TB fizetés


nandy # 2009.02.20. 10:06

Remi74: Ha május 20-ig sem kapod meg az adóbevalláshoz szókséges igazolást, akkor írj levelet az APEH-nak, hogy azért nem tudod elkészíteni a bevallást, mert....
Sőt, már most is írhatsz.

Az a baj szerintem, hogy elég későn kérdeztél. mert szerintem azonnal munkaügyi pert kellett volna indítanod. Lehet, hogy még nem csúsztál ki a határidőből, de ezt inkább egy jogász tudná megmondani.

Remi74 # 2009.02.19. 09:30

szia monalisa1!

Dolgoznom kell a lányomat el kell tartani,jó a v ilág nagyon.
ezzel a céggel már nem vagyok kapcsolatban,teljes állásban melózok decembertől máshol. hála istennek,otthagytam őket,már elegem van ebből a cigánykodásból.

azt tanácsolták írjak levelet mindegy ki a tulaj a cégnél,én a nem a tulajjal, hanem a céggel álltam kapcsolatban, munkaviszonyban, de hiába küldtem a levelet felszólítás ként hogy rendezzék amit kell,másnap visszajött a levél hogy a címzett ismeretlen.

ennyit tudok,meg azt még amit az oep mondott hogy várjak!! de kérdem én hogy mire?? ők is hiába küldözgetnek bármit lepattan a cégről,csak tudnám hogy mi lesz ha az oep nem bír a céggel??(de lehet jobb nem is tudni)

köszi a választ

Kellemes napot Remi74

monalisa1 # 2009.02.18. 19:40

Az hogy a problémáddal kapcsolatban oda-vissza mennek a levelek az egy dolog, de ez az új/régi munkahelyed egyáltalán létezik-e? Vagy kérdezem másként: jársz-e dolgozni??!

Remi74 # 2009.02.18. 09:40

Kellemes napot!

Az már megvan miért nem válaszol a cég ,mivel a cégjegyzéki címről visszajött még az én felszólító tértivevényes levelem is , így várhatja az oep hogy legyen valami. De ha valaki tud valamit amit én biztosan nem kérem irja meg.

köszönöm Remi74

Remi74 # 2009.02.03. 17:46

Kellemes estét mindenkinek!

2008 márc-ban átvett minket 1 cég mert az előzőt felszámolás alá vették. 2008-szeptemberben kiderült nem is vagyok oda bejelentve mint munkavállaló(nem mintha munka lett volna).Én akkor jelentettem az Oep-nek ezt a tényt,küldtek levelet,hogy intézés folyamatban. most érdeklődtem hogy lehet e tudni már valamit.Azt mondták még nem válaszolt a cég semmit sem,még várjak egy kicsit. Kérdem én mire várjak?.szinte nem is tesznek semmit de már nem is bánnám.
Az érdekelne hogy mi a menete az oep-es ügyintézésnek, mennyi a türelmi idő amit kivárnak hogy reagál e a cég a megkeresésükre,és ha nem válaszolnak akkor hova lép tovább az oep.

Közeleg az adóbevallás is de még ahhoz sem adtak semmi papirt,nem tudom mit tévő legyek.

Nekem már az is jó lenne ha bejelenteném az apeh-nek hogy akkor munkát kerestem (az is volt)nem járt munkanélküli meg semmi sem,és kifizetném valahogy az eü járulékomat.

köszönöm a válaszokat előre is. ha valaki tud kérem írjon

Remi74

babeee # 2009.02.03. 14:24

websas, nandy köszönöm! Az a röhej, hogy a szociális irodán a "szakértő" hölgy azt mondta, hogy a segélykérelem beadásától biztosítottnak számítok. (Ez valamikor november közepén volt, decemberben jött a határozat) Holnap gangolok az OEP-hez...

nandy # 2009.02.03. 09:56

Nem. Először a területileg illetékes OEP-et kellene felkeresni adategyeztetés céljából.
Vigyél magaddal minden papírt (munkaszerződés, bérfizetési jegyzék, Munkaügyi Központ igazolása, önkormányzat határozata a segélyről stb.)

websas # 2009.02.03. 08:16

Kedves babeee!

Apeh iroda (de a netről is letölthető) 2 pl.nyomtatvány beadod rögtön kapsz csekket aztán majd küldenek is.Havi 4350 Ft. Táppénzre mem jogosít, nyugdíj időbe nem számit de az eü, ellétásodat fedezi.

websas

babeee # 2009.02.03. 07:47

Sziasztok,

tudtok nekem segíteni? Augusztus-ig volt bejelentett munkahelyem, addig fizetve volt a Tb-m, azután három hónapig "álláskeresési segélyt" kaptam, addig is fizetve volt a Tb. Majd miután ez lejárt, igényeltem szociális segélyt, amiről a határozatot december végén megkaptam. (pénzt azt azóta sem, de nem kesergek, mert szerencsére találtam munkát) Február 9.-étől újra bejelentett munkahelyem lesz.

Tegnap ért a meglepetés a gyógyszertárban, hogy elvileg nem vagyok a jogosultak között... (???) Gondolom az álláskeresési segély lejárta óta a TB nem lett fizetve.

Mit tegyek? Én befizetném az elmaradást, de hol és hogyan legfőképpen mennyit kell? (telefonon próbáltam érdeklődni a fantasztikus ügyfélszolgálati telefonszámokon, de nem is értették mit szeretnék)

Köszönöm,

babeeee

Ildus81 # 2009.01.27. 15:36

Köszönöm Nandy!

nandy # 2009.01.27. 14:09

Igen.

Ildus81 # 2009.01.27. 13:52

Üdvözletem!

Az lenne a kérdésem, hogy én egészségügyileg biztosított vagyok-e, ha a települési önkormányzattól kapom a rendszeres szociális segélyt?
Hallottam már ilyet is, olyat is. Gondoltam az a legbiztosabb, ha megkérdezem egy hozzáértőtől!

Előre is köszönöm!

Rexor # 2009.01.23. 12:41

Fordulat, kell utánad TB járulékot vonni, mivel biztosítottnak minősülsz. Mint biztosított táppénzre is jogosult vagy.

fordulat # 2009.01.23. 12:24

Bocs ! Kereskedelmi és Iparkamara !

fordulat # 2009.01.23. 12:23

Tisztelt Fórumozók !
Nagyon szeretném,ha valaki röviden válaszolna a kérdéseimre !
Középiskolás vagyok,2.os pincértanuló,első szakmás,egyik héten iskolába járok, a másik héten dolgozom a gyakorlati helyemen.
A Kereskedelmi és Iaparkamara által jóváhagyott tanulmányi szerződésem van egy étteremmel.
Tekintve,hogy 18 éves elmúltam 8 órát dolgozhatok naponta.
Juttatásom a minimálbér 20 %-a.Étkezésre van lehetőségem,bérletemet megtéritik.

A levonásokat illetően vita van a munkáltatómmal ill. egy 3 napos betegségem alkalmával orvosi igazolást vittem a munkahelyemre. Ezzel kapcsolatban mondták,hogy legközelebb táppénzes papirt vigyek,mert akkor tudnának nekem rá táppénzt fizetni, igy a 3 napom most kiesett.

Anyukám szerint tőlem nem kérhetnek táppénzes papirt,mert értelmetlen,hiszen tanulóként táppénzre sem vagyok jogosult.Igaz,hogy nem is vonhatnának tb.járulékot!

Szeretném tudni, mit vonhatnak le a juttatásomból és mi a helyzet a táppénzzel ??????????
Köszönettel várom válaszukat.

legoz # 2009.01.13. 15:55

Több kérdésem is van, megpróbálom felsorolni őket. Először háttérinformáció:

Magyar állampolgár vagyok, de Angliában tanulok (tehát nem dolgozom) mint egyetemista már sok éve, ott élek és nagyon ritkán járok itthon. A TB-vel kapcsolatos változásokról is csak nemrégiben értesültem. Amikor megtudtam, hogy esetleg itthon kell valamit fizetnem TB kapcsán mint diák, nekiálltam utánajárni a dolognak.

Az OEP szórólapjai illetve honlapján található tájékoztatók alapján nekem az volt a következtetésem, hogy aki külföldön diák de állandó lakhelye Magyarországon van bejelentve, annak be kell fizetnie itthon azt a bizonyos havi 4350 Ft-ot.

  1. kérdés: helyesen értelmeztem-e a helyzetet?
  2. kérdés: kérhetném-e, hogy itthon állítsanak ki nekem EU-s biztosítási kártyát (kékszínű)?

Közben viszont, mivel Angliában kicsit mások a jogszabályok, jogosult vagyok ott egészségügyi ellátásra, van a TAJ-számnak megfelelő ottani számom, sőt még EU-s kártyát is kiadtak nekem Angliában. Azóta viszont kicsit utánaolvastam, és nekem úgy tűnik, hogy az egész EU-ra kiterjedő elv (legalábbis munkavállalók esetén) az lenne, hogy egyszerre csak egy országban lehet valakinek biztosítási viszonya, illetve csak egy országtól kéne kapjon EU-s kártyát.

3. kérdés: hogyan egyeztethetem össze a magyar előírásokat diákokra nézve az Angol gyakorlattal?

Amikor nemrég itthon jártam és megtudtam, hogy nekem esetleg fizetnem kéne valami hozzájárulásta, biztos ami biztos alapon bementem az OEP-hez. Ott bejelentettem, hogy külföldön vagyok diák, szeretném fizetni a 4350 Ft-ot, kitöltöttem a megfelelő űrlapokat és leadtam nekik. Ott azt mondták, hogy az APEH felé ők bejelentik a dolgot, és az APEH majd kiküldi a csekket.

4. kérdés: az APEH kb. 2 és fél hónapja még mindig nem küldött csekket, most mi a teendőm?
5. kérdés: ezt az egész ügyet csak 2 és fél hónapja kezdtem rendezni (amikor itthon jártam és egyáltalán megtudtam, hogy kell vele tennem valamit), számítanom kell-e valamilyen bűntetésre?

Bogi26 # 2009.01.08. 19:21

Boldog Új Esztendőt Kívánok!

Időközben megnéztem Ügyfélkapun keresztül, hogy biztosítva vagyok - e az álláskeresési segély folyósítása alatt. Nos, igen, bejelentőként a .... Regionális Munkaügyi Központ van feltüntetve.
Felette pedig ott van az is, hogy én bejelentkeztem azon a bizonyos űrlapon az APEH - hoz. Ott a bejelentő neve alatt ez szerepel:APEH 11%-OSOK BSZJ JELENTÉS.
Mindkettőnél csak a jogosultság kezdete van feltüntetve.

happycat # 2008.12.20. 06:47

Szia nandy! Semmi gond én is elütöm pedig én tanultam valamikor,de már nem is emléxem.

Igen tanú leszek,minimálbér fele mert 4 órásként melóztam ott(31-250) bár lenne több:)
még ennek is örültem,mivel munkamániás vagyok,nembirok itthon ülni.

viszem nekik amim van.

köszi nandy Boldog Karácsonyt kívánok.

nandy # 2008.12.19. 22:14

/bocsánat az elütésekért. Sajna tanultam anno gépírást, emiatt azonnal elküdöm, amit írtam, így gyakrabban fordulnak elő hibák, mert nem ellenőrzöm a kész szöveget./

nandy # 2008.12.19. 22:12

Önvédelemmel kapcsolatban mire gondolsz??:-)esetleg arra hogy szeretném tudni minek hivatnak??

Nem, hanem pl. arra, hogy nem kerestél-e a papíron szereplő összegnél többet. Szóval ragaszkodj ahhoz, ami a papíron le van írva.

(Mivel tanőnak hívnak be, ez azt jeletni, hogy nem téged ellenőriznek)

happycat # 2008.12.18. 15:09

Szia!

Írják melyik céggel kapcsolatban,tanúként, és vigyem magammal az összes munkáltatói papíromat ami van.

Röviden ennyi,de átolvasom már részletesebben:) ah lesz időm.

Köszi, megírom majd találtam e még valamit benne.

Kellemes hétvégét.

boni mores # 2008.12.17. 19:30

Tanúként, ügyfélként vagy az Art. 48. §-a szerinti szerződéses kapcsolatban álló nyilatkozóként idéztek be? Ennek az idézésből ki kell derülnie. Annak is szerepelnie kellene benne, hogy milyen ügyben idéztek. Személyes megjelenésre és nyilatkozattételre vagy köteles, de meghatalmazott képviselőd jelen lehet. Ha ügyfélként idéztek akkor meg csak meg kell jelenned, a nyilatkozatot egészben vagy részben megtagadhatot. Ezeknek is szerepelniük kell az idézésben.

happycat # 2008.12.17. 05:50

Szia nandy!

Tudod, jobb félni mint megijedni,így inkább felkészülök,én biztos nem követtem el semmi rosszat,mert minek csináljak bajt magamnak (az már nem normális aki ezt teszi)

Önvédelemmel kapcsolatban mire gondolsz??:-)esetleg arra hogy szeretném tudni minek hivatnak??

köszi hapyycat

nandy # 2008.12.16. 22:42

Lehet, hogy akkor tényleg a felszámolás alatt álló céget ellenőrzik, és ezzel kapcsolatban hívják be a munkavállalókat nyilatkozattételre.

Szerintem kár lenne túlaggódni a dolgot, bár az egészséges félelem (önvédelem) mindig ott van.

happycat # 2008.12.16. 16:44

szia nandy!

2006 januárjában,még igazolást is hozott az AFSZ-től a tulaj a bejelentés tényéről+munkaszerződés. 20007-ben gond nélkül volt adóigazolás,az ez éviről már nem mondható el,mivel egy levélből derült ki véletlenül, hogy a cég felszámolás alatt, van így nem kaptunk semmit.A felszámoló cégtől kaptunk 1 papírt hogy nem tudják kiállítani a szükséges igazolásokat,mert nincs hozzá könyvelési anyaguk, és meg is írtuk az apeh-nak,mi miatt nem adunk be a cégtől bevallást,(és majd pótoljuk ha kapunk) csak a többit,amiről van igazolás. Jah,,és a felszámoló céggel zárattuk le a munkaviszonyunkat,arról van még egy kijelentő papír,ezen kívül semmink.ez a jogviszony már meg is szűnt év elején,már máshol szenvedek.

Ez elég lesz nekik vajon? többet sajna én sem értek.

kellemes napot kívánok. ha esetleg hallasz valamit kérlek írd meg köszönöm szépen.