TB fizetés


monalisa1 # 2009.07.21. 18:09

sztgozo

Az osztrák egészségügy bizonyára téritésmentes kiállít egy olyan igazolványt mely szerint xy náluk TB ellátott, annak alapján itthon szükség esetén orvos megvizsgálja és ellátja, valamint a szükséges gyógyszert felírja. (Lehet hogy valamennyit fizetni kell, de a számla alapján az osztrák egészségügy a költséget xy-nek megtéríti.)

Ez hasonlóan működik mint amikor egy magyar diák szorul külföldön orvosi ellátásra, és az előzetesen itthon beszerzett TB igazolás téritésmentességre- de legalábbis nagymérvű kedvezményre nyujt számára lehetőséget.

Bővebbet nem tudok, de egy telefon és az osztrák követség bizonyára részletes tájékoztatást ad.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.07.21. 17:58

Samandra

A lakhely szerinti önkormányzat jegyzője adhat un. szegénységi igazolványt, és annak alapján bizonyos orvosi ellátás ingyenesen vehető igénybe, valamint alapgyógyszerek.

Vagyis valahogy ekként a dolog, a pontos ügymenetet és a konkrét feltételeket nem tudom.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Samandra # 2009.07.21. 13:21

Tudna valaki segíteni? Egy családtagomat elköldtem, irasson nekem gyógyszert és a háziorvos közölte, lejárt a TB-m. Szoc. segélyen éltem egy ideje, most áprilistól RÁT-on vagyok. Hova kell mennem és mit kell intéznem, hogy újra támogatva legyek? Gondolom addig nem vehetek igénybe semmilyen egészségügyi szolgáltatást se, pedig nekem jövőhéten mindenképp kellene mennem nőgyógyászhoz és a gyógyszerem is elég drága volt eddig támogatással is. Mennyi időt vesz igénybe, mire újra lesz TB-m? Azt mondták kérjek igazolást a munkaügyitől, hogy munkanélküli vagyok, de semmi többet, hogy azzal hova menjek... valaki mielőbb segítsen, aki jártas ebben! Előre is köszönöm!

sztgkozo # 2009.07.21. 09:42

Tisztelt Fórumozók!
Külföldön tanuló, nappali tagozatos diák tb-jogosultságának megitélésében érdeklődök. A diák nem felsőfoku intézménybe tanul, igy az azokra vonatkozó dijfizetési kötelezettség nem vonatkozik. Ez évben töltötte be a 18. életévét. Iskolalátogatási igazolással rendelkezik, diákigazolvány van. Tanulmányait -már több éve- kölföldön (ausztiában) megszakitás nélkül folytatja. Kérdés: jogosult-e az ingyenes ellátásra, vagy a külföldön felsőfokú intérményekben tanulókra vonatkozó előirások a mérvadók.
Előre is köszönöm a segitséget! Mindenkinek kellemes időtöltést kivánok!

nandy # 2009.07.19. 16:00

Szerintem jelentsd be az OEP-nek, hogy várhatóan 183 napnál többet külföldön töltesz majd.

monalisa1 # 2009.07.17. 20:20

Már évek óta nincs állandó lakcím és/vagy ideiglenes lakcím., tartózkodási hely van ahol aktuálisan lakik valaki.

Esetleg jelentkezz ki a címről és lehet, hogy megoldódik a problémád...

Egy esetleges ilyen lépés kapcsán kérdezd ismét az OEP-et.

Kataa23 # 2009.07.17. 07:27

Hello!

Hát sajnos ezeket az információkat onnan kaptam, ugyhogy ez így van. 2 helyre kell fizetni, mert magyarországon folyamatosnak kell lennie ha magyarországi állandó lakhelyem van (ha nem vagyok itt akkor is)amerikában meg ugye nem látnak el biztosítás nélkül. Rossz a rendszer...

monalisa1 # 2009.07.16. 21:42

Nem hiszem, hogy egyidőben kétfelé kellene egészségbiztosítást fizetni, azaz adott esetben az egyik biztosító igazolása a másik biztosítónál jónak kell lennie.

Javaslom érdeklődj a lakhely szerinti regionális Egészségbiztosítási Pénztár Ügyfélszolgálatánál, a hivatalos tájékoztatást ők kell hogy megadják.

http://www.oep.hu

Kataa23 # 2009.07.16. 12:10

Hello!

kb 1 hónapja befejeztem az egyetemet, és kb egy hónap múlva megyek ki az USA-ba tanulni, a kérdésem az lenne hogy muszáj itthon fizetnem azt a 4500 ft TB.-t?? mivel kint kötöttem biztosítást ott fogom igénybevenni az egészségügyi ellátást. Nem értem miért kell itthon fizetnem ha nem is leszek itthon. Esetleg nincs valami kiskapu? azt hallottam ha nincs állandó lakcímem itthon akkor nem kell fizetni? Hogy működik ez? Előre is nagyon köszönöm a segítséget.
Kata

schoobbidy # 2009.06.23. 08:35

Sziasztok!
Ha valaki tud segíteni azt nagyon meg köszönöm.
Én Dániában dolgozok és azt szeretném tudni hogy mit tehetek azért hogy a magyar Tb-m ne szűnjön meg, és hogy tudom elintézni?

köszönöm!

monalisa1 # 2009.06.08. 19:36

Szívesen.

Az egyik lányunk évekig Kanadában tanult, ez idő alatt itthon is és ott is az egészségbiztosítása megvolt - soha nem lehet tudni alapon.

Persze pénzbe került meg minden, de főleg akkor került volna pénzbe ha nincs biztosítása, illetőleg baj esetén az esetleges horribilis kórházi számlát meg kellett volna fizetnünk...

Kívánok minden jót.

Sunshine111 # 2009.06.07. 22:04

Nagyon koszonom a hozzaszolast, tajekoztatast!!!
Lentiek vonatkoznak gondolom nem eu-s orszagokra is.
Udv
Judit

monalisa1 # 2009.06.07. 18:15

Ma este volt az RTL Plusz tv hiradóban: külföldön élő/dolgozó magyar állampolgár ha külföldön fizeti az egészségbiztosítást - de itthon nem, akkor itthonléte idejére hozza magával az euroegészségbiztosítási igazolást melynek alapján az esetleg szükséges orvosi/kórházi ellátást megkapja alapszinten. (Gyógyszerért, komolyabb vizsgálatért, esetleges műtétért nagyobbrészt fizetni kell, a számlát otthon leadja az eü.biztosítójának és a költséget visszatéritik részére.)

Ennek figyelmében mindenki maga dönti el, hogy itthon fizeti-e a 4.500 Ft/hó TB egészségbiztosítást amely után jogosult a TAJ kártyára = teljeskörű orvosi ellátásra.

Ezzel körüljártuk a kérdést.

monalisa1 # 2009.06.06. 14:17

Ha érdemben senki nem válaszol, javaslom a http://www.ado.hu honlapon található rovatba kérdést feltéve írni és kérdezni: külföldön élő magyar állampolgár, aki időnként itthon van, köteles-e TB egészségbiztosítási járulékot fizetni?

Hivatalos helyről a hivatalos tájékoztatás.

Üdv.

Sunshine111 # 2009.06.06. 07:49

Esetleg valaki tudja, hogy igaz-e?
udv
Judit

monalisa1 # 2009.06.04. 15:32

Évek óta nincs már "állandó lakcím" hanem van helyette un. Lakcímet Igazoló Hatósági Igazolvány - közismertebb nevén lakcímkártya.

Azt hogy egy külföldön élő magyar állampolgárnak kötelező-e a 4.500 Ft/hó TB egészségbiztosítási szerződés megkötése, nos nem tudom - javasolt az itthoni lakcím szerinti adóhivataltól megkérdezni.

Minden esetre aki gyakorta jár haza annak előnyös lehet ha a zsebében lapul a TAJ kártya, melynek alapján orvosnál/kórházban gubanc nélkül megkapja az ellátást - külön díjfizetés nélkül.

Ha egy magyarországi személy külföldre utazik, az illetékes egészségbiztosítási pénztárnál díjmentesen kíválthat egy igazolást mely egy évig érvényes és igazolja, hogy itthon TB ellátott - ennek alapján külföldön egy esetleges betegség és/vagy baleset esetén a sürgősségi ellátásban díjtalanul részesül. (Az azon túli, adott esetbe bizonyára nem kis összegű többletköltséget rendezni az itthoni és a külföldi biztosító egymásközti dolga.)

Ezen túlmenően külföldi utazáskor javasolt egyéni biztosítást kötni valamely biztosítónál, az utazás várható idejére szóló díjtétellel.

Gondolom a fenti külföldön is hasonlóak.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Sunshine111 # 2009.06.04. 04:22

Szeretnem megtudni igaz-e, hogy kulfoldon elo magyaroknak kotelezo lesz a
TB fizetese (4500Ft), ha Magyarorszagon rendelkeznek allando bejelentett
lakcimmel, ha csak tartozkodasi cimuk van, akkor nem kell fizetniuk.
Ha nem fizetnek, szigoru penzbirsagot kell fizetniuk.
Egyik ismerosom allitja fentieket,aki szinten kulfoldon tartozkodik,Magyarorszagon
az allando lakcimet megvaltoztatta tartozkodasi cimre, hogy ne kelljen fizetnie,
amig kulfoldon van.
Honnan tudhatnek meg pontos informaciot fentiekkel kapcsolatban?
Koszonom a segitseget elore is.

udv
Judit

kilenc # 2009.05.18. 14:47

Van néhány probléma az eü.szolg. járulékkal. Az első apróság, hogy tavaly 4.350,-Ft volt, nem 4.500. De nagyobb probléma, hogy nem TB, nem a tb-nek Egyészségügyi Pénztárnak kell fizetni, hanem az APEH-nak. De nem csak fizetni kell, hanem bevallani is, legalábbis tavaly. Idén ugyanis már a munkáltató jelenetéséből automatikusan írják elő...

A másik fontod kérdést azonban lehet, hogy a munkáltatóval kellene tisztázni. Úgy gondolom, hogy egyfolytában fizetés nélkülin vagy. Az, hogy adtak 13. havi fizetés és jutalmat, az még nem jelenti azt, hogy megszakadt volna a fizetés nélküli szabadság. A 13. havi fizetésnek és a jutalomnak nincs ilyen jellegű vonatkozási időszaka. Az, hogy járulékot vontak belőle, az egy dolog. (Mellesleg tételes eho-t biztosan nem vontak belőle.)

Szóval érdemes első körben a munkáltatóval tisztázni a fizetés nélküli szabi kérdését, mert én úgy látom, hogy nincs itt semmi visszakérni való ...

Üdv:
Kilenc

monalisa1 # 2009.05.18. 12:52

Mindezt ird meg egy tértis levélben a lakhely szerint illetékes fővárosi/megyei Egészségügyi Pénztárnak. (Szerintem ha pénzt vissza nem is küldenek, de a 2 hónap túlfizetést jóváírják majd.)

tatkoli # 2009.05.18. 12:01

Sziasztok!

Tb fizetéssel kapcsolatos kérdés:
tavaly szeptember közepétől fizetés nélküli szabadságon vagyok ezért elkezdtem az egészségügyi szolgáltatási járulékot (4500 FT)fizetni. Közben a munkahelyemtől november december hónapra kaptam még 13. havi fizetést és jutalmat is, amik után rendben levonták a tb járulékot és a tételes egészségügyi hozzájárulást is.
Mi a teendőm ezzel a 2 hónappal vissza lehet szerezni valamelyik pénzt vagy itt most ezzel az állam járt jól és pont?

Üdv: Tatkoli

nandy # 2009.03.28. 09:03

Nem.

nikita74 # 2009.03.26. 18:01

az a kérdésem lenne hogy tavaly okt.5-én lejárt a második gyermekemmel a gyesem, utána 2 hónapig kaptam munkanélküli segélyt ,most fizetem az egészségügyi hozzájárulást ,de munkahelyem nincs ,ha most terhes lennék kaphatok gyedet,gyást?

Remi74 # 2009.02.24. 08:48

Szia nandy!

Ezt az 1 lehetőséget énis számon tartom,de ahogy ismerem ezt a bandát aki munkáltató volt biztosra vehetem mint az itéletet, hogy ők kerülnének ki nyertesen,így én
maradnék a lecsóban. Az oepnek jelentettem októberben hogy hol is kellett volna akkor lennem, tegyenek belátásuk szerint,de még őksem birnak velük hivatalból.
Arról nem is beszélve hogy nekem egy vasam sincs erre, 1 hónap és melóm se lesz.Beadom a bevallásom azzal ami van,és kialakul valai menet közben remélem.9 hónap talán nem a világ,táppénzen meg 9 éve nem voltam, nem volt rá szükség hálistennek,az aezt megelőző m.viszonyok meg megvannak rendben.

köszönöm azért a biztató szavakat. kellemes napot

nandy # 2009.02.23. 12:41

A Munkaügyi Bíróságon kellene pert indítanod. Vannak ún. panasznapok, általában délelőttönként, amikor segítenek megfogalmazni a beadványt. Kérj személyi költségmentességet, vagy legalább perfeljegyzést, hogy ne kelljen máris illetéket fizetni.

A saját érdekedben jó lenne, ha rendeznéd az ügyet, mert egyrészt biztosítás híján nem mehetsz pl. táppénzre, álláskeresésire, és a nyugdíjnál is hiányozni fog majd az a pár év a szolgálati idődből.

Remi74 # 2009.02.20. 15:43

nandy!

kit pereljek magamat,hogy ilyen idióta vagyok sajnos,ezt már végigcsináltam 1x,az előző céggel, hivatott az apeh meg vigyek igazolást hogy ott voltam mennyit kerestem stb.. elegem van de teljesen ,se pénzem se idegem hozzá.az oep-nek bejelentettem október 8-án hogy hol kéne lennem de még ők se tudtak azóta mit kezdeni.Már a z ügyvezető se az aki akkor volt amikor én ott voltam.könyvelőt se tudom ki,mivel pestiek,én meg debreceni vagyok. Nem tudom hova írjak mivel a levél visszajött,hova lettek, más elérhetőséget nem tudok sehonnan,ezt is összeegyeztettem a cégjegyzékkel mielőtt elküldtem nehogy rossz legyen a címzés és mégse.
most is arra kellene az energia, hogy megint munkahelyet találjak nagyon,visszaesett a melóhelyem forgalma,és bizony jönnek az elbocsátások.

de ha van valami egyszerű akkor megteszem, ird meg,

kellemes hétvégét