TB fizetés


dorka212 # 2020.07.01. 18:24

Tisztelt Címzett!

Egêszsèg biztosítás hátralèkom van!

"2020.07.01.től már nem lesz lehetősège az elmaradt egèszsèg biztosítás szolgáltatási járulék befizetèsèvel a jogviszony utólagos rendezèsère, vagyis, hogy betegnek fizetni kell ha el látták"

Én szociális alapon megkaptam a támogatást 2021.06.02-ig de mint kiderült az utolsó munkaadóm nem jelentett be rendesen így van hátralékom jelenleg nem tudom kifizetni. Így már igénybe vehetem az orvosi szolgáltatásokat?

Illetve halasztás/elengedési kérelmet tudnék benyújtani?

Köszönöm!

intentio # 2020.07.02. 07:34

dorka212 2020.07.01. 20:24

Tisztelt Címzett!

Egêszsèg biztosítás hátralèkom van!

"2020.07.01.től már nem lesz lehetősège az elmaradt egèszsèg biztosítás szolgáltatási járulék befizetèsèvel a jogviszony utólagos rendezèsère, vagyis, hogy betegnek fizetni kell ha el látták"

Én szociális alapon megkaptam a támogatást 2021.06.02-ig de mint kiderült az utolsó munkaadóm nem jelentett be rendesen így van hátralékom jelenleg nem tudom kifizetni. Így már igénybe vehetem az orvosi szolgáltatásokat?

Illetve halasztás/elengedési kérelmet tudnék benyújtani?

Köszönöm!

T. Kérdező!

Ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot és a 2020. július 1-jét követő időszakra vonatkozóan keletkezett hátraléka meghaladja a 46 260 forintot (az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát), akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást.

Ebben az esetben a NEAK a társadalombiztosítási azonosító jelet (tajszám) érvényteleníti. Ezután legkorábban a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra érvényes a tajszám.

Ha a magánszemély méltányolható gazdasági vagy személyes okból nem tudja határidőre befizetni járulékát, fizetési kedvezményt kérhet a NAV-tól. Kérheti a fizetési kötelezettség halasztását, részletekben történő megfizetését, mérséklését vagy elengedését.

A fizetési kedvezmények részletes szabályairól a NAV honlapján elérhető 30.1. számú információs füzetben olvashat.

(https://www.nav.gov.hu/…inf_fuz/2020)

Látható, hogy az Ön által hivatkozott hátralékot 2020.07.01-től kell számolni, azaz csak arra vonatkozik, aki 2020.07.01-től halmoz fel hathavi hátralékot.

Ha jól értem, Ön biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik és a Járási Hivatal 2021.06.02-ig mentesítette az eü-i szolgáltatási járulék megfizetése alól. Ebben az esetben igen, Ön külön térítési díj fizetése nélkül igénybe veheti az orvosi szolgáltatásokat.

Szeretném felhívni a figyelmét arra is, hogy a NAV-nál kezdeményezheti, hogy az utolsó munkaadójánál eltöltött, be nem jelentet időt határozattal ismerje el, a járulékokat a munkáltatóval fizettesse meg.

Ehhez csatolni kell a minden, a jogviszony (munkaviszony) létrejöttét igazoló okmányt, pl. munkaszerződés, munkaköri leírás stb. Meg kell jelölni továbbá azokat a tanúkat (név, cím, egyéb elérhetőség), akik a jogviszony fennállását (az Ön munkavégzését) igazolni tudják. (Pl. Igen, 9 éven át velünk dolgozott, gépkocsit vezetett, idegenvezetett, mosogatott, takírított, könyvelt stb.)

Jogalap: (Ez a jogszabályi hely biztosítja azt a jogot, amelynek alapján kérheti a NAV segítségét, illetve ez kötelezi a NAV-ot arra, hogy kérésére eljárjanak a volt munkáltatójánál.)

1. Ellenőrzés

Tbj. 54. § (1) Az igazgatási szervek – jogszabályban meghatározott hatáskörükben eljárva – ellenőrzik a 46. § (1) bekezdésében előírt nyilvántartást, a biztosítási kötelezettség elbírálását és a 46. § (2) bekezdése szerinti nyilvántartás vezetését.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ellenőrzés során a biztosítás vagy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság utólagos megállapítása, törlése tárgyában a határozat meghozatalára
a. a járulék utólagos megállapítása nélkül az egészségbiztosítási szerv és az állami adóhatóság jogosult,

b. a biztosítottat terhelő járulék, foglalkoztatottnak minősülő biztosított esetében a foglalkoztatót terhelő járulék utólagos megállapítása mellett az állami adóhatóság (NAV)jogosult.

Ez azt jelenti, hogy hiába nem jelentette be a munkáltató -ha Ön ezt írásban kéri tőlük és tudja bizonyítani azt, hogy ott dolgozott- a NAV közigazgatási határozatta ezt a jogviszonyt utólag létezőként elismerheti.

Dödölle1 # 2020.07.02. 07:55

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének változásai 2020.07.01-től

Ha a belföldi magánszemély nem biztosított és más jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. 2020. július 1-től átalakul az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének rendszere[1].

1. Információk a jelenleg is egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetőknek

A 2020. július 1-je előtt már egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett magánszemélyeknek új számlaszámra kell befizetniük a járulékot.

A július havi fizetési kötelezettséget augusztus 12-éig és ezt követően esedékes egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségét a NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla megnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú költségvetési számlára kell teljesíteni.

A június havi járulékot július 12-éig még a 124-es adónemkódú (NAV Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla), 10032000-06056229 számú költségvetési számlára kell befizetni.

Ha a magánszemély nem a megfelelő számlára teljesíti fizetési kötelezettségét, az átvezetést a helyes számlára a 2017 jelű, „Átvezetési és kiutalási kérelem az adószámlán mutatkozó túlfizetéshez nyomtatványon” kezdeményezheti.

A fizetési kötelezettség az adóazonosító jel feltüntetésével
• átutalással,
• az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER-en) keresztül az EFER-hez csatlakozott pénzforgalmi szolgáltató házibank felületén átutalással,
• POS, VPOS fizetéssel, illetve
• készpénzátutalási megbízással (csekkel) is teljesíthető.
Csekk igényelhető:
• a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain, személyesen
• a NAV Infóvonalán, a 4-es menüpont választásával (belföldről: 1819, külföldről: +36 (1) 250-9500 hívószám),
• az Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszerben a folyószámla-ügyintézés menüpont választásával (belföldről: +36 (80) 20-21-22, külföldről: +36 (1) 441-9600 hívószám),

• a NAV honlapján keresztül (https://www.nav.gov.hu/…k/csekk.html http://www.nav.gov.hu/…genyles.html.

A befizetési módokról a „Ki hogyan fizethet a NAV-nak?” című tájékoztatóban (https://nav.gov.hu/…szamlaszamok) olvashat.

A NAV az új számlaszámon továbbra is automatikusan előírja az egészségügyi szolgáltatási járulékot, a kötelezetteknek ezzel kapcsolatban teendőjük nincs.
A NAV minden érintettet külön tájékoztató levélben értesít a változásokról, melyhez mellékelten megküldi a befizetéshez szükséges, új számlaszámot tartalmazó csekket is.

2. Információk a 2020. július 1. után egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetőknek

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2020. július 1-jétől is havi 7 710, illetve napi 257 forint[2]. Ha a fizetési kötelezettség nem teljes hónapra vonatkozik, akkor a fizetendő összeg a kötelezettség napjainak száma és a 257 forint szorzata.

A kötelezettséget a NAV a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (a továbbiakban: NEAK) adatszolgáltatása alapján automatikusan előírja az adószámlán és erről tájékoztatást küld a járulékfizetésre kötelezettnek. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélynek – a korábbi gyakorlattól eltérően – a fizetési kötelezettségét főszabály szerint nem kell bejelentenie a NAV-hoz, arra a továbbiakban csak kivételes esetekben van lehetőség.[3]

A fizetési kötelezettség akkor szűnik meg, ha a magánszemély biztosítási jogviszonyt létesít vagy egyéb jogcímen jogosultságot szerez egészségügyi szolgáltatásra. A kötelezettség megszűnéséről a NAV szintén értesítést küld.

A fizetési kötelezettséget a „NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla” megnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú költségvetési számlára kell teljesíteni.
Ha a kötelezettség előírására visszamenőlegesen, 2020. július 1. előtti időszakra kerül sor, akkor az erre az időszakra vonatkozó járulékot a 124-es adónemkódú („NAV Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla”), 10032000-06056229 számú költségvetési számlára kell teljesíteni.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése esetén a magánszemély egészségügyi szolgáltatásokat vehet igénybe, amiről részletes tájékoztatást olvashat a NEAK honlapján[4].

Ha ellentmondás van a NAV értesítése és a magánszemély biztosítotti jogviszonyára, vagy egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen fennálló jogosultságára vonatkozó dokumentumai között, akkor egyeztetést kezdeményezhet

• a NAV lakóhelye szerint illetékes adó- és vámigazgatóságánál, ha biztosítási jogviszonya van (például munkaviszony), vagy

• a lakóhelye szerint illetékes megyei kormányhivatal egészségbiztosítási szakterületénél, ha egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen jogosult (például nyugdíjas, diák).

3. Járulékhátralék

Ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot és a 2020. július 1-jét követő időszakra vonatkozóan keletkezett hátraléka meghaladja a 46 260 forintot (az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát), akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást. Ebben az esetben a NEAK a társadalombiztosítási azonosító jelet (tajszám) érvényteleníti. Ezután legkorábban a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra érvényes a tajszám.

Ha a magánszemély méltányolható gazdasági vagy személyes okból nem tudja határidőre befizetni járulékát, fizetési kedvezményt kérhet a NAV-tól. Kérheti a fizetési kötelezettség halasztását, részletekben történő megfizetését, mérséklését vagy elengedését.

A fizetési kedvezmények részletes szabályairól a NAV honlapján elérhető 30.1. számú információs füzetben olvashat.

(https://www.nav.gov.hu/…inf_fuz/2020)

Forrás:
https://www.nav.gov.hu/…0200701.html

________________________________________
[1] A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: új Tbj.) 45. § (3) bekezdés
[2] új Tbj. 25. § (3) bekezdés
[3] új Tbj. 71. § (2) bekezdés
[4] http://www.neak.gov.hu/…gyarorszagon

Roul # 2020.07.02. 08:00

Szép napot!

Egy elég felelőtlen dolog miatt kerültem ebbe a számomra kicsit kusza szituációba. 8 éve jöttem el M.O-ról, de nem égettem fel magam után semmit (Van lakcímem pl.). De tb bejelentés elmaradt. Nem voltam otthon ez idő alatt és teljesen el is felejtettem, de most úgy néz ki megyek haza, nem végleg, látogatóba, de a tb-s ügy nagy kérdőjel, főleg az új módosítások kapcsán jutott eszembe. Mit kellene tennem, vagy hogyan tudnám igazolni az elmaradt éveket illetve számolhatok e pénzbírságra. Valahol olvastam h 10 és 100 ezer forint közötti összeg lehetséges mint büntetés.
Köszönöm előre is a segítséget.

Tisztelettel, K.Jovok

momonika # 2020.07.02. 18:23

Üdvözlöm,
a segítségét szeretném kérni!
6.5 éve külföldre költöztem, az első 1.5 évben nem volt kint biztosításom, Magyarországon sem fizettem a tb-t. Most viszont már 5 éve, hogy külföldön fizetem a biztosítást és be szeretném végre ezt otthon jelenteni.
Azzal tisztában vagyok, hogy a mulasztási bírság jár, de ezen kívül mással nem kell számolnom, igaz?
A másfél év, mikor nem volt biztosításom, már 5 évnél régebbi, az gondolom elévült (?), az utóbbi 5 évre pedig nem kérhetik otthon, ha más országba fizettem?!
köszönöm a segítséget,
Mónika

vaczkor... # 2020.07.08. 12:06

momonika 2020.07.02. 20:23

Üdvözlöm,
a segítségét szeretném kérni!
6.5 éve külföldre költöztem, az első 1.5 évben nem volt kint biztosításom, Magyarországon sem fizettem a tb-t. Most viszont már 5 éve, hogy külföldön fizetem a biztosítást és be szeretném végre ezt otthon jelenteni.
Azzal tisztában vagyok, hogy a mulasztási bírság jár, de ezen kívül mással nem kell számolnom, igaz?
A másfél év, mikor nem volt biztosításom, már 5 évnél régebbi, az gondolom elévült (?), az utóbbi 5 évre pedig nem kérhetik otthon, ha más országba fizettem?!
köszönöm a segítséget,
Mónika

Kedves Mónika!

Tisztázandó, hogy van-e magyarországi bejelentett lakóhelye, mivel társadalombiztosítási szempontból belföldi személynek kell tekinteni a Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárt.

Egyebekben:

A bejelentés módjáról itt olvashat:

http://www.neak.gov.hu/…_bejelentese

A bejelentés erre a célra rendszeresített formanyomtatványon tehető meg, amely elérhető a hatáskörrel rendelkező kormányhivatalok ügyfélszolgálatain, valamint letöltheti a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (a továbbiakban: NEAK) honlapjáról is.

Meddig kell a bejelentést megtenni? Milyen következményekkel jár a bejelentés késedelme vagy elmulasztása?
A bejelentést a külföldön létrejött biztosítási jogviszony létrejöttétől, illetve annak megszűnésétől számított 15 napon belül kell megtenni.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a bejelentés késedelme, elmulasztása, vagy a nem megfelelő bejelentés 10.000,- Ft-tól 100.000,- Ft-ig terjedő mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után!

FONTOS: VONHATJA, azaz a bírság kiszabása nem automatikus, csak eshetőleges.

Csak akkor nem kérhetik, ha igazolni tudja azt, hogy külföldön (EU-s tagállamban) biztosított volt.

dorka212 # 2020.07.08. 12:59

Tisztelt Címzett!

Egy olyan kérdésem lenne hogy van TB-tartozásom körülbelül 7 hónap. Már igényeltem és meg is kaptam rászorultság alapján 1 évre. De nem tudom miből kifizetni azt a 7 hónapot most akkor mi ilyenkor a teendő? Gyarapodik így is az az összeg?
Köszönöm.

intentio # 2020.07.08. 13:52

dorka212 2020.07.08. 14:59

Tisztelt Címzett!

Egy olyan kérdésem lenne hogy van TB-tartozásom körülbelül 7 hónap. Már igényeltem és meg is kaptam rászorultság alapján 1 évre. De nem tudom miből kifizetni azt a 7 hónapot most akkor mi ilyenkor a teendő? Gyarapodik így is az az összeg?
Köszönöm.

T. Kérdező!

Egy kicsit pontatlanul fogalmaz, ezért kérdésére érdemi válasz nem adható.

Mit ért TB tartozás alatt? Az hogyan keletkezett? Vállalkozó volt? Vagy eü-i szolgáltatási járuléktartozásra gondol?

Egyebekben: A járuléktartozás adók módjára behajtandó köztartozás, a behajtásáról a NAV gondoskodik.

Azt, hogy a NAV mikor, hogyan hajtja be, egyáltalán behajtja-e arra érdemben válaszolni nem tudok.

Lehetséges teendők:

  1. Fizesse meg. Vagy:
  2. Kérje az elengedését.

Attól, hogy jelenleg nincs jogviszonya/jövedelme és a járási hivatal mentesítette az eü-i szolgáltatási járulék megfizetése alól a tartozása fennáll.

Bővebb tájékoztatásért forduljon a NAV-hoz.

tbkérdés2020 # 2020.07.19. 16:55

Tisztelt Hölgyem/Uram!

1,5 éve külföldre utaztam hosszabb időre ezért az OEP-nél inaktiváltattam a TBkártyám. Az ügyintéző azt mondta további teendőm nincs vele csak majd, ha visszatérek Magyarországra, akkor kell visszajelentkeznem a rendszerbe.
Fél évre rá, hogy eljöttem kaptam az otthoni lakcímemre egy csekket és tájékoztatót a hátralékomról.
Mint utóbb megtudtam ez azért lehetett, mert a lakcímemről nem jelentkztem ki. Én viszont nem terveztem külföldön letelepedni a kinttartózkodás csak átmeneti volt (working holiday, Ázsiában), illetve az OEP-nél azt mondták ezzel nincs több teendőm.
Most már visszajöttem Magyarországra és a háziorvosnál megtudtam, hogy a rendszerben az áll ,hogy eu-s biztosítási besorolásban vagyok, tehát ki vagyok jelentkeztetve a rendszerből (erről kaptam az OEP-től egy tájékoztatót is nem sokkal a kiutazásom után.
Tudna esetleg segítséget adni, hogy ebben az esetben visszamenőleg be kell-e fizetni az elmaradást vagy tisztázható az ügy illetve van-e lehetőség, hogy bármilyen alapon a tartozás elengedését kérjem.
Köszönöm a segítséget!

Jusztasz # 2020.07.20. 06:07

tbkérdés2020 2020.07.19. 18:55

Tisztelt Hölgyem/Uram!

1,5 éve külföldre utaztam hosszabb időre ezért az OEP-nél inaktiváltattam a TBkártyám. Az ügyintéző azt mondta további teendőm nincs vele csak majd, ha visszatérek Magyarországra, akkor kell visszajelentkeznem a rendszerbe.
Fél évre rá, hogy eljöttem kaptam az otthoni lakcímemre egy csekket és tájékoztatót a hátralékomról.
Mint utóbb megtudtam ez azért lehetett, mert a lakcímemről nem jelentkztem ki. Én viszont nem terveztem külföldön letelepedni a kinttartózkodás csak átmeneti volt (working holiday, Ázsiában), illetve az OEP-nél azt mondták ezzel nincs több teendőm.
Most már visszajöttem Magyarországra és a háziorvosnál megtudtam, hogy a rendszerben az áll ,hogy eu-s biztosítási besorolásban vagyok, tehát ki vagyok jelentkeztetve a rendszerből (erről kaptam az OEP-től egy tájékoztatót is nem sokkal a kiutazásom után.
Tudna esetleg segítséget adni, hogy ebben az esetben visszamenőleg be kell-e fizetni az elmaradást vagy tisztázható az ügy illetve van-e lehetőség, hogy bármilyen alapon a tartozás elengedését kérjem.
Köszönöm a segítséget!

T. Kérdező!

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére köteles:

az a belföldi személy, aki nem biztosított továbbá egészségügyi szolgáltatásra semmilyen jogcímen nem jogosult,

tagi munkavégzés esetén a szociális szövetkezet,
a központi költségvetés a saját jogú vagy hozzátartozói nyugellátásban részesülő – foglalkoztatottnak vagy kiegészítő tevékenységet végzőnek nem minősülő személyek, a gyermekgondozási díjban részesülők valamint a Tbj. 22. § (1) bekezdés a)-f), h)-p) és r)-t) pontjában meghatározott személyek után.

Társadalombiztosítási szempontból belföldi személynek minősül:

a Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, a bevándorolt, letelepedett jogállású, illetve menekültként vagy oltalmazottként elismert személy,
a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy, aki bejelentett lakóhellyel rendelkezik,
a hontalan.

Forrás:
http://www.neak.gov.hu/…rulekfizetes

  • Valóban, ön jogilag belföldinek minősül azért, mert nem jelentkezett ki a lakcímnyilvántartóból, a belföldi pedig köteles járulékot fizetni akkor is, ha nincs jövedelme, vagy nem tartózkodik Magyarországon.
  • Jogszerint tehát köteles utólag megfizetnie a tartozását.
  • Mit tehet? A NAV-tól kérheti az elengedést, vagy kérhet részletfizetést.
  • Érdemes megnézni továbbá, hogy az adott ázsiai országgal milyen szociálpolitikai, vagy bilaterális egyezményünk van, hátha az alapján is mentesülhet...
Baarka33 # 2020.07.24. 21:17

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Angliában dolgozok, és itt is fizetem a társadalom biztosítást. Ennek megfelelően 2 éve megszüntettem (inaktiváltattam) a TAJ kártyámat, mivel két helyen nem lehetek biztosított.

A NAV-tól most kaptam értesítőt, hogy TB hátralékom keletkezett (amióta megszüntettem a kártyámat)

Magyarországi lakcímmel (lakással) rendelkezem, és most úgy olvastam, hogy ezek alapján TB belföldinek számítok.

Akkor ezek szerint a hátralék jogos?
(nekem ez a két szamély eléggé ellentmondónak tűnik)
Tehát akkor ilyen esetben lehet (és kell is) két országban biztosítást fizetni?
Akkor vissza is kaphatom a TAJ kártyámat miközben külföldon élek?
Köszönettel:
Baarka33

drbjozsef # 2020.07.25. 06:51

Baarka33,

Akkor ezek szerint a hátralék jogos?
Igen.

(nekem ez a két szamély eléggé ellentmondónak tűnik)
Nem az. Ahol dolgozol, biztosított kell legyél. De ha lakcímed van M.o.-on, de nem vagy biztosított, akkor fizetned kell magad után. Nincs itt ellentmondás.

Az az ellentmondás, hogy Angliában élsz, és Magyarországon lakcímed van.

Tehát akkor ilyen esetben lehet (és kell is) két országban biztosítást fizetni?
Igen.

Akkor vissza is kaphatom a TAJ kártyámat miközben külföldon élek?
Ha fizeted magad után a szolgáltatási díjat? Hogyne.

Saslány # 2020.07.26. 23:58

Jó napot kívánok!

Munkanélkülin vagyok, május 8-tól nrm kapok járulékot. Elsősorban az volna a kérdésem, hogy meddig nem kell társadalom biztosítást fizetnem? Augusztus 1-től fogok dolgozni, akkortól lesz munkaviszonyom. Most július végén megyek tüdőszűrésre, illetve üzem orvoshoz. Ellátnak majd? Érvényes még a tb-m?
Elnézést a bugyuta kérdésekért, csak egy kicsit aggódom...
Válaszát előre is köszönöm szépen.

Jusztasz # 2020.07.27. 05:56

drbjozsef 2020.07.25. 08:51

Baarka33,

„Akkor ezek szerint a hátralék jogos?”
Igen.

„(nekem ez a két szamély eléggé ellentmondónak tűnik)”
Nem az. Ahol dolgozol, biztosított kell legyél. De ha lakcímed van M.o.-on, de nem vagy biztosított, akkor fizetned kell magad után. Nincs itt ellentmondás.

Az az ellentmondás, hogy Angliában élsz, és Magyarországon lakcímed van.

„Tehát akkor ilyen esetben lehet (és kell is) két országban biztosítást fizetni?”
Igen.

„Akkor vissza is kaphatom a TAJ kártyámat miközben külföldon élek?”
Ha fizeted magad után a szolgáltatási díjat? Hogyne.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Baarka33 # e-mail Jelentem! 2020.07.24. 23:17

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Angliában dolgozok, és itt is fizetem a társadalom biztosítást. Ennek megfelelően 2 éve megszüntettem (inaktiváltattam) a TAJ kártyámat, mivel két helyen nem lehetek biztosított.

A NAV-tól most kaptam értesítőt, hogy TB hátralékom keletkezett (amióta megszüntettem a kártyámat)

Magyarországi lakcímmel (lakással) rendelkezem, és most úgy olvastam, hogy ezek alapján TB belföldinek számítok.

Akkor ezek szerint a hátralék jogos?
(nekem ez a két szamély eléggé ellentmondónak tűnik)
Tehát akkor ilyen esetben lehet (és kell is) két országban biztosítást fizetni?
Akkor vissza is kaphatom a TAJ kártyámat miközben külföldon élek?
Köszönettel:
Baarka33

drbjozsef # Jelentem! 2020.07.25. 08:51

Baarka33,

„Akkor ezek szerint a hátralék jogos?”
Igen.

„(nekem ez a két szamély eléggé ellentmondónak tűnik)”
Nem az. Ahol dolgozol, biztosított kell legyél. De ha lakcímed van M.o.-on, de nem vagy biztosított, akkor fizetned kell magad után. Nincs itt ellentmondás.

Az az ellentmondás, hogy Angliában élsz, és Magyarországon lakcímed van.

„Tehát akkor ilyen esetben lehet (és kell is) két országban biztosítást fizetni?”
Igen.

„Akkor vissza is kaphatom a TAJ kártyámat miközben külföldon élek?”
Ha fizeted magad után a szolgáltatási díjat? Hogyne.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

T. Kérdező! Ön helytelen tájékoztatást kapott! Ne keverjék a fogalmakat.

A "Tehát akkor ilyen esetben lehet (és kell is) két országban biztosítást fizetni?” Válasz:Igen." tájékoztatás helytelen, ellentétes a hatályos EU TB korrdinációs rendeleteinek előírásaival!!!

1. Különbséget kell tenni aközött, hogy valaki az EU egyik tagállamába távozik és ott válik biztosítottá és aközött, hogy 3. (EU-n kívüli) országba.

2. Az EU Koordinációs rendeletek lex loci laboris elve szerint szerint főszabály szerint egy EU-s állampolgár csak egy tagállamban lehet biztosított.

A külföldi munkavállalást viszont itthon be kell jelenteni, sőt az előírt nyomtatvány bemutatásával igazolni kell/kellett volna.

Ha ezt nem teszi meg, a magyar hatóságok nem tudják, hogy az EU valamelyik tagállamában biztosított, ezért írták elő a fizetési kötelezettséget itthon. Javasolt a mulasztást haladéktalanul pótolni!

http://www.neak.gov.hu/…_bejelentese

ülföldön munkát vállalók bejelentése
(2020.07.02.)

Aki más EGT tagállamban, Svájcban, nemzetközi szervezetnél, vagy olyan államban szerez egészségbiztosítási jogosultságot, amellyel az ellátások biztosítására nemzetközi egyezményünk van, annak az egészségbiztosítási ellátásra szerzett jogosultságát be kell jelenteni az egészségbiztosítóhoz.
Jelen tájékoztatónkból megismerheti, hogy az EGT tagállamban, Svájcban, nemzetközi szervezetnél, valamint egyezményes tagállamban való munkavégzés ideje alatt hogyan alakul a magyarországi egészségbiztosítási jogviszonya, illetve annak igazolása.

Felhívjuk figyelmét, hogy bejelentése alapján arra az időtartamra, amely alatt más EGT tagállamban, Svájcban, egyezményes államban, továbbá nemzetközi szervezetnél biztosított, a Társadalombiztosítási Azonosító Jele (a továbbiakban: TAJ száma) ideiglenesen érvénytelenítésre kerül.

A magyar biztosítás alapján kiállított Európai Egészségbiztosítási Kártyát (továbbiakban: EU kártya) vissza kell küldeni, mert az ellátásra jogosultságát a külföldi biztosítása szerinti tagállam által kiállított EU kártyával igazolhatja.

Ki és hol köteles a külföldön létrejött/megszűnt biztosítását bejelenteni?
A más EU (EGT) tagállamban, Svájcban, ún. egyezményes országban, illetve a saját biztosítási rendszerrel rendelkező nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött biztosítást és annak megszűnését is 15 napon belül be kell jelenteni az egészségbiztosítás ellátásaira jogosultakról vezetett nyilvántartásba az egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró kormányhivatal (a továbbiakban: kormányhivatal) részére.

Ez alapján tehát bejelentési kötelezettsége van:

az EGT tagállamokban és Svájcban egészségbiztosítással, Magyarországon TAJ számmal rendelkező személyeknek;
a Magyarországgal szociális biztonsági egyezményt kötött államokban egészségbiztosítással, Magyarországon TAJ számmal rendelkező személyeknek,
nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező magyar állampolgároknak.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a fentiek szerinti külföldi biztosítás létrejöttét követően annak megszűnését is be kell jelenteni, mert a külföldi biztosítás megszűnését követően majd a magyarországi egészségbiztosítási jogviszonyt kell rendezni.

Fontos, hogy a külföldi biztosítási jogviszony megszűnésének bejelentésekor a külföldi biztosító vagy a nemzetközi szervezet által kiadott EU-s formanyomtatványt vagy a biztosítási időszakról szóló egyéb igazolást is csatolni kell a bejelentéshez.

A bejelentési kötelezettség a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalnál személyesen vagy postai úton, továbbá, amennyiben rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval, úgy ügyfélkapun keresztül is teljesíthető. Amennyiben az elektronikus nyomtatványok valamelyikét meghatalmazottként/képviselőként kívánja benyújtani, a meghatalmazotti jogosultságát regisztrálnia kell, ezért ha nem rendelkezik az egészségbiztosítási szervnél bejegyzett meghatalmazotti/képviseleti jogosultsággal kérjük, a kérelem elektronikus benyújtása előtt szíveskedjék meghatalmazotti/képviseleti jogosultságát nyilvántartásba vetetni a „Regisztrációs lap” hatáskörrel rendelkező kormányhivatalhoz történő benyújtásával.

Hogyan lehet a bejelentést megtenni? Bejelentéshez szükséges nyomtatványok.
A bejelentés erre a célra rendszeresített formanyomtatványon (EGT, saját) tehető meg, amely elérhető a hatáskörrel rendelkező kormányhivatalok ügyfélszolgálatain, valamint letöltheti a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (a továbbiakban: NEAK) honlapjáról (EGT, saját) is.

Aki EGT tagállamokban, Svájcban, Magyarországgal szociális biztonsági egyezményt kötött államokban egészségbiztosítással rendelkezik, annak a Bejelentő lap és tájékoztató a külföldön biztosítással rendelkező személyek számára (bejelentő lap és tájékoztató) - EGT elnevezésű nyomtatványt kell benyújtania.
Az a magyar állampolgár, aki nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkezik, a Bejelentő lap és tájékoztató a külföldön biztosítással rendelkező személyek számára (bejelentő lap és tájékoztató) - saját elnevezésű nyomtatványt kell benyújtania.

Mennyi az ügyintézési határidő?
A külföldi biztosítási jogviszonnyal kapcsolatos bejelentésre az általános ügyintézési idő, azaz 60 nap irányadó. Amennyiben a bejelentéshez az összes szükséges dokumentum hiánytalanul benyújtásra került, ún. sommás eljárás keretében azonnal, de legkésőbb 8 napon belül rögzítik a bejelentést.

Amennyiben a bejelentést hiányosan nyújtják be, a hiányzó adat vagy dokumentum pótlása szükséges, ezért az eljárást teljes eljárásként folytatja le a kormányhivatal. Felhívjuk a figyelmet, hogy a pótlás időtartama is beszámít a 60 napos ügyintézési határidőbe.

Meddig kell a bejelentést megtenni? Milyen következményekkel jár a bejelentés késedelme vagy elmulasztása?
A bejelentést a külföldön létrejött biztosítási jogviszony létrejöttétől, illetve annak megszűnésétől számított 15 napon belül kell megtenni.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a bejelentés késedelme, elmulasztása, vagy a nem megfelelő bejelentés 10.000,- Ft-tól 100.000,- Ft-ig terjedő mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után!

Mi történik a bejelentés megtételét követően?
A külföldön létrejött biztosítási jogviszony bejelentését követően a kormányhivatal, kivételes esetben a NEAK intézkedik a TAJ szám ideiglenes érvénytelenítéséről. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a bejelentés teljesítését követően jogviszony-ellenőrzésre kerülne sor, úgy a NEAK rendszere „kék lámpa” jelzést fog mutatni.

A TAJ szám érvénytelenítéséről az eljáró kormányhivatal értesítő levelet küld az ügyfél magyarországi lakó/tartózkodási helyére vagy levelezési címére.

Annak, aki bejelentette, hogy a fentiek szerint külföldön szerzett jogosultságot egészségbiztosítási ellátásra, már nem a magyar biztosítása alapján jár az ellátás, ezért felhívjuk a figyelmét, hogy a korábban – a magyar biztosítása igazolására – kiadott Európai Uniós kártya a TAJ szám érvénytelenítését követően nem használható. A magyar biztosítás alapján kiállított EU kártyát vissza kell küldeni a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalnak, ahogy azt a kártya átvételekor írásban vállalta.

wers # 2020.07.27. 06:10

A külföldi munkavállalást viszont itthon be kell jelenteni, sőt az előírt nyomtatvány bemutatásával igazolni kell/kellett volna.

Kiegészíteném, már évek óta több fórumon hívják fel a figyelmet!

Az okmányirodában/kormányablaknál be kell jelenteni a kitelepülést, ezzel külföldön élő magyar állampolgár státusszal fog szerepelni a nyilvántartásban (ezt figyeli a nav). Megszűnik a magyar lakóhely, "külföldi cím" lép helyébe. Tartózkodás helyként bejelenthető bármely magyar cím. Továbbá értesítési címet is meg lehet adni.

Jusztasz # 2020.07.27. 06:21

Saslány 2020.07.27. 01:58
Jó napot kívánok!
Munkanélkülin vagyok, május 8-tól kapok járulékot. Elsősorban az volna a kérdésem, hogy meddig nem kell társadalom biztosítást fizetnem? Augusztus 1-től fogok dolgozni, akkortól lesz munkaviszonyom. Most július végén megyek tüdőszűrésre, illetve üzem orvoshoz. Ellátnak majd? Érvényes még a tb-m?
Elnézést a bugyuta kérdésekért, csak egy kicsit aggódom...
Válaszát előre is köszönöm szépen.

T. Kérdező!

Amíg álláskeresési járadékban részesül (max. 90 nap) a Tbj. 5. § értelmében biztosított és ez időszak alatt nem kell eü-i szolgáltatási járulékot fizetnie.

Igen, ha álláskeresési járadékban részesül annak időtartama alatt a Tbj. 5. § értelmében biztosítottnak minősül, azaz az orvos ugyanolyan zöld lámpát kell, hogy lásson a rendszerben, mintha munkaviszonya lenne.

Igen, érvényes a TB-je, azaz el fogják látni.

Saslány # 2020.07.27. 06:46

Jó napot kívánok!

Köszönöm a válaszát. De pont az az aggodalmam lényege hogy május 8-tól nem kapok járulékot. Valami oknál fogva (telefonom átírta a nem szót) csak annyit írt a telefonom, hogy "május 8-tól nem kapok járulékot".
Szóval így akkor gondom lesz a tütüdőszűrőn?

Jusztasz # 2020.07.27. 09:45

Május 08-tól 45 napig ellátják fizetés nélkül.

Azt követően viszont ha nem fizeti meg a NAV-nak az EÜ-i szolgáltatási járulékot a lámpáját pirosra váltják.

(Amúgy ha 50 év alatti a tűdőszűrésért amúgy is fizetnie kell mindenkinek, az üzemorvost pedig a munkáltató fizeti.)

hmaria # 2020.08.02. 20:55

Tisztelt Szakértő!
Az egészségügyi szolgáltatási járulék rendezésével kapcsolatos kérdéssel keresem Önt.
2012-2018-ig folyamatos nappali tagozatos hallgatói jogviszonyom, tehát akkor biztosított voltam. Később több rövidebb munkaviszonyom volt, de a köztük lévő időkben nem fizettem magam után a járulékot. Volt olyan munkaviszonyom is, amiről megvannak a kilépési papirjaim, szrződésem, stb, de nem került be a tb kiskönyvbe, igy nem tudni, hogy a munkahely fizette-e utánam a tb-t. Legutóbbi munkahelyemen megbízási szerződéssel dolgoztam..érdeklődnék, hogy itt kellett-e volna fizetni a cégnek a járulékot vajon?
Illetve szeretném megkérdezni, hogy a járulékot visszamenőleg hány évre fizetteti ki a Nav?
Jelenleg munkanélküli vagyok..de ha jelentkezem helyi munkaügyi kpban, és ott regisztrálok, úgy ujra biztosított lehetek?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel, hmária

sortie # 2020.08.03. 05:50

hmaria 2020.08.02. 22:55
Tisztelt Szakértő!
Az egészségügyi szolgáltatási járulék rendezésével kapcsolatos kérdéssel keresem Önt.
2012-2018-ig folyamatos nappali tagozatos hallgatói jogviszonyom, tehát akkor biztosított voltam. Később több rövidebb munkaviszonyom volt, de a köztük lévő időkben nem fizettem magam után a járulékot. Volt olyan munkaviszonyom is, amiről megvannak a kilépési papirjaim, szrződésem, stb, de nem került be a tb kiskönyvbe, igy nem tudni, hogy a munkahely fizette-e utánam a tb-t.
Legutóbbi munkahelyemen megbízási szerződéssel dolgoztam..érdeklődnék, hogy itt kellett-e volna fizetni a cégnek a járulékot vajon?

-Igen, feltéve, hogy a jövedelme a 10%-os költséghányad levonása után elérte a minimálbér 30%-át.

Illetve szeretném megkérdezni, hogy a járulékot visszamenőleg hány évre fizetteti ki a Nav?

-Főszabály szerint öt.

Jelenleg munkanélküli vagyok,.de ha jelentkezem helyi munkaügyi kpban, és ott regisztrálok, úgy újra biztosított lehetek?

-Igen, feltéve, hogy jogosult álláskeresési járadékra.

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel, hmária

Dzseni98 # 2020.08.04. 16:07

Szép napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy az okj alatt az állam által fizetett tb beleszámít a 3 év tb jogviszonyba?

monoszkop # 2020.08.05. 06:54

Dzseni98 2020.08.04. 18:07

Szép napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy az okj alatt az állam által fizetett tb beleszámít a 3 év tb jogviszonyba?

Az attól függ.

Amennyiben a köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelési oktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat akkor igen.

(Erről a képző intézmény tud felvilágosítás/igazolást adni.)

Bővebben lásd ezt:

https://hitelnet.hu/…igenyleshez/

Milyen TB jogviszony fogadható el a 10M-s CSOK igényléshez?

Számos kérdést kapunk jelenleg külföldön élő, de hazatelepülni szándékozó ügyfelektől az új lakás építéséhez és vásárlásához igényelhető 10 milliós CSOK jogosultság ügyében, ezen belül is a TB jogviszonnyal kapcsolatban előírt követelményeket illetően. Cikkünk ezt a kérdést hivatott tisztázni.

TB jogviszonyra vonatkozó rendelkezés a legalább 3 gyermekesek új lakásszerzésekor

„Három vagy több gyermek után családi otthonteremtési kedvezmény új lakás építéséhez vagy vásárlásához akkor igényelhető, ha az igénylő – házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél – a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában

  1. a Tbj. 5. §-a szerint biztosított – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt – vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat,
  2. 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy legalább 2 éve folyamatosan – ideértve azt is, ha a legalább 2 év folyamatos biztosításban legfeljebb harminc nap megszakítás van –

ba) a Tbj. 5. §-a alapján biztosított,

bb) a köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelési oktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, vagy

bc) kereső tevékenysége alapján valamely más Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi igazolja.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti 2 éves időszak számítása során a családi otthonteremtési kedvezmény igénylését megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)-i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie, melybe a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő nem számít bele.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakat nem kell figyelembe venni, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal ápolási díjat megállapító jogerős határozata alapján ápolási díjban részesül.”

https://hitelnet.hu/…igenyleshez/

Crazyke0123 # 2020.08.06. 07:13

Tisztelt Szakértő!

Párom tegnap kapott tárhelyére NAV-tól levelet amiben az áll hogy több mint 246ezer tartozása van 124-es adónem tartozás címén vagyis egészségbiztosítás. Több évre visszamenőleg megnéztük és őszintén szólva nem értük. 2008 és 2016 között kint dolgozott Németországban mint vállakozó ott fizette a TB-t nem is keveset, közben itthon (néztem ezeket az éveket) szépen halmozodott neki ez az egészségügyi tartozása. 2017-ben hazajött itthon kezdett dolgozni (2016 aug és 2017 közepe között már itthon volt de nem dolgozott és igen itt nem fizette a TB-t ezt aláírom bár nem is tudtam hogy kötelező lenne, nyilván ha lebetegedett volna érdekes lett volna de szerencsére nem így történt). A dolog tovább bonyolódik szóval 2017 közepe óta egy vállakozónál dolgozik, bejelentve néztem fönöke minden hónapban fizeti utána az egészségügyi hozzájárulást (volt beteg is nem volt soha gond a TB jogviszonyával) azonban lekérdezve az utóbbi 3 évet meglepődve láttam hogy ezen időszakban is csak tovább emelkedett a tartozása. Hogy a manóba lehetséges ez? Nyilván sokkolt minket ez az egész pláne most akarjuk felvenni a babavárót és a CSOK-t.

Köszönöm előre is a segítségüket!

monoszkop # 2020.08.06. 08:11

Crazyke0123 2020.08.06. 09:13

Tisztelt Szakértő!

Párom tegnap kapott tárhelyére NAV-tól levelet amiben az áll hogy több mint 246ezer tartozása van 124-es adónem tartozás címén vagyis egészségbiztosítás. Több évre visszamenőleg megnéztük és őszintén szólva nem értük. 2008 és 2016 között kint dolgozott Németországban mint vállakozó ott fizette a TB-t nem is keveset, közben itthon (néztem ezeket az éveket) szépen halmozodott neki ez az egészségügyi tartozása. 2017-ben hazajött itthon kezdett dolgozni (2016 aug és 2017 közepe között már itthon volt de nem dolgozott és igen itt nem fizette a TB-t ezt aláírom bár nem is tudtam hogy kötelező lenne, nyilván ha lebetegedett volna érdekes lett volna de szerencsére nem így történt). A dolog tovább bonyolódik szóval 2017 közepe óta egy vállakozónál dolgozik, bejelentve néztem fönöke minden hónapban fizeti utána az egészségügyi hozzájárulást (volt beteg is nem volt soha gond a TB jogviszonyával) azonban lekérdezve az utóbbi 3 évet meglepődve láttam hogy ezen időszakban is csak tovább emelkedett a tartozása. Hogy a manóba lehetséges ez? Nyilván sokkolt minket ez az egész pláne most akarjuk felvenni a babavárót és a CSOK-t.

Köszönöm előre is a segítségüket!

T. Kérdező!

Ezt a fórum keetei között nyilvánvalóan nem fogjuk tudni tisztázni.

Menjenek be a NAV-hoz és ott próbálják meg tisztázni a helyzetet.

(Vigyék magukkal az állításukat alátámasztó dokumentumokat, külföldi adóigazolásokat, kérjék, hogy az Önök által előadottakat jegyzőkönyvezzék, illetve ezek alapján döntésüket vizsgálják felül, illetve kérjék a kormánytisztviselők segítségét abban, hogy mit tudnak tenni.)

Tisztázandó például:

  • Bejelentették-e a NAV-nak/Egészségbiztosítónak, hogy a vállalkozói jogviszonyt Németországban fogja folytatni? (Ha nem, akkor előfordulhat, hogy a NAV a főszabály alapján úgy tekintette, mintha itthon lenne fizetési kötelezettsége és ez az oka a halmozódásnak. Azt se felejtse el, hogy a tartzozás is kamatozik, azaz évről évre növekszik a fizetendő összeg.)

Hogy a manóba lehetséges ez? -kérdezi.

Valószínűleg úgy, hogy valamilyen bejelentési kötelezettségének nem, vagy nem az előírt módon tett eleget.

Javasolt -ha van- a könyvelőjével is egyeztetni, illetve a NAV egyeztetésre őt is magukkal vinni.

Amennyiben a könyvelője hibázott, úgy a felelősségbiztosítás alapján a biztosító áll/állhat helyt helyette.

Ha a tárhelyre kapott határozat lehetőséget biztosít a fellebbezésre -a határidőket betartva- éljenek vele.

KataKov07 # 2020.08.06. 20:53

Tisztelt Szakértő!

Egyszerűsített foglalkoztatott vagyok 02.16-tól. Tudomásom szerint onnan 45 napig még biztosított vagyok, tehát 04.01-től kellet volna fizetnem magam után a tb-t. Ez elmaradt, felszólítást is kaptam róla 3 hónap után. Be is jelentkeztem visszamenőlegesen 04.01-től a 20t1011u nyomtatványon, majd be is fizettem az elmaradásomat. A befizetés látszódik a folyószámlámon, de még semmit nem írtak elő. Semmi visszajelzést sem kaptam arról, hogy ez így megfelelő volt-e vagy sem. Jól jártam el egyáltalán?

Válaszát előre is köszönöm!