammal, de mellette elmentem dolgozni egy másik munkáltatóhoz ( nem mondtam fel az előző munkahelyemen, de költözés miatt nem mehettem vissza. )
A kérdésem az lenne,hogy ismét babát várok 3 hónapja dolgozok az új munkahelyemen. Érdeklődnék, ha elmegyek táppénzre ( 9 kód ) számíthatok e a jelenlegi munkabér táppénz összegére, vagy az előző munkahelyemet veszik alapul.Ha igen a 9 kód az a bér hány százalékát jelenti, 70?
Ilyenkor hogy veszik figyelembe a THGYÁSt illetve a következő gyermekemnél a Gyed. Az első gyermekemnél 2015 márciusában fog lejárni, a második baba pedig 2015 júniusára van kiírva.

Válaszát előre is köszönöm.
Köszönettel:

T. Kérdező!

  • Önnek egyidejűleg két jogviszonya van.

Az Ebtv értelmében az igényeket (táppénz, tgys, gyed) jogviszonyonként külön-külön kell elbírálni.

  • Táppénzét abban a jogviszonyban elért keresete alapján fogják megállapítani, ahol az orvos keresőképtelennek nyilvánítja és csak annyi napra jár, ahány biztosításban töltött napja van ezen jogviszonyában.
  • A táppénz mértéke 50, vagy 60%. Ha az előző jogviszonyát nem szünteti meg, úgy csak akkor kaphat 60%-os táppénzt, ha az új jogviszonyában van 2 év biztosításban töltött ideje. Ha nincs csak 50%-os mértékű táppénzt kaphat.
  • A tgys és gyed jogosultságot is jogviszonyonként külön-külön kell elbírálni. Akár mindkét jogviszonyból is kaphat tgys-t, ha a szüléskor mindkét jogviszonya fennáll És mindkettőben van 2 éven belül legalább 365 biztosításban töltött napja.

Tekintettel arra, hogy a fórum kereteit meghaladja a mindenre kiterjedő részletes válasz keressen fel egy gyakorló TB szakembert.

Zengőbérci # 2014.12.01. 15:46

Dreja !
2014.11.25. 11:33

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

(1997. évi LXXXIII. törvény 5. § Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.)

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervét –vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját, mint központi TB kifizetőhelyet-, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu e-mail címen, akik készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére.

vvvvv # 2014.12.09. 13:33

Tisztelt Szakerto,

Az elmult ket evben Angliaban eltem, jelenleg gyermeket varok, egyeb korulmenyek miatt hazakoltoztem szulni illetve gyermeket nevelni.

A kinti munkaviszonyomra valo tekintettel az utolso ottani munkaltatom folyositja a gyest, emiatt - hiszen a munkaviszonyom tovabbra is fenn all - kint tovabbra is ado illetve biztositas fizeto maradtam.

Itthon a TB-t ennek tekinteteben viszont nem tudom fizetni, kulfoldi biztositottkent ugy nevezett 'kek kod'-on tart szamon az OEP.

Kerdesem a kovetkezo: A magyar allam nem fizeti a szulessel jaro korhazi ellatast, hiszen itthon (hiaba szeretnek) nem tudok Tb-t fizetni. Az angol allam fizeti-e, koteles-e fizetni, hiszen en ott tovabbra is fizetem a biztositasomat. Illetve amennyiben igen, ez milyen uton-modon valosul meg a gyakorlatban?

hudsonriver # 2014.12.12. 17:33

Tisztelt Szakértő!

Ha valaki rosszul adta meg a tb járulékfizetési kötelezettség kezdő időpontját, hogyan korrigálhatja? Október 31-én szűnt meg a tanulói jogviszonyom, és azt hittem, nov. 1-től kell fizetni, ezt jelöltem meg (elektronikus úton). Rögtön utána megtudtam, hogy csak dec. 16-tól kéne. Hiába írtam a nav-nak emailt, nem válaszoltak, a csekkeket már ki is küldték. Írtam postán is, még arra sem érkezett válasz.
Válaszát köszönöm.


Tisztelt Szakért?!
Ha valaki rosszul adta meg (elektronikus úton benyújtva) a tb járulékfizetés kezd? id?pontját, hol/hogy módosíthatja? Az törté

mirtaat21 # 2014.12.25. 05:51

Tisztelt Szakértő!

2013 szeptemberében szűnt meg a tanulói jogviszonyom. 2013 decemberétől 2014 márciusáig dolgoztam, azóta sajnos csak alkalmi munkáim vannak. December 24.-én kaptam tájékoztatást a háziorvosomtól arról, hogy rendezetlen a jogviszonyom az OEP-nél. Munkanélkülire nem voltam bejelentve most intézem ezt is. Az lenne a kérdésem, hogy meddig kell kifizetnem visszamenőleg a biztosítási járulékot? Valamint mennyi időm van elintézni a jogosultság rendezését? Valamint ha munkanélkülire be vagyok jelentve akkor kell-e jáulékot fizetnem?

Várom válaszát! Köszönöm!

gaborka83 # 2014.12.27. 15:45

Tisztelt Szakèrtő!

Olyan kèrdèsem lenne, hogy mi a teendő akkor, ha a rèszletekben megadott tb tartozàzom egy havi törlesztőjèvel elmaradok?

Vàlaszàt előre is köszönöm!

Kata1222 # 2015.01.05. 09:46

Tisztelt Szakértő!

Sajnálatos módon 3 éve nincs fizetve a TB-m. Azóta nincs munkahelyem. Magam után sem tudtam fizetni, mert időközben kiderült, hogy évek óta nincs állandó bejelentett címem sem. Most sikerült egy hajléktalan szállóra bejelentkeznem, így azt hittem tudom fizetni magam után, de kiderült 1 év eltelte után van erre lehetőség. (hontalannak számítok Magyarországon). Viszont találtam munkahelyet és azt az információt kaptam, ha most bejelentenek, akkor visszamenőleg ki kell fizetnem a 3 évet. Volt aki azt mondta csak az adott évet kell visszamenőleg rendeznem.
Tud nekem ebben segíteni, hogy tisztán lássak? Kell, nem kell és ha kell mennyit kell?
Ja és 15 éve nem vettem igénybe egészségügyi szolgáltatást.
Válaszát erőre is köszönöm.
Kata

sortie # 2015.01.06. 12:32

Kata1222 2015.01.05. 10:46
Tisztelt Szakértő!
Sajnálatos módon 3 éve nincs fizetve a TB-m. Azóta nincs munkahelyem. Magam után sem tudtam fizetni, mert időközben kiderült, hogy évek óta nincs állandó bejelentett címem sem. Most sikerült egy hajléktalan szállóra bejelentkeznem, így azt hittem tudom fizetni magam után, de kiderült 1 év eltelte után van erre lehetőség. (hontalannak számítok Magyarországon). Viszont találtam munkahelyet és azt az információt kaptam, ha most bejelentenek, akkor visszamenőleg ki kell fizetnem a 3 évet. Volt aki azt mondta csak az adott évet kell visszamenőleg rendeznem.
Tud nekem ebben segíteni, hogy tisztán lássak? Kell, nem kell és ha kell mennyit kell?
Ja és 15 éve nem vettem igénybe egészségügyi szolgáltatást.
Válaszát erőre is köszönöm.
Kata

”T. Kata!

Amennyiben szociálisan rászorul, pláne ha hajléktalan, akkor nincs EÜ-i szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége.

Lásd:
1997. évi LXXX. törvény
a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről

16. § (1) Egészségügyi szolgáltatásra jogosult - az e törvény szerint biztosított, illetőleg a 13. § szerint egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyeken túl - az, aki

  1. a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 54. §-a alapján szociálisan rászorult,
  2. hajléktalan.

Az én javaslatom az, hogy –tekintettel az anyagi és szociális körülményeire- visszamenőlegesen „ne rendezzen semmit”. Ha és amennyiben a NAV utólag előír fizetési kötelezettséget, úgy a határozat kézhezvételét követő 15 napon belül éljen a jogorvoslati lehetőséggel és akkor adja elő a fent leírtakat, ha a kérelmét elutasítják akkor pedig ugyanezen indokok alapján kérje, hogy a tartozást méltányosságból engedjék el.

Főszabály, hogy a járuléktartozásokat adók módjára hajtják be, azaz az elmaradást 5 évre visszamenőleg kell rendezni. (Az, hogy a NAV mi alapján szűri ki a „nemfizetőket” még a MEP dolgozók előtt is rejtély.)

  • A biztosítottnak nem kell EÜ-i szolgáltatási járulékot fizetni.
  • A szociálisan rászorult személy –kérelemre- a járási hivatal engedélye alapján mentesül az EÜ-i szolgáltatási járulék megfizetése alól.
  • A hajléktalannak a törvény erejénél fogva nem kell EÜ-i szolgáltatási járulékot fizetni.

1993. évi III. törvény

54. § (1) A járási hivatal az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából annak a személynek állapítja meg szociális rászorultságát,

  1. akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át,
  2. aki egyedülélő és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át

nem haladja meg, és családjának vagyona nincs.

(2) A szociális rászorultság igazolásáról a járási hivatal hatósági bizonyítványt (a továbbiakban: bizonyítvány) állít ki. A bizonyítvány hatályossága 1 év. A bizonyítvány tartalmazza a rászoruló személy nevét, lakcímét - tartózkodási engedéllyel rendelkező hontalan személy esetén szálláshelyét -, társadalombiztosítási azonosító jelét, a rászorultság tényét, valamint az igazolás hatályosságát. A bizonyítvány az (1) bekezdésben megjelölt feltételek fennállta esetén ismételten kiállítható.

(3) A szociálisan rászorult személyekről a járási hivatal nyilvántartást vezet és a külön jogszabály szerint bejelentési kötelezettséget teljesít az egészségbiztosítási szerv felé.

Bettina47 # 2015.01.09. 05:01

T. Szakerto

2010-ben volt utoljara munkahelyem. Azota nem fizette senki utanam a tb Jarulekot. 2013 augusztus ota Svajci biztositasom van. Kerdesem, hogy visszamenoleg hogyan es milyen modon tudom rendezni a befizetest.

Valamint, hogy megszunjon a magyarorszagi biztositasom, hiszen ket helyen nem lehetek biztositott. Svajcban sincs munkahelyem de fizetve van a biztositas havonra.

Valaszukat nagyon szepen koszonom.

bett8013

zsuzsa28 # 2015.01.16. 14:53

T.Fórum !
Az unokám BT-vel működtetett egy büfét. Ráfizetéssel működött, ezért bezárta az üzletet felmondta a helyiség bérletét. Kezdeményezi az egyszerűsített végelszámolást.
Van járulék tartozása de ki fogja fizetni.A BT megszüntetése sokáig elhúzódhat. Ha nem működik az üzlet, meddig és mennyi TB járulékot kell fizetnie ha nincs új munkaviszonya ? Ha külföldre megy és nincs munkaviszonya Magyarországon és a BT még nem szünt meg , kell -e fizetnie és mennyit?
Kérem szépen válaszukat , tanácsukat.

lanna3 # 2015.01.23. 09:38

Tisztelt Cím!
Kérdésem a következő. Ha valaki nem fizeti a tb-t egy éve, mert külföldön volt, nem volt bejelentett munkája, annak utólag behajtják-e a nem fizetett időszakot, miután jelentkezik az NAV-nál , hogy ő mostantól szeretné fizetni maga után a tb-t?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Anna

KKatalin13 # 2015.01.26. 13:31

Tisztelt Szakértő!

Aziránt érdeklődnék, hogy a tb tartozást visszamenőleg csak abban az esetben kell-e kifizetni,ha erről a hatóság határozatot küld? Ha önként bejelentkezik a magánszemély (semmilyen jogcímen nem biztosított, nem tartozik a törvény által mentességet élvezők körébe és sem munkája, sem egyéb jövedelme sincs), csak ettől az időponttól válik esedékessé a fizetési kötelezettség, tehát visszamenőleg nem kell kifizetni?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

dia1999 # 2015.02.05. 15:28

Tisztelt Szakértő!
Az iránt érdeklődöm, hogy mivel jövedelmem eddig nem volt, de januártól 25 ezer Ft fogyatékos támogatásban és közgyógyellátásban részesülök, továbbra is kell-e fizetni(vagy nekem, vagy hozzátartozómnak)utánam a TB járulékot?
Tisztelettel köszönöm válaszát

gabika0612 # 2015.02.06. 12:45

Olyan problémával szeretnék Önhöz fordulni, hogy a NAV-tól kaptam egy levelet, hogy 2011 december óta nincs TB-m és fizessem ki a tartozást. Én 2011-ben hagytam ott a nappali tagozatos közép iskolát és átmentem estire (nem tudtam, hogy estin nem jár TB, de tudom, hogy ez nem mentesít a kötelezettség alól). Visszagondolva én mint laikus azt hittem, hogy mivel édesanyám kapott utánam családi pótlékot 20 éves koromig (estin is) ezért volt TB-m. A 2. ok, hogy tavaly a háziorvosom beutalt szemészetre és a papíron az állt, hogy TB által támogatott vagyok azaz a háziorvos sem látta, hogy nincs pedig neki látnia kellet volna ugyan úgy a kórházban is úgy látták, hogy van. Tavaly júliusban férjhez mentem és mielőtt bementem volna a Egészségbiztosítási Pénztár irodájába szólni a névváltozás miatt az OEP hivatalos oldalán megnéztem, hogy van-e TB-m és ott is azt írta, hogy van. Ahogy bementem az irodába és ott rám kerestek a rendszerbe akkor derült ki, hogy nincs. Ők meg automatikusan jelezték a NAV-nak ők meg küldték a csekket. Ebben szeretném a segítségét kérni, hogy: hogy lehet az, hogy sem a háziorvosom sem a kórházban sem az OEP hivatalos oldalán nem látszott, hogy nincs TB. Mivel mindenhol úgy látszott, hogy van nekem meg se fordult a fejembe, hogy nincs. Ha nem megyek be a TB-hez akkor soha nem derül ki vagy csak 10-20 év múlva vagy ha elküldik a háziorvosomnak is, hogy nincs?! Ebben szeretném a segítségét kérni, hogy ők így visszamenőleg kötelezhetnek rá, hogy kifizessem holott mindenhol úgy látszott, hogy van?
Előre is köszönöm a válaszát.
Gabriella

Nikoletta123 # 2015.02.08. 19:05

Tisztelt Olvaso.

Szeretném kérni a segítségét az ügyben, hogy van egy ismerősöm. Külföldön él bejelentett munkája van ezt jelezte is a magyar OEP-nek hogy megszüntessék a Tb kártyáját hogy ne kelljen magyarban fizetnie. Ez volt tavaly nyáron. Az OEP jelzi a NAV felé ezt? Mert most januárban kapott csekket hogy fizesse a magyar Tb-t. Nem tudja hogy elég e a tavaly kiküldött papírt bemutetnia hogy megszüntették a tb-jét vagy újra igazolnia kell a NAV felé hogy külföldön él és ottani egészségügyi rendszerrel rendelkezik. Tehát a NAV-nak tudnia kell hogy az OEP fele lett ez rendezve vagy a NAV-nál is külön jelezni kell?

Köszönöm