TB fizetés


edo75 # 2010.01.05. 18:46

Tisztelt szakértő!
Havonta fizettem a 4500 ft-ot(TB.), 2009.10.01-től dec. 15-ig volt megint munkahelyem,ez idő alatt nem fizettem csekken.... Kérdésem az lenne hogy mit kell tenni? Megint fizetnem kell a havi 4500-ft-ot de ehhez megint be kell menni az APEH-hoz szerződést kötni vagy csak egyszerŰen a megmaradt csekkeket kitöltve fizessem tovább? Nagyon köszönöm!

Clearwater # 2010.01.04. 17:20

Tisztelt Szakértők!
2009 nov.28-án megszűnt a főállású anyaságom. Mivel pár hónap kivételével gyakorlatilag első gyerekem születése óta azaz 1996 óta GYES-en (ill. GYET-en) vagyok, most szembesültem a problémával, hogy megszűnt az TB jogosultságom is.
Mi a teendőm, hogy a TB-m érvényes maradjon? Ha jól értelmezem a törvényt, 45 napig még "passzív" jogosult vagyok (ez január 12-ig érvényes). A járulékot jan.12-től kell akkor fizetnem? Mit jelent a "járulékfizetés átvállalása"? Mi az előnye/hátránya/szerepe? A férjem átvállalhatja?

Előre is köszönöm válaszukat!

nandy # 2009.12.30. 11:07

Nem kell fizetni semmit, akkor sem, ha nincs biztosítás. Illetve kell, a havi 4500 ft járulékot.

Ha megszűnik a biztosítási jogviszony (és lejárt a 45 nap is!), akkor 15 napon belül kell bejelentkezni. Tehát még időben vagytok.

törpi # 2009.12.27. 15:12

Tisztelt Szakértők!

Édesanyámnak dec. 14-étől nincs tb-je. Dec.3-án elakarta intézni hogy maga után fizesse,de az ügyintéző azt mondta,mivel beadta az önkormányzathoz a kérelmet szociális segélyre,várja meg onnan a választ és ha elutasítják csak akkor adja be az APEH-hoz a kitöltött nyomtatványokat.Az elutasítás dec.23-án érkezett,de sajnos édesanyám dec.25-én kórházba került infarktussal.Mi csak 28-án tudjuk bevinni az APEH-hoz a papírokat.
Mi lesz ,így nekünk kell kifizetni a kórházi ellátást?
Nagyon kétségbe vagyunk esve.

Előre is köszönöm a segítségüket!

Tisztelettel: törpi

törpi # 2009.12.27. 15:04

Tisztelt Szakértők!

Édesanyámnak dec.14-től nincs érvényes tb-je.Már elkezdte intézni hogy maga után fizesse dec.3-án,de az ügyintéző azt mondta mivel beadta a kérelmet az önkormányzathoz szociális segélyre,amíg meg nem kapja a választ hogy elfogadják vagy elutasítják addig ne adja be az APEH-hoz a kitöltött nyomtatványokat.Az elutasítás dec.23-án érkezett meg az önkormányzattól.Anyukám 25-én kórházba került infarktussal és most nem tudjuk mi lesz ki kell fizetni a kórházi ellátást?Mert csak 28-án tudunk intézkedni az APEH-nál?

Előre is köszönöm a választ!

nandy # 2009.11.27. 07:41

Méltányossági kérelmet (törlés) kell beadni, hátha megadják.

Vikiki5 # 2009.11.25. 18:56

Kedves Fórumozók!

Az alábbiakban kérném a segítségeteket!
Egy nagyon kedves ismerősőm került nehéz helyzetbe az egészségügyi szolg-i járulék kapcsán. Már nagyon sok mindent elolvastam a témában és arra jutottam, hogy kénytelen lesz fizetni visszamenőleg 1 évre a járulékot, de hátha van vkinek használható ötlete arra vonatkozólag, hogy hogyan mentesülhetne ezalól, vagy hogy lehet minimalizálni a tételt.
A helyzet a következő: adott egy 60-hoz közeli tartósan munkanélküli férfi, aki kimerítette az álláskeresési stb. járulék, segély kereteit 1 éve, majd a múlt hónapban a nyilvántartásból is törölték, mert 1 szer nem jelent meg.( idős édesanyját gondozza otthon - az ápolási segély mégis kizárt, mert a nénit traktorral sem lehet bizottság elé vinni (így 90 -hez közel) stb., Jövedelme nincs, felesége tartja el, aki közalkalmazott :-( így túl magas az egy főre eső jövedelem a szoc.segélyhez, amit meg a kutya sem vesz figyelembe, hogy a lakáshitel törlesztőrészlete elviszi a bevétel min. 1/3 -át + rezsi stb. és akkor még most kiderül, hogy csak addig mentes a járulék fizetés alól, amíg vmilyen járadékot vagy segélyt kap - bár erről miért is értesítene a munkaügyi központ?! az túl egyszerű lenne. Ha van vmi ötlet részletfizetésen kívül is, akkor azt nagyon várom.

köszönet

nandy # 2009.11.25. 10:31

A lakcím változását (úgy rémlik) 30 napon belül kell bejelenteni az APEH és az OEP felé. Szerintem elég egy egyszerű levél.
Nyugdíj ügyében érdemes lenne - akár írásban is - felvenni a kapcsolatot a Nyugdíjbiztosítóval.
62 éves kortól kaphatsz nyugdíjat (előbb nem, mert nincs meg a szolgálati időd), de arra számíts, hogy az összege nagyon alacsony lesz.
Esetleg érdemes lenne a rehabilitációs járadéknak utánajárni.

Bercus # 2009.11.24. 22:46

Szép estét kívánok, szíves tanácsát szeretném kérni, 1951-ben születtem, hivatalosan igazolt szolgálati munkaéveim 1965.07-tól – 1994.07-ig 22 év, 229 nap. Az utóbbi években nincs hivatalosan igazolt munkahelyem, mert mindenhol a korommal van gondjuk. Alkalmi munkákból tartottam fel magamat. Az utóbbi években már ezt sem tudom nagyon megoldani, mert az egyéb egészségügyi problémáim mellett nagoyn gyötör a köszvényes betegségem, olyan szinten, hogy a rohamok havonta kétszer előnjönnek nálam, így képtelen vagyok lábra állni, mert általában a térgyeim vagy a bütykeim gyulladnak be, és iszonyúan fájnak hét-nyolc napig. Ebből kifolyólag az alkalmi munkák sem vastagon megoldhatók, próbáltam már végig csinalni a rokkantsági nyugdíj igénylés tortúráját is, 2007 szeptemberében, de a vége 50% volt és állítólag erre nem igényelhetek semmit. Nagyon kilátástalan így a helyzetem, van egy kiskorú gyermekem és a feleségem jövedelméből tart el. Sokat dolgoztam külföldön és önhibámon kívül történt meg az, hogy a munkáltatóim nem jelentettek be TB-re, így sok évem ezért nincs igazolva. Feleségem és fiam szlovák állampolgárok, náluk lakom Szlovákiában, 2007 októberétől Szlovákiában vagyok egészségügyileg biztosított, mert nem tudtam anyagilag megoldani, hogy minden rohamnál és egyéb egészségügyi problémámnál, vagy a gyógyszerek felírása miatt menjek Miskolcra az orvosomhoz, ezt helyileg itt tudom megoldani. 2007 májusától Szlovákiában van a hivatalos lakhelyem, megkaptam az igazolványt.
Kérdésem az lenne, köteles voltam e valahol ezt jelenteni Magyarországon (a lakcím változását)? Köteles voltam e vagy vagyok e fizetni a TB-t, hogyha nem volt és nincs jövedelmem? Van-e esélyem bármit is igényelni a magyar államtól, vagy egyszerűen az ilyen mint én dögöljön meg?

Köszönöm szíves segítségét

Pindiii # 2009.11.08. 15:38

Kedves Hozzáértők!
2008.jún.-ban befejeztem tanulmányaimat,azóta viszont nem fizettem magam után az egészségügyi hozzájárulást.Ha most elkezdem fizetni,akkor mennyi az esély rá,hogy az elmaradott hónapokat is ki kell fizetnem?Utána néz valahol az illetékes hatóság,hogy van-e hátralékom?
Előre is köszönöm a segítséget.

nandy # 2009.11.07. 22:33

Mindenképpen az Egészségbiztosítási Pénztárral kell felvenni a kapcsolatot, mert itt alapvetően a biztosítási jogviszony meglétét/nemlétét kell tisztázni.

Alapvetően ha román állampolgárról van szó, aki Mo.-n tartózkodik ideiglenes jelleggel, és itt munkát sem vállal, akkor Romániában biztosított, amit a román eb. pénztár igazol a magyar eb. pénztár felé.

kapirga # 2009.11.07. 21:39

Üdv!

A barátnőm, aki Román állampolgár, de most Magyarországon tartózkodik, TAJ kártyához szeretne jutni. Azért írtam ide, mert szeretnék neki ebben segíteni. Amit tudni kell, hogy egyenlőre nincs munkahelye és állandó lakcímre sincs bejelentve.
A kérdésem az lenne, hogy hol, hogyan lehet elintézni, hogy TAJ kártyához jusson és igénybe vehesse (baj esetén) a haza orvosi szolgáltatásokat, anélkül hogy horror összegeket kelljen fizetni.
Mik a feltételek, mennyit kell havonta fizetni, stb.

Nagyon remélem, hogy valaki fog tudni segíteni ebben a kérdésben!

Előre is köszönöm a választ, válaszokat!

Üdv:
Kapirga

anne01 # 2009.11.02. 19:29

Oktatási intézménynél kell kezdeményezni.
http://www.oep.hu/…SULTSAGA.PDF
http://www.oep.hu/…%C3%89SE.PDF
Ha uniós állampolgár, akkor érdemes az európai egészségbiztosítási kártyát otthon kiváltani. Ha ezek nem szimpatikusak, szóba jöhet még egy magánbiztosító is.
Érdekes lehet még: http://www.bm-bah.hu/…arasrend.php?…

szentivanyi.e # 2009.11.02. 17:42

Kedves Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék, hogy külföldi állampolgár után, aki nappali tagozaton, államilag finanszírozott képzésben vesz részt, valóban nem fizeti-e a felsőoktatási intézmény a TB-t? Ha ez így van, hogy juthat TAJ kártyához?

Köszönöm a válaszokat!

nandy # 2009.10.30. 07:46

Igen, áprilistól mostanáig nekik kell lejelenteniük az APEH felé, hogy jogosult vagy az ingyenességre.

Ha új munkahelyet létesítesz, azt elvileg látja az APEH a rendszerében, de nem árt külön bejelenteni nekik és az önkormányzatnak is.

kjuli # 2009.10.26. 15:57

Köszönöm a válaszát. Mint kiderült, ápr. 24-től az önkormányzat megállapította a jogosultságom a támogatásra, azonban erről sem engem, (és ezek szerint) sem az apeh-t nem értesítették...
Az, hogy közben lett bejelentett munkám, nem érinti visszamenőleg a jogosultságot, ugye? Tehát a jogosultságnak nem feltétele, hogy 1 évig ne legyen munkahelyem, csak ennyi időre adják mindig a támogatást?
És a munkahelyet nekem kell bejelenteni? Vagy működik (megfelelően) ebben az országban bármiféle tájékoztatási kötelezettség az egyes szervek között?

nandy # 2009.10.21. 09:20

Plusz menjen egy levél az APEH-nak is. :)

nandy # 2009.10.21. 09:20

Az igazolás kiadásának is van határideje, ami nyilván nem 4 hónap... Érdemes lenne a problémát jelezni a jegyző felé.

kjuli # 2009.10.21. 07:14

Kedves Fórumozók!

Kb. másfél évig minden hónapban rendszeresen fizettem magam után a tb hozzájárulást, ugyanis nincs állandó munkahelyem. Májusban bementem a jegyzőhöz, mert hallottam róla, hogy az önkormányzat átvállalja helyettem a tb fizetését, ha nincs bejelentett munkám, nincs ingatlan vagy hasonló a nevemen. Beadtam a kérvényt, május óta azonban nem kaptam tőlük semmilyen visszajelzést, most pedig az apehtől jött felszólítás, hogy fizessem ki a felgyűlt tartozásokat.
Az önkormányzatnál, mikor a kérvényt beadtam, azt mondták, hogy jogosult vagyok arra, hogy fizessenek utánam,a kérvény leadásának időpontjától. Mostanra lett bejelentett munkahelyem, az lenne a kérdésem, hogy ezek után kérhetem az önkormányzattól, hogy májustól szeptemberig igen is fizessé be ők helyettem, hiszen az nekem járt volna?

Válaszukat köszönöm

dido2121 # 2009.10.06. 15:19

Üdv.

Érdeklődni szeretnék, hogy júniusba fejeztem be az iskolát, de a vizsgáim betegség miatt csak most októberben vannak, eközben bejelentkeztem a munkaügyiben álláskeresőnek (munkaviszonyom még nem volt). A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor nekem kell fizetnem a Tb-t, vagy ilyenkor az megjár, vagy kérvényezzem a jegyzőnél?

Köszönettel:

Erika

monalisa1 # 2009.10.01. 21:18

Rikadra

Az említett t. hó 17-i pénzhezjutásra tekintettel
egy újabb levélben kérvényezni lehet, hogy a fizetési határidőt a továbbaikra nézve írják át pl. 20-ra.

"Lisa"
laikus hozzászóló

végrehajtó1 # 2009.10.01. 16:35

Amennyiben nincs jövedelmed akkor a helyileg ill.-s jegyzőnél kell rászorultsági alapon kérned hogy rászorultsági alapon neked járjon a biztosítás.
Ha és amennyiben a veled együtt élők jövedelme a törvényben meghatározott minimumot (egy főre jutót) nem haladja meg akkor az állam álja helyetted a 4500ft-t. és biztosított leszel.

Mondom ezt a jegyzönél kell kérvényezni.

Rikarda # 2009.10.01. 15:48

Köszönöm szépen a gyors választ. De a gond az, hogy nem állunk olyan jól anyagilag, (magyarul nem vagyunk gazdagok. nincs bevételem, szüleim fizetik) és ha, pl.: minden hónap 17-én tudjuk csak kifizetni, de tegyük fel korábban kell, ugyan miből, ha késöbb van csak pénz. Ráadásul nem érzem jogosnak a visszamenőleg fizetést. Szociális alapon sem.

nandy # 2009.10.01. 15:41

A 2008. évi kötelezettséget ők 2008. évre elő is írták, minden hónap 12-dik napjával. Ezt te csak 2009-ben kezdted el fizetni, emiatt van /és lesz is/ késedelmi pótlék.

nandy # 2009.10.01. 15:39

Mivel 2008-ban nem fizettél semmit, így felszámolták a késedelmi kamatot.
Ha részletfizetést kértél, abban külön kérni kellett volna a pótlékmentességet, mert automatikusan nem jár. Ha nem kérted, akkor jövőre hasonló levélre számíthatsz.

Az a baj, hogy 4.100,-Ft-ról van szó, ami jogos, a megélhetésedet pedig nem veszélyezteti olyan mértékben, amely indokolná az elengedését.