TB fizetés


Rexor # 2010.10.20. 13:00

Szerintem a TB és a diákigazolvány két külön lapra tartozik. A diákigazolványod addig érvényes, amíg tanulói jogviszonyban vagy, a TB pedig, amíg fizetik utánad a járulékot (ezt követően pedig magadnak kell rendezned, és utána továbbra is biztsított maradsz).

Zsuzska21 # 2010.10.20. 09:43

Sziasztok!

Ma voltam az Apeh-nál TB ügyben. Pályakezdő regisztrált munkanélküli vagyok és lejár a Tb-m okt31.-én.
Az ügyintéző azt mondta, hogy jöjjek vissza december 16.-án addig érvényes a Tb-m és ezzel együtt a diákigazolványom is.
Mivel sűrűn utazok fontos lenne tudnom, hogy mivel bizonyíthatom a buszon, hogy tényleg érvényes december 16.ig a diákom és nem hazudok? Mivel semmilyen igazolást nem kaptam. Viszont nem akarom, hogy megbüntessenek emiatt.

Kérlek segítsetek!
Nagyon Fontos lenne.

Üdv

nandy # 2010.09.30. 19:48

Menj be a legközelebbi APEH-kirendeltségre.
http://www.apeh.hu/…l/regionalis

Regina1305 # 2010.09.30. 16:33

Jó estét! Nekem nincsen munkám, ezáltal, egészség biztosításom sincsen. De szeretném magamnak fizetni, ha bármi bajom lenne, akkor tudjak az orvosi szolgáltatásokkal élni. Hol kell ezt elintézni, melyik hivatalban, és milyen osztályon?! Köszönöm előre is a segítséget! Regina1305

hippia # 2010.09.15. 11:17

Érdeklődnék, hogy ha eddig nappali tagozatra jártam az egyetemen, de szeptembertől már levelezőn vagyok, akkor mikortól kell fizetnem a TB-t? Amíg a diákigazolványom érvényes (október 31.) vagy amikor elvileg megszűnt a hallgatói jogviszonyom (június 31.)?
ELőre is köszönöm a válaszokat!

Nitókrisz # 2010.09.08. 19:24

Jó estét, sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni - nappali egyetemre jártam/járok, de halasztottam, mert külföldön tartózkodtam, közben kismama is lettem.
Október elejére várom a picit, most még él a biztosításom, de nem tudom mi lesz később, mert nem fogom tudni folytatni az egyetemet, tehát kb. ebben a hónapban meg fog szűnni a hallgatói jogviszonyom és vele együtt a biztosításom is.
Ha megszületik a babám, akkor a gyes miatt élni fog a jogviszonyom? Vagy még gyorsan ebben az 1-2 hétben el kellene mennem munkanélkülire? Vagy ilyenkor mi a helyes megoldás? Köszönöm a válaszokat!

végrehajtó1 # 2010.09.07. 06:40

nandy

Én már töltöttem ki ilyen adatlapot amit az önkormányzat küldött.

robyas # 2010.09.06. 21:26

Mit tanacsoltok mit tegyek? meg 5 napom van reagalni.

1., kelle kamatot fizessek 2007.04.01tol a mai napig terjedo idoszakra? ez 40 honap lenne, cirka 200eFt, ha nincs kamat. Ha befizetem egyosszegben akkor varhatok-e apeh reszrol kerdeseket, hogy mibol csengettem ki 200eFtot.

2., jo magyar szokas szerint ki lehet-e bujni valami modon alola?:)

3., szamithatok-e buntetesre, hogy azt nyilatkoztam, hogy kulfoldon vagyok es ott fizetem, aztan kiderul, hogy megse... Vagy mondhatom-e azt hogy most derult ki, hogy jol elcsaltak az adom, es en is most szembesultem vele.

kosz

nandy # 2010.09.06. 18:03

végrehajtó1:

A rászorultsági ingyenes egészségbizto­sításhoz nem csak a jövedelem a fontos.

Ezt te is rosszul tudod...

végrehajtó1 # 2010.09.06. 18:00

igen, ez nem adó, de adó módjára hajtható be, éppen ezen kérdések miatt lenne érdekes egy alkotmányossági vizsgálat…

Nagyon sok tartozás féle van amit adók módjára hajtanak be.Ebben nincs semmi alkotmányi probléma.Ez véd meg attól hogy hogy ne bírósági úton legyen behejtható mert akkor sosem évülne el gyakorlatilag.Így legalább ha nem tudják behajtani akkor 5 év után elévül.

nandy # 2010.09.06. 17:58

ha ellátásra szorulok akkor fizetem ki.

Az piszok nehéz lesz... Ma Mo-n egy szülés 180 ezer körül mozog, ha császározni kell, még többe. Maradjon inkább bent a baba, ha hirtelen nem tudsz előkaparni ennyit? Vagy ne lássa el a gyermekedet az orvos, mert nincs biztosítás, és nem tudod kfizetni a vizsgálat, kezelés és gyógyszerek költségét? Szerintem valami baj van a fejeddel...

erre ki is röhögtek szinte, pedig a jövedelmem nulla, megtakarításokból élek.

Ha önkormányzati segélyt kérsz, ott egyes fajtáknál valóban nem mindegy, hogy mid van. De ez nem az az eset!

De látom, téged nem lehet meggyőzni, te továbbra is mondod a magadét. Pedig hihetnél nekem, jópár éve ez a szakmám...

csak azoknak küldték ki akiknek tartozás van rajta

Utoljára mondom, hogy nem!

nandy # 2010.09.06. 17:53

a procedúra onnan indul hogy jogosulatlanul igénybe veszed a szolgáltatást.

a procedúra ÁLTALÁBAN onnan indul hogy jogosulatlanul igénybe veszed a szolgáltatást.
Annak pedig, hogy általában az OEP jelzérére indul az ellenőrzés, az az oka, hogy kevés az apparátus, aki rutinból ellenőrizné az összes Mo-n él személy biztosítási jogviszonyát.

végrehajtó1 # 2010.09.06. 16:07

Valaki100

3. amiért itt a kérdést felvetettem az valójában az ALKOTMÁNYOSSÁG KÉRDÉSE.
ugyanis alkotmányellenes alanyi jogon adóztatni!

Elég meg vagy zavarva .A Tb fizetés nem adó.Ugyanis az adó befizetés esetén közvetlen ellenszolgáltatást nem kapsz.Ellenben a járulék esetén igen.

A rászorultsági ingyenes egészségbiztosításhoz nem csak a jövedelem a fontos.Az adatlapon amit a jegyző küldet ki nyilatkozni kell az ingatlanokról is valamint a nagy értékü bagyontárgyakról is.Valamint fontos a kérelmezővel egy háztartásban élők vagyoni jövedelmi helyzete is.Ugyanis ez hozzá adódik .

nandy # 2010.09.06. 13:39

De, még egy hülyeségedre muszáj válaszolnon (már csak azért is, hogy ha valaki később olvassa, ne menjen a te "ötleteid" után).

4.lehet kérni az ingyen eü jogosultságot szociális alapon az önkorminál, csak ezzel az a baj hogy ha már van egy nyomorult panel lakásod és egy öreg kocsid akkor már dúsgazdag vagy és nem jár, csak ha földszegény nyomorult putriscigó vagy akkor…

Nem vagyoni, hanem csak és kizárólag jövedelmi helyzet alapján ad az önkormányzat igazolást, mégpedig akkor, ha a háztartásban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a havi 34.200,-Ft-ot. Ez abban az esetben is igaz, ha van autód, lakásod... Csak a jövedelem számít (sajnos...).

nandy # 2010.09.06. 13:37

A többi felvetésedre csak röviden reagálnék... Önmagában nem a lakcím holléte határozza meg a biztosítási kötelezettséget. Alapvetően kell rendelkezned (valahol) biztosítással ahhoz, hogy az eg.bizt. ellátásokat igénybe vehesd. Ha nem ma, akkor holnap... Ez egy biztosítás.
(Érdekességképpen: ha Mo-n van bejelentett lakcímed, de tartósan külföldön dolgozol, vagy más módon ott biztosítottá válsz, akkor tök mindegy, hogy van-e itthoni címed, nem leszel és nem is lehetsz itt biztosított)

Bár látom, te jobban szeretnél Amerikában élni, ahol ugyan nem kötelező a biztosítást fizetni, de ha baj van, a gatyád is rámegy... vagy feldobhatod a talpad, mert nem kapsz megfelelő ellátást.

Na, ennyit a hülyeségeidről.

nandy # 2010.09.06. 13:33

folyószámlaegy­enlegeket, na ezt sem kaptam, ugyanis ezen már rajta kellene lennie az elmaradt befizetéseknek, de nincs, nullás.

A nullásat is kiküldik, szóval ez sem igaz...

nandy # 2010.09.06. 13:32

az apeh honlapjáról is egyértelműen az jön le hogy csak akkor kezdik a balhét ha az oep jelenti nekik a JOGOSULTSÁG NÉLKÜLI EÜ IGÉNYBEVÉTELT!!

Ez egyáltalán nem igaz! Két olyan esetről tudok konkrétan, ahol évek óta nem volt orvosnál az illető, mégis megkapta az APEH határozatát...

végrehajtó1 # 2010.09.06. 05:55

szoval nem riogatas betalalnak, leterdeltetnek es vazelin nelkul seggbekurnak.

Örülj neki mert szárazon szarabb...:)

robyas # 2010.09.04. 19:39

Valaki,

Engem egy honappal ezelott betalalt az apeh, hogy nem fizetem. Visszakuldtem nekik, hogy elek magyarorszagon mas eu tagalamban elek. Ez konkretannem igaz, de masik eu tagallamban van cegem. Egy honapra ra kaptam egy levelet a regionalis oep-tol hogy az apeh megkuldte nekik az infot hogy en kulfoldon vagyok biztositott, mondjam meg 8 napon belul a tb szamom es a biztosito nevet. Konkretan ugy gondolom hogy beszoptam, mert a kint nincs tb-m mert nincs allando lakcimem kinn, igy nem kaphattam. Hozzateszem itthon en sem voltam orvosnal hala az istennek vagy 5 eve. szoval nem riogatas betalalnak, leterdeltetnek es vazelin nelkul seggbekurnak.

Mar utananeztem letezik az "elbocsajtas" fogalma, ami azt jelenti hogy ha tudod igazolni hogy mas allampolgar is vagy, vagy tudsz mutatni olyan okmanyokat hogy folyamatban van hogy megkapd mas allam allampolgarsagat akkor lemondhatsz a magyarrol. Ezt latom meg megoldasnak mert a torvenyeket nezve roman is szivesebben lennek mint magyar. (sajonos a magyar utan hanyos smile-t tennek ha lenne!!!)

dbori # 2010.09.04. 13:06

Eddig magam fizettem a tb-met és most szeptembertől levelező egyetemi oktatáson fogok részt venni, kapok diákigazolványt is. Mentesülök az oktatás ideje alatt a tb fizetés alól?
Köszönettel várom válaszukat.

Niki1986 # 2010.09.01. 12:12

Június elején fejeztem be a tanulmányaimat nappali tagozaton az egyetemen. A kérdésem az, hogy mikortól kell TB-t fizetnem? Hallottam már többféle variációt: a hallgatói jogviszony megszűnésétől számított 45 nap után, diákigazolvány érvényességének lejárata után.

nandy # 2010.07.08. 15:13

Azt te sem tagadod, hogy valahol mindenképpen biztosítottnak kell lenned, ugye? Már csak azt kellene eldönteni, hogy melyik államban...

Egyébként sok későbbi gondot el lehet kerülni azzal, hogy távozáskor bejelnted az OEP-nél a hosszabb távolléted (és így a biztosítási kötelezettséged megszűnését). Erre már elég régóta lehetőség van, sőt, úgy emlékszem, kötelező lenne.

(Egyébként a TB-jogszabályok az EU-s irányelvekhez igazodnak, nincs mit támadni rajtuk.)

nandy # 2010.07.08. 10:32

Az teljesen mellékes, hogy igénybe vetted-e az eü. szolgáltatást vagy sem.

Neked azt kellene bizonyítanod, hogy életvitelszerűen külföldön tartózkodtál (pl. kinti lakcímkártyával).

nandy # 2010.07.05. 10:37

Igen, mindkét helyen, annyi eltéréssel, hogy a 4 órás állásban már nem vonják a 2% egyéni eb.járulékot, tehát táppénzt (GYED, GYÁS stb...) csak a főállásodban elért jövedelem után kapsz.

totisz79 # 2010.07.04. 09:26

Tisztelt Ügyvédek!
Kérdésem a következő. Ha két munkahelyem van egy 4 órás és egy 8 órás mind a két helyen fizetnek utánam tb járulékot? vagyis az egyik helyen a 8 óra után a másik helyen a 4 óra után?

Tisztelettel :
Totisz79