TB fizetés


gabor82 # 2010.01.27. 07:35

Nem igazán értem, hogy ezt miért kérdezted. A család másik két tagjának van (nem túl jól fizető) munkája, velük minden rendben van ellátási szempontból. Csak az én dolgaim nem voltak rendezve amióta munkanélküli lettem, de remélem ezután rendben lesz, és nem kell sokáig fizetni ha találok munkát.

monalisa1 # 2010.01.26. 17:30

Hárman vagytok de egyikőtök sem jogosult saját jogon TB ellátásra? Vagyis egyikőtök sem dolgozik?...

gabor82 # 2010.01.26. 10:11

Köszi a választ, ezt jó tudni. És az nem lehet, hogy várnak amíg néhány befizetést teljesítek, és csak aztán jelentenek be az oep-nek? Érdekes a helyzet, mert úgy egyeztünk meg, hogy visszamenőleg nem fizetek, csak mostantól. Viszont azt hozzátette az ügyintéző a dologhoz, hogy ha valami miatt előkerül a nevem, és megnéznek, akkor ki kell fizetnem az elmaradt részleteket. Na most ha véletlen dokihoz kerülnék a közeljövőben, és tényleg továbbra is piros lámpás leszek, azt ugye a doki jelenteni fogja, és akkor megnéznek. Tudom-tudom, fizetni kellett volna visszamenőleg, és akkor nem kéne ettől paráznom, de ezt a család anyagi helyzete nem teszi lehetővé. Hárman vagyunk, kb 160K a családi kassza, ebből 30-40K a ház rezsije, marad kb 120K hármunkra, vagyis kb 40K/fő, abból meg elég nehéz lesz ezt az összeget is kigazdálkodni a jövőben.

monalisa1 # 2010.01.25. 21:34

Köszönöm a pontosítást.

nandy # 2010.01.25. 21:19

A biztosítási jogviszonyt nem a fizetés, hanem a bejelentkezés alapozza meg.

Az APEH-nak azonnal át kell adni az adataidat (tv. szerint haladéktalanul) az OEP felé, innentől zöld utat kapsz. Függetlenül attól, hogy ténylegesen fizeted-e a járulékokat.

Jó tudni, hogy a doki a "piros lámpa" ellenére is köteles ellátni, nem kérhet plusz pénzt sem...

monalisa1 # 2010.01.25. 19:15

Az egészségügyi szolgáltatás havi 4.500 Ft járulékfizetés ellenében vehető igénybe annak aki egyébként nem TB jogosult, vagyis 150 Ft/nap a díjtétel.

http://www.apeh.hu

A honlapon megtalálod a lakhely szerinti adóhivatal ügyfélszolgálatának címét, telefonját és e-mail címét is.

Jó egészséget!

monalisa1 # 2010.01.25. 19:10

Megköti a TB jogosultságra vonatkozó megállapodást az APEH lakhely szerinti ügyfélszolgálati irodán, és ahogy befizette az első díjtételt -tört hónap esetén valószínűleg részösszeget- és aláírta a szerződést, vélem mint TB jogosult személy lép ki az irodából. Vagyis azonnaltól jogosult igénybe venni az orvosi ellátást stb.

Az itthon szülés is ingyenes lesz stb., stb.

Jelenleg 4.500 Ft/hó ha jól tudom... - vagy egy picivel több, másutt mindjárt utána nézek.

"Mona"
laikus hozzászóló

gabor82 # 2010.01.25. 17:38

Üdvözlök mindenkit!

Több mint három éve vagyok munka nélkül, és a tb fizetés az nálam kimaradt eddig. Nem mennék bele a részletekbe, sajnos így alakult. Nemrég elmentem az Apeh-hez, és az adott naptól kezdve fizetni fogom a járulékot. Megkérdeztem az ügyintézőt, hogy ezek után mikortól lesz rendben az egészségügyi biztosításom, erre azt mondta, hogy nem tudja megmondani, mert lenni kell egy bizonyos folyamatosságnak a tb fizetésben, és ha mostanában orvoshoz megyek, akkor továbbra is piros lámpás leszek. Tudna valaki ezzel kapcsolatban felvilágosítást adni? Mikortól leszek zöld lámpás?

végrehajtó1 # 2010.01.25. 10:29

Hívd fel az Apeh-ot!Pillanatok alatt megtudod a választ....:)

mona12 # 2010.01.25. 08:25

Tisztelt Szakértők!

Köszönöm az előző kérdésemre adott választ. Az ügy vége az lett hogy bementem az apeh-hez az ügyintézővel kiszámoltuk az eddigi elmaradást és 40.500 ft-ot kell utólag befizetnem 3-szori részletbe május 20-ig az apeh-nek. Nem értettem pontosan viszont hogy meddig kell most befizetnem a februári tb-t. tudtok nekem ebben is segíteni? És még egy dolog: Én január 20-án voltam az apeh-nél és ő a februári befizetésről beszélt nekem valamit de most két csekket kaptam most akkor a 40.500 ft-ba már benne van a januári díj is vagy az külön van és nekem a februári és a márciusi hónapra vonatkozó csekket kell-e fizetnem. Válaszukat előre is köszönöm

HZoli76 # 2010.01.21. 13:51

Kedves Hozzáértők!

Köszönöm a korábbi választ, de nem hinném, hogy kaphatnék rászorultsági alapon ingyenes orvosi ellátáshoz igazolást. Elvileg négy fős családban élünk, és ebből hárman rendelkeznek jövedelemmel, én nem. Édesanyám nyugdíjas, Apám dolgozik, de már nem teljes munkaidőben, mert nincs meló a cégnél. (Ezek mellett még az előző havi fizetését sem kapta meg.) Egyedül a bátyám melózik rendesen, de ő valójában külön él, nem lakik velünk. Szóval csak anyám nyugdíja, és apám keresete jut hármunkra, ezért az anyagi helyzetünk nem túl jó. Nem tudom, hogy az önkormányzatnál ez számít-e, vagy csak azt nézik, hogy ki hova van bejelentve lakhely szerint. Nagyjából ezek a körülmények, de most inkább rátérnék a lényegre. A problémám amiben segítséget szeretnék kapni a következő: Szeretnék orvoshoz fordulni, de nem lenne jó, ha valami nagy összegű számlát benyújtanának egy-két vizsgálat, vagy valamiféle kezelés, vagy esetleg beavatkozás után, ezért előbb szeretném valahogy elrendezni ezt a dolgot. Mit tanácsoltok, mit tegyek, hova menjek előbb? A helyi önkormányzathoz? És ha az nem jön össze, akkor mehetek ez ügyben az OEP-hoz, vagy mindenképpen az APEH-hoz kell fordulnom a TB fizetés miatt? Ez azért fontos kérdés számomra, mert elég nagy bajban lennék ha az APEH visszamenőleg befizettetné velem a TB-t, ezért inkább az OEP-nál intézném el a dolgot, ha lehet. Vagy akárhová megyek előbb-utóbb úgyis kifizettetik visszamenőleg? És még azt szeretném kérdezni, hogy ha elkezdem fizetni a TB-t, akkor mennyi idő múlva leszek biztosított? Köszönöm a türelmét mindenkinek aki elolvasta, és előre is köszönök minden segítséget!

Üdvözlettel:
HZoli76

Nikcsi07 # 2010.01.18. 20:52

Azt is hozzá teszem, hogy a hozzám tartozó hivatalban kérvényezve lett tb.támogatás mivel meg haladta az x összeget szüleim fizetése így elutasították...

Nikcsi07 # 2010.01.18. 20:44

Szeretnék kérdezni TB-vel kapcsolatban, tanácstalan vagyok és nem tudom mi ilyenkor a teendő.
A munkaügyi központban közölték velem, hogy októberben valószínűleg meg szűnt az iskolám által támogatott tb, mivel befejeztem a szakmunkást, dolgoztam a szakmámban szezon jellegűen júliustól-szeptemberig majd meg szűnt a szerződésen közös megegyezés alapján.
Azt nem tudom, hogy pályakezdőként fizetnem kell e októbertől egészen mostanáig a tb-t.

Előre is köszönöm a választ!

Niki (19)

nandy # 2010.01.16. 13:24

fokied:

Írásban kérj adategyeztetést az APEH-től és az OEP-től.

nandy # 2010.01.16. 13:23

Mona:

Az AM-könyv nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt, tehát valóban fizetni (és bejelentkezni) kellett volna az eü.szolg. járulékot.
Mit tehetsz? Vagy csendben lapítasz, hátha nem ellenőriznek (kockázatos!), vagy utólag bejelentkezel, fizetsz.

fokied68 # 2010.01.14. 19:32

Tisztelt Szakértők!

Segitséget szeretnék kérni, mert mostmár teljesen tanácstalan vagyok.
2007.januárjában munkanélkülivé lettem, s álláskeresési támogatásban részesültem. Orvoshoz kerültem, ahhol közölték, hogy a gép jelzi, hogy nem vagyok biztositott.
Menjek a munkanélkülibe és rendezzem. Munkanélküli hiv.közölte, hogy biztositott vagyok, amig az álláskeresési jár. Közben a TB adategyeztetést kért, akkor irásban jeleztem, hogy álláskeresőn vagyok, visszaigazolt, hogy regisztráltak.Bejelentett munkahelyem lett 2X6 hónap, de a gép még mindig azt jelezte, hogy nem vagyok biztositott. Aztán AM kiskönyvvel dolgoztam, s dolgozom most is. Amikor le telt a munkanélkülim, szoltak a munkanélkülibe, hogy 45 napon belül jelentkezzek az APEH-nél. Jelentkeztem, kitöltöttem a nyomtatványt, hogy magam után fizetem a TB-t. Minden rendben elfogadtak, a csekkeket megkaptam, s azóta minden hónapban 4.5oo.-Ft-ot nyomatom már egy féléve. Orvoshoz kerültem, s a gép még mindig azt jelzi, hogy nem vagyok biztositott.Állandóan lobogtatom a csekkeket, hogy higgyék el, hogy fizetek. Mostmár nem tudom, hogy mit tegyek. Hova megy már 3 éve a pénzem ?

mona12 # 2010.01.14. 16:52

Tisztelt Hozzáértők!

2008 júniusában megszűnt a tanulói jogviszonyom. Jelentkeztem a munkaügyi központnál mint regisztrált álláskereső. Folyamatosan tartottam velük a kapcsolatot. 2008 szeptemberében kiváltottam a start kártyát és az alkalmi munkavállalói könyvet is. Ezzel a könyvvel szeptemberben dolgoztam 3 napot. Majd ezt követően novembertől 2009 januárjáig tudtam bejelentve dolgozni. Ezután már csak alkalmi kis könyvvel dolgoztam. Most értesültem róla hogy a tb-t addig amíg nem voltam bejelentve és utána mikor megszűnt a munkaviszonyom nekem kellett volna fizetnem havonta. A szüleimmel élek és csak úgy van jövedelmem ha kis könyvvel dolgozhatom. Mit kell tennem most? Melyek a lehetőségeim?

pumpoka # 2010.01.12. 12:54

Köszi a választ.

Mellékelnem kell egy friss igazolást a MÁK-tól hogy GYES-en vagyok, vagy ennek ők utána tudnak nézni?
Mert az jó lesz, ha kell... megint sorbanállni órákig ott. :((

nandy # 2010.01.11. 22:34

azonnal vissza kell írni az APEH-nak, hogy te nem vagy kötelezett xy napjától a fizetésre, mivel gyes-en vagy (sajna valami nagyon nem jó a programjukban, mert állandóan előírja a járulékot még az után is, hogy a kötelezettség már megszűnik).
A lényeg az, hogy gyes alatt valóban nem kell fizetni.

pumpoka # 2010.01.11. 20:05

Szeretnék kérdezni TB-vel kapcsolatban.

2008. áprilisában született a kislányom, én addig fizettem csekken a TB-t... utána azt az infót kaptam, hogy GYES ideje alatt biztositott vagyok és a neten is ezt olvastam. Viszont kaptam az APEH-tól levelet, hogy 2008. áprilisa óta tartozásom van, mert nem fizettem... Akkor most ez hogy van???
A neten azt irja az APEH, hogy aki GYES-en van, annak megszünik a kötelezettsége, mert a GYES alatt biztositott a kismama és ezt állitólag a MÁK leközli az APEH-nak...

Nekem akkor most jogosan követelt tartozásom van feléjük??? De miért kéne fizetnem, ha biztositott vagyok?
És az az érdekes, hogy megnézte ismerősöm, aki kórházban dolgozik, a TAJ számom él és használható, tehát jogosult vagyok az eü ellátásra.

Valaki, aki ért hozzá, légyszives világositson fel, mert én ezt nem értem!!!!

Köszönöm: Ági

végrehajtó1 # 2010.01.11. 17:26

Orvosi ellátásra mindenki jogosult még te is.Az más kérdés hogy kezelések esetében kibukik hogy nincs biztosításod.Erről kapsz 'igazolást' valamint ezen rajta lesz hogy mennyibe kerül.Ezt vagy rendezed vagy nem.Ha nem ezt megküldik az Apehnak hogy próbálja behajtani.

Vagy kérsz az önkormányzattól rászorultsági alapon ingyenes orvosi ellátáshoz igazolást.
ehhez vizsgálják a jövedelmi vagyoni helyzetedet.Ha meg felelsz akkor az állam fizeti helyetted a biztosítási összeget.
Nagy vonalakban ennyí...

HZoli76 # 2010.01.11. 17:07

Tisztelt Szakértők!

Évek óta munkanélküli vagyok, és azt szeretném, hogy jogosult legyek orvosi ellátásra. TB-t eddig nem fizettem, és most nem tudom, hogy a helyi önkormányzathoz, vagy inkább az APEH-hoz forduljak ez ügyben. Valamint azt szeretném tudni, hogy valóban ki kell-e fizetni visszamenőleg a TB-t, és ha igen, akkor hány évre. Szóval most nem tudom, hogy pontosan mit kéne tennem, hova menjek, mit kérvényezzek, és hogy nagyjából mennyi pénzre lenne szükségem ezen dolgok rendezéséhez. Kérlek segítsetek! Előre is köszönöm!

Tisztelettel:
HZoli76

nandy # 2010.01.11. 08:24

Elsősorban a kinti biztosítóval kellene felvenni a kapcsolatot.

moryta # 2010.01.10. 22:36

Kedves Fórumozók!

Azon ügyben szeretném segítségüket kérni, hogy ez év augusztusában külföldre költözünk, pontosabban Eu-s országba a páromhoz. A kislányom még csak akkor tölti majd be a 3. életévét. A kérdésem az lenne, hogy ha több, mint egy évre, vagyis huzamosabb időre költözünk ki a lányommal, akkor mit és hol kell fizetni ahhoz, hogy legyen tb ellátásunk, kaphassunk orvosi ellátást, illetve ha hazalátogatunk és akkor történik valami akkor itthon is probléma mentes legyen az orvosi ellátás. Ez különösen a kislányom miatt nagyon fontos kérdés. Sajnos mivel fél évig még biztosan nem lesz kinn munkaviszonyom, így ezeket magamnak kell intéznem és szeretnék mindent ponosan tudni, látni, de ez az első lépés, hogy egyáltalán fogalmam legyen a teendőkről, ezért ha tehetik kérem segítsenek a válaszukkal.

Előre is köszönöm a segítségüket!
Tisztelettel: Moryta

nandy # 2010.01.06. 16:23

Dec. 15-től számítottan 45 napod van arra, hogy biztosítási jogviszonyt létesíts (munkaviszony, munkanélküli segély). Ha nem sikerül, akkor majd január végén újra be kell jelentkezned a fizetésre - adatlap kitöltésével. Az első fizetési kötelezettség február-március környékén lesz, tehát még egy kicsit ráérsz.