TB fizetés


Marja # 2011.12.14. 13:30

Tisztelt Fórumozók!
Bruttó 15000 Ft kifizetése után kell TB-t fizetni?
Köszönöm a választ

Sylviee # 2011.11.11. 16:13

Üdvözletem!

Idén(2011) májusban fejeztem be az iskolát, már vártam a Tb-s papírt h innentől fizethetem a járulékot hát ma az orvosnál meg is kaptam h nem szerepelek a nyilvántartásban, csak éppen 2008. január 1-től... Ez sehogy sem értem 2007 májusában érettségiztem utána szeptembertől 2évig jártam felsőoktatásban (nappalin) közben voltak nyári bejelentett munkáim is. Maximum 2009 nyarától nem lehet TB-m. Ezek alapján utána olvasgattam és a mostani 2éves iskolám estinek minősül így nem fizették utánam az elmúlt 2évben a TB-t. Ha ez igaz hogy lehet h ennyi idő után jön ki papír és nem is APEH-től hanem a háziorvostól... havonta járok háziorvoshoz gyógyszert íratni időközben beteg is voltam szűréseken is voltam és sehol semmi, pedig ahogy ők írják 2008 akkor azóta lassan 4év telt el. Munkanélküli vagyok , de ezek szerint 3éve annak számítok kérdezem én honnan fizessem be ? Ahogy számolgattam 200.000ezer forint minimum az ő kiírásuk szerint.
Most járom körbe az iskolákat hogy mi a helyzet, csak gondoltam elmesélem a helyzetem, hátha volt valaki hasonló helyzetben és tud tanácsot adni.

végrehajtó1 # 2011.11.07. 19:21

Amit írtam annak melyik részét nem érted?

raptormatska # 2011.11.07. 18:37

150 km-ről,nem igazán volt más választásom(az útiköltségem 8-10000ft),és én úgy vélem,nem jártak el velem törvényesen.28000 forintból,részletre sincs módomban kifizetni,mert a havi 5100ft mellé,mekkora részlettel fizessem,amikor ebből a lányom iskolája 15000 havonta?
Nekem havonta volt szándékomban fizetni,nem engedték,mert nem jelentettek ki,aztán ennek ellenére csak fizessem be csak most már mindet egyben,vagy részletben?Ellehetetlenítettek teljesen,önhibámon kívül,pedig sem hitelem,sem más tartozásom,azaz most már van.Nem a munkáltatómat kellene piszkálni,hogy nem jelentett ki,ezáltal nem tudom csekken fizetni,és én iszom a levét?

végrehajtó1 # 2011.11.07. 18:26

Ne telefonálgass, hanem írásban kérd a részletfizetést, vagy az elengedést.

raptormatska # 2011.11.07. 17:20

Üdv mindenkinek!

Van nekem is egy kis slamasztikám.2009 07.01-től megszűnt a munkaviszonyom,2007-bejelentett tartózkodási helyem van,nem az állandó lakcímemen lakom.2009 10.hónapban be is mentem az apeh-hoz,szeretnék csekket kérni,tb-met fizetném magam után,nyomtatvány kitöltve odaadom,az ügyintéző közli velem,nem fizethetem,mert nem vagyok kijelentve,és lezártnak tekintette a dolgot.
Most megkaptam az elszámolást,2010 01-09-ig eltörölték a tb befizetésem,nem tartozom,de 9 hónappal igen,50700 forint.Csekket nem kaptam,erre betelefonálok,mi is van vajon,válasz,küldtek csekket mégis csak,de a másik címemre,nem kerestem,kézbesítettnek tekintették.Minden más apeh levelet megkaptam a tartózkodási helyemre,ezt nem.Közöltem,mivel havonta kívántam fizetni,egy összegben nem áll módomban,természetesen nem érdekel senkit,de az sem,hogy biztosítva vagyok,a munkáltatóm azóta sem tett eleget a kijelentési kötelezettségének a rendszerből,tartozásom van,amit nem tudom hogy fizessek be,ha befizetem,mennyire törvényes,hogy bejelentett vagyok,de csekken fizessem,azaz apeh osztály szerint,az egyik azt nem érti miért számlázták ezt ki nekem,a másik azt nem érti hogy vagyok még biztosítva,én meg már semmit sem értek....
Úgy gondolom,semmilyen mulasztást nem tettem,mégis 50700 forint adóságba vertek,ami lesz több is,mert nem tudom kifizetni,mert nem adtak rá lehetőséget a havi fizetésre,mert nem jelentettek ki,utána meg nem vettem át az általam igényelt csekkeket ott ahol nem lakom,és végrehajtásra kívánják tenni.Hát mivel magamat nem jelenthetem ki,hogy fizethessek magam után,tanácstalan vagyok.

Megköszönném,ha valaki segítene,elég sürgős volna.

Tisztelettel előre is köszönöm!

qwert5 # 2011.10.27. 14:33

Sziasztok!

Nyelvtanulás miatt fizetettlen szabadság jogcímen 6 hónapig, elengedett munkáltatóm Angliába!
Jól tudom, ha kint bejelentett munkát vállalok, ott fizetem járulékaimat és itthon semmilyen fizetési kötelességem nincs? Mi a helyzet a köztes idővel?
Itthon jeleznem kell valamilyen szerv felé, a fenti szándékom?

Köszönöm: qwert5

pazs # 2011.10.17. 12:12

Nem számít bele a munkaviszonyba és csak természetbeni ellátásokra jogosít (tehát például táppénzre sem).

jucus7878 # 2011.10.17. 11:38

Üdv!
Párom munkahelye megszűnt de talált munkát csak ott nem lesz bejelentve.
Kérdésem :Ha maga után fizeti a tb járulékot az csak az orvosnál lesz érdekes vagy beleszámít-e a munkaviszonyba.

nandy # 2011.10.14. 09:36

Tinta:

A vonatkozó jogszabály (összhangban az EU-s irányelvekkel) nem ad lehetőséget arra, hogy szabadon eldönthesd, hol szeretnél biztosítást.

De a te eseted viszonylag egyszerű, mert külföldön van bejelentett állásod, ott is tartózkodsz életvitelszerűen, tehát ott van biztosítási kötelezettséged.

Szerintem írj levelet az itteni Eg.biztosítónak, ők majd megkérik a kinti biztosítótól a szükséges adatokat.

(egyébként a kérdés szempontjából lényegtelen, hogy Mo-n nem veszed igénybe az eü. ellátást, a járulékfizetési kötelezettséget ugyanis nem ez alapozza meg!)

nandy # 2011.10.14. 09:30

A biztosítási kötelezettséged fennáll, viszont célszerű lenne a NAV felé mielőbb bejelenteni, hogy jelenleg nincs biztosítási jogviszonyod (előbb-utóbb úgyis rájönnek, de akkor már bírság is lehet...).

Tehát irány a NAV!

MissTimus # 2011.10.13. 11:19

sziasztok.

Április közepétől nincs a TB-m befizetve,ugyanis a gyesem letelt.A kérdésem az lenne,hogy ilyen esetben igényelhetek EU kártyát? Ha nem,akkor mi ennek az "útja/módja",hogy mihamarabb megtudjam igényelni ezt.?!
Előre is köszönöm
Üdv

TinTa # 2011.10.09. 19:51

Üdvözletem!

2009 februárjában személyesen bejelentkeztem a rendszerbe, mert orvoshoz szerettem volna menni.
Előtte volt egy munkahelyem Magyarországon, a munkaszerződés megszűnése után nem fizettem a TB-t.
Befizettem 1 havi csekket, utána úgy alakult hogy kimentem dolgozni külföldre, Olaszországba, így tovább nem fizettem a csekkeket. 2010-ben megint csak jött 12 db csekk, azokat sem fizettem, mondván nem tartózkodom Magyarországon, tehát nem veszem igénybe az itteni egészségügyi ellátást. Ott kinn a munkáltató fizette utánam a TB járulékot.
A múlt hónapban jött egy levél, hogy X összegű tartozásom van, és legyek szíves rendezni. Utána X összeggel mínuszba tették a bankszámlámat.
A kérdésem az lenne, hogy ki kell fizetnem ezt az összeget, mint tartozás, miközben nem is tartózkodtam itthon, orvoshoz akkor mentem el utoljára 2009 februárjában??? Most már tájékozottabb vagyok, mert utána olvastam, hogy ha külföldön dolgozom, akkor egy bizonyos nyomtatvánnyal le kell mondanom az itthon TB-t. A kérdésem az lenne, hogy visszamenőleg, munkaszerződés bemutatásával, vagy más dokumentummal ha bizonyítom hogy én külföldön dolgoztam és ott volt biztosításom, akkor mentesülök-e ezen összeg befizetésétől amivel a számlámat mínuszba tették? Nem kevés összegről van szó, és gyakorlatilag pénzkidobásnak érzem, mivel nem akarom magam ismételni, de nem is tartózkodtam Magyarországon, és Olaszországban fizetve volt a biztosításom. Abban hibás vagyok, hogy nem tudtam, hogy itthon le kell mondani, ill. hogy mivel hirtelen kimentem dolgozni, a többi csekket úgy gondoltam nem kell befizetnem, hisz nem fogok orvoshoz menni.

Ez esetben mi a teendő? A választ köszönöm előre is!

Mothman28 # 2011.09.28. 16:19

Tisztel C.!

Segítséget szeretnék kérni.
Külföldön tartózkodom és jogosult vagyok az egészségügyi ellátásra. Jelenleg fizetem Magyarországon is a TB~t, amit leszeretnék mondani,de nem találom az APEH oldalán a formanyomtatványt. Kérem aki tud linkljen, vagy bármi más alternaívát tud ajánlani, legyen szíves leírni.

köszönettel: P.L.

sisi68 # 2011.09.17. 07:43

Üdv!Segitséget szeretnék kérni.A fiam május 10.-én töltötte be a 18. életévét.Nem volt gond a taj számmal sosem,májusban is volt orvosnál,most viszont 2 hete mikor elment,a doktornő figyelmeztetett minket,hogy "piros a taj-szám".Menjünk az OEP-hez,mert baj lesz belőle,mindent megfizettetnek majd.Én felhivtam őket azonnal.A hölgy azt mondta,semmi gond,csak megszűnt a tanulói jogviszonya 2011.05.10-ével,mikor betöltötte a 18.évét(nem értem miért,és hogyan,mert 8.-után azonnal folytatta a sulit,középiskolás)menjen be a fiam,vigye a személyes okmányait,és az iskolalátogatási igazolást,kilesz javitva.Igy is tettünk,elment,DE ott azt mondták neki,2008.12.hó óta nincs tanulói jogviszonya-töltsön ki egy nyilatkozatot,nyomtatványt,amin az áll,hogy saját maga után kell fizetnie a TB-t.A férjemmel mindketten dolgozunk,6 éve folyamatosan,a kisebb fiam taj-száma rendben.Kihez kellene fordulnom,és egyáltalán jogosultak a gyerekek?Hozzáteszem,2008-ig csak tartózkodási engedélyünk volt,mivel külföldi állampolgárok voltunk akkor még,viszont fizettük a gyerekek után az ellátára a jogosultságot(kb.25 ezer havonta),"jogosultság egészségügyi ellátásra megállapodás szerint"2008.06.ban kaptuk meg a letelepedési engedélyt,és azonnal a taj kártyákat a gyerekek is.Kérem segitsen valaki.Nagyon köszönöm,előre is.Üdv!Szilvi.

Rexor # 2011.09.16. 08:14

Legegyszerűbb ha a munkaadódtól ekéred a bejelentő lapot. Ha nem megy menj be a NAV ügyfélszolgálatra személyesen-telefonon nem vlaószinű hogy kapsz tájékoztatást (de előfordulhat,hogy így kellemetlen helyzetbe hozod a munkáltatódat).

rubianna # 2011.09.15. 15:02

Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy hol tudom megnézni, hogy mennyi bruttó fizetéssel vagyok bejelentve, és fizetik e utánam a járulékokat, és a tb-t. Mely telefonszámon érdeklődhetek, vagy mely honlapon.
Köszönöm

Rexor # 2011.09.15. 12:48

Nem kell semmilyen űrlap, csak fizess :). Igen, elvileg felszámíthatnak kamatot (gyakorlatilag nem nagyon szoktak ilyet csinálni).

Blest # 2011.09.15. 12:39

Sziasztok!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy milyen űrlapot kell kitölteni, hogy saját magam után fizetem a tb-t? És hogy az elmaradt hónapokra kamatot számolnak-e fel?
Köszönöm előre is.

C a s a b l a n c a # 2011.09.15. 05:46

Erre a kérdésre az iskola vagy a TB telefonon adhat felvilágosítást.

Mafus # 2011.09.14. 17:57

Jó napot!

Nem tudom szerepelt e már az enyémhez hasonló kérdés, visszaolvasgattam, de nem találtam.

2010. dec. 16 óta kell fizetnem egészségügyi hozzájárulást. Elegendő információ híján késéssel, de el kezdtem befizetni csekken az elmaradt, illetve, soron következő havi hozzájárulást április környékén, környékétől. Most 2011. augusztusában beiratkoztam egy okj-s nappali képzésre, tehát a TB-t már nem kell magam után fizetnem.

Kérdésem a következő lenne: be kell jelentenem az APEH-nak (NAV), a tanulói jogviszonyomat, vagy sem?
Ill. Augusztusban irakoztam be, az augusztusit még nem fizettem be, ez feltétlenül szükséges vajon? Ha jól sejtem igen, de remélem tévedek. :)
A segítséget nagyon szépen köszönöm!

Nika12 # 2011.09.08. 09:38

Tisztelt Szakértők!

2010 júniusa és novembere között fizettem magam után a tb-t. Elmentem a helyi apeh irodába és kitöltöttem a szükséges nyomtatványt, befizettem a csekkeket. Aztán egy ismerősöm szólt, hogy mivel pályakezdő munkanélküli vagyok, van esély rá, hogy az önkormányzat átvállalja a járulék fizetést. Ez meg is történt az önkormányzat kiállította a hatósági bizonyítványt, ami 2010. nov 15-től érvényes egy évre, ezek után az apeh irodában is rendeztem, vagyis kitöltette az illetékes kolléga a szükséges nyomtatványt szerintem helyesen(10T10011-B)(járulékfizetés megszűnésének oka részt...), és ezzel elintézettnek tekintettem a dolgot.
A héten viszont kaptam egy elszámolást az apehtől, ahol nyoma sincs annak hogy 2010 novemberétől az önkormányzat fizet utánam, sőt, felszólítanak, hogy fizessem be a 2010-es "tartozásaimat" kamatostól!
Természetesen a szükséges papirok (apeh, hatósági bizonyítvány) nálam vannak. Kérdésem, hogy kihez forduljak? Ki hibázott?
köszönöm

TanarNYban # 2011.08.23. 00:51

Roviden a kerdesem: Mi a teendoje egy USA-ban elo, dolgozo, zoldkartyas magyar allampolgarnak TB ugyben (ha nem akar fizetni TB jarulekot). Hova kell menni es mit kell csinalni? NAV, Okmanyiroda, TB ??? Visszamenoleg mit lehet elintezni (2004 ota vagyok az USAban) KOSZONOM!

TanarNYban # 2011.08.22. 19:17

Kedves hozzaertok,

NYban dolgozm tanarkent, itt elunk amerikai ferjjel es 2 itt szuletett gyerekkel 2004 ota.
2009 nyaran az okmanyirodaban kaptam egy olyan lakcimkartyat amin nincs allando lakhely (lakohely) csak tartozkodasi cim (regi ideiglenes) Ezzel a TBnel (Teve utca) kitoltottem egy nyilatkozatot amely arrol szolt hogy un harmadik allamban dolgozm 2005 Szept ota, ott vagyok biztositva. Akkor APEH-hoz nem mentem, ugy gondolvan hogy TB ugyet a Teve i-ban elinteztem. Iden tavasszal jott a "rendezze jogviszonyat" cimu level, amit nyaron atvettem es kitoltottem a hozza csatolt papirt. Az ugyintezo javaslatara nyilatkoztam hogy 2007 Apr-ig kozos haztartasban elo szemely reven voltam biztositva. KERDES: MIRE SZAMITSAK? Fog jonni egy hatarozat csekkel?? Ki kell majd fizetni a 2007 Apr es 2009 juli kozotti TB jarulekot?? 2009-ben volt idom egy nyaralas alatt ezt a lakcimkartyat megcsinaltatni....annak ellenere hogy mar elotte joval meg kellett volna. Egyebkent ilyen lekcimkartyat most mar nem adank ki? a lakcimbejento hatan nagy betukkel ott van, hogy tartozkodasi hely csak lakohely meglete mellet leteitheto. Nekem meg 2009-ben kiadtak csak tartozkodasi helyes kartyat, igaz 2014ben le fog jarni. MI A MEGOLDAS? Nem szeretnek TB jarulekot fizetni, hiszen itt az USAban bovel fizetek mindefele kozterhet. KOSZONOM A SEGITSEGET!

LazinTech # 2011.08.21. 09:50

Üdvözlök mindenkit.
Olyan kérdésem lenne, amelyet nem találtam meg a fórumon: a társadalom biztosításról, TAJ kártyáról, fizetés összegekről kapcsolatban.
Szóval: e hónaptól vagyok magyar állampolgár, a gyorsított visszahonosítás révén. Ingatlanom van Magyarországon, de nem élek folyamatosan itt, magánvállalkozóként Romániában fizetem szükséges biztosításokat, de szeretném itt is ha lenne biztosításom. Sosem lehet tudni.
Hová, és mennyi havi összeget kellene befizessek hogy biztosítva legyek?
Tehát itt nincs munkaviszonyom, be vagyok jelentve de külföldön dolgozom.
Remélem elég érthető voltam. Köszönöm.